Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
34 minuty temu, voltq napisał(a):

Wprowadzenie niewolnictwa najlepsza okazja dla twojego przeciwnika żeby zniszczył cię najpierw propagandowo a potem moralnie ogłaszając ze u niego to walczą tylko ochotnicy i w jego państwie nie ma niewolnictwa , więcej takich pomysłów i Rosja dojdzie do portugalii

Zamiast zlikwidować zasiłki i te pieniądze wpompować w armie na wzór USA i mieć nawet milion ochotników gotowych umierać za twój kraj bo bardzo dużo im płacisz i maja wiele przywilejów , to lepiej utrzymywać kilka milionów pasożytów którzy przynoszą wartość ujemna dla twojego państwa i normalnego społeczeństwa

Ale wiesz, że piszesz nieprawdę za nieprawdą. W Rosji jak najbardziej obowiązuje tak rozumiane "niewolnictwo", dwa razy do roku robią brankę i młodzi przymusowo trafiają w kamasze. To, że nie wysyłają ich na Ukrainę to prawda, ale sama służba wojskowa jest obowiązkowa.

A w stanach jest podobnie jak w Europie obecnie. Ci z dobrych rodzin, patriotyczni, przesiąknięci nacjonalizmem, whatever wstępują na ochotnika, ale kończą szkoły wojskowe, zaczynają od stopnia oficerskiego i robią kariery. Zwykli żołdacy to z reguły bardzo biedni ludzie dla których wojsko to szansa na pracę, obywatelstwo (!), zobaczenia czegoś dalej niż swojej wsi czy wyuczenie jakiegolwiek zawodu. To też ochotnicy, ale zobacz sobie jak wygląda tam praca rekruterów, zdziwisz się.

• Confused 2
  • Upvote 2
Opublikowano
9 minut temu, nemar napisał(a):

Ale wiesz, że piszesz nieprawdę za nieprawdą. W Rosji jak najbardziej obowiązuje tak rozumiane "niewolnictwo", dwa razy do roku robią brankę i młodzi przymusowo trafiają w kamasze. To, że nie wysyłają ich na Ukrainę to prawda, ale sama służba wojskowa jest obowiązkowa.

A w stanach jest podobnie jak w Europie obecnie. Ci z dobrych rodzin, patriotyczni, przesiąknięci nacjonalizmem, whatever wstępują na ochotnika, ale kończą szkoły wojskowe, zaczynają od stopnia oficerskiego i robią kariery. Zwykli żołdacy to z reguły bardzo biedni ludzie dla których wojsko to szansa na pracę, obywatelstwo (!), zobaczenia czegoś dalej niż swojej wsi czy wyuczenie jakiegolwiek zawodu. To też ochotnicy, ale zobacz sobie jak wygląda tam praca rekruterów, zdziwisz się.

wzór to nie jest to samo , ciężko się dyskutuje jeżeli nie rozumiesz podstawowych pojęć , może obrazkami wyjaśnię ?

Nie ważne że tak jest , ważne ze ludzie będą wierzyć ze Rosja to ta dobra bo ulegną propagandzie , ludzie uwierzyli ze Tusk obniży cenę  paliwa do 5,19 zł i spełni 100 konkretów w 100 dni 

Europa upadnie jeżeli będzie więcej takich mistrzów u sterów którzy chcą wprowadzać pomysły rodem z ZSRR

• Haha 3
  • Confused 2
Opublikowano
3 godziny temu, nemar napisał(a):

No to Ukraina traci właśnie swoją chyba ostatnią olbrzymią przewagę nad Rosją :(.

Akurat himarsy są bardzo małą stratą. Było już wrzucane wiele razy z różnych źródeł jak bardzo straciły na znaczeniu jako że Rosja skutecznie je zagłusza.

Pamiętasz ile było na początku wrzutek porażonych celów? A teraz kiedy ostatnio jakąś widziałeś?

Prawdziwym problemem są rakiety do Patriotów :/ 

• Upvote 1
Opublikowano
17 minut temu, voltq napisał(a):

wzór to nie jest to samo , ciężko się dyskutuje jeżeli nie rozumiesz podstawowych pojęć , może obrazkami wyjaśnię ?

