Skocz do zawartości

Transformacja energetyczna - OZE / fuzja jądrowa / paliwa kopalne / CO2 / ceny energii / elektromobilność

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Cytat

Niemiecka prasa uderza w Zielonych. "Szkodzą gospodarce"

Doktrynerskie odrzucanie energii atomowej przez niemieckich Zielonych uniemożliwia odblokowanie potencjału racjonalnej polityki energetycznej i co za tym idzie szkodzi niemieckiej gospodarce czytamy w opublikowanej przez dziennik Handelsblatt analizie.

https://biznesalert.pl/niemiecka-prasa-uderza-w-zielonych-szkodza-gospodarce/

ale na szczescie naszej to pomoga XDDDDDDD

Opublikowano

PFAS powinny być przede wszystkim zakazane w kuchni i ogółem w przedmiotach mających styk z żywnością. 

Większość osób używa plastikowych przyborów kuchennych marki no name nie zdając sobie sprawy jaka w nich chemia siedzi ciesząc się, że za komplet 15 akcesoriów ze stojakiem dali 15zł...

Opublikowano
3 minuty temu, sabaru128 napisał(a):

Serio, chyba prościej będzie zamieszkać w jaskiniach niż dostosować się do tego co te pajace w unii wymyślają.

https://warszawawpigulce.pl/unia-wprowadza-nowy-obowiazek-bez-tego-nie-zamieszkasz-w-swoim-domu/

kiepskie źródło. Lepiej nie czytać

Na początku jest że każdy nowy budynek będzie musiał mieć pv na dachu a dalej jest że tylko budynki publiczne i komercyjne ale nie wiadomo w jakiej formie to wejdzie w życie.

Ja po tym co widziałem bałbym się montować na dachu skośnym z dachówki lub blachodachówki paneli przez nieznanego majstra.  Lepiej na podwórku postawić. łatwiejszy dostęp, bezpieczniej, nie ma ryzyka zniszczenia dachu a jak jakiś majster źle zrobi dziurę na  będzie przeciekać i niszczyć krokwie. W blachodachówce łato się tego nie zateguje a dachówka jest ciężka i może szybko odkształcić krokiew

• Upvote 1
Opublikowano
23 minuty temu, Dimazz napisał(a):

Na początku jest że każdy nowy budynek będzie musiał mieć pv na dachu a dalej jest że tylko budynki publiczne i komercyjne ale nie wiadomo w jakiej formie to wejdzie w życie.

moze po prostu przeroslo cie te kilka zdan ;)

bo tam jest bardzo prosto napisane ktorego roku ktory etap bedzie wymagany a sam harmonogram poprzedzili ewidentnym zdaniem dla malp "nowe przepisy beda wprowadzane stopniowo"

nasze ministerstwo juz dawno wszystko potwierdzilo i bedzie dokladnie tak jak w tym zrodle (ktore nic nowego nie tworzy) wiec tutaj tylko ty manipulujesz

• Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Dimazz napisał(a):

Z tego co zrozumiałem to stopniowo ma być to wprowadzane. Najpierw, np. komercyjne czyli zdaje się na sklepach, magazynach itd. potem na jednorodzinnych.

Opublikowano

'Właściciele domów muszą zamontować panele na nowych budynkach aby mogły być oddane do użytku'. Co to właściwie znaczy? :E 

Typowy zlepek wszystkiego bez ładu i składu. Grunt aby nastraszyć, kliki muszą się zgadzać.

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

"Właściciele domów muszą zamontować panele na nowych budynkach aby mogły być oddane do użytku" 

Jakiś nawalony Olek zza sklepu to pisał. 

"Osoby budujące dom jednorodzinny, od roku xxxx, bedą zobowiązani do montażu paneli na budynkach. W przeciwnym wypadku, nie bedą mogły zostać oddane do użytku"

Dałem z siebie całe 2%

Edytowane przez Totek
Opublikowano
13 minut temu, MaxaM napisał(a):

Grunt aby nastraszyć, kliki muszą się zgadzać

calkowicie sie mylisz a tamte zdanie jest bardzo proste do zrozumienia

co wiecej - w celu uproszczenia a nie straszenia - artykul pisze o PV a nie o wymogu bezemisyjnego budynku co bedzie znacznie drozsze niz "jedynie PV"

w praktyce bedzie to wygladac tak ze bedzie PV + duzo innych kosztow o ktorych ten artykul nie wspomina w celu uproszczenia, gdyby chodzilo o straszenie to ta dyrektywa pozwala ladnie nastraszyc, samo PV nikogo nie wystraszy.

Opublikowano (edytowane)

@kubikolos

Widzę, że wiesz więcej co będzie niż sama Unia :) 

Według mnie to idzie w dobrym kierunku. Technologia budowy domów wciąż się rozwija i zarazem tanieje. To jest inwestycja.

