Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dobra, dobra, chciałbym zobaczyć w materiale niesponsorowanym, o ile się przekracza budżet względem obietnic. Doda się rekuperację, klimę, da płytę fundamentową plus lepsze ocieplenie oraz stolarkę wraz z roletami i wyjdzie x2. Potem jeszcze trochę nieprzewidzianych niespodzianek i nieuwzględnionych rzeczy w wycenie typu wywóz śmieci i mamy x2.5. Znam osobę, która się przymierza do modułowego, to się okaże w praniu.

A jak jeszcze skopią wykonanie to wieczny plac budowy na remonty. Koledze naprawią jedną belkę, to druga już zaczyna gnić.

No i na koniec pytanie, czy da się mieć indywidualny projekt pod dom modułowy.

Edytowane przez Karister
Opublikowano
21 minut temu, Karister napisał(a):

Dobra, dobra, chciałbym zobaczyć w materiale niesponsorowanym, o ile się przekracza budżet względem obietnic. Doda się rekuperację, klimę, da płytę fundamentową plus lepsze ocieplenie oraz stolarkę wraz z roletami i wyjdzie x2. Potem jeszcze trochę nieprzewidzianych niespodzianek i nieuwzględnionych rzeczy w wycenie typu wywóz śmieci i mamy x2.5. Znam osobę, która się przymierza do modułowego, to się okaże w praniu.

A jak jeszcze skopią wykonanie to wieczny plac budowy na remonty. Koledze naprawią jedną belkę, to druga już zaczyna gnić.

No i na koniec pytanie, czy da się mieć indywidualny projekt pod dom modułowy.

Tak jak mówisz same ściany to tam pikuś. Ściany z pustaków to idą całkiem szybko i nie drogo. Koszty się zaczynają przy oknach, ociepleniu, instalacjach, dachu.

Opublikowano (edytowane)

Tyle że oni tam wyceniają też deweloperski. Jednak IMO cena nierealna, chyba że dostajesz naprawdę podłej jakości materiały i takie gołe minimum do życia.

Edytowane przez Karister
Opublikowano

Ceny faktycznie podejrzanie niskie jak za płytę fundamentową, instalacje wewnętrzne itp. - niecałe 5k za m2, nawet przy drewnianym szkielecie? Co prawda mówi się, że średni koszt budowy m2 bloków (bardziej złożona konstrukcja, fundamenty, zbrojenia i beton, garaże podziemne, instalacje w częściach wspólnych itp. itd.) to przynajmniej jeszcze niedawno było ok 7k za m2, więc niewykluczone, że nawet przy klasycznych jednorodzinnych było taniej, a co dopiero przy tego typu... no ale gdzie tu zarobek firmy?

Opublikowano

Wziąłem pod lupę moje miejsce parkingowe które mam przynalezne do mieszkania, normalnie bym go nie mierzył ale jako że w akcie jest szkic z 17 miejscami wzdłuż budynku a po namalowaniu linii jest ... 18, wygląda że dev dorobil sobie dodatkowe miejsce bo chciał zarobić więcej, wrzucam pomiary mojego miejsca które sam robiłem (szkic w akcie nie zawiera wymiarów jedynie ilość miejsc i położenie względem budynku) wg obecnych norm miejsce powinno mieć minimum 2,50 m (przed 2018 było to 2,3m) zwiększyli ustawowo tę szerokość ponieważ auta jak wiemy puchną i suvy potrafią być dość szerokie - macie jakieś doświadczenia ze swoimi miejscami? jeszcze nie wiem czy będę robił o to batalie, na razie robię rozeznanie

Na szkicu grubość linii, wymiar od osi linii oraz szerokość wew miejsca

miejsce.jpg

Opublikowano
W dniu 31.05.2026 o 14:15, Doamdor napisał(a):

Życie na 10m2. :E

Się śmiejesz, ale dla młodych ludzi zaczynających karierę/studenci w dużym mieście takie 10m2 studio na pewno lepsze niż wynajmować po prostu pokój za też przecież grube hajsy i wspólna kuchnia, wspólna łazienka i mieszkanie z jakimiś brudasami :E 

Tak małe, ale przynajmniej sam możesz mieszkać.

Opublikowano

No nie wiem, z brudasami to i owszem, przypau, ale z takim kiblem i prysznicem... myśle, że jedna i druga opcja równie ch...e, chociaż tutaj można od biedy poudawać Japończyka zatłoczonym Tokio, jak się jest fanem anime. 

