Skocz do zawartości

Transformacja energetyczna - OZE / fuzja jądrowa / paliwa kopalne / CO2 / ceny energii / elektromobilność

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
34 minuty temu, LeBomB napisał(a):

Obecnie chiński ETS obejmuje głównie energetykę, zaczyna obejmować też przemysł, więc sam fakt, że wprowadzają ten system w momencie gdy są dostępne tanio różne technologie wspomagające osiąganie 

na pewno inne podejsce do ETS im pomoglo, ale tez z nikad sie te tanie techologie nie wziely . chiny od dawna juz realizuja polityke ograniczenia wykorzystania ropy oraz dywersyfikacje jej importu, szczegolnie w kwestii produkcji paliw, stad duze cisnienie na elektryfikajce transportu, szybkie koleje. dlatego tez byli bardziej przygotowani na to co sie dzieje w geopolitycznie (Ormus) niz reszta swiata.

Opublikowano

@SuLac0 owszem, to też.

Ponadto jeszcze przyjęli strategię że tam gdzie nie da się dociągnąć prądu z innych regionów lub nie można postawić innych źródeł to stawia się elektrownię węglową, a jednocześnie w innych regionach rozwija się atom i OZE. W ten sposób równoważyli własny system energetyczny przy zachowaniu równowagi w ichniejszym ETS.

Tak jak piszesz doszedł do tego rozwój elektryfikacji transportu i ogólnie rozwój transportu elektrycznego wszelkiego rodzaju. Ale najpierw zadbali o energetykę, potem rozwijali resztę.

U nas sieć kuleje, prąd dalej w dużym stopniu z węgla, a zastępuje się póki co tylko 1:1 zamiast robić nadwyżkę, to i elektryfikacja transportu czy innych dziedzin nie idzie, bo są braki systemowe.

Opublikowano
21 minut temu, LeBomB napisał(a):

U nas sieć kuleje, prąd dalej w dużym stopniu z węgla, a zastępuje się póki co tylko 1:1 zamiast robić nadwyżkę, to i elektryfikacja transportu czy innych dziedzin nie idzie, bo są braki systemowe.

Przede wszystkim jest zbyt drogi.

Opublikowano

O to to, a ropy i gazu nigdy nie zabraknie... no, tyle że Niemcy to robili właśnie transformację na ruski gaz, zamykając elektrownie atomowe pod dyktando opłacanych z Kremla "ekologów"... :/ 

Opublikowano

Tak, Niemiaszki za Schroedera i Merkel chyba najbardziej uwierzyły że handlem z ruskimi załatwią pokój w Europie, dopiero w 22' się przekonali w jakim byli błędzie, teraz luzują przepisy związane z paleniem w piecach :E 

Opublikowano

@Cappucino zasłaniają się przeciwpożarówką, a chodzi głównie o sieć i instalacje. Musiałaby to być instalacja off grid, a te balkonowe nimi raczej nie są. Z tego względu jakby każdy mógł sobie założyć instalację balkonową ot tak, to każdy musiałby posiadać licznik dwukierunkowy oraz sieć przesyłowa między blokami a trafo i między trafo, a najbliższą stacją elektroenergetyczną musiałaby zostać wymieniona by móc odebrać wyprodukowaną moc. A że sieć jest zaniedbana, bo już było o tym wielokrotnie, to u nas to wygląda jak wygląda. 

Opublikowano
22 minuty temu, LeBomB napisał(a):

@Cappucino zasłaniają się przeciwpożarówką, a chodzi głównie o sieć i instalacje. Musiałaby to być instalacja off grid, a te balkonowe nimi raczej nie są. Z tego względu jakby każdy mógł sobie założyć instalację balkonową ot tak, to każdy musiałby posiadać licznik dwukierunkowy oraz sieć przesyłowa między blokami a trafo i między trafo, a najbliższą stacją elektroenergetyczną musiałaby zostać wymieniona by móc odebrać wyprodukowaną moc. A że sieć jest zaniedbana, bo już było o tym wielokrotnie, to u nas to wygląda jak wygląda. 

Jakoś cały świat to ogarnął,może chodzi tez o kasę? W końcu prąd w Polsce jest jednym z tych "tańszcyh":E i szkoda tracić takich klientów.

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Cappucino napisał(a):

Jakoś cały świat to ogarnął,może chodzi tez o kasę? W końcu prąd w Polsce jest jednym z tych "tańszcyh":E i szkoda tracić takich klientów.

Już Ci o tym pisałem kilka razy, nawet dawałem raport NIK. Kasa ze sprzedaży uprawnień ETS została przez PiS przejedzona, a nie wydana na modernizację sieci elektroenergetycznej. Obecnie żeby na szybko zyskać odpowiednie środki użyto do tego celu środków z KPO, bo pozyskanie ich z ETS albo wiązałoby się z koniecznością podniesienia cen uprawnień, albo musiałoby to trwać znów kilka lat co najmniej. 

Także w międzyczasie jak inni sobie ogarniali sieci elektroenergetyczne pod rewolucję energetyczną, u nas uprawiało się populizm.