Wybacz, już więcej nie napiszę. Ta logika mnie przerasta.

13 minut temu, MaxaM napisał(a):

Akurat himarsy są bardzo małą stratą. Było już wrzucane wiele razy z różnych źródeł jak bardzo straciły na znaczeniu jako że Rosja skutecznie je zagłusza.

Pamiętasz ile było na początku wrzutek porażonych celów? A teraz kiedy ostatnio jakąś widziałeś?

Prawdziwym problemem są rakiety do Patriotów :/ 

Akurat pisałem nie o dostawach uzbrojenia, a o zwiadzie i rozpoznaniu. Tu chyba od pierwszego dnia wojny USA dało im 100% swojej potęgi bez żadnych ograniczeń. Tego Rosjanie nigdy nie mogli przebić, zresztą żaden kraj nie byłby w stanie. 

A co do Himarsów to racja, ich mit (ktoś pamięta te memy?) runął, choć to nadal skuteczna i dobra broń. Ale i tak skończyły dużo lepiej niż Bayraktary, które okazały się kolejną ukraińską propagandową wydmuszką. Pamiętam jak media się rozpisywały, że jakiemuś dzieciakowi na UA nadano imię Bayraktar, ciekawe czy już mu to w papierach zmienili.

Opublikowano
4 minuty temu, Wercyngoteryx napisał(a):

https://m.sadistic.pl/z-pieskiem-na-spacerze-vt606740.htm

Zajebiście..idziesz ulicą a własni ziomkowie Cię powijaja na front abyś walczył o interesy polityków. 

Jaka będzie wartość takiego rekruta? Ja bym wolał siedzieć w więzieniu niż ginąć na froncie.

Taki, że
- zginie pewnie w 24h, lub straci nogi, ręce i wzrok
- będzie torturowany przez swoich lub wrogów

Tyle z niego. Ale takie są wojny, u nas byłoby to samo, nie łudźmy się.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
28 minut temu, nemar napisał(a):

Wybacz, już więcej nie napiszę. Ta logika mnie przerasta.

Akurat pisałem nie o dostawach uzbrojenia, a o zwiadzie i rozpoznaniu. Tu chyba od pierwszego dnia wojny USA dało im 100% swojej potęgi bez żadnych ograniczeń. Tego Rosjanie nigdy nie mogli przebić, zresztą żaden kraj nie byłby w stanie. 

A co do Himarsów to racja, ich mit (ktoś pamięta te memy?) runął, choć to nadal skuteczna i dobra broń. Ale i tak skończyły dużo lepiej niż Bayraktary, które okazały się kolejną ukraińską propagandową wydmuszką. Pamiętam jak media się rozpisywały, że jakiemuś dzieciakowi na UA nadano imię Bayraktar, ciekawe czy już mu to w papierach zmienili.

Napisałem o wzorze , USA jest zbudowane na wzorze wolności i ochotnictwa a Rosją na wzorze niewoli i przymusu 

Ja proponuję drogę USA , a ty i kilku innych jak @TheMr. @Henryk Nowak @Badalamann drogę Rosji 

Opublikowano
2 godziny temu, Kadajo napisał(a):

@hubio

Nie nazwałbym tego co robi trump pomocą, tylko szantażem.

zobaczymy co będzie jak zelensky się "zgodzi" a putin odwali jakiś numer.

Pomoc, szantaż... Wszystko jedno jak nazwiemy... skutek może być dla Ukrainy ten sam jak nie zaakceptują.

Co będzie jak przyjmie? Ukraina nie ma w obecnej sytuacji żadnego dobrego wyjścia. Może jedynie wybierać pomiędzy: bardzo źle, a katastrofalnie. Pamiętasz, że jak jeszcze pomagał Biden to już Załenski się skarżył, że pomoc jest za mała. Nie jestem dobry z matematyki, ale jakim cudem 2-1 ma być wciąż 2? No chyba, że rzeczywiście kraje europejskie całkowicie wypełnią tą lukę, ale już widzimy teraz na przykładzie danych wywiadowczych, że to nie jest wcale pewne. No i jeszcze taka kwestia, że przecież Ukraina dostała dużo sprzętu amerykańskiego. Nie jestem specem, ale czy przypadkiem jak mają jakieś systemy obrony to jakieś komponenty do nich też muszą być na bieżąco uzupełniane z USA? Natomiast ja w tym wszystkim najbardziej się boję tego, że putin rozzuchwalony postawą USA i argumentem: "reżim kijowski nie chce pokoju" teraz już bez żadnych oporów będzie wprowadzał ten "pokój"... A Trump już jednego zbrodniarza wojennego, ściganego nakazem aresztowania MTK przyjął, więc dlaczego miałby nie przymknąć oczu na zbrodnie rosyjskie?