Opublikowano
Godzinę temu, lukadd napisał(a):

Się śmiejesz, ale dla młodych ludzi zaczynających karierę/studenci w dużym mieście takie 10m2 studio na pewno lepsze niż wynajmować po prostu pokój za też przecież grube hajsy i wspólna kuchnia, wspólna łazienka i mieszkanie z jakimiś brudasami :E 

Ludzie, ludziom zgotowali taki los, był już taki, co mikrokawalerkę zrobił w piwnicy. :E

Opublikowano
11 godzin temu, lukadd napisał(a):

Dla studenta najlepsze co może być to wspólne mieszkanie z kumplami z roku :E Przecież tam się jedzie imprezować i edukować, a nie czepiać że ktoś sra w kiblu :E 

Opublikowano
14 minut temu, galakty napisał(a):

Dla studenta najlepsze co może być to wspólne mieszkanie z kumplami z roku :E Przecież tam się jedzie imprezować i edukować, a nie czepiać że ktoś sra w kiblu :E 

To jest fajne na krótką metę. Mój brat tak rok zawalił, bo nawet jakby chciał się uczyć to się nie dało bo nin stop imprezy na wspólnej chacie. A życie w syfie albo sprzątanie po kumplach bo nawet czystego talerza nie ma szybko się nudzi.

Opublikowano
1 minutę temu, lukadd napisał(a):

To jest fajne na krótką metę. Mój brat tak rok zawalił, bo nawet jakby chciał się uczyć to się nie dało bo nin stop imprezy na wspólnej chacie. A życie w syfie albo sprzątanie po kumplach bo nawet czystego talerza nie ma szybko się nudzi.

Podstawowa zasada - impreza nie u nas :hihot: 

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, lukadd napisał(a):

Litości... przecież tam nawet biurka nie wstawisz.

Edytowane przez Karister
Opublikowano (edytowane)

Life is brutal :E

Ale co zrobisz jak taki młody człowiek nie ma dzianych starych co mu kupią, albo chociaż wynajmą 25m2 kawalerkę. A chce się wyrwać z wioski na jakimś podlasiu do nowego jorku czy innej wawki zacząć nowe życie.

Są dwie opcje, albo wynająć pokój z jakimiś randomami, rumunami czy ukraińcami i wspólna kuchniam łazienka, albo zostaje takie studio 10 czy 13m2, ciasne, ale bez współlokatorów.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano

Ta :E niedość, ze studiowanie za free to jeszcze w takiej wawce jak jest pewnie z 350k studentów to każdemu wybudować pokój w akademiku i niech sobie tam mieszkają, a miasto z podatków zapłaci. Kolejnym przyjezdym pracownikom, co rozpoczynają karierę w mieście wybudować pół miliona najlepiej tak z 30m2 i większych jak dla par mieszkań socjalnych, aby się źle nie czuli na start :E

Opublikowano

Akademiki są pełne i dostać się graniczy z cudem a dużo osób mniej zamożnych właśnie korzysta. Tylko znowu, tam jest posrany regulamin i czujesz się niewolnikiem. 

Może studio 10-15m2 nie, ale 20-30 to bardziej sensowne “studia”. 

Opublikowano

20-30 studia ale ilu osobowe? Z 30m2 robisz 3x10 m2 :E 

No jak się chce mieszkać w dobrej dzielnicy to się płaci, ja do niedawna w Poznaniu płaciłem mniej niż 2k za ponad 40m2 ze świetną komunikacją, blok 2005-2010 jakoś.

Opublikowano
W dniu 5.06.2026 o 10:14, Karister napisał(a):

Litości... przecież tam nawet biurka nie wstawisz.

Da się tylko trzeba pójść w pion. Np. łóżko piętrowe z biurkiem.

Ewentualnie jakieś składane łóżko i rozkładany blat.

Przy odrobinie pokombinowania dałoby radę coś z sensem upchnąć, choć nadal będzie bardzo ciasno (pokoje hotelowe są większe).

W dniu 4.06.2026 o 21:17, bbandi napisał(a):

macie jakieś doświadczenia ze swoimi miejscami?

Jakieś niby mam.

