Gość Opublikowano 27 Lutego Opublikowano 27 Lutego (edytowane) 2 minuty temu, hubio napisał(a): W wymianie handlowej między UE a USA to USA jest ostro dymane bo Amerykanie znacznie więcej kupują z UE niż my z USA. W rezultacie amerykański rynek jest ogromnym rynkiem zbytu dla niemal całego świata. Z punktu widzenia biznesowego wydaje się, że Trump robi to co należy. Ba - prawdopodobnie USA obejdą się bez świata, ale już świat bez USA niekoniecznie. Przy tak dużych dysproporcjach import-eskport Trump ma bardzo mocne karty. Amerykanie to jest największy rynek zbytu dla Unii Europejskiej, dają nam zarabiać, a więc jeśli oni nakładają na nas cła, to nie za bardzo jest czym odpowiedzieć - podkreślił. Przypomniał, że Europa jest uzależniona od USA również w kwestii zapewnienia bezpieczeństwa. - Donald Trump ma wszystkie karty w swoich rękach i wiedząc o tym, stara się dyktować warunki wszystkim swoim partnerom i sojusznikom. To jest bardzo brutalne, ale też czysto biznesowe podejście - ocenił ekspert. https://wiadomosci.wp.pl/fatalna-sytuacja-ue-nie-ma-czym-odpowiedziec-7129574555466688a Wiem, bo widzialem statystyki na temat wymiany handlowej UE-USA i owszem Trump ma troche racji w tym temacie. Z drugiej strony powinien uwazac na slowa w pewnych kwestiach, bo: 1. Niby USA to nasz sojusznik, a Angele podsluchiwali. 2. Maja Soft power w postaci wszystkich serwisow spolecznosciowych. 3. Bez Europy USA nie poradzi sobie z reszta swiata. 4. Nikt oprocz krajow NATO nie kupuje ich sprzetu militarnego. Edytowane 27 Lutego przez Winter
hubio 1 175 Opublikowano 27 Lutego Opublikowano 27 Lutego (edytowane) 7 minut temu, Pitross20 napisał(a): Wtf Jak piszę w tym temacie i apeluję od jakiś 2 tyg. - nie marnujmy czasu na codzienne doniesienia medialne bo obecnie świat stał się areną działań służb wywiadowczych i początku negocjacji. Trump, putin, Załenski, Chiny i UE- każdy rozgrywa swoje interesy. Po podpisaniu porozumienia pokojowego zobaczymy... I zapamiętajcie moje słowa: jeszcze tak się może zadziać, że za kilka lat Trump otrzyma pokojową nagrodę Nobla... Raczej mało prawdopodobne, ale nie nie niemożliwe w mojej ocenie Edytowane 27 Lutego przez hubio 1
Keller 729 Opublikowano 27 Lutego Opublikowano 27 Lutego (edytowane) 8 minut temu, Pitross20 napisał(a): Wtf On jest chory, albo wybitny kłamca. Ale cóż, psychopatia. Edytowane 27 Lutego przez Keller
abudabi 88 Opublikowano 27 Lutego Opublikowano 27 Lutego Trump wprowadza chaos, żeby jego przeciwnicy nie wiedzieli jaki będzie jego następny ruch. Tyle, że on sam nie wie, jaki będzie jego następny krok. 4
Gość Opublikowano 27 Lutego Opublikowano 27 Lutego 5 minut temu, hubio napisał(a): Jak piszę w tym temacie i apeluję od jakiś 2 tyg. - nie marnujmy czasu na codzienne doniesienia medialne bo obecnie świat stał się areną działań służb wywiadowczych i początku negocjacji. Trump, putin, Załenski, Chiny i UE- każdy rozgrywa swoje interesy. Po podpisaniu porozumienia pokojowego zobaczymy... I zapamiętajcie moje słowa: jeszcze tak się może zadziać, że za kilka lat Trump otrzyma pokojową nagrodę Nobla... Raczej mało prawdopodobne, ale nie nie niemożliwe w mojej ocenie Owszem dostanie Nobla, ale jak najpierw wykupi caly Komitet Noblowski.
