Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Cytat

Zgodnie z Umową o wydobyciu minerałów Stany Zjednoczone odzyskają wszystkie już wysłane pieniądze, a „nawet zyskają znacznie więcej”.

Za ....  CO?

Za to, że Trump nie wesprze wojskowo Fiutina, czy ..... jak?

(w miejsce kropek każdy niech sobie wstawi co mu pasuje, bo nie chcę zarobić bana)

Trump właśnie powiedział, że "będą tam nasze biznesy, przez co Fiutin będzie się bał zaatakować".

WTF?

Co to ma być? Jakim cudem Zelensky najpierw wybuchnął ponoć gniewem na taką propozycję (zrozumiałe) a teraz się niby zgadza (niezrozumiałe)?

To wygląda jak najgorszy scenariusz, jakiego się obawiałem. Oby się okazało, że źle zgaduję, bo wiedzy o sytuacji ani o geopolityce ogólnie nie mam. Jestem tylko ludkiem na jakimś forum internetowym.

Żeby nie było zaraz, że panikuję czy w coś wierzę. Po prostu się obawiam i wyrażam swoje obawy. Oczywiście, że się pewnie mylę. Oby.

W każdym razie jak tak, to się Fiutin z towarzyszem Trampovem dogadał, że będą spokojnie się zbroić udając pokój. A jak Trampov umrze albo straci władzę, to wtedy się znajdzie jakaś wymówka, prowokacja czy cokolwiek i Fiutin może spokojnie zaatakować. No bo co? USA zareagują? Pogrożą palcem, nałożą sankcje i zerwą kontakty dyplomatyczne. A Fiutin sobie w 2028 spokojnie rozjedzie Ukrainę do końca, albo spróbuje terrorem przejąć władzę ustawiając na fotelu Zelenskiego jakiegoś swojego przydupasa. 

To nie wygląda źle. To wygląda tragicznie źle.

Edytowane przez VRman
Opublikowano

Szanse dla Ukrainy na wejscie do NATO od 2022 roku wynosily zero. Niezaleznie, czy rzadzilby Trump, czy Biden, czy Harris, czy reptilianie.

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Badalamann napisał(a):

Pewnie środowisko fanów konfederosji.

W dyskusjach historycznych z ich strony można usłyszec że "trzeba się było dogadać z Hitlerem".

Teraz koleś to że się odkleił na maxa... Emigracja nie służy :) Toć to w liceum czy na studiach to przetoczyliśmy setki rozmów czy to prywatnych czy w ramach zajęć o te kwestie. Poglądy na ten temat były i są różne i raczej nie związane z bieżącymi sympatiami politycznymi. Mój Śp Tata był właśnie historykiem i także z Nim dyskutowałem wiele razy na ten temat.

Jaki niby super rezultat osiągnęliśmy od wojowania w porównaniu z taką Francją i rządem Wichy? Oni się poddali i po wojnie nie mieli ani okupacji ruskiej ani zniszczonego i zbombardowanego kraju. hitler chciał mieć drogę tranzytową do rosji i Gdańsk... Czy powinno się zgodzić i co by to dało? Do dzisiaj są spory. Przede wszystkim wg mnie nie ma żadnej gwarancji, że by dotrzymał słowa. Poza tym bardzo liczyliśmy na sojuszników czyli rzeczoną Francję i Anglię, która nie przyszła nam z pomocą.... Po za tym pozostaje kwestia Żydów gdzie to polskie władze musiałyby ich oddać. No i polska dyplomacja niemal do ostatniej chwili próbowała coś ugrać z hitlerem. Najpewniej - dokładnie tak samo jak putin on i tak miał już plan napaści i nic by nie zmieniło. Z drugiej jednak strony, może zarówno my od 1931 jak i Ukraina po tym 2014 mogła coś przez 8 lat wskórać? To już kwestia do dyskusji. Moim zdaniem my jednak utrzymywaliśmy lepsze relacje dyplomatyczne z Niemcami niż Ukraina z rosją. Ale złośliwy powie - i co nam to dało? :) I też będzie miał racje. Tak naprawdę jedyna recepta, co już pisałem wcześniej gdzie mi wywleczono jakieś niszczenie służby zdrowia czy szkolnictwa; to zbrojenie się po zęby. Niech nie wiem, opodatkują korporacje, banki i zrobią specjalny podatek militarny ale trzeba natychmiast się maksymalnie zbroić żebyśmy nie podzielili losu Ukrainy.

