Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Zrobiłem misję z xardasem w 4 rozdziale, wybiłem tych strażników przed bramą i jednego w środku i już mnie magowie, ani inni najemnicy nie atakują, mogę grać dalej.:yuppie:

Gothic1RemakeScreenshot2026_06.12-18_56_26_57.thumb.png.0e558b31e0296cf01244f3d9f8982103.png

Edytowane przez Tomek_ITH
  • Haha 2
  • Upvote 1
Opublikowano
4 godziny temu, Tomek_ITH napisał(a):

Zrobiłem misję z xardasem w 4 rozdziale, wybiłem tych strażników przed bramą i jednego w środku i już mnie magowie, ani inni najemnicy nie atakują, mogę grać dalej.:yuppie:

Najlepsze że jak ich spytasz o Lee to nie powiedzą że jest za nimi tylko walą obszerny opis:E

• Haha 1
Opublikowano
17 godzin temu, Sheenek napisał(a):

Kolega wczesniej wrzucil, dziala jak zloto.

Wiedziałem o tym ale nie chciałem korzystać, ale skusiłem się, wpierw sprawdziłem ponownie samemu ale tak to skomplikowane, że się poddałem po kolejnych minutach. Skorzystałem z tego i działa, pomocne.
Najlepsze jest to ostatnie zamki jakie otwierałem to np 4 poziom był banalny, by po chwili skrzynka obok miała oznaczenie 2 poziomu i potrzeba było się namęczyć by otworzyć. Nie jest to do końca dobrze dostosowane. 

Opublikowano (edytowane)

Jeśli ktoś tego nie odkrył, to można dostać od pierwszego aktu +5 darmowej siły

Spoiler

U Horacego (pracuje na polu ryżowym). Nie wiem co dokładnie aktywuje dialog, ale wróciłem do niego po zrobieniu zadań w nowym obozie.

Darmowe +5 HP

Spoiler

Mikstura w chacie Laresa na półce.

:)

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano
48 minut temu, Reddzik napisał(a):

Wiedziałem o tym ale nie chciałem korzystać, ale skusiłem się, wpierw sprawdziłem ponownie samemu ale tak to skomplikowane, że się poddałem po kolejnych minutach. Skorzystałem z tego i działa, pomocne.
Najlepsze jest to ostatnie zamki jakie otwierałem to np 4 poziom był banalny, by po chwili skrzynka obok miała oznaczenie 2 poziomu i potrzeba było się namęczyć by otworzyć. Nie jest to do końca dobrze dostosowane. 

A w tych na 4 jest chociaż coś ciekawego?

Opublikowano

Wciągnąłem się, muszę przyznać :E póki co za cholere nie wiem do kogo dołączyć. Nowy obóz wydaje się ciekawy, ale nie poznałem jeszcze bagiennych ćpunów, więc zobaczymy. Stary wydaje się najgorszy, ale bycie magiem ognia jest kuszące. Rozumiem, że "zbroja" kreta z nowego obozu to najlepsze co można mieć na sobie przed faktycznym przystąpieniem do jakiejś frakcji.

• Like 1
Opublikowano
Teraz, TmK napisał(a):

Rozumiem, że "zbroja" kreta z nowego obozu to najlepsze co można mieć na sobie przed faktycznym przystąpieniem do jakiejś frakcji.

Zbroja strażnika królewskiego z górskiej cytadeli jest dostępna od ręki, o ile dasz radę harpiom. 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Czasem coś się znajdzie, jakiś pierścionek, ruda, zwoje i inne badziewia. Nie znam tak Gothica by pamiętam która skrzynka co nam da, tak samo nie wiem co gdzie leży, by np ułatwiać sobie start, teraz grając w niego coś tam zapamiętam. Ciężko było mi pamiętam szczegóły jak grałem kupę lat temu, G1 nie ruszałem od takich dawien, że najstarsi Indianie nie pamiętają.
Kilka lat temu przechodziłem G2 NK i po przejściu G1 Remake zabieram się za kolejnego goticzka.

:pozdro:UWAGA
Jak ktoś nigdy nie grał w Gothica, a np G2 go odrzuca- co rozumiem, to warto odpalić gameplay z początku G2 NK, tak z 20min powinno w miarę wystarczyć, by poznać co się wydarzyło po zakończeniu pierwszej części, bo czekać x lat na kolejny remake, a tak będziecie mieć obraz tego co was czeka w Remake o ile zapamiętacie. Najważniejsze to informacje o zakończeniu jedynki, bo dwójka zaczyna się w "momencie" tuż po zakończeniu jedynki.

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano
5 minut temu, TmK napisał(a):

Wciągnąłem się, muszę przyznać :E póki co za cholere nie wiem do kogo dołączyć. Nowy obóz wydaje się ciekawy, ale nie poznałem jeszcze bagiennych ćpunów, więc zobaczymy. Stary wydaje się najgorszy, ale bycie magiem ognia jest kuszące. Rozumiem, że "zbroja" kreta z nowego obozu to najlepsze co można mieć na sobie przed faktycznym przystąpieniem do jakiejś frakcji.

Ćpuny dają dostęp do magii już w 2gim akcie, jedyny plus. Ale jesteś zblokowany do 4 kręgu, a w grze było 6.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Kocia wiara ma maks 3 krąg magii. Jedynie Magowie Ognia i Wody mają wszystkie kręgi, czyli najlepsze czary. Nie pamiętam szczegółów jak to było z magami wody ale idzie się do nich dostać też chyba w miarę szybko jak się jest w nowym obozie. Grałem tak dawno, że bez zaglądania do "wiki" nie znam szczegółów. Oryginał przechodziłem po stronie najemników- nowy obóz jak i magów wody, jak również po innej stronie.