8V32 PcLab 250 Opublikowano 27 Lutego Opublikowano 27 Lutego 11 minut temu, hubio napisał(a): Po podpisaniu porozumienia pokojowego zobaczymy... Czego? czego? Nie zanosi się nawet na jakieś zgniłe zawieszenie broni
MaxaM 1 664 Opublikowano 27 Lutego Opublikowano 27 Lutego (edytowane) Są surowce, to już spoko ziomek https://x.com/SavchenkoReview/status/1895196708465975490 Edytowane 27 Lutego przez MaxaM
hubio 1 175 Opublikowano 27 Lutego Opublikowano 27 Lutego (edytowane) W zasadzie Trump konsekwentnie idzie drogą "America First"... Ma w d. wszystko i wszystkich. Patrzy wyłącznie biznesowo. Ale ja nie jestem ekspertem, a eksperci mówią, że ta fala wróci i zmiecie Amerykę... Amerykańska Polityka izolacjonizmu doprowadziła do wybuchu II wojny światowej aż zdziwionym Amerykanom Japończycy spuścili łomot pod Pearl Harbor i wtedy Amerykanie się obudzili... na jakieś 85lat A teraz znów do tego wracają... Ale to ogromna wina elit liberalnych które pozwoliły aby pieniądze amerykańskich podatników szły na bzdurne programy w niemal każdym zakątku świata... A jednocześnie samym Amerykanom zaczęło się coraz gorzej żyć... Długofalowo USA, szczególnie kiedy mamy obecnie świat globalny, nie poradzi sobie bez reszty świata. Trump myśli XXwiecznie, a mamy XXI w. Te cła teraz im może i fajnie wyjdą, ale odbiją się w dłuższej perspektywie czkawką. No i generalnie populiści to nigdy nic dobrego co choćby widzimy po UK i Brexicie gdzie mają stagnację, a stoją u wrót recesji. A miało być tak pięknie.... Edytowane 27 Lutego przez hubio
TheMr. 2 610 Opublikowano 27 Lutego Opublikowano 27 Lutego Wybitnie słaba dyplomacja ze strony Trumpa, ale takie pytanie nie dziwi, bo to tępa jednostka jest. Kasa z surowców jest? Jest. No to Zeleński to najlepszy brat https://x.com/Maks_NAFO_FELLA/status/1895208703026200929
Suchy211 1 262 Opublikowano 27 Lutego Opublikowano 27 Lutego 43 minuty temu, Keller napisał(a): On jest chory, albo wybitny kłamca. Ale cóż, psychopatia. Nie, on po prostu nie specjalnie zwraca uwagę na to co mówi. To jest takie proste. 1
TheMr. 2 610 Opublikowano 27 Lutego Opublikowano 27 Lutego https://x.com/Gerashchenko_en/status/1895213252688195993 KAB/UMPK wyeliminowany na całej długości frontu dzięki EW. EW robi większą robotę niż Patriot/Nasams. Przy okazji, w tym roku Ukraina ma zamiar wyprodukować 4.5 mln dronów.
Gość Opublikowano 27 Lutego Opublikowano 27 Lutego Teraz, areczek1987 napisał(a): "Nie sadze" moze nie wystarczyc, jako gwarancja bezpieczenstwa. Trzeba temat ogarnac tu i teraz, bo ta wojna ciagnie sie od 2014 roku. Juz wystarczy.
Suchy211 1 262 Opublikowano 27 Lutego Opublikowano 27 Lutego (edytowane) 8 godzin temu, hubio napisał(a): W zasadzie Trump konsekwentnie idzie drogą "America First"... Ma w d. wszystko i wszystkich. Patrzy wyłącznie biznesowo. Ale ja nie jestem ekspertem, a eksperci mówią, że ta fala wróci i zmiecie Amerykę... Amerykańska Polityka izolacjonizmu doprowadziła do wybuchu II wojny światowej aż zdziwionym Amerykanom Japończycy spuścili łomot pod Pearl Harbor i wtedy Amerykanie się obudzili... na jakieś 85lat A teraz znów do tego wracają... Ta fala powrotna nie gorzej zmiecie Amerykę, jak rosje zmiotły sankcje. "Wdepcze ją w ziemie". Poza tym, kiedy dokładnie Ameryka była wielka? Edytowane 28 Lutego przez Suchy211 1
Oldman 468 Opublikowano 27 Lutego Opublikowano 27 Lutego (edytowane) Trump pier**li co mu ślina na język przyniesie bez zastanowienia (byleby była atencja byleby się coś działo) https://wydarzenia.interia.pl/ukraina-rosja/news-nie-moge-w-to-uwierzyc-trump-wycofuje-sie-ze-slow-o-zelenski,nId,7921868 ostatnio wyczytałem że swoją poprzednią żonę pochował na polu golfowym żeby nie płacić podatku , ale to tylko czubek góry lodowej ciekawostek jakie mozna o nim przeczytać. wiec jak ktoś mysli ze trump sie bedzie o kogoś troszczył to jest w mocnym błędzie. On ma absolutnie wywalone na ukraine całą europe a nawet swoich bliskich, patrzy na wszystko z punktu biznesowego a to co mówi to w duzej mierze głupoty plecione pod wpływem chwilowej emocji bo mimo biznesowego podejscia jest emocjonalny (jak dziecko) i łasy na pochlebstwa. Edytowane 27 Lutego przez Oldman 1