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano

https://pigsw.pl/z-ponad-4-miliardow-zlotych-wydanych-na-czyste-powietrze-rozliczono-tylko-1250zl/

Z ponad 4 miliardów złotych wydanych na „Czyste Powietrze” rozliczono tylko… 1250zł!

Tak drodzy Państwo, to nie jest ani błąd, ani zgubione kilka zer. Od października 2023 roku Polska miała rozliczyć z Unią Europejską 4,3 mld złotych wydanych na program „Czyste Powietrze”, jednak jak ustaliła Wirtualna Polska, dotąd (stan na drugą połowę kwietnia 2026) rozliczono tylko 1250zł, które wydano na tablicę informacyjną dla WFOŚiGW w Krakowie.

:hahaha:

Opublikowano
40 minut temu, LeBomB napisał(a):

Już Ci o tym pisałem kilka razy, nawet dawałem raport NIK. Kasa ze sprzedaży uprawnień ETS została przez PiS przejedzona, a nie wydana na modernizację sieci elektroenergetycznej. Obecnie żeby na szybko zyskać odpowiednie środki użyto do tego celu środków z KPO, bo pozyskanie ich z ETS albo wiązałoby się z koniecznością podniesienia cen uprawnień, albo musiałoby to trwać znów kilka lat co najmniej. 

Także w międzyczasie jak inni sobie ogarniali sieci elektroenergetyczne pod rewolucję energetyczną, u nas uprawiało się populizm.

Ja też chyba ci pisałem, że zaniedbania w tej kwestii to nie tylko przejedzona kasa pis a wiele lat wstecz i poprzednie kukły u władzy.

Opublikowano

@Cappucino tak, sieć jest zaniedbana od dawna i od 2005 roku część pieniędzy ze sprzedaży uprawnień ETS była przeznaczana na modernizację, ale przy naszym stanie sieci to było mało. Raport NIK mówi o stanie od 2013 roku, kiedy uprawnienia ETS zaczęły być sprzedawane na aukcjach. Problem w tym, że 

Cytat

Polska w latach 2013-2023 uzyskała ze sprzedaży uprawnień EU ETS dochód w wysokości blisko 94 mld zł. w tym prawie 90% tej kwoty, tj. ponad 84 mld zł. uzyskano w latach 2019-2023 (do 30 maja).

https://www.nik.gov.pl/aktualnosci/uprawnienia-do-emisji-gazow-cieplarnianych.html

Zatem sami sobie bat ukręcili.

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Cappucino napisał(a):

Z artykułu wynika, że był pomysł na zakaz paneli, ale ostatecznie go nie będzie. 
Będzie ograniczenie - znowu nie zakaz - magazynów energii. Czy słusznie, skoro pod blokami parkują elektryki (pytanie, czy powinny)? Nie wiem, może przy obecnej technologii baterii - a mają wejść/wchodzą przecież nowe, bezpieczniejsze typy - ograniczenie ma sens?

Zabawne, że wspomniany niemiecki test domowego zestawu z Ikei dotyczył właśnie zestawu z magazynem... 2 kWh, a nie 40. Nie znam niemieckiego rynku i nie wiem, ile naprawdę jesteśmy w tyle.

Jasne, wojna czy powódź to ciekawy argument, do tego mamy w tysiącach starych bloków równie/bardziej niebezpieczny gaz...

9 godzin temu, LeBomB napisał(a):

zasłaniają się przeciwpożarówką, a chodzi głównie o sieć i instalacje. Musiałaby to być instalacja off grid, a te balkonowe nimi raczej nie są.

O, ot pewnie słuszna uwaga. Stąd pewnie niezbędne magazyny...

Edytowane przez Zas
Opublikowano

Dobrze, niech też kosztują tego miodu ;)

"Kto mógł się tego spodziewać? Portal Politico informuje, że co najmniej trzy jego źródła w Komisji Europejskiej nie są specjalnie zadowolone, gdy muszą poświęcić co najmniej 30 minut na doładowanie się w trasie do Strasburga. Anonimowi urzędnicy z co najmniej ośmiu wydziałów potwierdzają, że trasy nie da się ukończyć w mniej niż pięć godzin. Jeden z nich mówił nawet o siedmiu godzinach."

ttps://autokult.pl/urzednicy-eu-przesiedli-sie-na-elektryki-i-juz-nie-sa-takimi-fanami,7290362954762464a

Opublikowano
W dniu 24.05.2026 o 21:57, Zas napisał(a):

Zabawne, że wspomniany niemiecki test domowego zestawu z Ikei dotyczył właśnie zestawu z magazynem... 2 kWh, a nie 40. 

2kWh to taka wcale nie największa przenośna stacja ładowania, co sobie udzie na kemping kupują i nikt nie sprawdza gdzie trzymają. Z reszta głupotą byłoby mając coś takiego nie trzymać pod ręką w mieszkaniu czy piwnicy na wypadek nieoczekiwanego braku prądu.