Nie chciałbym być w skórze ani Załenskiego, ani władz tego kraju ani obywateli tam mieszkających. Z mojego oglądu sytuacji na dzisiaj, analizy całej sytuacji, Ukraina powinna się zgodzić na proponowane warunki. Graniczną, czerwoną linią nie do zaakceptowania powinno być oddanie jakiś terenów, które nie są okupowane. Zachowanie demokracji i obecnych władz aż do czasu rozpisania nowych wyborów. Całą resztę powinni zaakceptować.

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, Keller napisał(a):

Taki, że
- zginie pewnie w 24h, lub straci nogi, ręce i wzrok
- będzie torturowany przez swoich lub wrogów

Tyle z niego. Ale takie są wojny, u nas byłoby to samo, nie łudźmy się.

To jest mentalność Ruska u nas podobnie nawet na tym forum jest wielu takich którzy nienawidzą Rosji ale przesiąkli ich systemem myślenia , mają ich mentalność i chcą stosować ich metody 

• Upvote 1
Opublikowano
12 minut temu, Wercyngoteryx napisał(a):

Zajebiście..idziesz ulicą a własni ziomkowie Cię powijaja na front abyś walczył o interesy polityków. 

Jaka będzie wartość takiego rekruta? Ja bym wolał siedzieć w więzieniu niż ginąć na froncie.

Strasznie coś takiego widzieć, nie dziwię się że tacy ludzie są znienawidzeni przez wszystkich, sam bym pluł im na mundur.

A na koniec jeszcze tego psiaka po prostu zostawili samego na środku ulicy. Nie powiem jak bym ich nazwał bo zwykło tu się orkami nazywać Rosjan, ale ci tu wcale nie są lepsi.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
18 minut temu, Wercyngoteryx napisał(a):

No fajnie, a wiesz że większość to dezerterzy? Nie wspomnisz co? 

• Confused 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, nemar napisał(a):

Strasznie coś takiego widzieć, nie dziwię się że tacy ludzie są znienawidzeni przez wszystkich, sam bym pluł im na mundur.

A na koniec jeszcze tego psiaka po prostu zostawili samego na środku ulicy. Nie powiem jak bym ich nazwał bo zwykło tu się orkami nazywać Rosjan, ale ci tu wcale nie są lepsi.

Ja bym bardziej wytykał palcami ludzi którzy dezerterów obrażają, bo są takimi trepami jak tamci terroryści-kryminaliści. Wszyscy co piszą że Ukraińców na front z Polski brać. A ja uważam na opak. Skorzystali z furtki, może pieniędzy, szkoda że nie z prawa człowieka i gratuluję - żyją i pracują (najczęściej). Więc brawo. A do walki ci którzy się nadają, a nie ci co ledwo idą, bo tyle mają siły, panikarze, krzykacze itd.

Edytowane przez Keller
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, TheMr. napisał(a):

No fajnie, a wiesz że większość to dezerterzy? Nie wspomnisz co? 

człowieku ty jesteś niebezpieczny , rozumiem wolność słowa i wolność wypowiedzi , ale ty pochwalasz niewolnictwo i mordowanie ludzi , ty szerzysz ruska propagande pewnie pierwszy się sprzedaż ruskiemu jak tylko doszło by do konfliktu

Edytowane przez voltq
Opublikowano
10 minut temu, Keller napisał(a):

Ja bym bardziej wytykał palcami ludzi którzy dezerterów obrażają, bo są takimi trepami jak tamci terroryści-kryminaliści. Wszyscy co piszą że Ukraińców na front z Polski brać. A ja uważam na opak. Skorzystali z furtki, może pieniędzy, szkoda że nie z prawa człowieka i gratuluję - żyją i pracują (najczęściej). Więc brawo. A do walki ci którzy się nadają, a nie ci co ledwo idą, bo tyle mają siły, panikarze, krzykacze itd.

