Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, hubio napisał(a):

W wymianie handlowej między UE a USA to USA jest ostro dymane bo Amerykanie znacznie więcej kupują z UE niż my z USA. W rezultacie amerykański rynek jest ogromnym rynkiem zbytu dla niemal całego świata. Z punktu widzenia biznesowego wydaje się, że Trump robi to co należy. Ba - prawdopodobnie USA obejdą się bez świata, ale już świat bez USA niekoniecznie. Przy tak dużych dysproporcjach import-eskport Trump ma bardzo mocne karty.

Amerykanie to jest największy rynek zbytu dla Unii Europejskiej, dają nam zarabiać, a więc jeśli oni nakładają na nas cła, to nie za bardzo jest czym odpowiedzieć - podkreślił.

Przypomniał, że Europa jest uzależniona od USA również w kwestii zapewnienia bezpieczeństwa. - Donald Trump ma wszystkie karty w swoich rękach i wiedząc o tym, stara się dyktować warunki wszystkim swoim partnerom i sojusznikom. To jest bardzo brutalne, ale też czysto biznesowe podejście - ocenił ekspert.

https://wiadomosci.wp.pl/fatalna-sytuacja-ue-nie-ma-czym-odpowiedziec-7129574555466688a

Wiem, bo widzialem statystyki na temat wymiany handlowej UE-USA i owszem Trump ma troche racji w tym temacie. Z drugiej strony powinien uwazac na slowa w pewnych kwestiach, bo:

1. Niby USA to nasz sojusznik, a Angele podsluchiwali.

2. Maja Soft power w postaci wszystkich serwisow spolecznosciowych.

3. Bez Europy USA nie poradzi sobie z reszta swiata.

4. Nikt oprocz krajow NATO nie kupuje ich sprzetu militarnego.

Edytowane przez Winter
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Pitross20 napisał(a):

Wtf:boink:

Jak piszę w tym temacie i apeluję od jakiś 2 tyg. - nie marnujmy czasu na codzienne doniesienia medialne bo obecnie świat stał się areną działań służb wywiadowczych i początku negocjacji. Trump, putin, Załenski, Chiny i UE- każdy rozgrywa swoje interesy. Po podpisaniu porozumienia pokojowego zobaczymy...

I zapamiętajcie moje słowa: jeszcze tak się może zadziać, że za kilka lat Trump otrzyma pokojową nagrodę Nobla... :rotfl: Raczej mało prawdopodobne, ale nie nie niemożliwe w mojej ocenie :) 

Edytowane przez hubio
  • Upvote 1
Opublikowano
5 minut temu, hubio napisał(a):

Jak piszę w tym temacie i apeluję od jakiś 2 tyg. - nie marnujmy czasu na codzienne doniesienia medialne bo obecnie świat stał się areną działań służb wywiadowczych i początku negocjacji. Trump, putin, Załenski, Chiny i UE- każdy rozgrywa swoje interesy. Po podpisaniu porozumienia pokojowego zobaczymy...

I zapamiętajcie moje słowa: jeszcze tak się może zadziać, że za kilka lat Trump otrzyma pokojową nagrodę Nobla... :rotfl: Raczej mało prawdopodobne, ale nie nie niemożliwe w mojej ocenie :) 

Owszem dostanie Nobla, ale jak najpierw wykupi caly Komitet Noblowski.

Opublikowano (edytowane)

W zasadzie Trump konsekwentnie idzie drogą "America First"... Ma w d. wszystko i wszystkich. Patrzy wyłącznie biznesowo. Ale ja nie jestem ekspertem, a eksperci mówią, że ta fala wróci i zmiecie Amerykę... Amerykańska Polityka izolacjonizmu doprowadziła do wybuchu II wojny światowej aż zdziwionym Amerykanom Japończycy spuścili łomot pod Pearl Harbor i wtedy Amerykanie się obudzili... na jakieś 85lat :) A teraz znów do tego wracają...

Ale to ogromna wina elit liberalnych które pozwoliły aby pieniądze amerykańskich podatników szły na bzdurne programy w niemal każdym zakątku świata... A jednocześnie samym Amerykanom zaczęło się coraz gorzej żyć... Długofalowo USA, szczególnie kiedy mamy obecnie świat globalny, nie poradzi sobie bez reszty świata. Trump myśli XXwiecznie, a mamy XXI w. Te cła teraz im może i fajnie wyjdą, ale odbiją się w dłuższej perspektywie czkawką.

No i generalnie populiści to nigdy nic dobrego co choćby widzimy po UK i Brexicie gdzie mają stagnację, a stoją u wrót recesji. A miało być tak pięknie....

Edytowane przez hubio
Opublikowano
Teraz, areczek1987 napisał(a):

"Nie sadze" moze nie wystarczyc, jako gwarancja bezpieczenstwa. Trzeba temat ogarnac tu i teraz, bo ta wojna ciagnie sie od 2014 roku. Juz wystarczy.