5 godzin temu, voltq napisał(a):

A to kolejna sytuacja:

https://wiadomosci.wp.pl/zabojstwa-seniorek-w-stolicy-podejrzani-to-zlote-raczki-7129486724492224a

Fakt, że brał w tym udział także Polak absolutnie nie jest żadnym usprawiedliwieniem dla Ukraińca... Pier.... patologia.... I pójdzie jeszcze taki siedzieć, pewno w ochronce na koszt polskiego podatnika... Jedzenie w AŚ jest o wiele lepsze od tych w szpitalach...

Dla wszystkich imigrantów powinny być specjalne areszty i więzienia ze "specjalnym" traktowaniem.

Edytowane przez hubio
Opublikowano
8 godzin temu, hubio napisał(a):

sprywatyzować albo przesunąć część nakładów na zbrojenia. 

Dlatego to wywlokłem. Sprywatyzować szkolnictwo i opiekę medyczną? To musi być za darmo, żeby nikt nie był wykluczony, zwłaszcza najbiedniejsi. Prywatyzacja by sprawiła, że powstały by slumsy a rozwarstwienie byłoby jeszcze większe. 

• Confused 1
  • Upvote 3
Opublikowano
9 minut temu, hubio napisał(a):

Teraz koleś to że się odkleił na maxa... Emigracja nie służy :) Toć to w liceum czy na studiach to przetoczyliśmy setki rozmów czy to prywatnych czy w ramach zajęć o te kwestie. Poglądy na ten temat były i są różne i raczej nie związane z bieżącymi sympatiami politycznymi. Mój Śp Tata był właśnie historykiem i także z Nim dyskutowałem wiele razy na ten temat.

Jaki niby super rezultat osiągnęliśmy od wojowania w porównaniu z taką Francją i rządem Wichy? Oni się poddali i po wojnie nie mieli ani okupacji ruskiej ani zniszczonego i zbombardowanego kraju. hitler chciał mieć drogę tranzytową do rosji i Gdańsk... Czy powinno się zgodzić i co by to dało? Do dzisiaj są spory. Przede wszystkim wg mnie nie ma żadnej gwarancji, że by dotrzymał słowa. Poza tym bardzo liczyliśmy na sojuszników czyli rzeczoną Francję i Anglię, która nie przyszła nam z pomocą.... Po za tym pozostaje kwestia Żydów gdzie to polskie władze musiałyby ich oddać. No i polska dyplomacja niemal do ostatniej chwili próbowała coś ugrać z hitlerem. Najpewniej - dokładnie tak samo jak putin on i tak miał już plan napaści i nic by nie zmieniło. Z drugiej jednak strony, może zarówno my od 1931 jak i Ukraina po tym 2014 mogła coś przez 8 lat wskórać? To już kwestia do dyskusji. Moim zdaniem my jednak utrzymywaliśmy lepsze relacje dyplomatyczne z Niemcami niż Ukraina z rosją. Ale złośliwy powie - i co nam to dało? :) I też będzie miał racje. Tak naprawdę jedyna recepta, co już pisałem wcześniej gdzie mi wywleczono jakieś niszczenie służby zdrowia czy szkolnictwa; to zbrojenie się po zęby. Niech nie wiem, opodatkują korporacje, banki i zrobią specjalny podatek militarny ale trzeba natychmiast się maksymalnie zbroić żebyśmy nie podzielili losu Ukrainy.

Zapominasz o tym że hitler i niemcy posługiwali się w dużej mierze ideologią, nadrzędnym wrogiem byli żydzi, ale słowianie byli tylko w odrobinę lepszej sytuacji, to że Francja została podzielona czy że Angolom proponował dołączenie to nie znaczy że jakakolwiek alternatywa stała przed Polską, tezy że "hitler chciał mieć drogę tranzytową do rosji i Gdańsk.." są  absurdalne ,  sam ZSRR szybko się  przekonał za kogo ich uważały nazistowskie niemcy i kim są dla nich ludzie zamieszkujący tereny na wschód od Odry.

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@Henryk Nowak ok zostawmy już tą prywatyzację.... Rzuciłem przykładowo pomysł... Mogą jak dla mnie równie dobrze dorzucać do rachunku za prąd każdemu 5zł co miesiąc i to już będzie jakieś 180mln miesięcznie czyli ponad 2mlrd rocznie :)

Dobra - za chwilę napiszesz, że dzieci nie korzystają z prądu więc ok - niech każdy płaci te 5zł, a rodziny z dziećmi za te dzieci.... To tylko kolejny pomysł... Chodzi mi to, że tak naprawdę za grosze możemy uchronić się przed apokalipsą... Fakt, że przy 124 mld te 2mlrd mogą niewiele pomóc więc może niech będzie 20zł od łebka... :) 

Edytowane przez hubio
  • Upvote 1
Opublikowano

I to jest pomysł, który ma więcej sensu. Ludzie w drugim progu podatkowym powinni moim zdaniem płacić znacznie więcej, np 500zł miesięcznie i ustalić taki podatek np na 10 lat żeby w tym czasie odbudować wojsko. Niech powiedzmy milion osób łapie się do ii progu (a sądzę, że nawet trochę więcej) to 6 miliardów rocznie by robiło różnicę. Do tego by należało np doliczyć wszystkich z pierwszego progu płacących np 50zł miesięcznie. 

