Dimazz 565 Opublikowano 26 Stycznia Opublikowano 26 Stycznia W dniu 25.01.2025 o 07:30, DjXbeat napisał(a): @aureumchaos Psy szczekają a karawana jedzie dalej... @DjXbeatod pół roku nie wypłacają pieniędzy na termodernizację i nie wiadomo kiedy będą uregulowane zaległości. Od początku roku do kwietnia wstrzymano przyjmowanie wniosków. Było dużo nadużyć i dziur w programie ale obecny rząd zadziałał w najgorszy możliwy sposób. Zabrał program zwykłym obywatelom a ceny na rynku zostały takie same. Ludzie przygotowali domy i zostali na lodzie. Wiem jak działał program jak na nim zarabiali flipperzy i firmy wynajmowane do dociepleń bo dotacje można było wziąć raz na rok i tylko na jeden dom. Mały flipper mógł sobie wziąć kilka dotacji od początku trwania programu, więksi pewnie kilkadziesiąt. Firmy mocno zawyżały koszta słynne 40 000zł za drzwi zewnętrzne. Znajomemu policzyli 28 000zł za drzwi.
trepek 1 345 Opublikowano 26 Stycznia Opublikowano 26 Stycznia @Dimazz Od jakiego pol roku nie wyplacaja jak mi wyplacili 2 miesiace temu za wymiane okien? Cos krecisz kolego.
Pitross20 286 Opublikowano 26 Stycznia Opublikowano 26 Stycznia A chodzą u Was tzw Eko-doradcy? U mojej mamy byli w zeszłe wakacje, i coś tam grozili,że jak nie wymieni źródła ciepła do końca 2026 roku, na np pompy ciepła, lub inne eko coś tam, to zapłaci kare 5000 zł itp, pytał się jakieś firmy ma okna, czy 2-3 szybowe, jakiej firmy styropianem, oraz jakiej grubości on jest itp.
trepek 1 345 Opublikowano 26 Stycznia Opublikowano 26 Stycznia Chodza. Staja w drzwiach jak Jehowi ogolnie duzo i glupio gadaja. Jak ktos nie zorientowany to sie lapie na ich gadki.
Dimazz 565 Opublikowano 26 Stycznia Opublikowano 26 Stycznia @trepekwnioski złożone w połowie zeszłego roku, rozpatrzone pozytywnie i dalej czekają. Na facebooku jest grupa i dyskusja o tym jak i komu przyznają. Może to być całkiem losowe. Kiedy składałeś wniosek? Rząd kilka dni temu przelał trochę pieniędzy. Dla kogoś wystarczy, dla wszystkich na pewno nie.
trepek 1 345 Opublikowano 26 Stycznia Opublikowano 26 Stycznia @Dimazz Wniosek termomodernizacyjny czy wniosek o platnosc? Jak wniosek o platnosc to w sierpniu 2024. Pieniadze dostalem w listopadzie 2024.
Pitross20 286 Opublikowano 26 Stycznia Opublikowano 26 Stycznia 5 minut temu, trepek napisał(a): Chodza. Staja w drzwiach jak Jehowi ogolnie duzo i glupio gadaja. Jak ktos nie zorientowany to sie lapie na ich gadki. Jak bym w domu to bym ich przegonił, ale w pracy byłem...
