Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

W skrócie. Oficjalna specyfikacja obu kabli jest taka sama. Jednak biorac pod uwage co sie dzieje, to wszyscy producencji podjeli dzialania, aby kable byly lepsze poprzez szereg malych modyfikacji, zmniejszenie tolerancji budowy złączy i zaciskow, poprawy jakosci samych przewodow i polozenie wiekszego ogolnego nacisku QC podczas produkcji kabli, w tym uzywanych materialow.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano (edytowane)

Tutaj ładnie pokazał Seasonic o co biega w temacie :)

Ten sam przewód 16AWG (1,3mm²) + piny żeńskie we wtyczce zostały wykonane z twardszego metalu co zwiększyło ilość podłączeń do 50 razy (12VHPWR 30 razy) opisuję Seasonic.

Nowe wzmocnione piny żeńskie zmniejszyły temperaturę na styku i są w stanie przenieść większe natężenie prądu, czyli 600W znamionowe w pracy ciągłej. 

Za jakiś czas tylko te będą w sprzedaży ;)

W założeniu nie powinno się dać poprawnie zatrzasnąć wtyczki 12VHPWR w karcie np RTX 5090 bo nie "stykną" piny odpowiedzialne za rozpoznanie zasilania.

P.S Seasonic wycofał z oferty przewody z niebieską wtyczką :woot:

Edytowane przez sniper76
Opublikowano
6 minut temu, DżonyBi napisał(a):

W skrócie. Oficjalna specyfikacja obu kabli jest taka sama. Jednak biorac pod uwage co sie dzieje, to wszyscy producencji podjeli dzialania, aby kable byly lepsze poprzez szereg malych modyfikacji, zmniejszenie tolerancji budowy zaciskow, poprawy jakosci samych przewodow i polozenie wiekszego nacisku QC podczas produkcji.

Jak na razie, to tylko tamta firma napisala cos takiego :)

Druga sprawa, skoro robia cos po swojemu to juz nie stosuja sie do specyfikacji, jak wam walnie karta to dostaniecie odpowiedz, ze kabel nie spelnial wymogow :E 

5 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Specyfikacja nie, ale jak widać kable u producentów tak :)

Jak wyzej, jakos corsair i inni producenci nic nie zmieniaja w samej budowie, a wiesz czemu? Bo nie moga, musza trzymac sie specyfikacji.

2 minuty temu, Zachy napisał(a):

Mozemy. Tylko nie lubie jak mi sie wciska cos czego nie pisalem, albo pisalem inaczej i jeszcze od glupkow wyzywa...

3x wyslalem Ci co napisales, a Ty nadal twierdzisz, ze biale ejst czarne i to co widze w Twoim poscie odnosi sie do czegos innego, co to jest powiedz mi, tutaj mowisz o wtyczkach:

image.png.35187d9901ac39dbfa099c6ea8520614.png

Kazdy z tych przewodow to 12VHPWR nie ma czegos takiego jak przewod 12V-6X2. Jest zlacze na karcie. 

Tutaj zapytalem typowo o kabel przeciez, a Ty twierdzisz, ze odpisywales na temat zlacz na karcie, jaki to ma sens? :E 

image.png.41b818b9e58714dffb42ec4ea2dc6e6a.png

Ty mowisz, ze ja CI cos wciskam, wez przeczytaj swoje dwa posty i powiedz mi jak one sie mogaw jakikolwiek sposob odnosic do wtyczki na karcie :E

4 minuty temu, sniper76 napisał(a):

Tutaj ładnie pokazał Seasonic o co biega w temacie :)

Ten sam przewód 16AWG (1,3mm²) + piny żeńskie we wtyczce zostały wykonane z twardszego metalu co zwiększyło ilość podłączeń do 50 razy (12VHPWR 30 razy) opisuję Seasonic.

Nowe wzmocnione piny żeńskie zmniejszyły temperaturę na styku i są w stanie przenieść większe natężenie prądu, czyli 600W znamionowe w pracy ciągłej. 

Za jakiś czas tylko te będą w sprzedaży ;)

W założeniu nie powinno się dać poprawnie zatrzasnąć wtyczki 12VHPWR w karcie np RTX 5090 bo nie "stykną" piny odpowiedzialne za rozpoznanie zasilania.

No dokladnie, pokazal ze wtyczka zostala zmieniona na karcie, ale ktos twierdzi, ze po stronie kabla sa jakies zmiany  :E

Co do materialu etc, nie widze zadnych wymagan, jak ktos chce sie podzielic oficjalnymi gdzie pokazana jest roznica, to chetnie zobacze. Bo to juz jest po stronie producenta czego uzywa o ile zachowa standard. 

