Skocz do zawartości

Transformacja energetyczna - OZE / fuzja jądrowa / paliwa kopalne / CO2 / ceny energii / elektromobilność

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, marko napisał(a):

Tylko Wy ciągle o tych ładowarkach, gdzie trzeba zaopatrzyć jakieś 1% ogółu aut. Teraz przeskaluj to na powiedzmy 10 milionów pojazdów. No i ciągle zapominacie, że czymś to trzeba zasilić. I nie chodzi o samo źródło prądu, co o przesył. Mega rozbudowa sieci WN i SN + farmy transformatorów, żeby to przerzucić na NN. 

W Polsce przez 10 lat pojawiło się zaledwie 70 tysięcy elektrycznych aut a Ty wyskakujesz z liczbą 10 mln obawiając się, że przy takiej ilości infrastruktura nie wytrzyma :E 

Rozwój infrastruktury energetycznej w Naszym kraju jest powolny ale jeszcze wolniejszy jest rozwój elektro-mobilności więc o to nie ma się co obawiać. 

11 godzin temu, Totek napisał(a):

Wy tu gadu gadu, a tymczasem w PL tak ko wygląda :rotfl2:

Możecie teraz czarować i zaklinać rzeczywistość

To nie rzeczywistość a jednostkowy przypadek, który jestem w 100% pewny każdemu się kiedyś przytrafił nawet na CPN. Jak bym nagrywał sytuacje na stacjach benzynowych jakie miałem to niezły serial z tego by powstał ;)

To jest podobna sytuacja jak do palących się samochodów. Pali się elektryk - sensacja na pół internetu, wrzucane relacje, zdjęcia i mnóstwo negatywnych komentarzy. Pali się spalinowy - cisza i brak zainteresowania choć na pewno pojawi się opinia, że to pewnie elektryk się pali :E 

10 godzin temu, Klakier1984 napisał(a):

podjeżdżam 5 min i mogę znów machnąć te 500-1000km, 

Ty jesteś z Tych co na strzała robią Chorwację i przy okazji srają w pieluchy? 

Opublikowano
21 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Już, już, uspokój się smogofilu.

Nie chcemy żeby ludzie umierali dlatego, że jesteś skąpy. 

Najwyżej nie wymienisz sobie GPU na nowe 5090 :) 

Nie mow mi na co mam wydawac wlasne pieniadze a tym bardziej, nie sugeruj ze mam pracowac tylko na rachunki. 

Smogofil? Nigdy nie mialem samochodu, nie mam i nie zamierzam miec. Uzywam transportu zbiorowego. Moj slad weglowy jest mniejszy niz wiekszosci ludzi stojacych w korkach codziennie i to po jednym typie w samochodzie. 

Zyjesz w swojej bance a ja w swojej. Moja nie jest tak bogata jak Twoja. Nawet z doplata skad wziasc 30k, wyzszy fundusz? kolejny kredyt? Z czego to zaplacic? Wiesz jak ksztaltuja sie zarobki w PL? Wiesz dobrze. Nakladanie absurdalnych oderwanych od rzeczywistosci podatkow ktorym potem jeszcze handluja (emisjami) jest chory juz z samego zalozenia jego istnienia. EU albo sie zmieni albo sama siebie zaora. Zmiany juz ida powoli a z wieksza bieda beda szybsze. 

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Cappucino napisał(a):

A Ty srasz co 300 km. na autostradzie?

Co 300-400km robię przerwę od kierownicy by rozprostować nogi, zmienić pozycję, napić się, może coś zjeść lub zwyczajnie w razie potrzeby skorzystać z toalety. To taki standard rozsądnego kierowcy i jednocześnie norma według statystyk Unijnych. 

• Upvote 3
Opublikowano
12 godzin temu, crush napisał(a):

A jak to wpłynęło na komfort?

Komfort czego Jazdy? W Polonezie (bo tym jeździliśmy wtedy) bez zmian. Ale np. benzyna ołowiowa mogła stać kilka razy dłużej w kanistrze.

Opublikowano

Panowie, przypominam o opcji ignorowania wypowiedzi danego użytkownika, bo bezpodstawne raporty naprawdę nic nie wnoszą, nie będziemy usuwać oponentów tylko dlatego że nie jesteście w stanie wygrać na argumenty.