Dimazz 565 Opublikowano 26 Stycznia Opublikowano 26 Stycznia (edytowane) https://www.money.pl/gospodarka/czyste-powietrze-wstrzymane-skandaliczna-i-arogancka-metoda-dzialania-7099292242152064a.html Cytat To, co mnie najbardziej niepokoi, to fakt, że NFOŚiGW nie przeprowadził dokładnej analizy tych nieprawidłowości. Mamy absurdalne sytuacje - z jednej strony Fundusz ściga osobę, która położyła styropian o centymetr cieńszy niż wymagany, a z drugiej jeszcze do niedawna pozwalał na to, by jedna osoba finansowała pięć domów na najwyższym poziomie dotacji, zgarniając 700-800 tysięcy złotych. Edytowane 26 Stycznia przez Dimazz
Cappucino 222 Opublikowano 26 Stycznia Opublikowano 26 Stycznia (edytowane) W dniu 21.01.2025 o 16:05, GordonLameman napisał(a): Mniej smrodliwych pojazdów w centrum. Czego nie rozumiesz? A powietrze z poza tej strefy gdzie są te "smrodliwe" pojazdy ma zakaz wstępu do centrum? O cyrkulacji powietrza słyszał? Do nas dociera nawet pył z Sahary a mówisz, że w centrum będzie czyściej, bo wywalimy kilka szrotów które i tak więcej stoją niż jeżdżą. Edytowane 26 Stycznia przez Cappucino 1
GordonLameman 8 431 Opublikowano 26 Stycznia Opublikowano 26 Stycznia 5 minut temu, Cappucino napisał(a): A powietrze z poza tej strefy gdzie są te "smrodliwe" pojazdy ma zakaz wstępu do centrum? O cyrkulacji powietrza słyszał? Do nas dociera nawet pył z Sahary a mówisz, że w centrum będzie czyściej, bo wywalimy kilka szrotów które i tak więcej stoją niż jeżdżą. Ewidentnie nie wiesz jak działa cyrkulacja powietrza w miastach Dodatkowo z centrum robi się deptaki dla pieszych, a auta wyrzuca poza centrum żeby nie musieli tego wdychać. Malutko wiesz, a jeszcze mniej rozumiesz 1
Cappucino 222 Opublikowano 26 Stycznia Opublikowano 26 Stycznia (edytowane) 5 minut temu, GordonLameman napisał(a): Malutko wiesz, a jeszcze mniej rozumiesz Ewidentnie zabrakło ci argumentów, że stać cie tylko na takie wpisy, ot, typowe myślenie urzędasa. Za covida ruch był zerowy, było czyściej? Na zachodzie z tej głupoty sie wycofują, ale tu inaczej widać myślą. https://francuskie.pl/niemcy-wycofuja-sie-ze-stref-czystego-transportu-okazaly-sie-nieskuteczne/ Edytowane 26 Stycznia przez Cappucino 1
bergercs 1 396 Opublikowano 26 Stycznia Opublikowano 26 Stycznia 13 minut temu, Cappucino napisał(a): Na zachodzie z tej głupoty sie wycofują, ale tu inaczej widać myślą. https://francuskie.pl/niemcy-wycofuja-sie-ze-stref-czystego-transportu-okazaly-sie-nieskuteczne/ Jak już chcesz się posiłkować danymi z neta to znajdź coś lepszego niż tę sektę francuskie. W DE wycofują (częściowo) strefy ponieważ 97% samochodów tam zarejestrowanych spełnia normy pozwalające na wjazd do tych stref. Dochodzi również kwestia znacznego poprawienia jakości powietrza w tamtejszych miastach - u nas wystarczy wejść na airfly i człowiek się zastanawia gdzie kupić maskę gazową. 1
GordonLameman 8 431 Opublikowano 26 Stycznia Opublikowano 26 Stycznia 21 minut temu, Cappucino napisał(a): Ewidentnie zabrakło ci argumentów, że stać cie tylko na takie wpisy, ot, typowe myślenie urzędasa. To co napisałeś to nie stało obok argumentu, bo to są infantylne bzdurki wynikające z niewiedzy. Nie jestem "urzędasem", drogie dziecko. 21 minut temu, Cappucino napisał(a): Za covida ruch był zerowy, było czyściej? Owszem, było. Nie pamiętasz? Miałeś wtedy 6 lat, czy co? https://loveair.pl/zdrowie/jak-pandemia-wplynela-na-jakosc-powietrza?srsltid=AfmBOooN93JwBJ2OrYPCKgCm_AQGq3S7JZkMwwWZ5C-lt2bDY0NbLnmb 21 minut temu, Cappucino napisał(a): Na zachodzie z tej głupoty sie wycofują, ale tu inaczej widać myślą. https://francuskie.pl/niemcy-wycofuja-sie-ze-stref-czystego-transportu-okazaly-sie-nieskuteczne/ Ich SCT spełniły swoje funkcje. Berlin: Kraków: Niemcy: Polska: Doucz się zanim otworzysz swoją buzię
