Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To te gnojki z MasterCard i Visa. Zaczęło się od stron z modelami AI, takich jak Civitai, potem był Steam i Itch.io. I nikt się im nie stawia, nawet taki gigant jak Steam. I to wszystko skoordynowane z "The Online Safety Act". Internet jaki znamy odchodzi powoli do lamusa. Zmierzamy do świata w którym prawo ustalały będą Korpo, ponad głowami państw czy rządów. Kto grał w "Deus Ex" ten wie jak będzie... ;)

• Upvote 1
  • Odpowiedzi 2,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
18 minut temu, Ryszawy napisał(a):

Internet jaki znamy odchodzi powoli do lamusa. Zmierzamy do świata w którym prawo ustalały będą Korpo, ponad głowami państw czy rządów. Kto grał w "Deus Ex" ten wie jak będzie... ;)

Wszechświat nie znosi próżni, im bardziej będą naciskać tym większy będzie opór a szara strefa będzie rosnąć jak na drożdżach.

Opublikowano
17 minut temu, Kris194 napisał(a):

Wszechświat nie znosi próżni, im bardziej będą naciskać tym większy będzie opór a szara strefa będzie rosnąć jak na drożdżach.

Jacha..., to spróbuj przejść do szarej strefy ze swoim kontem bankowym, składkami zdrowotnymi, kupnem domu czy samochodu... powodzenia.

A i GOG nie będzie kozakowała jak mu Visa i MasterCard zablokują możliwość płatności kartami kredytowymi.

Opublikowano
2 minuty temu, Stjepan napisał(a):

ale prowodyrem tego była jakaś dewocka organizacja z Australii z tego co wiem. 

Nie ma znaczenia kto był, ważne, że to moment, w którym wszystkim powinno się zapalić "żółte światło" w głowie. Mieliśmy już kiedyś indeks ksiąg zakazanych i ani myślę wracać do tych czasów.

Opublikowano
43 minuty temu, Ryszawy napisał(a):

A i GOG nie będzie kozakowała jak mu Visa i MasterCard zablokują możliwość płatności kartami kredytowymi

Na całe szczęście istnieją jeszcze takie metody płatności jak chociażby paysafecard, będzie trudniej ale znów nie aż tak bardzo.

Opublikowano

E tam, z tymi grami przez AI.

Latency mogą nie ogarnąć nigdy (a przynajmniej nigdy z mojego punktu widzenia). O 120fps i wyraźnym obrazie w ruchu pewnie też można będzie zapomnieć.

Poza tym te wszystkie AI nie potrafią tworzyć. Potrafią tylko wymieszać co powstało i to wyrzygać w innej formie. Także jak kogoś nie interesują najbardziej popularne wizualia, czyli np. realizm i anime, to te AI równie dobrze mogłoby nie być. 

Wątpię aby bez przełomu typu chipy optyczne dało się obejść te problemy.

No ale dla filmogier w 30fps, skupiających się na postaciach, emocjach i tym podobnych pierdołach, pewnie się nada.

Mój hype na AI gaming oscyluje gdzieś w granicach błędu pomiarowego. Gadanie z NPC nie będzie sztuczne. Animacje postaci nie będą sztuczne. Atrakcja na poziomie 1% atrakcyjności VooDoo 1, PS2, 3D Vision, VR.

Ziew.

Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, VRman napisał(a):

No ale dla filmogier w 30fps, skupiających się na postaciach, emocjach i tym podobnych pierdołach, pewnie się nada.

Nawet tych robiących wrażenie dobrych filmogier jest niestety coraz mniej. Studio, które zasłynęło za czasów PS3 serią Uncharted czy The Last of Us obecnie tworzy coś co wygląda jak najbardziej generyczny tytuł jaki można stworzyć pod kątem gameplayu. Niewłaściwie użyte AI jedynie dobije segment gier AAA.

Edytowane przez Kris194
  • Upvote 1
Opublikowano

Żeby tak jeszcze wszystko się tak dało idealnie skalować na wielu wątkach...

Ale ja akurat to pisałem odnośnie wydajności jednowątkowej, jako przykład, że mogą się pojawić przeszkody dla wzrostów. 