Zwracam też uwagę na formę wypowiedzi i słownictwo...

69ff26ed0ba4456amed.png

• Upvote 1
Opublikowano
12 minut temu, aureumchaos napisał(a):

Nie mow mi na co mam wydawac wlasne pieniadze a tym bardziej, nie sugeruj ze mam pracowac tylko na rachunki. 

Nie mów mi na co mogę nakładać podatki!!11!!!11!!!1!

Smogofil? Nigdy nie mialem samochodu, nie mam i nie zamierzam miec. Uzywam transportu zbiorowego. Moj slad weglowy jest mniejszy niz wiekszosci ludzi stojacych w korkach codziennie i to po jednym typie w samochodzie. 

Za to boisz się, że nie będziesz mogł smrodzić ogrzewaniem :) 

Zyjesz w swojej bance a ja w swojej. Moja nie jest tak bogata jak Twoja.

Sęk w tym, że te "bańki" są połączone środowiskiem, które mamy jedno. Musimy w nim żyć wspólnie. 

Dlatego nei jest okej, żeby je truć :) 

Nawet z doplata skad wziasc 30k, wyzszy fundusz? kolejny kredyt? Z czego to zaplacic? Wiesz jak ksztaltuja sie zarobki w PL? Wiesz dobrze. Nakladanie absurdalnych oderwanych od rzeczywistosci podatkow ktorym potem jeszcze handluja (emisjami) jest chory juz z samego zalozenia jego istnienia. EU albo sie zmieni albo sama siebie zaora. Zmiany juz ida powoli a z wieksza bieda beda szybsze. 

No już mówiłem - że środków przeznaczonych na GTX5090 :E

Problemem jest to jak fatalnie Polska jest zarządzana - w centrach miast każda kamienic i każdy blok powinny być przyłączone do sieci ciepłowniczej. I to powinno być finansowane w 100% ze środków państwa/UE.

Ja nie widzę przeciwwskazań, ale w dalszym ciągu - nic nie upowaznia ludzi do trucia innych.

Nie pamiętam co ty masz tam za ogrzewanie w kamienicy, ale ocieplenie powinno się u Was zadziać. Najlepiej sprawdź sam czy gmina nie robi dopłat. 

6 minut temu, Mar_s napisał(a):

Panowie, przypominam o opcji ignorowania wypowiedzi danego użytkownika, bo bezpodstawne raporty naprawdę nic nie wnoszą, nie będziemy usuwać oponentów tylko dlatego że nie jesteście w stanie wygrać na argumenty.

Zwracam też uwagę na formę wypowiedzi i słownictwo...

69ff26ed0ba4456amed.png

Am I the lucky one? :E 

Opublikowano
20 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Problemem jest to jak fatalnie Polska jest zarządzana - w centrach miast każda kamienic i każdy blok powinny być przyłączone do sieci ciepłowniczej. I to powinno być finansowane w 100% ze środków państwa/UE.

Ja nie widzę przeciwwskazań, ale w dalszym ciągu - nic nie upowaznia ludzi do trucia innych.

Nie pamiętam co ty masz tam za ogrzewanie w kamienicy, ale ocieplenie powinno się u Was zadziać. Najlepiej sprawdź sam czy gmina nie robi dopłat. 

Widze, ze dalej czytasz i odpowiadasz na co chcesz. Pisalem, wyzej ze nie ma mozliwosci doplaty do ocieplenia mojej kamienicy, mamy zasponsorowac 100%. Emeryci nie maja juz z czego dolozyc do zwiekszenia funduszu remontowego wiec kazda uchwala upada, dodatkowo TBS rozniwez sie nie zgadza na podwyzszenie funduszu. Takie sa realia. Czy ets2 jest czy go nie ma on magicznie nie sprawia ze gaz nie truje... Jedynie wyciaga kase. Bo czy ets jest czy go nie ma gaz sie spala. 

Opublikowano
2 godziny temu, Klakier1984 napisał(a):

Tu się działy takie rzeczy że głowa mała.
Ale rząd wylał dziecko z kąpielą zawieszając program bo firmy poupadały a zwykli ludzie zostali z długami i z prefinansowaniem i bez.
Firma wzięła 67000zł zaliczki nie wywiązała się z umowy a do funduszu kase musi oddawać beneficjent.