Cappucino 222 Opublikowano 26 Stycznia Opublikowano 26 Stycznia (edytowane) Godzinę temu, GordonLameman napisał(a): To co napisałeś to nie stało obok argumentu, bo to są infantylne bzdurki wynikające z niewiedzy. https://loveair.pl/zdrowie/jak-pandemia-wplynela-na-jakosc-powietrza?srsltid=AfmBOooN93JwBJ2OrYPCKgCm_AQGq3S7JZkMwwWZ5C-lt2bDY0NbLnmb Posiłkujesz sie wynikami ze strony handlującej oczyszczaczami powietrza? Cytat Doucz się zanim otworzysz swoją buzię Daruj sobie te szczeniacki język bo tylko świadczy o tobie i twojej "inteligencji" Te mapki co wkleiłeś, gdzie żródło? Jaki okres badań? Godzinę temu, bergercs napisał(a): u nas wystarczy wejść na airfly i człowiek się zastanawia gdzie kupić maskę gazową. To najpierw trzeba wyeliminować wszystkie śmierdziuchy na SKP, jakim cudem to przechodzi przegląd ? Od tego trzeba zacząć. Ja ciągle widzę jeszcze sporo autobusów za którymi ciągnie się chmura dymu, aut miejskich spółek pamiętających gierka. Problemem sa tez kopciuchy, jest mniej ale nadal są. Godzinę temu, GordonLameman napisał(a): Doucz się zanim otworzysz swoją buzię Doucz się? To jakis przedmiot w szkole? Ja nic nie muszę, ty sie douczyłeś czy wkleiłeś to co znalazłeś w sieci ? Wyniki pomiarów tlenków azotów ze śródmieścia od góry 2020, następnie 2022, 2023 i 2024. Żródło:https://powietrze.gios.gov.pl/pjp/current/station_details/archive/530# Edytowane 26 Stycznia przez Cappucino
GordonLameman 8 431 Opublikowano 26 Stycznia Opublikowano 26 Stycznia (edytowane) 52 minuty temu, Cappucino napisał(a): Posiłkujesz sie wynikami ze strony handlującej oczyszczaczami powietrza? Posiłkuję się materiałami tam wklejonymi. Przeczytaj je I to wciąż lepsze niż odklejeńcy z francuskie.pl. 52 minuty temu, Cappucino napisał(a): Daruj sobie te szczeniacki język bo tylko świadczy o tobie i twojej "inteligencji" Daruj sobie powtarzanie laickich bzdur. 52 minuty temu, Cappucino napisał(a): Te mapki co wkleiłeś, gdzie żródło? Jaki okres badań? Wyniki na żywo, stąd: https://aqicn.org/city/poland/malopolska/krakow/aleja-krasinskiego/pl/ 52 minuty temu, Cappucino napisał(a): To najpierw trzeba wyeliminować wszystkie śmierdziuchy na SKP, jakim cudem to przechodzi przegląd ? Od tego trzeba zacząć. Ja ciągle widzę jeszcze sporo autobusów za którymi ciągnie się chmura dymu, aut miejskich spółek pamiętających gierka. Problemem sa tez kopciuchy, jest mniej ale nadal są. Owszem, trzeba. I też będziesz kwiczał. 52 minuty temu, Cappucino napisał(a): Doucz się? To jakis przedmiot w szkole? Ja nic nie muszę, ty sie douczyłeś czy wkleiłeś to co znalazłeś w sieci ? Większość ludzi uczy się przez całe życie. Widać, że Ty nie 52 minuty temu, Cappucino napisał(a): Wyniki pomiarów tlenków azotów ze śródmieścia od góry 2020, następnie 2022, 2023 i 2024. Żródło:https://powietrze.gios.gov.pl/pjp/current/station_details/archive/530# CO według Ciebie udowadniają te wykresy? Bo w 2023 i 2024 widać wzrost względem 2021 (którego nie pokazałeś) i 2020. Patrząc po godzinach szczytu w ruchu drogowym oczywiście. O tym jak zadziałała pandemia możesz sobie poczytać m. in. tu: https://um.warszawa.pl/documents/55043703/64285263/Jakość+powietrza+-+raport+covidowy.pdf/0baf1a30-1d5a-f22d-dc96-1836589ab85f?t=1669887327114 Jak widać w Niemczech zadziałało. W Polsce też zadziała, tylko smogofile tacy jak Ty muszą przestać pleść swoje bzdury. Edytowane 26 Stycznia przez GordonLameman