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Joloxx9 napisał(a):

Jak na razie, to tylko tamta firma napisala cos takiego :)

Druga sprawa, skoro robia cos po swojemu to juz nie stosuja sie do specyfikacji, jak wam walnie karta to dostaniecie odpowiedz, ze kabel nie spelnial wymogow

Chyba nie wiesz jak dzialaja firmy (porzadne firmy). W kazdej jest dzial technologiczy i konstrukcyjny (R&D). Uwierz, ze w obrebie danej specyfikacji mozna poprawic wiele i produkt staje sie po prostu lepszy, a gdy QC lezy i kwiczy w danej firmie to czesto dany produkt nie spelnia norm. Producenci poszli w druga strone i nie przygladaja sie biernie problemowi. Osobiscie jak juz upoluje swoja 5090 to kupie najnowszy kabel. Najlepiej produkcji 2025.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
1 minutę temu, DżonyBi napisał(a):

Chyba nie wiesz jak dzialaja firmy (porzadne firmy). W kazdej jest dzial technologiczy i konstrukcyjny (R&D). Uwierz, ze w obrebie danej specyfikacji mozna poprawic wiele i produkt staje sie po prostu lepszy.

Ale czy Ty rozumiesz, ze jak masz standard to nie mozesz go zmieniac poza poarametry pracy? Wiesz po co one sa zrobione czy nie? Mozliwe, ze nie wiem jak dziala porzadna firma. 

Ale jak masz wymagania co do pinow, natezenia pradu etc to musza sie tego stosowac. Ich dodatki to zazwyczaj kosmetyka, jak np kolory w msi czy seasonic, czy Ty widziales rysunki techniczne, ktore wrzucilem czy nie? 

Ja nigdzie nie twierdze, ze jakis producent nie moze niczego zmienic, ale sama w sobie specyfikacja musi zostac zachowana. Jest jeden przewod 12VHPWR i 2 rodzaje wtyczek meskich, stare oraz nowe 12V-6x2. Ja nie wiem czemu tak to trudno pojac, ubzduraliscie sobie, ze jest nowa wersja kabla i dalej ta sama gadka. Ty nawet nie przeczytales tego co wrzuciles, temu Ci cytat wyciaglem. 

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, Joloxx9 napisał(a):

Ale czy Ty rozumiesz, ze jak masz standard to nie mozesz go zmieniac poza poarametry pracy? Wiesz po co one sa zrobione czy nie? Mozliwe, ze nie wiem jak dziala porzadna firma

Kazdy produkt ma tolerancje wykonania, a czesto nie wszystko jest zawarte w specyfikacji. 

Prosty przyklad. Masz przewod ktory musi miec grubosc 3mm z tolerancja +-0.15mm. Jezeli jeden wykonasz w plusie, a drugi w minusie to roznica miedzy przewodami moze wyniesc 0,3mm. Jeden bedzie mial 3.15mm, a drugi 2.85mm. Mozna wprowadzic szereg usprawnien, zeby te tolerancje samemu zawezic do np. +-0.05mm, albo zostawic +0.15mm, a tylko w minusie zawezic do -0.05mm, bo im grubszy tym lepszy. Kto Ci zabroni? 

To jest tylo przyklad. Generalnie wiele rzeczy mozna poprawic w producji. Nie mysl tez, ze wszystkie produkty, ktore wychodza z linii trzymaja normy. Mozna zwiekszyc nacisk QC, zeby trzymaly. Uwazam, ze producenci poprawili swoje kable i tyle.

Jak pisalem wyzej. Ja zmienie kabel, a najlepiej produkcji 2025.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano

@Joloxx9, @Zachy - przejdzie na PM albo skończcie już temat. Ciągle o tym samym nawijacie w kółko i w kółko i w kółko. Nie przekonacie siebie nawzajem. Już tego czytać się nie da a przewijanie pozostawia niesmak.

Nawet jak dam was do ignorowanych to będę miał większość stron pustych. 

• Like 5
  • Upvote 2
Opublikowano
4 minuty temu, Kabor napisał(a):

@Joloxx9, @Zachy - przejdzie na PM albo skończcie już temat. Ciągle o tym samym nawijacie w kółko i w kółko i w kółko. Nie przekonacie siebie nawzajem. Już tego czytać się nie da a przewijanie pozostawia niesmak.

Nawet jak dam was do ignorowanych to będę miał większość stron pustych. 

1000+ stron gdzie 70% to spam nie na a Tobie teraz nagle 3 przeszkadzaja gdzie rozmawiamy o standardzie przewodu/wtyku, ktory jest dosc kontrowersyjny? :)

17 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Kazdy produkt ma tolerancje wykonania, a czesto nie wszystko jest zawarte w specyfikacji. 

Prosty przyklad. Masz przewod ktory musi miec grubosc 3mm z tolerancja +-0.15mm. Jezeli jeden wykonasz w plusie, a drugi w minusie to roznica miedzy przewodami moze wyniesc 0,3mm. Jeden bedzie mial 3.15mm, a drugi 2.85mm. Mozna wprowadzic szereg usprawnien, zeby te tolerancje samemu zawezic do np. +-0.05mm. Kto Ci zabroni? 

To jest tylo przyklad. Generalnie wiele rzeczy mozna poprawic w producji. Nie mysl tez, ze wszystkie produkty, ktore wychodza z linii trzymaja normy. Mozna zwiekszyc nacisk QC, zeby trzymaly. Uwazam, ze producenci poprawili swoje kable i tyle.