Deweloper zaczął osiedle chyba jeszcze na starym pozwoleniu z mniejszymi miejscami postojowymi. Kończył jak już powinny być większe.
Sprawa przewinęła się przez urząd marszałkowski, gdzie stwierdzili, że faktycznie nie trzymają wymiarów ale z uwagi na koszty, coś tam, coś tam odstępują d dalszego postępowania. Teoretycznie z takim papierem można było się dalej sądzić z deweloperem. Nie wiem czy ktokolwiek skorzystał, na pewno nie było pozwu zbiorowego i jak były za małe, tak są nadal.

Z tego co pamiętam, to ostatnie budynki były oddawane w 2017, więc u mnie być może chodziło o jeszcze wcześniejsze zmiany. Musiałbym odgrzebać papiery. Coś mi się kojarzy, że szerokość była ok ale długość za mała (4,5m zamiast 5m).
No i żeby nie było, u mnie sprawa była o ogólnodostępne, nie wykupywane, tylko należące do wszystkich współwłaścicieli terenu osiedlowego.
W halach nawet nie wiem jak z wymiarami, nie kojarzę, żeby była jakaś sprawa o nienormatywne.

Opublikowano

Deweloperów obowiązuje prawo z dnia wydania pozwolenia na budowę a nie z dnia oddania do użytku. Ciężko aby np poszerzali garaż kiedy projekt tego nie przewidywał ;) Znam sytuacje kiedy bydynki były oddawane bez anten zbiorczych tv/sat mimo że te były już od 3 lat wymagane, ale pozwolenie i projekt był sprzed 4 lat.  

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Bono_UG napisał(a):

Da się tylko trzeba pójść w pion. Np. łóżko piętrowe z biurkiem.

Ewentualnie jakieś składane łóżko i rozkładany blat.

Przy odrobinie pokombinowania dałoby radę coś z sensem upchnąć, choć nadal będzie bardzo ciasno (pokoje hotelowe są większe).

xD. Ta, biurko pół metra, najlepiej składane i podwieszane. Szanujmy się. Najlepiej nad kibelkiem zrobić home office jeszcze. :D 

Edytowane przez Karister
Opublikowano

Jeżeli ktoś wynajmuje takie pomieszczenie, to raczej nie ma tony gratów, więc pewnie tylko laptop. Przy większych łóżkach pc-ta też się zmieści.

Przykładowe mniejsze (trzeba zwrócić uwagę na nośność, żeby nie trafić na jakieś dziecięce):

https://www.leroymerlin.pl/produkty/lozko-pietrowe-90-x-200-cm-z-biurkiem-i-szafa-zelazo-plyta-mdf-stelaz-z-listew-w-zestawie-kolor-czarny-naturalny-bez-materaca-97977932.html?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_channel=performance&channel_details=pmax&utm_campaign=pmax_top_rosnace_high_aov_marketplace&utm_marketing_tactic=paid_perfo&gclsrc=aw.ds&gad_source=1&gad_campaignid=23504427005&gclid=EAIaIQobChMItqzKtsv5lAMVFWVBAh2UQjhSEAQYASABEgL7GPD_BwE

https://www.vente-unique.pl/p/lozko-antresolowe-90-x-200-cm-lozko-dla-doroslych-z-portami-usb-czarne-z-biurkiem-bez-materaca

Składane: https://senpo.pl/polkotapczan-pionowy-bc-01-bed-concept-140x200-cm/?attribute_pa_rozmiar-lozka=140-200&attribute_pa_kolor=dab-artisan&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=s_pmax_css_dr_polkotapczany&gad_source=1&gad_campaignid=23526571132&gclid=EAIaIQobChMIpYvgwc_5lAMVw0eRBR3zkDlSEAQYASABEgKK__D_BwE

Pewnie dałoby radę pod spód zamocować jakiś rozkładany blat i wtedy masz podobną powierzchnię co łóżko. Kwestia wykombinowania mocowania i sposobu składania/rozkładania.

Aranżacja ciasnej przestrzeni do jako takiej użyteczności jest możliwa. Trzeba trochę poszukać, pokombinować i właśnie zagospodarować pion.

Np. mam 3 rowery, jakbym je postawił na ziemi, to by zajęły około 200x130-140cm. Mam powieszone w pionie i po podłodze zajmują 130x130-140cm. Na innym forum ktoś pisał, że bierze wyższe łóżka (raczej nie takie antresole) i pod i pod nim trzyma.

Wiadomo, że 10m^2 to patologia ale przecież kawalerki w okolicach 30m też nie są jakieś wielkie i każdy zaoszczędzony metr się liczy.