Mylisz dezerterów. Takich którzy unikają powołania już prawie nie ma. Obecnie to są ludzie którzy przekraczają czas odpoczynku, albo po 2-3 miesiącach na froncie uciekają i SBU ich łapie. Tak jak sławna 155th brygada która była szkolona we Francji, a połowa z nich uciekła. 

• Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, TheMr. napisał(a):

Mylisz dezerterów. Takich którzy unikają powołania już prawie nie ma. Obecnie to są ludzie którzy przekraczają czas odpoczynku, albo po 2-3 miesiącach na froncie uciekają i SBU ich łapie. Tak jak sławna 155th brygada która była szkolona we Francji, a połowa z nich uciekła. 

Wiesz, nie sądzę aby bus ze zdjęciem poszukiwanego szukał po wioskach tego jednego człowieka. A oni nie legitymowali, nie sprawdzali, nic.. po prostu zobaczyli młodego faceta więc porwali go do busa.

A tego psa też im nie wybaczę. Barbarzyńcy to mało powiedziane. Najgorszy ludzki sort.

Edytowane przez nemar
  • Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano
Teraz, nemar napisał(a):

Wiesz, nie sądzę aby bus ze zdjęciem poszukiwanego szukał po wioskach tego jednego człowieka. A oni nie legitymowali, nie sprawdzali, nic.. po prostu zobaczyli młodego faceta więc porywali go do busa.

Dokładnie, byle chłop i biorą. Przecież nawet nie miał sprawdzone czy ma 25 lat, a wg poboru nie można młodszych.

Teraz, nemar napisał(a):

A tego psa też im nie wybaczę. Barbarzyńcy to mało powiedziane. Najgorszy ludzki sort.

Najlepszy na wojnie* i żeby bić swoich...

5 minut temu, TheMr. napisał(a):

Takich którzy unikają powołania już prawie nie ma. 

Skąd dane? Skąd filmy, jeśli tak?

• Like 2
Opublikowano

Niestety tak to wygląda, bo tak są skonstruowane w wielu krajach przepisy o obronności w trakcie wojny. Wciela się na siłę i koniec. U nas obecnie za uchylanie się od służby w trakcie stanu wojennego/wojny grozi kara więzienia od lat 5. Jak wojna będzie trwała dłużej, to po tych 5 latach i tak pewnie na siłę wyślą i tak. Z resztą ponoć jak ktoś siedzi w wojskowym więzieniu za dezercję i uchylanie się od służby to ma nieciekawie. 

Zgodzę się z @Wercyngoteryx że to walka o interesy polityków i oligarchów. Coraz więcej ludzi ma tą świadomość i coraz mniej chce ginąć za nich. Dla wielu obecnie państwo, naród i tożsamość narodowa to nie jest miejsce, a pamięć i ludzie. 

Ja jestem zdania, że jak ktoś może walczyć ale nie chce walczyć, to niech nie walczy. W takim układzie powinien dostać czas do 3 miesięcy (chyba że wcześniej działania wojenne dotrą do niego) na wyjechanie z kraju, zabranie ruchomości jakie może zabrać, a ziemię, nieruchomości i tego typu majątek porzuca i wyjeżdża bez prawa powrotu np. przez 30 lat od zakończenia wojny i bez prawa ubiegania się o zwrot posiadanej ziemi i nieruchomości. Moim zdaniem to uczciwe zarówno wobec tych co chcą żyć i tych, którzy zostali bronić kraju. 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
8 minut temu, nemar napisał(a):

Wiesz, nie sądzę aby bus ze zdjęciem poszukiwanego szukał po wioskach tego jednego człowieka. A oni nie legitymowali, nie sprawdzali, nic.. po prostu zobaczyli młodego faceta więc porwali go do busa.

No niestety ale tak szukają. Tak jak listonosz mniej więcej wie gdzie mieszkasz, i gdzie masz opłacić podatek za radio. Jest specjalna komórka do szukania ludzi. 

