Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@michaelius33Myślę, że niektórzy zmienili zdanie. Sam Tusk ma inne zdanie, inne zdanie mają niektórzy członkowie KO. Poza tym członkowie KO nie chcą przyznać się do błędu, że mieli błędny pogląd na sprawę granicy polsko-białoruskiej. Wcześniej głosowali przeciw zaporze, teraz ją wzmacniają.

edit

Teraz sprawa wygląda tak, że push-backi są nadal, bo w ministerstwach odpowiedzialnych za to są ludzie Tuska i Kosiniak-Kamysz. Z kolei Lewica cały czas protestuje przeciw push-backom, ale że Lewica ma małe znaczenie, to na ich protestach się kończy.

Edytowane przez wamak
  • Like 1
  • Confused 1
Opublikowano

Z imigrantami tylko i wyłącznie o to chodzi. Chce ktoś do nas przyjechać się uczyć, pracować, przekracza granicę legalnie z papierami to spoko. Może być i z innej planety i mieć niebieski kolor. Zwisa mi to. Ale jak ktoś wbija siłowo, udaje, że nie wie skąd jest, papierów brak to lepa na mordę, zachipować, kod kreskowy na dupie i kopa.

Sam jako raczej wyborca lewicy nie chcę tutaj importowanej patoli, dosyć mamy własnej.

• Upvote 8
Opublikowano
7 godzin temu, Klakier1984 napisał(a):

Z czego Niemcy skrupulatnie korzystają.

No o tym piszę przecież, a stronę czy dwie wcześniej masz artykuł, względem którego wywiązał się temat i na który odpowiadam. 

• Confused 1
Opublikowano
Godzinę temu, Badalamann napisał(a):

KO jest partią mocno lewicową z takim samym elektoratem. Stąd tak ostrożny przekaz. Czy raczej zależny od tego przy jakiej okazji mówią.

Tobie dym ze świec w menorze to już jakieś permanentne szkody wyrządził.

Poszukaj sobie ile % Polaków jest przeciwnych wpuszczaniu tych barbarzyńców.

Jak się szuka azylu, to szuka się go najbliżej. Na przykład w Izraelu. 👍🏽

• Like 1
Opublikowano
54 minuty temu, blabla123 napisał(a):

Z imigrantami tylko i wyłącznie o to chodzi. Chce ktoś do nas przyjechać się uczyć, pracować, przekracza granicę legalnie z papierami to spoko. Może być i z innej planety i mieć niebieski kolor. Zwisa mi to. Ale jak ktoś wbija siłowo, udaje, że nie wie skąd jest, papierów brak to lepa na mordę, zachipować, kod kreskowy na dupie i kopa.

Sam jako raczej wyborca lewicy nie chcę tutaj importowanej patoli, dosyć mamy własnej.

Tak było do 2015 roku i nie było problemu

Godzinę temu, wamak napisał(a):

@michaelius33Myślę, że niektórzy zmienili zdanie. Sam Tusk ma inne zdanie, inne zdanie mają niektórzy członkowie KO. Poza tym członkowie KO nie chcą przyznać się do błędu, że mieli błędny pogląd na sprawę granicy polsko-białoruskiej. Wcześniej głosowali przeciw zaporze, teraz ją wzmacniają.

edit

Teraz sprawa wygląda tak, że push-backi są nadal, bo w ministerstwach odpowiedzialnych za to są ludzie Tuska i Kosiniak-Kamysz. Z kolei Lewica cały czas protestuje przeciw push-backom, ale że Lewica ma małe znaczenie, to na ich protestach się kończy.

To jak premierem może być gość który zmienia non stop zdanie i jedno myśli drugie mówi a trzecie robi ? 

1 godzinę temu, wamak napisał(a):

Rządzący robią błąd, że się nie odcinają od wcześniejszego podejścia do nielegalnej imigracji (wpis Iwony Hartwich, zachowanie Sterczewskiego). Cały czas lawirują pomiędzy przypodobaniem się lewicowemu elektoratowi, a większości, która nie chce nielegalnych imigrantów.
Jeśli o mnie chodzi, to od początku byłem cięty na imigrantów przekraczających granicę polsko-białoruską w lesie. Jeśli osobnik wspiera finansowo przemytników, rzuca kamieniami w pograniczników, to z takiego osobnika i tak nie stanie się przykładny obywatel.

Zupełnie inaczej wyglądałoby to, gdyby imigrant starał się o azyl na przejściu granicznym.

Jak mają się odcinać od pani Iwony jak ona jest posłanka Koalicji obywatelskiej to co ona ma sama od siebie się odcinać?

