Skocz do zawartości

Transformacja energetyczna - OZE / fuzja jądrowa / paliwa kopalne / CO2 / ceny energii / elektromobilność

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mi komputer do ogrzewania też nie jest potrzebny ale co zrobić kiedy po prostu zużywa 0,6 kW kiedy gram i grzeje sam z siebie? Zamiast grzać piwnicę, grzeje dom.

Edytowane przez tgolik
Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, Camis napisał(a):

Czyli ten drastyczny 50% wzrost ujęty w tym artykule dla mojego rocznego zużycia ponad 6MWh to wzrost o 128.8zł czyli w skali roku to wzrost o 2.2% ;) 

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano

No nie dodadzą przecież wprost "opłaty kopalnianej" :D

W dniu 23.11.2025 o 15:08, tgolik napisał(a):

Ale to wzrosną tylko małe rachunki. Przy dużym zużyciu wzrost nie powinien być bolesny.

Czyli standardowo, najwięcej procentwo dopłaca biedni i oszczędzający.

• Upvote 1
Opublikowano
5 godzin temu, kubikolos napisał(a):

a co tam jest bzdurnego? wypisane jakie oplaty o ile wzrosna ale robak klaszcze bo to wzrost DEMOKRATYCZNY :boink:

a tymczasem sruba jest dokrecana jak co roku

Widzisz, sam się nabierasz na pierniczenie takich artykułów pisząc że "śruba dokręcana co roku". Ile wzrósł Ci abonament komórkowy czy koszt internetu bądź TV w ciągu roku? 5 zł miesięcznie? Bo były takie akcje kilku operatorów, bo zrobili odpowiednie zapisy w umowach, że mogą podnosić ceny co rok. Czyli rocznie płacisz więcej tak około 60 zł za usługę. Czy wobec tego masz identyczne zdanie? 

Dlaczego o to pytam? Bo jak zużywasz np. około 2800 kWh rocznie (tak jak ja się mieszczę) to rachunek wzrośnie w skali roku o około 84 zł, co daje 7 zł miesięcznie. O ile nie wzrośnie koszt określany jako przesył bądź opłata sieciowa, to podwyżka jest znikoma, a opisywana jakby ceny prądu szły kilkaset % w górę.

Dlatego artykuł jest bzdurny, bo mimo podania stawek, podwyżkę opisuje jakby wynosiła co najmniej kilkaset złotych.

Owszem, zgadzam się że ogólnie prąd mamy drogi w kraju i nie ma uzasadnienia tak wysokich cen, ale to zupełnie inny temat, bo na tę drożyznę składają się głównie same koszty zużytej energii i właśnie opłata nazwana jako przesył/sieciowa/abonament, czy zwał jak zwał, ale to na tym idzie największa kasa. 

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, DjXbeat napisał(a):

Czyli ten drastyczny 50% wzrost ujęty w tym artykule dla mojego rocznego zużycia ponad 6MWh to wzrost o 128.8zł czyli w skali roku to wzrost o 2.2% ;) 

u mnie z 480zł bedzie ponad 600zł :O (ROCZNIE)

czyli 25% w gore

tragedia :E 

Edytowane przez duniek
Opublikowano
19 minut temu, LeBomB napisał(a):

Widzisz, sam się nabierasz na pierniczenie takich artykułów pisząc że "śruba dokręcana co roku"

nie, oceniam rzeczywistosc, oplaty rosna znacznie szybciej niz inne czynniki (zarobki, inflacja, cokolwiek) i systematycznie, to jest wzorcowy przyklad dokrecania sruby

ty sobie tlumaczysz ze to ok bo w sumie nie wyjdzie tak duzo, nie wiem jak okreslic taka mentalnosc ale kiedys bylo takie powiedzenie, grosz do grosza, wiesz ze na podstawie tego powiedzenia rzady wdrazaja milion oplat zamiast jednego podatku od zycia? :hihot:

21 minut temu, LeBomB napisał(a):

Ile wzrósł Ci abonament komórkowy czy koszt internetu bądź TV w ciągu roku? 5 zł miesięcznie? Bo były takie akcje kilku operatorów, bo zrobili odpowiednie zapisy w umowach, że mogą podnosić ceny co rok. Czyli rocznie płacisz więcej tak około 60 zł za usługę. Czy wobec tego masz identyczne zdanie? 

szczerze to nie wiem o co tu ci chodzi i co to ma do rzeczy? nie znam sprawy i tych "zapisow"

Opublikowano
10 minut temu, LeBomB napisał(a):

@kubikolos czyli twierdzisz, że w ciągu ostatnich 2 lat, żaden tego typu abonament nie został Ci podniesiony przez operatora o 5-10 zł? 

ale co ma drozec?
ja internet place 40zł/mc od 6lat 
telefon w nju mam za 29zł + 9zł drugi numer i tą oferte mam z 8-10lat - i pewnie daloby sie tutaj nawet uciąc te oplaty ale mi sie nie chce bawic 

Opublikowano (edytowane)

No to wychodzi, że tylko płace rosną.