Opublikowano
12 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Pisałem - sprawdź w gminie, a nie ufaj ślepo zarządcy :) 

Pisalem, ze wlascicielka z gory sama byla w gminie i nie mozemy dostac dotacji bo cos tam, moge jej zapytac dokladnie. Sama jest wsciekla. Emerytow i TBS i tak nie uda sie przekonac na podwyzszenie funduszu bo jak pisalem juz im brakuje kasy. Kto da dotacje 100%? Punkt widzenie jest z puntku siedzenia. Dla Ciebie nie ma problemu z kasa ale jak ktos juz ledwo wiaze koniec koncem to co ma zrobic? I teraz dowalaja wyjesty z rzeczywistosci podaetk do handlowania emisjami? Przeciez taki wymysl ma europa tylko. Zgadzam sie ze to docieplenie powinno byc ale nie maja ludziska kasy na to. Co mam im przystawic bron do glowy? Ludzie wyjda na ulice pewnie po 2027... Bo w te 2 lata rachunki tylko beda rosly i za prad i za cieplo. Czesc ludzi ktorzy siedza na miejskim mysli ze ich to nie dotyczy a przeciez cieplownie sa na gaz i wegiel... Jeszcze jest za wczesnie do wiekszego oporu bo jak pisalem czesc moich znajomych nawet nie wie co to ETS2 i ze takie cos bedzie. Czesc mowi ze to jakas bzdura bo zaden rzad sie nie zgdzi na takie obciazenia obywateli i ze tylko tak strasza... 

Opublikowano
Godzinę temu, DjXbeat napisał(a):

Ty jesteś z Tych co na strzała robią Chorwację i przy okazji srają w pieluchy? 

Ja jestem z tych co ostatnio Chorwację zaliczyli autokarem :o 

Jak mam jakąś trasę do zrobienia to wystarczy mi raz na 3 godziny zatrzymać się na jakieś 5-10 min coś przekąsić, rozprostować kości, a nawet na WC wystarczy czasu :)

Opublikowano (edytowane)

https://tvn24.pl/tvnmeteo/nauka/i-bez-el-nino-swiat-sie-zagotowal-za-nami-najgoretszy-styczen-w-historii-st8294131

Ale jak to, przecież płacimy za emisje a planeta dalej sie rozgrzewa???? :E  EU nie jest w stanie schlodzic swiata karami za ogrzewanie... Ato Ci dopiero... 

Szkoda, ze u nas nie matych 13C bo wtedy o wiele mniej za ogrzewanie by wyszlo ale idzie chyba to w ta strone obojetnie co swiat robi. Latwiej sie schlodzic i taniej niz ogrzac. 

Edytowane przez aureumchaos
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Klakier1984 napisał(a):

Jak mam jakąś trasę do zrobienia to wystarczy mi raz na 3 godziny zatrzymać się na jakieś 5-10 min coś przekąsić, rozprostować kości, a nawet na WC wystarczy czasu :)

Czyli tak jak ja ale jeszcze nigdy nie zszedłem poniżej 20minut na takim postoju a jeżdżę ponad 20 lat samochodem.

Toaleta zajęta, na kawę czekasz w kolejce, za jedzeniem czekasz w kolejce itd...

Ktoś kto wozi kawę w termosie, bierze z domu jedzenie  i zatrzymuję sie tylko na toaletę i rozprostowanie nóg ma szansę zmieścić się w 5-10min. W innym przypadku nie realne. Trzeba mieć na prawdę szczęście by nie stać w kolejkach :E

Naprawa baterii w w Tesli Model X - 14 tyś zł. 

Edytowane przez DjXbeat
  • Upvote 2
Opublikowano

Ja właśnie tak robię, kawa w termos, jedzonko w plecak i  przystanek gdzieś w lesie. Polecam ten styl, to jest wypoczynek a nie stanie w kolejce do kasy :boink:

Druga sprawa, zapytajcie kierowców zawodowych ile czasu prowadzą między przerwami :D

3 godziny temu, aureumchaos napisał(a):

https://tvn24.pl/tvnmeteo/nauka/i-bez-el-nino-swiat-sie-zagotowal-za-nami-najgoretszy-styczen-w-historii-st8294131

Ale jak to, przecież płacimy za emisje a planeta dalej sie rozgrzewa???? :E  EU nie jest w stanie schlodzic swiata karami za ogrzewanie... Ato Ci dopiero... 