Jak pisalem wyzej. Ja zmienie kabel, a najlepiej produkcji 2025.

Ja nie wiem czemu mi to tlumaczysz, gdzie ja niczego takiego nie neguje. Odnioslem sie tylko i wyalcznie do specyfikacji a ta sie nie zmienila, to, ze teraz po testach jakies dodatkowe rzeczy jak kolorowe wtyczki itd dodaja producenci to dalej nie zmienia to nazwy przewodu na 12V-6xV2.

Czy mozemy tutaj dojsc do porozumienia, sa wytyczne i ich musza sie trzymac producenci, to, ze dodadza cos ekstra od siebie, to jest co najwyzej w ich gescie, ale jak standard ma wymog  by byl taki a taki przewod, takie a takie piny(razem z tolerancja) to takie maja byc. Ja tutaj niczemu takiemu nie przeczylem, to @Zachy i Ty twierdziliscie, ze niby wtyk po stronie kabla sie rozni bo ma nowy standard. A ten sie nie zmienil, wrzucilem wam wszystko na ten temat co jest dostepne bez oplaty 3000$ za dostep. 

tez bym osobiscie uzywal nowego przewodu, ale to nie zmienia tego, ze to nadal poczciwe 12VHPWR a nie jakis magiczny nowy kabel. WIna lezy po stronie producentow, ze cos tak prostego potrafili skomplikowac. Jeszcze troche i osiagnie to sytuacje USB/HDMI

Opublikowano (edytowane)

Ja sie nie upieram przed niczym. Osobiscie mam to w pompce, po prostu kupie najnowszy kabelek (w moim przypadku Seasonica), ale pracowalem kilka lat w koreanskiej firmie elektronicznej i wiem ile rzeczy "po cichu" sie zmienia.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano

A zmieniając temat @PiPoLiNiO zapytaj x-kom czy nadal: "dzisiaj ponownie potwierdzaliśmy z producentem i na ten moment sytuacja pozostaje bez zmian". Skoro w środę sądny dzień i chcieli wysyłać to już powinni wiedzieć czy karty idą im na magazyn :kwasny:

Opublikowano
13 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@ffallen A w ogóle to co, też kupiłeś i czekasz?

Nie, ale temat mnie ciekawi i - skoro już udało się ustrzelić - to wbrew co poniektórym, kibicuję żeby jednak x-komy okazali się słowni i tym razem wysłali ;)

Opublikowano

Jakiś żart. 

Gdyby mi tak cewy grały to lecą za okno ez względu na cenę.

Inna sprawa, że to jest extremalne "krzywienie" wyniku i sztuka dla sztuki, żeby tylko sprowokować sytuację.
Coś, jak kręcenie na hamowni silników na 8K obrotów w oczekiwaniu na to, który szybciej się rozsypie.
Tak i tutaj 500 fps... kto normalny będzie zapinał licznik 500 fpsami (oprócz ligowców)?

• Haha 1
Opublikowano
22 minuty temu, JeRRyF3D napisał(a):

Jakiś żart. 

Gdyby mi tak cewy grały to lecą za okno ez względu na cenę.

Inna sprawa, że to jest extremalne "krzywienie" wyniku i sztuka dla sztuki, żeby tylko sprowokować sytuację.
Coś, jak kręcenie na hamowni silników na 8K obrotów w oczekiwaniu na to, który szybciej się rozsypie.
Tak i tutaj 500 fps... kto normalny będzie zapinał licznik 500 fpsami (oprócz ligowców)?

Karty pokroju Strix piszcza i przy 60fps wiec jak karta ma piszczec to bedzie to robic bez potrzeby uruchamiania 500fps ;)  Kazda karte, ktora miala to piszczala niezaleznie od ilosci fps.

Opublikowano
7 minut temu, MadDog napisał(a):

Czyli 5 kafli na start w Polsce? :D

Może jakieś PNY będzie w okolicy MSRP ale nie ma się co łudzić

7 minut temu, MadDog napisał(a):

Czyli 5 kafli na start w Polsce? :D

Może jakieś PNY będzie w okolicy MSRP ale nie ma się co łudzić

Opublikowano
1 minutę temu, lokiju napisał(a):

Ciekawe jakie będą zachwyty jak 5060 8GB będzie kosztował 3 tys. 

A wiesz co... mam nadzieję, że będzie. Nvidii należy się porządny pstryczek w nos za politykę cenowo-sprzętową w segmencie konsumenckim. Jeżeli cena będzie wystarczająco absurdalna a wydajność niewiele wyższa niż 4060, to nadzieja jest, że tylko niespełna rozumu kupią - a tych procentowo wielu nie ma. A to z kolei spowoduje kubeł zimnej wody, którego ewidentnie w tej firmie brakuje.

No i jest jeszcze 9070XT, to dla mnie karta która może być jezusem naszych czasów w segmencie kart graficznych. Takim 9700Pro 2025 roku.