Skocz do zawartości

Transformacja energetyczna - OZE / fuzja jądrowa / paliwa kopalne / CO2 / ceny energii / elektromobilność

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, DjXbeat napisał(a):

No ale ja odpisałem w kontekście działania kominka z płaszczem wodnym o którym sam napisałeś więc po co wspominasz o PC ? 

A ja pisałem cały czas o alternatywnym źródle ogrzewania dla PC, od tego się zaczęło. I potwierdzam co napisałeś. Ja wiem że bronisz EV gdzie się da ale zluzuj :D 

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, tgolik napisał(a):

Aj, tam. tylko w czasie głębokich mrozów zapłacisz może 1000 zł rocznie więcej.

Styczeń w moim mieście był najzimniejszy od wielu, wielu lat - -3,1C średniodobowa przy ok. +1,5C wieloletniej. Styczeń w ok. 200 m domu (skrajny w szeregu, piwnice i nieużywane pomieszczenia 10-15C) kosztował mnie 1700 zł gdy rok temu było 1100 zł.

Ogrzewam dom dwoma klimatyzatorami + na pół gwizdka elektryczne konwektory i podłogowe elektryczne w łazience.

Gazem przy takich, ponadprzeciętnych mrozach też będzie drożej.

Tu chodziło o sytuacje gdy zabraknie prądu, będą jakies przerwy w dostawach. 
Pompkę obiegową jakoś zasilisz ale pompy ciepła  juz nie

Tylko dom dobrze izolowany powinien te 2-3 dni w miarę temperaturę utrzymać 

Edytowane przez Dimazz
Opublikowano
6 minut temu, DjXbeat napisał(a):

A co ma EV do PC i do alternatywnego źródła ciepła ? :E

Ty mi powiedz bo ja nigdzie PC nie obraziłem, za to Ty mi wytykasz że napisałem o PC gdzie cała dyskusja zaczęła się właśnie od PC i dodatkowego źródła ogrzewania na zimę i kryzys bez prądu... 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, galakty napisał(a):

Ty mi powiedz bo ja nigdzie PC nie obraziłem, za to Ty mi wytykasz że napisałem o PC gdzie cała dyskusja zaczęła się właśnie od PC i dodatkowego źródła ogrzewania na zimę i kryzys bez prądu... 

Chłopie zacytowałem Twoją konkretną wypowiedź o alternatywnym źródle ciepła czyli kominku z płaszczem wodnym, pracy grawitacyjnej i pompce obiegowej. Do tego tyczyła się moja odpowiedź a nie do całej dyskusji więc skończ dopowiadać sobie i zacznij myśleć nad tym co czytasz! 

Jeśli chcesz znać moje zdanie w dyskusji to tak jestem całkowicie za tym by mieć alternatywne rozwiązania! 
Dłuższy brak prądu czy nawet awaria samej pompy mogą być problematyczne dlatego warto mieć w zapasie inne źródło ciepła!

Ja w życiu nie postawił bym tylko na jedno źródło dlatego w domu po za PC, która jest głównym źródłem ciepła mam alternatywnie kominek z płaszczem wodnym i całość jest spięta pod UPS z akumulatorem. W razie braku prądu czy nawet awarii samej pompy ja mogę sobie palić w kominku i mieć ciepło w całym domu. Mam wywalone na awarię czy brak prądu. Mam 2 akumulatory, które wystarczą razem na 5 dni ciągłej pracy pompek obiegowych.
Dodatkowo mam również klimatyzację, która w razie awarii pompy ciepła może mi służyć jako ogrzewanie domu. Sama pompa jak każde inne urządzenie elektryczne może ulec awarii w każdej chwili więc warto mieć coś w zapasie!

Mało tego w razie awarii PC, która grzeje mi również ciepłą wodę użytkową do 200l zbiornika dołożyłem sobie zwykłą 1.5kW grzałkę. Pompa padnie- palę w kominku a ciepłą wodę grzeje grzałka 1.5kW. 

IMG_6503.thumb.jpeg.edb676b2c7ea8ed5089997f4beb3acc5.jpegIMG_6505.thumb.jpeg.1d940a525d84aca9f98f78a73efbab77.jpeg

Edytowane przez DjXbeat