kalderon 1 088 Opublikowano 26 Stycznia Opublikowano 26 Stycznia 1 godzinę temu, GordonLameman napisał(a): Ich SCT spełniły swoje funkcje. Berlin: Ale wiesz na ile to efekt SCT? 1
Cappucino 222 Opublikowano 26 Stycznia Opublikowano 26 Stycznia (edytowane) 27 minut temu, GordonLameman napisał(a): Posiłkuję się materiałami tam wklejonymi. Przeczytaj je Bzdurami ze sklepu sprzedającego oczyszczacze powietrza, serio jesteś aż taki naiwny? Cytat CO według Ciebie udowadniają te wykresy? Bo w 2023 i 2024 widać wzrost względem 2021 (którego nie pokazałeś) i 2020. Patrząc po godzinach szczytu w ruchu drogowym oczywiście. 2021 nie pokazałem bo nie było takiej potrzeby, z resztą, jaki problem sprawdzić? 2024 masz wynik porównywalny z 2023,kwestia dnia bo wyniki są różne, 2022 wynik dużo niższy a już nie było takich obostrzeń i ruch był w miarę normalny latem a mimo to niższy niż po wprowadzeniu sct. Także wynikami i tabelkami można sobie manipulować pod własne potrzeby. Ale żeby wypisywać głupoty, że wyeliminowanie ze śródmieścia kilku procent starych aut, gdzie większość i tak pewno stała, poprawiła jakość powietrza to trzeba być ostro nawiedzonym. Cytat Większość ludzi uczy się przez całe życie. Widać, że Ty nie Mi wystarczyło tyle co w szkole, tobie jak widać zajęło to dużo więcej a i tak... Cytat Owszem, trzeba. I też będziesz kwiczał. Nad czym mam kwiczeć? Ty panujesz jeszcze nad tym co wypisujesz? Dwa miesiące na forum i 1300 wpisów... Edytowane 26 Stycznia przez Cappucino
GordonLameman 8 431 Opublikowano 26 Stycznia Opublikowano 26 Stycznia Godzinę temu, kalderon napisał(a): Ale wiesz na ile to efekt SCT? Na pewno czynników jest więcej niż tylko SCT, ale SCT spełniły swoje role co widać po tym, że 97% aut jest z nimi zgodne. Pozostałe to pewnie dopuszczalne wyjątki Godzinę temu, Cappucino napisał(a): Bzdurami ze sklepu sprzedającego oczyszczacze powietrza, serio jesteś aż taki naiwny? Zobacz czym się popierają. Poza tym -ty cytowałeś francuskie.pl, czyli portal blachosmrodów i to szurów totalnych Godzinę temu, Cappucino napisał(a): 2021 nie pokazałem bo nie było takiej potrzeby, z resztą, jaki problem sprawdzić? 2024 masz wynik porównywalny z 2023,kwestia dnia bo wyniki są różne, 2022 wynik dużo niższy a już nie było takich obostrzeń i ruch był w miarę normalny latem a mimo to niższy niż po wprowadzeniu sct. Także wynikami i tabelkami można sobie manipulować pod własne potrzeby. Ale żeby wypisywać głupoty, że wyeliminowanie ze śródmieścia kilku procent starych aut, gdzie większość i tak pewno stała, poprawiła jakość powietrza to trzeba być ostro nawiedzonym. Sprawdziłem, dlatego pisałem że trend widoczny. Jak zadziała SCT - zobaczymy. Gdyby chodziło o kilka procent starych aut, które stoją to by nie było takiego bólu dupy, jakie SCT wywołują, smogofilu. Po wrzuconych przeze mnie mapkach widać, że działania trzeba podjąć. Oczywiście poza SCT jest jeszcze kwestia kopciuchów, które też trzeba zaadresować. Godzinę temu, Cappucino napisał(a): Mi wystarczyło tyle co w szkole, tobie jak widać zajęło to dużo więcej a i tak... No i właśnie dlatego taki ograniczony jesteś Ja uczę się ciągle czegoś nowego. Godzinę temu, Cappucino napisał(a): Nad czym mam kwiczeć? Ty panujesz jeszcze nad tym co wypisujesz? Dwa miesiące na forum i 1300 wpisów... Będziesz kwiczał jak SKP zaczną drobiazgowo kontrolować auta. Naucz się czytać ze zrozumieniem. Wiem, żę szkoła tego nie uczy za bardzo, ale to powinien być dla ciebie element samorozwoju.