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, hubio napisał(a):

W zasadzie Trump konsekwentnie idzie drogą "America First"... Ma w d. wszystko i wszystkich. Patrzy wyłącznie biznesowo. Ale ja nie jestem ekspertem, a eksperci mówią, że ta fala wróci i zmiecie Amerykę... Amerykańska Polityka izolacjonizmu doprowadziła do wybuchu II wojny światowej aż zdziwionym Amerykanom Japończycy spuścili łomot pod Pearl Harbor i wtedy Amerykanie się obudzili... na jakieś 85lat :) A teraz znów do tego wracają...

Ta fala powrotna nie gorzej zmiecie Amerykę, jak rosje zmiotły sankcje. "Wdepcze ją w ziemie". Poza tym, kiedy dokładnie Ameryka była wielka?

Edytowane przez Suchy211
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Trump pier**li co mu ślina na język przyniesie bez zastanowienia (byleby była atencja byleby się coś działo)

https://wydarzenia.interia.pl/ukraina-rosja/news-nie-moge-w-to-uwierzyc-trump-wycofuje-sie-ze-slow-o-zelenski,nId,7921868

ostatnio wyczytałem że swoją poprzednią żonę pochował na polu golfowym żeby nie płacić podatku , ale to tylko czubek góry lodowej ciekawostek jakie mozna o nim przeczytać. wiec jak ktoś mysli ze trump sie bedzie o kogoś troszczył to jest w mocnym błędzie. On ma absolutnie wywalone na ukraine całą europe a nawet swoich bliskich, patrzy na wszystko z punktu biznesowego a to co mówi to w duzej mierze głupoty plecione pod wpływem chwilowej emocji bo mimo biznesowego podejscia jest emocjonalny (jak dziecko) i łasy na pochlebstwa.

Edytowane przez Oldman
  • Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Suchy211 napisał(a):

Ta fala powrotna nie gorzej zmiecie Amerykę, jak rosje zmiotły sankcje. "Wdepcze ją w ziemie". Poza tym, kiedy dokładnie Ameryka wyła wielka?

Ale ja mam na myśli dłuższą perspektywę czasową - nie parę lat a 10-20 lat (o ile następca Trumpa za 4 lata będzie to kontynuował). Z 2 strony ponieważ jest globalizm ta fala może jednak szybciej wrócić. Sankcje na rosję to było coś innego bo to było narzucenie na jeden kraj sztucznych z punktu widzenia biznesowego ograniczeń gdzie jakby wszyscy byli przeciwko temu jednemu, który na dodatek miał globalnie mały rynek zbytu. W przypadku USA sytuacja wygląda inaczej. To ogromna gospodarka. Jeśli zablokuje się sztucznie import to początkowo może być ok, ale jeśli przez to reszta świata wpadnie w stagnację to to wróci do USA bo jest obecnie za dużo powiązań gospodarczych... Od razu zaznaczam, że mogę pisać farmazony. Ekspertem nie jestem, ale z tego co czytałem to tak właśnie się prognozuje (jak dobrze zrozumiałem)

Opublikowano (edytowane)

Z jednej strony on nie sprawia wrażenia, że mu peron odjechał jak Bidenowi.

Z drugiej mimo, że nie uważam go za totalnego imbecyla, to nie uważam go też za zdolnego do gry w szachy 5D.

Więc nie za bardzo łapię co tu jest grane. Siermiężne testowanie wody? Ktoś go zaczął wyhamowywać?

Edytowane przez crush
Opublikowano
7 godzin temu, hubio napisał(a):

Ale to ogromna wina elit liberalnych które pozwoliły aby pieniądze amerykańskich podatników szły na bzdurne programy w niemal każdym zakątku świata... A jednocześnie samym Amerykanom zaczęło się coraz gorzej żyć... Długofalowo USA, szczególnie kiedy mamy obecnie świat globalny, nie poradzi sobie bez reszty świata. Trump myśli XXwiecznie, a mamy XXI w. Te cła teraz im może i fajnie wyjdą, ale odbiją się w dłuższej perspektywie czkawką.

No i generalnie populiści to nigdy nic dobrego co choćby widzimy po UK i Brexicie gdzie mają stagnację, a stoją u wrót recesji. A miało być tak pięknie....

No i co z tego że USA upadnie ? , powinniśmy zająć się tym że Rzeczpospolita przyjaciół Polin państwo teoretyczne jest w upadku

Opublikowano

Powiedza to co dostana w smsie od Jarka.

A na powaznie to smieszna sytuacja z tym pisem. Napinaja sie, a tu Trump zmienia zdania i zonk.

Ich wyborcy nie sa wymagajacy i lykna kazda wersje. Za klasykiem" glupi narod wszystko kupi"

• Upvote 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...