Wiem, że ludzie by mnie za to znienawidzili ale ja bym to wprowadził. 

8 minut temu, hubio napisał(a):

@Henryk Nowak ok zostawmy już  Fakt, że przy 124 mld te 2mlrd mogą niewiele pomóc więc może niech będzie 20zł od łebka... :) 

To byłby tylko dodatek, nawet 5 miliardów więcej to już coś, co na pewno da się odczuć. No i jako, że to by była opłata zwiększająca nasze bezpieczeństwo, to uważam, że powinna być znacznie wyższa. 

• Like 1
  • Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano
25 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

wszystkich z pierwszego progu płacących np 50zł miesięcznie.

50 to za dużo bo można już coś kupić ze smarta na Allegro :) Ale za 10zł miesięcznie nikt by nie pyskował, nawet ten najuboższy. Bo to cena 2 bułek albo 2 piw :) A dla budżetu byłoby ok 5mlrd więcej. Można by też sprawiedliwie wprowadzić np 0,1% od dochodów. Rozwiązań jest dużo.

Opublikowano

Nie zgodzę się, że 50zl to za dużo. Bezpieczeństwo, życie jest bezcenne. W czasie wojny ludzie umierają. Tylko ta kasa by musiała iść na sprzęt i wypłaty dla trepów a nie na premie dla ministra obrony i generałów. Za sprzeniewierzenie środków publicznych powinno być dożywocie. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, hubio napisał(a):

Jaki niby super rezultat osiągnęliśmy od wojowania w porównaniu z taką Francją i rządem Wichy? Oni się poddali i po wojnie nie mieli ani okupacji ruskiej ani zniszczonego i zbombardowanego kraju.

Francja miała bufor na wschód i nie dzieliła granicy z ruskimi, niestety takiego komfortu my nie mieliśmy. 

Oczywiście udałoby się uniknąć zniszczeń w 39 roku, ale ciężko nie odnieść wrażenia, że finalnie walec ze wschodu zrobiłby i tak ostatecznie miazgę i spustoszenie. Weź za przykład taką Rumunię. Bombardowana przez aliantów, a na lądzie tłamszona niesamowicie wielkimi siłami.

Przecież Ruscy zrobili tam potężne lanie podczas operacji jaskiej. Potężne. 

Węgry swoje też przyjęły.

Wracając do głównego tematu to generalnie trudno nie uniknąć wrażenia, że Ukraina została obecnie postawiona w naprawdę beznadziejnym miejscu. 

Edytowane przez zdunzdun
  • Like 1
Opublikowano

@MaxaMAle nawet u nas i oczywiście u proruskich propagandysów i debili, którzy się na to łapią. Kilka tygodni temu był wielki płacz z okazji dobrego wyniku ruskiego konia trojańskiego jak mu chińczycy i ruscy pomogli na tiktoku zyskać niesamowite poparcie.

Oczywiście krzyki, że demokrację niszczą! Że to dobry człowiek chciał dojść do władzy a mu "deep state" nie pozwolił!

O tym, że jest ruskim agentem to oczywiście cisza. Żeby Braun tak mówił to bym się nie zdziwił, ale sporo więcej polityków i nie tylko. :/

Opublikowano

Takie raporty jak poniższy (juz pomijając to czy są propagandowe czy nie) nie mają wiekszego sensu (nie licząc propagandowo-marketingowego) jesli jest to wojna asymetrycznych sił gdy duze państwo o znacznie wiekszych zasobach (zwłaszcza ludzkich) walczy z mniejszym, no dobrze zniszczyli mnóstwo pojazdów (stracili pewnie też mnóstwo ) i co , i gówno za przeproszeniem.

RnAy6Ox.jpeg

• Upvote 1
Opublikowano

Ale o czym wy piszecie. 50 zł miesięcznie? Płatników PIT jest trochę ponad 20 mln. Po 50 zł to będzie miliard miesięcznie. A my w samej Korei mamy chyba 75 miliardów zł długów.

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano

Europa powinna się wstydzić, że nie potrafią znaleźć zaledwie 50 mld dolarów rocznie, które ameryka daje ukrainie. Europa może kupić sprzęt i amunicje dla ukrainy. Tymczasem europejscy politycy wolą tylko narzekać, bo nie chcą dawac ukrainie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...