kalderon 1 088 Opublikowano 26 Stycznia Opublikowano 26 Stycznia 44 minuty temu, GordonLameman napisał(a): Na pewno czynników jest więcej niż tylko SCT, ale SCT spełniły swoje role co widać po tym, że 97% aut jest z nimi zgodne. Pozostałe to pewnie dopuszczalne wyjątki Tego nie wiesz. Dopóki dane (z tego samego okresu w danym roku) sprzed i po wprowadzeniu SCT nie wykażą wyraźnego skokowego spadku nie ma podstaw do stwierdzenia że strefa działa. I tu Niemcy mają zagwozdkę bo strefy wprowadzili, ruch ograniczyli, a poziomy zanieczyszczeń ani drgnęły. Jeśli są niższe niż w Polsce to tylko dlatego że już wcześniej były niższe. Inna sprawa że my się też sfrajerowaliśmy bo system monitoringu jakości powietrza zrobiliśmy po książkowemu zamiast rozlokować stacje w miejscach bardziej przewiewnych, gdzie jest mniej emitentów zanieczyszczeń np. mogliśmy zrobić więcej stacji na Mazurach niż na Śląsku i cieszyć się czystym powietrzem na większości stacji w Polsce.
SuLac0 353 Opublikowano 26 Stycznia Opublikowano 26 Stycznia ale chodzi o to, aby bylo lepiej, a nie udawac, ze jest lepiej. tak? czy nie?
GordonLameman 8 431 Opublikowano 26 Stycznia Opublikowano 26 Stycznia 31 minut temu, kalderon napisał(a): Tego nie wiesz. Dopóki dane (z tego samego okresu w danym roku) sprzed i po wprowadzeniu SCT nie wykażą wyraźnego skokowego spadku nie ma podstaw do stwierdzenia że strefa działa. I tu Niemcy mają zagwozdkę bo strefy wprowadzili, ruch ograniczyli, a poziomy zanieczyszczeń ani drgnęły. Jeśli są niższe niż w Polsce to tylko dlatego że już wcześniej były niższe. Inna sprawa że my się też sfrajerowaliśmy bo system monitoringu jakości powietrza zrobiliśmy po książkowemu zamiast rozlokować stacje w miejscach bardziej przewiewnych, gdzie jest mniej emitentów zanieczyszczeń np. mogliśmy zrobić więcej stacji na Mazurach niż na Śląsku i cieszyć się czystym powietrzem na większości stacji w Polsce. Jak nie wiem, jakNiemcy o tym głośno mówią. oni wprowadzili sct naprawdę dawno temu.
SuLac0 353 Opublikowano 26 Stycznia Opublikowano 26 Stycznia od 2007 rok? 18 lat i likwiduja, my jeszcze dobrze ich nie uruchomilismy, a juz wiemy, ze nic nie daja oczywsice szczegol, ze caly autozlom z niemiec zjechal w wiekszosci do nas, nie ma tutaj zadnego znaczenia 2
LeBomB 2 052 Opublikowano 26 Stycznia Opublikowano 26 Stycznia 6 godzin temu, Cappucino napisał(a): O cyrkulacji powietrza słyszał? A o miejskich wyspach ciepła słyszał? I o tym skąd się biorą? Czemu w miastach się utrzymuje zarówno ciepło i zanieczyszczenia np. smog czy pył zawieszony i jak to wygląda w miastach, w których zachowano prawidłowe strefy wentylacji? 2 godziny temu, kalderon napisał(a): I tu Niemcy mają zagwozdkę bo strefy wprowadzili, ruch ograniczyli, a poziomy zanieczyszczeń ani drgnęły. Masz do tego dane? 1 godzinę temu, GordonLameman napisał(a): oni wprowadzili sct naprawdę dawno temu. Pierwsze w 2008 roku, kiedy jeszcze było EURO 4. 2
DjXbeat 488 Opublikowano 26 Stycznia Opublikowano 26 Stycznia 8 godzin temu, Dimazz napisał(a): @trepekwnioski złożone w połowie zeszłego roku, rozpatrzone pozytywnie i dalej czekają. I co w tym dziwnego? Na wypłatę mają 12 miesięcy. Ja dotację dostałem po 10 miesiącach od pozytywnej decyzji.
duniek 255 Opublikowano 26 Stycznia Opublikowano 26 Stycznia jak cps to pod wzgledem produkcji pradu z PV ten styczen bedzie rekordowy z 10kWp na poludnie (cień rano) 2022 - 310kwh 2023 - 195kwh 2024- 255kwh na teraz juz jest 325kwh a zapowiadaja 5 dni słonecznych wiec do tych 400 pewnie dobije 1
Rekomendowane odpowiedzi