7 minut temu, Keller napisał(a):

Dokładnie, byle chłop i biorą. Przecież nawet nie miał sprawdzone czy ma 25 lat, a wg poboru nie można młodszych.

Najlepszy na wojnie* i żeby bić swoich...

Skąd dane? Skąd filmy, jeśli tak?

Po co mają sprawdzać jak wiadomo że to dezerter z linii albo brak przepustki? To nie jest pobór. 

Dane - Twitter, konta UKR. Nie chce mi się teraz ponownie tego wygrzebywać, zbyt dużo tego czytam. Takie posty jak wyżej to odpowiedź Rosjan w stylu - a u was to murzynów biją. Bo robią jeszcze większe "łapanki".

https://x.com/igorsushko/status/1897386604404306352

Buty już spakowane? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Tak, teraz widzę. Myślałem że to ta sprawa o której suchy pisał. Wybacz  
    • Dokładnie, ale to dalej bardzo dobre karciochy, więc można sobie na nich jeszcze siedzieć. Ja myślałem o 5070TiS, ale chyba można zapomnieć. Teraz mi chodzi po głowie, czy może nie kupić jakiejś 5070Ti/5080 na wszelki wypadek, bardziej bym się skłaniał ku 5070Ti. Niby jeszcze mi 12GB pamięci nie brakło, ale jak ma coś pójść nie tak i ceny pójść znacząco w górę Szkoda mi tylko wymieniać kartę dla samej pamięci i tylko 25% wydajniejszą, bo fanu z tego nie będzie  Troche tak, zwłaszcza jak Ty siedzisz dość długo na jednej karcie. Ale to jest patologia w wykonaniu nvidii co oni wyprawiają z tą pamięcią. 5060Ti, która jest w rasterze 25% wydajniejsza od 5 letniej 3060Ti ma tyle samo pamięci co 5080, gdzie 5080 z miejsca powinna mieć 24GB. Już nie mówiąc o 4060Ti 16GB i 4070Ti 12GB.
    • Wkleiłem @DaveCam Nawet cytowany @Jardier zachował się prawie tak samo niekonkretnie. Mam ci wyszukać wszystkich żeby zaspokoić twoje ego ? Chyba obaj nie wypełzliśmy spod jutubowego kamienia.   Wkleiłem linki twórców, którzy uważam że coś wnoszą, testują głębiej James Baldwin, @GamersMuscle     Zaraz zaraz, ja narzekam ? Narzekają wszyscy których nadzieje nie zostały spełnione. A potwierdzeniem tego punktu widzenia mają być jutubowe opinie. No to punktuję co to za osobistości będące autorytetami.   Jak jeżdżą w kółko w ukochany iRacing ... dobrze. Jak przejechali się w PMR i zjechali go od góry do dołu ... też dobrze. Jak zwracam uwagę, że to nie ma żadnego znaczenia ... już nie dobrze.
    • Możesz pokazać kto tak robi ze mówi: mi też się nie podoba i że jest to bełkot? Bo tylko widzę narzekanie że ten i tamten narzeka i bełkocze ale bez jakiś konkretów, że narracja jest taka i wszystkich jakby się zmówili co mają mówić. Trochę to wygląda jak? Bełkot
    • Przeciez roznica miedzy 9700x a 9800xd to 75-100mhz   W grach roznica jest zadna miedzy odkreconym cpu, a limitem ppt 88W  To co najwyzej w cine bedziesz mial wiecej ptk i to tyle   Jakie napieice i vid podczs testu raportuje ?  Nie wiem jak bardzo by musiala byc spartolona gra zebys mial drop z 250 na 120 fps tak wiec wymyslac torche abstrakcyjne scenariusze  I to by byla tylko i wylacznie wina gry a nie slabego cpu. Jak widac na ciebie placebo dobrze dziala ale to najwazniejsze ze dziala   W codzie na skreconym ppt i prilu bez kaganca nie ma zadnej roznicy w testach  Wiem bo testowalem   Jak jakis wbity limit nie dziala tzn ze jest problem z plyta/bios. Ja nie mam problemu z limitami, co  wklepie tak jest wiec moze sprawdz inny bios lub czy faktycznie zapisujesz ustawienia. Pusc cb23 i pokaz ile wypluje ptk przy takim poborze, jestem ciekaw.
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...