Edytowane przez Reddzik
  • Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, Reddzik napisał(a):

Kocia wiara ma maks 3 krąg magii. Jedynie Magowie Ognia i Wody mają wszystkie kręgi, czyli najlepsze czary. Nie pamiętam szczegółów jak to było z magami wody ale idzie się do nich dostać też chyba w miarę szybko jak się jest w nowym obozie. Grałem tak dawno, że bez zaglądania do "wiki" nie znam szczegółów. Oryginał przechodziłem po stronie najemników- nowy obóz jak i magów wody, jak również po innej stronie.

A ja oryginał skończyłem tydzień temu, jako strażnik świątynny masz dostęp do 4 kręgu.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Dresiq napisał(a):

Ćpuny dają dostęp do magii już w 2gim akcie, jedyny plus. Ale jesteś zblokowany do 4 kręgu, a w grze było 6.

W Remake zmienili to i już w pierwszym rozdziale możesz używać magii i latać z runą nowicjusza, czy jak jej tam. Do magów wody chyba się nie da dostać przed 3/4 rozdziałem. 

Edytowane przez Gordek
Opublikowano (edytowane)

Przemowa Vatrasa z G2 NK

Spoiler

Ale Beliar nie znosił widoku światła i niszczył wszystko, co Innos tworzył. Ujrzał tedy Adanos, że w ten sposób nic nie może istnieć na świecie – ani jasność, ani mrok. Stanął więc między swymi braćmi i próbował pojednać ich ze sobą, jednakże bez skutku. Ale tam, gdzie stanął Adanos, ani Innos, ani Beliar nie mieli żadnej władzy. W miejscu tym Ład i Chaos współistniały w harmonii. Tak oto powstało morze. A z morza wyłonił się ląd. A na lądzie powstało wszystko, co żywe: rośliny i zwierzęta, wilki i owce. A na samym końcu powstali ludzie. Adanos cieszył się ze wszystkiego, co wówczas powstało, a swą miłością darzył jednakowo wszystkie rzeczy. Ale gniew Beliara był tak wielki, że przemierzył on całą Ziemię, by znaleźć bestię. A gdy do niej przemówił, stała się ona jego sługą. Beliar tchnął w nią część swej boskiej mocy, by mogła zniszczyć całą Ziemię. Ale Innos podpatrzył czyn Beliara i przemierzył Ziemię, by znaleźć człowieka. A gdy do niego przemówił, ten stał się jego sługą. Innos tchnął w niego część swojej boskiej mocy, by mógł on naprawić szkody wyrządzone przez Beliara. Tedy zwrócił się Beliar do innej istoty, ale Adanos zesłał potężną falę, która zmyła ją z powierzchni Ziemi. Ale wraz z nią odeszły także drzewa i zwierzęta, więc Adanos wielce się zasmucił. I rzekł wreszcie do swych braci: nigdy więcej nie postanie wasza noga na mojej Ziemi. Bo jest ona święta i pozostanie taką na wieki. Ale człowiek i bestia nie zaprzestali wojny na Ziemi Adanosa, i płonął w nich gniew ich bogów. A człowiek pokonał bestię, która wróciła do królestwa Beliara. I zobaczył Adanos, że prysła równowaga między Ładem i Chaosem, i zaklął Innosa, by ten odebrał człowiekowi swą boską moc. A Innos, w swej mądrości, tak uczynił. Ale Adanos obawiał się, że pewnego dnia bestia powróci na Ziemię. Dlatego uprosił Innosa, by ten zostawił część swej mocy na Ziemi, aby pewnego dnia przywrócić ją człowiekowi. A Innos, w swej mądrości, tak uczynił.

Powalczyłem z szkieletami, mag przywoływacz je respił, mogłem go nie zabijać i sobie farmić, 250 expa, a łatwość ubicia.:E  Zwiedzałem wodne miejscówki, jednak nauka pływania dała plusy :) 

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, PaVLo napisał(a):

Był upierdliwy jak Wrzód na doopie, przeszkadzał przy otwieraniu zamków i w walce, ale to już koniec męki, w końcu posłałem go w gniazdo kretoszczurów :wariat:

Czyli tam gdzie jego miejsce :pijaki:

Edytowane przez Reddzik
  • Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, PaVLo napisał(a):

Był upierdliwy jak Wrzód na doopie, przeszkadzał przy otwieraniu zamków i w walce, ale to już koniec męki, w końcu posłałem go w gniazdo kretoszczurów :wariat:

Zrzutekranu2026-06-13190645.png.b74dd0d2447da160f174c67ac2cd53d7.png

Ja go od razu zarżnąłem w obozie na środku ulicy i nikomu nawet nie mrugnęła powieka :E leży truchło już któryś dzień.

• Haha 5
Opublikowano
3 minuty temu, TmK napisał(a):

Ja go od razu zarżnąłem w obozie na środku ulicy i nikomu nawet nie mrugnęła powieka :E leży truchło już któryś dzień.

A właśnie, to nowość w Gothic, czyli ubite zwierzaki leżą całymi dniami i powoli gniją, co do ludzi nie sprawdzałem, bo jeszcze nie ubiłem nikogo LOL

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, PaVLo napisał(a):

A właśnie, to nowość w Gothic, czyli ubite zwierzaki leżą całymi dniami i powoli gniją, co do ludzi nie sprawdzałem, bo jeszcze nie ubiłem nikogo LOL

Zajebiste są takie samaczki i detale 👍

• Like 1