Przeciętne miesięczne wynagrodzenie w Polsce w 2019 roku wyniosło 4918,17 zł brutto.

Przeciętne miesięczne wynagrodzenie brutto w Polsce w 2024 roku wyniosło 8 181,72 zł.

:hihot:

Edytowane przez tgolik
Opublikowano

@duniek W ostatnich kilku latach wielu operatorów wprowadziło klauzule inflacyjne w umowach. W większości dotyczy to nowych lub przedłużanych umów na nowych warunkach, ale były też przypadki (jak np. Play) gdzie taką klauzulę dodano w umowach, w których zakończył się okres zobowiązania i przeszły na czas nieokreślony. UOKiK badał sprawę w przypadku Vectry i nałożył karę. Z tego co teraz sprawdzam to chyba się wycofali z tego, ale mimo wszystko była taka sytuacja przez prawie 2 lata. Stąd nawiązanie.

Nie zmienia to faktu, że wiele innych usług też podobnie drożeje i to już od dziesięcioleci.

Swoją wypowiedź odnosiłem głównie do stylu artykułu, który skupiając się na podwyżkach składników, które są małą częścią rachunku i 2 z 3 z nich są od lat, a opisuje je jakby prąd drożał kilkaset procent. Podczas gdy są znacznie ważniejsze składowe rachunków za prąd i to na nich należy się skupić i obserwować czy wrosną czy nie.

Opublikowano (edytowane)

ok, podnoszenie oplat co rok o 50% jest ok bo operator podniosl internet o inflacje XD

czego to ludzie nie wymysla zeby bronic takich bzdur, litosci

Godzinę temu, LeBomB napisał(a):

@kubikolos czyli twierdzisz, że w ciągu ostatnich 2 lat, żaden tego typu abonament nie został Ci podniesiony przez operatora o 5-10 zł? 

ja nie widzialem w tamtej mojej wypowiedzi takiego stwierdzenia tylko nie wiedzialem w zasadzie o co ci chodzi a teraz widze o jakich dziwnych porownaniach piszesz lol

jestem dosyc swiadomym klientem i akurat ostatnio nie pamietam jakiejs podwyzki ale wierze ze takie sie zdarzaja bo inflacja predzej czy pozniej wplywa na caly rynek, jednakze nie kojarze zeby ktos podnosil oplaty o 50% rocznie i nazywal to klauzula inflacyjna a nastepnie ktos go jeszcze bronil w internecie, to sie zdarza tylko w tematach politycznych XDDDDDDDDDD

no i ja w zasadzie nie wiem po co ty to robisz, wierze ze jestes madrym gosciem ale nie rozumiem jaka logika prowadzi do tego ze przecietny obywatel wyjasnia podwyzki o 50% tym ze abonament rosnie o inflacje? wtf?

Edytowane przez kubikolos
  • Confused 1
Opublikowano

Ciekawy wpis:

W skrócie - prąd z węgla jest tani bo elektrownie węglowe mają zakontraktowany węgiel od kopalni po 330zł/tona, jednak koszt wydobycia jednej tony dla kopalni to ponad 1000zł. Te 700zł trzeba dokładać z budżetu. Jakby elektrownia płaciła kopalni faktyczną cenę za węgiel to prąd z węgla nie byłby tani.

• Upvote 5
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, kubikolos napisał(a):

czego to ludzie nie wymysla zeby bronic takich bzdur, litosci

W jakim Ty świecie żyjesz licząc, że ceny będą stałe przy galopujących zarobkach i globalnej inflacji?

Edytowane przez MaxaM
  • Upvote 1
Opublikowano

On żyje w alternatywnym uniwersum. 
Mi T-Mobile właśnie wysłał z miesiąc temu że “nununu, nie może Pan mieć umowy na czas nieokreślony, bo mało Pan płaci, więc przechodząc na umowę na czas nieokreślony cena idzie do góry o 100%.” Coś w tym rodzaju. 
Zawsze to było 10-20 zł więcej co miesiąc niż umowa na 24 miesiące. Telekomy już dawno mówiły że muszą podnieść ceny usług bo technologia co raz droższa i muszą mieć kasę na modernizację. 
I tak mamy jeden z najtańszych internetow i ogromnych wręcz pakietów w Europie w porównaniu do zarobków.