Więcej cache i +20% lepszy zegar. To jest wszystko co się wydarzyło od roku 2011 w tej kwestii. Aaaaa miaaało być tak pięęęęęknieeee

Opublikowano
Godzinę temu, VRman napisał(a):

Podobnie ludki z Intela w 2000r. mówiły, że za kilka lat spokojnie będą proce 10GHz. I co? I przez 14 lat przeszliśmy z 5GHz na 5.9GHz. 

Zobacz to, dzisiaj, a gdzie było AI rok czy 2 lata temu.

Opublikowano
13 minut temu, Wu70 napisał(a):

Zobacz to, dzisiaj, a gdzie było AI rok czy 2 lata temu.

Ja mam dwie skrajnie różne opinie na dwa skrajnie różne tematy:

- AI jako samo w sobie, mnie zachwyca i interesuje, bo lubię jak mnie szokuje tym co potrafi, na pewno dla jaj, dla zabawy się będę tym bawił

- AI w grach mnie nie interesuje. Po pierwsze bo nie lubię realizmu i anime, czyli odpada mi to w czym te AI będzie najlepsze. Po drugie narzekam na brak oryginalnego wyglądu gier, a AI tu "raczej" nie pomoże. Po trzecie co potrafi AI dziś a kiedyś może się nijak mieć do tego AI w realtime, bo tu się mocno obawiam o to, że np. zejście do 3ms będzie niemożliwe, nawet jeśli zejście z 10 minut do 16ms możliwe jest/będzie. 

W sensie pomocy przy tworzeniu gier - w sensie, że można będzie samemu w kilka minut zrobić całą "grę". Jasne. To ciekawe. Ale nie z perspektywy gracza. Tutaj naprawdę nie widzę szans, żeby mnie to zainteresowało - nie w czasie 5-10 lat, po których ja się już do grania nie będę nadawał.

AI może i da radę być liczone tak szybko, żeby uzyskać odpowiednik dzisiejszego 100fps, dobry obraz w ruchu i fajną responsywność, ale ja raczej nie doczekam. Na poprawę jakośći obrazu w ruchu w mainstreamie czekam 20 lat i nie wiem czy się doczekam, a tu może to potrwać wiele dekad.

Opublikowano

Może to i dobrze? Bez Kena to niekoniecznie będzie BioShock jakiego chcielibyśmy zobaczyć, czego przykładem (nadal jednak udanym) był BioShock 2. Remake IMO też specjalnie nie jest potrzebny, seria jakoś specjalnie źle się nie zestarzała. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Vulc napisał(a):

Może to i dobrze? Bez Kena to niekoniecznie będzie BioShock jakiego chcielibyśmy zobaczyć, czego przykładem (nadal jednak udanym) był BioShock 2. Remake IMO też specjalnie nie jest potrzebny, seria jakoś specjalnie źle się nie zestarzała. 

Przecież już był remaster, jakieś tam ulepszenia omawiało Digital Foundry. Nie pamiętam, bo Bioshock jest drugą po Batmanie AC grą, która mnie potężnie rozczarowała nudnym gameplayem przez ponad połowę gry. Historia? No pod koniec wiadomo czemu była lekko interesująca, ale jak ktoś szuka w grach grania a nie opowieści i fabuły, to Bioshock był nędzną strzelanką z kilkoma fajnymi elementami i ciekawą grafiką, jednak trailery i recenzje sugerowały grę, która stanie się legendą, grę wybitną, coś wspaniałego. 

A to tylko średniak z przebłyskami.  Dwójkę odpuściłem, a w trójce wymiękłem po 2 godzinach. 

Opublikowano

No cóż, dla mnie to gra wybitna. Ze względu na świetną (zwłaszcza jak na strzelankę) historię, kapitalny klimat i design poziomów. Gameplay'owo fakt, seria nigdy nie błyszczała, ale było powiedzmy przyzwoicie.

Przecież już był remaster, jakieś tam ulepszenia omawiało Digital Foundry.

Był, ale jakbyś przeczytał dokładniej, pisałem o rimejku. ;) To jednak coś innego, o ile producent podchodzi poważnie do tej kwestii, a nie jak przykładowo Naught Dog nazywające remaster rimejkiem.