Szkoda, ze u nas nie matych 13C bo wtedy o wiele mniej za ogrzewanie by wyszlo ale idzie chyba to w ta strone obojetnie co swiat robi. Latwiej sie schlodzic i taniej niz ogrzac. 

Unia powinna inwestować w udogodnienia a nie zmianę klimatu. Dla przykładu, w Korei zaczyna się stawiać klimatyzowane przystanki komunikacji miejskiej, przed przejściacmi dla pieszych stawia się latem parasole chroniace przed żarem pieszych. To są drobiazgi ale gdyby odpowiednio kasę zainwestować to można sporo zmienić i to na już. Wątpię by kolejne kary i obostrzenia zmieniły cokolwiek. 

• Upvote 1
Opublikowano

Ja akurat długie trasy robię nocą - rodzina śpi a ja nabijam kilometry. Przerwy robię jak zaczynam odczuwać zmęczenie a nie jak trzeba naładować auto (Renata "bifuel" zapewnia mi zasięg łączny blisko 1400 km). Nawet w czasie ostatnich wakacji - mimo, że dotarcie na miejsce i powrót samolotem, to "na miejscu" wypożyczonym samochodem w tydzień 1200km w celu zwiedzania. Ale przecież można sobie przedłużacz rozwinąć...

Opublikowano
3 godziny temu, aureumchaos napisał(a):

Trzeba zacząć od tego że EU odpowiada za ~7% globalnych emisji. Nawet gdybyśmy zeszli do 0 to nic to nie zmieni. 

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

To po co przeplacac i chłodzić ludzi? Moze po prostu biedą sie lepiej steruje? Czym ta unia sie rozni od bylego ZSRR? Jedna bruksela narzuca wszytskim jak maja zyc i na co wydawac... Co to za demkracja jak ludzie nic nie moga zrobic z czyms czego nie chca? I nic nie moga zmienic... Ma byc bo bruksela karze i koniec. MYsle ze trzeba podwoic cene za emisje albo potroić to na pewno klimat sie polepszy... na pewno. 

Edytowane przez aureumchaos
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, aureumchaos napisał(a):

Czym ta unia sie rozni od bylego ZSRR? 

Niczym... Tyle że tym razem należymy do drugiej strony i jeszcze nas nie pałują. Na razie to ciężko określić co się będzie działo dalej, sytuacja robi się dynamiczna, wzrastające Chiny, słabnące USA, skorumpowana Europa i niepoczytalna Rosja.

Edytowane przez Totek
Opublikowano
6 godzin temu, aureumchaos napisał(a):

Jakie znowu schłodzić? Cel jest aby spowolnić postępujące zmiany klimatyczne a nie je cofnąć.

6 godzin temu, aureumchaos napisał(a):

Nie masz nawet pojęcia jak katastrofalne skutki chociażby dla naszego rolnictwa miałaby taka zmiana. No cóż, jak to się mówi, im mniej wiesz tym lepiej śpisz i właśnie tacy ignoranci klimatyczni potwierdzają tą zasadę. Mądrzejsi od 99% naukowców zajmujących się tematem, normalnie Nobla trzeba dać...

• Like 1
  • Haha 1
  • Upvote 6
Opublikowano
8 godzin temu, aureumchaos napisał(a):

Ale jak to, przecież płacimy za emisje a planeta dalej sie rozgrzewa???? :E

Powiem więcej. Nawet jak ograniczysz emisje do zera to dalej będzie się nagrzewać, bo ten dwutlenek węgla co już wyemitowaliśmy jeszcze kilkadziesiąt lat będzie powodował efekt cieplarniany zanim zostanie wyeliminowany z obiegu przez naturalne procesy. Tak na prawdę walka jest ie o zatrzymanie, tylko do ilu stopni dojdzie w szczycie.

2 godziny temu, Totek napisał(a):

Niczym... Tyle że tym razem należymy do drugiej strony i jeszcze nas nie pałują. Na razie to ciężko określić co się będzie działo dalej, sytuacja robi się dynamiczna, wzrastające Chiny, słabnące USA, skorumpowana Europa i niepoczytalna Rosja.

No właśnie. Widział ktoś, żeby jakiś kraj pytali czy sam chce do UE, albo żeby pozwolili się wypisać?

• Upvote 3