Obecnie ogrzanie dobrze wykonanego domu jest tańsze niż ogrzanie mieszkania, która jest 4 razy mniejsze :)

Zdajesz sobie sprawę ile już teraz wygórowanych norm musi spełniać nowy budynek? Jakoś nikt nie narzeka i nikt nie chce wracać do prostego budownictwa z przed dekad aby zaoszczędzić na budowie, bo to się po prostu nie opłaca.

Odnośnie samych paneli. Tak jak wyżej była dyskusja. Na przestrzeni lat mocno potaniały. A co będzie za parę kolejnych? To będzie groszowa rzecz w kontekście budowy domu, a patrząc co się dzieje z prądem, to zwrócą się bardzo szybko jeśli będą stawiane razem z magazynami energii albo państwo przestanie robić wała z cenami odkupu (w to wątpię).

Edytowane przez MaxaM
  • Upvote 4
Opublikowano
40 minut temu, MaxaM napisał(a):

Odnośnie samych paneli. Tak jak wyżej była dyskusja. Na przestrzeni lat mocno potaniały. A co będzie za parę kolejnych? To będzie groszowa rzecz w kontekście budowy domu, a patrząc co się dzieje z prądem, to zwrócą się bardzo szybko jeśli będą stawiane razem z magazynami energii albo państwo przestanie robić wała z cenami odkupu (w to wątpię).

Z tymi magazynami to się dopiero okaże za rok, tak to jest jak rząd podchodzi do tematu od dupy strony.

MRiT złagodzi wymagania dla magazynów energii? Minister zapowiada korekty

Stanowisko SBFiME w sprawie projektowanych przepisów dot. magazynów energii

Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, MaxaM napisał(a):

@kubikolos

Widzę, że wiesz więcej co będzie niż sama Unia :) 

Według mnie to idzie w dobrym kierunku. Technologia budowy domów wciąż się rozwija i zarazem tanieje. To jest inwestycja.

Obecnie ogrzanie dobrze wykonanego domu jest tańsze niż ogrzanie mieszkania, która jest 4 razy mniejsze :)

Zdajesz sobie sprawę ile już teraz wygórowanych norm musi spełniać nowy budynek? Jakoś nikt nie narzeka i nikt nie chce wracać do prostego budownictwa z przed dekad aby zaoszczędzić na budowie, bo to się po prostu nie opłaca.

Tylko same panele to część kosztu. 1/4 lub 1/5 całości. Teraz może mniej.

Drugie tyle co panele kosztuje falownik a jeszcze reszta sprzętu i najdroższe robocizna

magazynu nie liczę

Edytowane przez Dimazz
Opublikowano
11 minut temu, Yahoo86 napisał(a):

Z tymi magazynami to się dopiero okaże za rok, tak to jest jak rząd podchodzi do tematu od dupy strony.

A niech się okaże i za parę lat. Jeśli wejdą takie przepisy wymagające PV, o ile wejdą, to mienie jeszcze wiele lat. A jak zaczną wchodzić, to będą najpierw dotyczyć domów, które jeszcze nie mają planów budowy. Imho to odległa przyszłość nad którą nie ma co panikować ;) 

@Dimazz

Jasne, wciąż duży koszt ale jak chyba @DjXbeat pokazywał na swoim przykładzie, obecnie panele z magazynem i robotą kosztują tyle ile parę lat temu bez magazynu :) 

Opublikowano

Jak wymogi dla magazynów będą nadmiernie patologiczne, zostaną po prostu zlane. Przecież to będą chyba w skali kraju miliony instalacji, jak one się już naprawdę upowszechnią. To tylko nakłoni do wypracowania skutecznego sposobu ich nie zgłaszania.

Co do tych ciepłowni z kolei: jakim tłumokiem trzeba być, aby zawierać wieloletnie kontrakty z ceną stałą na węgiel czy gaz w momencie wzrostu ich cen o 50%+? Albo to wałki, albo upośledzenie. Oni powinni pobankrutować.

Opublikowano

Może się pomyliłem i nie tak źle. Ze 2-3k zł więcej także w normie cena ale nie wiem a nie chce mi się szukać.

1 minutę temu, adashi napisał(a):

Jak wymogi dla magazynów będą nadmiernie patologiczne, zostaną po prostu zlane. Przecież to będą chyba w skali kraju miliony instalacji, jak one się już naprawdę upowszechnią. To tylko nakłoni do wypracowania skutecznego sposobu ich nie zgłaszania.

Co do tych ciepłowni z kolei: jakim tłumokiem trzeba być, aby zawierać wieloletnie kontrakty z ceną stałą na węgiel czy gaz w momencie wzrostu ich cen o 50%+? Albo to wałki, albo upośledzenie. Oni powinni pobankrutować.

będą zgłaszać bo będą chcieli ulgi lub dotacje. Nie wiem jak to teraz wygląda w mój prąd