areczek1987 917 Opublikowano 27 Lutego Opublikowano 27 Lutego (edytowane) Edytowane 27 Lutego przez areczek1987
hubio 1 175 Opublikowano 27 Lutego Opublikowano 27 Lutego 5 minut temu, Suchy211 napisał(a): Ta fala powrotna nie gorzej zmiecie Amerykę, jak rosje zmiotły sankcje. "Wdepcze ją w ziemie". Poza tym, kiedy dokładnie Ameryka wyła wielka? Ale ja mam na myśli dłuższą perspektywę czasową - nie parę lat a 10-20 lat (o ile następca Trumpa za 4 lata będzie to kontynuował). Z 2 strony ponieważ jest globalizm ta fala może jednak szybciej wrócić. Sankcje na rosję to było coś innego bo to było narzucenie na jeden kraj sztucznych z punktu widzenia biznesowego ograniczeń gdzie jakby wszyscy byli przeciwko temu jednemu, który na dodatek miał globalnie mały rynek zbytu. W przypadku USA sytuacja wygląda inaczej. To ogromna gospodarka. Jeśli zablokuje się sztucznie import to początkowo może być ok, ale jeśli przez to reszta świata wpadnie w stagnację to to wróci do USA bo jest obecnie za dużo powiązań gospodarczych... Od razu zaznaczam, że mogę pisać farmazony. Ekspertem nie jestem, ale z tego co czytałem to tak właśnie się prognozuje (jak dobrze zrozumiałem)
crush 3 575 Opublikowano 28 Lutego Opublikowano 28 Lutego (edytowane) Z jednej strony on nie sprawia wrażenia, że mu peron odjechał jak Bidenowi. Z drugiej mimo, że nie uważam go za totalnego imbecyla, to nie uważam go też za zdolnego do gry w szachy 5D. Więc nie za bardzo łapię co tu jest grane. Siermiężne testowanie wody? Ktoś go zaczął wyhamowywać? Edytowane 28 Lutego przez crush
voltq 1 372 Opublikowano 28 Lutego Opublikowano 28 Lutego 7 godzin temu, hubio napisał(a): W zasadzie Trump konsekwentnie idzie drogą "America First"... Ma w d. wszystko i wszystkich. Patrzy wyłącznie biznesowo. Ale ja nie jestem ekspertem, a eksperci mówią, że ta fala wróci i zmiecie Amerykę... Amerykańska Polityka izolacjonizmu doprowadziła do wybuchu II wojny światowej aż zdziwionym Amerykanom Japończycy spuścili łomot pod Pearl Harbor i wtedy Amerykanie się obudzili... na jakieś 85lat A teraz znów do tego wracają... Ale to ogromna wina elit liberalnych które pozwoliły aby pieniądze amerykańskich podatników szły na bzdurne programy w niemal każdym zakątku świata... A jednocześnie samym Amerykanom zaczęło się coraz gorzej żyć... Długofalowo USA, szczególnie kiedy mamy obecnie świat globalny, nie poradzi sobie bez reszty świata. Trump myśli XXwiecznie, a mamy XXI w. Te cła teraz im może i fajnie wyjdą, ale odbiją się w dłuższej perspektywie czkawką. No i generalnie populiści to nigdy nic dobrego co choćby widzimy po UK i Brexicie gdzie mają stagnację, a stoją u wrót recesji. A miało być tak pięknie.... No i co z tego że USA upadnie ? , powinniśmy zająć się tym że Rzeczpospolita przyjaciół Polin państwo teoretyczne jest w upadku
trepek 1 362 Opublikowano 28 Lutego Opublikowano 28 Lutego 8 godzin temu, MaxaM napisał(a): Czyli wybory na Ukrainie już nie potrzebne? No popatrz, popatrz. Ciekawe co teraz powiedzą polscy politycy z opozycji
Radziuwilk 414 Opublikowano 28 Lutego Opublikowano 28 Lutego Powiedza to co dostana w smsie od Jarka. A na powaznie to smieszna sytuacja z tym pisem. Napinaja sie, a tu Trump zmienia zdania i zonk. Ich wyborcy nie sa wymagajacy i lykna kazda wersje. Za klasykiem" glupi narod wszystko kupi" 3
TheMr. 2 610 Opublikowano 28 Lutego Opublikowano 28 Lutego No nie, nie będzie. Ukraina nadal posiada zasoby, badań nie potrzeba, Ukraina wydobywa 2% swoich złóż, kiedy państwa zachodu 16-25%. Technologia i kasa, a to mogą USA zagwarantować.
Rekomendowane odpowiedzi