Opublikowano

Jak ktoś interesuje się historią gejmnigu, to szczerze polecam książkę Jasona Schreiera - Play Nice. Powstanie, upadek i przyszłość Blizzarda. Chyba najlepsza książka, jaką do tej pory wydał. 300 obecnych i byłych pracowników Blizzarda zdecydowało się opowiedzieć tą historię - od momentu kiedy dwóch uzdolnionych studentów, totalnych geek'ów i fascynatów gejmingu, postanowiło po prostu robić fajne gry aż do wielkiego pierd..., afer, zdrad i totalnego wyzysku. Jestem dopiero na 120 stronie ale serio, wciąga jak cholera. 

Opublikowano
2 godziny temu, Element Wojny napisał(a):

Jak ktoś interesuje się historią gejmnigu, to szczerze polecam książkę Jasona Schreiera - Play Nice. Powstanie, upadek i przyszłość Blizzarda. Chyba najlepsza książka, jaką do tej pory wydał. 300 obecnych i byłych pracowników Blizzarda zdecydowało się opowiedzieć tą historię - od momentu kiedy dwóch uzdolnionych studentów, totalnych geek'ów i fascynatów gejmingu, postanowiło po prostu robić fajne gry aż do wielkiego pierd..., afer, zdrad i totalnego wyzysku. Jestem dopiero na 120 stronie ale serio, wciąga jak cholera. 

Jest coś o Koticku? Czy też swoich się nie ruszą patrząc na Schreiera i jego nazwisko.

comment_mkSSoExH2AniY73P6xFVCVeZtyNjhUHG

Opublikowano
4 godziny temu, Element Wojny napisał(a):

od momentu kiedy dwóch uzdolnionych studentów, totalnych geek'ów i fascynatów gejmingu, postanowiło po prostu robić fajne gry aż do wielkiego pierd..., afer, zdrad i totalnego wyzysku.

Oczywiście wokeizacja pominięta, bądź wspomniana jako pozytywna siła dla równości i miłości? 🤗

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

John będzie mógł robić więcej o retro. I super!

Ale to tyle pewnie z pozytywnych zmian.

Łysy gada jak typowy korpo-szmaciarz. Przy "Join us in our journey" musiałem się wysilić, żeby przytrzymać obiad, bo się pchał z powrotem na wolność.

Dopóki łysy tam rządzi, nie ma szans, żeby ten kanał przestał być mieszaniną fajnych i profesjonalnych filmików (lub ich fragmentów) z żenadą, chamską manipulacją i źródłem powalających miejscami bzdur i kłamstw. 

PS. Alex zauważył, że jego pierwsze filmiki to była masakryczna katastrofa. A jak ja to pisałem wtedy gdy je wypuszczał, to mnie zwyzywali na forum od hejterów :E

Ogólnie to moim zdaniem Alex był gąbką. Przyszedł, mógł się jeszcze jakoś kształtować, ale wyraźnie obraca się wsród ludzi jak Łysy i wśród oderwanych od graczy developerów, więc choćby i Łysy odszedł, to moim zdaniem podejście do branży, do swojej misji na YT (bo mają oglądalność mającą siłę sprawczą) i podejście do opinii różnych niż ich własne - się nie zmieni. 

Niestety już za dużo Łysego słychać od roku w wypowiedziach Alexa.

Chodzi mi o bufoniarstwo i debilne przeświadczenie o swojej nieomylności i pogardę dla nawet własnych Patronów, bo ośmielali się mieć inne zdanie. 

Jedyne co widać to większe skupienie na marketingu i PRe, bo widać że próbują się wypowiadać "neutralnie" aby nie antagonizować sporej części swoich fanów lub widzów, ale jak się atmosfera rozluźnia to często wychodzi z nich co tak naprawdę myślą, jak patrzą na branże i na graczy. Nawet z Johna czasem się ten smród ulatnia, ale z Alexa i tego grubego znacznie bardziej. No i oczywiście Łysy jest szambiarką na tle reszty.

PPS. Ja się na zachodnich serwisach growych nie znam, nie korzystałem, nie miałem do nich za bardzo dostępu nawet przed erą internetu.

Myślałem, że DF to podfirma Eurogamera.

Ale że oni byli pod władzami IGNu, czyli serwisu już memicznego, o tak fatalnej opinii wśród graczy, że ciężko o niższą - to nie wiedziałem.

To się bulwa dobrali. DF i IGN. Ktoś tam powinien ich przytrolować i namówić na taki slogan: "Rzetelność, uczciwość, rozumienie graczy!" :D

Rambo zajebisty. Szacuneczek dla twórców:witojcie2:

Edytowane przez VRman