Skocz do zawartości

Transformacja energetyczna - OZE / fuzja jądrowa / paliwa kopalne / CO2 / ceny energii / elektromobilność

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@DjXbeat

Znajomy z domku kilka lat temu miał podobne jaja w Tauron-ie. Sprawcą okazał się licznik dwukierunkowy (pokazywał moc pobraną/oddaną , nie wysyłał mocy oddanej) , walczył z 2 miesiąc zanim wymienili licznik. Z drugiej strony może PGE się zwyczajnie :cenzura: z prognozą. Pisz/dzwoń/gnęb ich aż sprawa się nie wyjaśni.

Opublikowano (edytowane)

@Yahoo86

Licznik mam ok. To  PGE wali takie prognozy dla osób mających rozliczenie 6 miesięczne. W 2 miesięcznym cyklu rozliczają bieżące zużycie bez prognoz. Zmienili podejście do rozliczeń i pomimo rozliczeń pół rocznych wprowadzili tzw harmonogramy rozliczeń. 

Te faktury prognozowe, które mi przysłali czyli 1370zł i 1720zł to są moje poprzednie faktury do opłaty bez rozliczenia produkcji z PV. 

Wychodzi na to, że ja mam im zrobić sporą nadpłatę pomimo, że wiszą mi za rozliczenie PV :E 

Najlepsze jest to, że jak zrobię im tą  nadpłatę łącznie z lutym to będę miał u nich 4900zł do odebrania. Mam wtedy 2 wyjścia. Mogę te pieniądze zostawić na kolejne rozliczenia albo poprosić o zwrot nadpłaty na konto.

To po kiego ja mam im nadpłacać skoro mogę poprosić o zwrot? :E 

Edytowane przez DjXbeat
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@Yahoo86

Z samego rana będę w PGE więc się wszystkiego dowiem. Nie zamierzam robić żadnej nadpłaty w sytuacji gdzie mam ponad 1800zł na plusie. Opłacę jedynie bieżący rachunek za 4 miesiące zużycia w którym rozliczyli mi tylko produkcje energii z kwietnia i połowy maja. 

To jest chore bo zużycie energii rozliczają na bieżąco a rozliczenie produkcji opóźniają o kilka miesięcy wstecz. 

Wygląda to tak jak by brakowało im pieniędzy. 

Edytowane przez DjXbeat
  • Like 1