To jest jakaś zbiorowa schizofrenia na poziomie UE która wzywała do zaprzestania stosowania kary śmierci przez Iran i przestrzegania ich konstytucji kiedy to Iran w tej konstytucji ma wpisana karę śmierci 

XD matrix i clown world

Opublikowano

niestety szybko się rozbrykało ukrainskie bydlo w Polsce :mad:

Cytat

Ukraińska neonazistowska organizacja o nazwie "w8rs8w" terroryzuje Warszawiaków

Na swoim kanale Telegram publikują m.in. pobicia przypadkowych ludzi czy wycinanie swastyki na ramieniu "niepokornego" członka organizacji.

https://portalwarszawski.com.pl/2025/05/05/aktualnosci/tylko-u-nas-drastyczne-video-neonazistowska-organizacja-o-nazwie-w8rs8w-sieje-spustoszenie-wsrod-warszawskiej-mlodziezy/

w sieci sa filmiki bez cenzury jak chlopu wycinaja swastyke na ramieniu

takie bydlo trafilo do Polski i nikt sie niczym nie przejmuje, sami sobie sprowadzimy ten los

1 godzinę temu, Badalamann napisał(a):

KO jest partią mocno lewicową

po pierwsze KO to nie jest partia, jeszcze nie slyszalem zeby PSL byl mocno lewicowy XD

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, voltq napisał(a):

Wybacz ale to jest dziwne podejście na zasadzie dziś mam małego raka lekkiego guzka wiec wrócimy do problemu za kilka lat jak pójdą przeżuty i będę mial nowotwór złośliwy w ostatnim stadium i umrę , jakieś dziwaczne podejście prezentujesz

To jest akurat dobre porównanie. Albo rak zostanie zlikwidowany w zarodku, albo w pewnym momencie przejdziemy już w fazę terminalną. Pewnym pocieszeniem jest fakt, że ten rak do końca nas nie zabije, tylko stworzy nową, smutniejszą i bardziej niebezpieczną rzeczywistość.

11 godzin temu, Klakier1984 napisał(a):

Zgadzam się z Tobą w 100%. Wszędzie trąbiono, że płyną do nas matki z dziećmi, ewentualnie wysokiej klasy lekarze i inżynierowie w najgorszym przypadku. Jak się okazało wszystko to było/jest dezinformacja, która ma nas wprowadzić w błąd. Jak widać po wielu zamieszczanych tu wpisach - dezinformacja całkiem skuteczna.

@GordonLameman Oczywiście że przekoloryzowane. Ja też tak lubię od czasu do czasu. Przetłumaczę.

11 godzin temu, Klakier1984 napisał(a):

Wszędzie trąbiono, że płyną do nas matki z dziećmi

To mieli być uchodźcy. Uchodźcy w większości powinni się składać z kobiet, dzieci i starców, a tak nie jest.

8 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

ewentualnie wysokiej klasy lekarze i inżynierowie w najgorszym przypadku

To miał być narybek na rynek pracy. Problem w tym, że ten narybek jest na tyle niskiej jakości, że więcej kosztuje niż przynosi korzyści. Nie mam tu na myśli tylko pieniędzy. Bo owszem, są to imigranci ekonomiczni, tylko zbyt dużemu odsetkowi nie chodzi o dostatniejsze życie z własnej pracy, tylko o dostatniejsze życie zapewnione przez system.

-----------------------------------------

Mój komentarz nie dotyczy Ukraińców. To temat na odrębną dyskusję, na którą zresztą nie mam ochoty.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
28 minut temu, Suchy211 napisał(a):

To jest akurat dobre porównanie. Albo rak zostanie zlikwidowany w zarodku, albo w pewnym momencie przejdziemy już w fazę terminalną. Pewnym pocieszeniem jest fakt, że ten rak do końca nas nie zabije, tylko stworzy nową, smutniejszą i bardziej niebezpieczną rzeczywistość.

@GordonLameman Oczywiście że przekoloryzowane. Ja też tak lubię od czasu do czasu. Przetłumaczę.

To mieli być uchodźcy. Uchodźcy w większości powinni się składać z kobiet, dzieci i starców, a tak nie jest.

To miał być narybek na rynek pracy. Problem w tym, że ten narybek jest na tyle niskiej jakości, że więcej kosztuje niż przynosi korzyści. Nie mam tu na myśli tylko pieniędzy. Bo owszem, są to imigranci ekonomiczni, tylko zbyt dużemu odsetkowi nie chodzi o dostatniejsze życie z własnej pracy, tylko o dostatniejsze życie zapewnione przez system.

-----------------------------------------

Mój komentarz nie dotyczy Ukraińców. To temat na odrębną dyskusję, na którą zresztą nie mam ochoty.

Jak to policzyłeś? :)

Jak wygląda ten rachunek, że jest niekorzystny? 

Opublikowano
6 godzin temu, kubikolos napisał(a):

niestety szybko się rozbrykało ukrainskie bydlo w Polsce :mad:

https://portalwarszawski.com.pl/2025/05/05/aktualnosci/tylko-u-nas-drastyczne-video-neonazistowska-organizacja-o-nazwie-w8rs8w-sieje-spustoszenie-wsrod-warszawskiej-mlodziezy/

w sieci sa filmiki bez cenzury jak chlopu wycinaja swastyke na ramieniu

takie bydlo trafilo do Polski i nikt sie niczym nie przejmuje, sami sobie sprowadzimy ten los

Podchodziłbym do tego z bardzo dużą dawką ostrożności bo jak nic wpisuje się w to działanie ruskich służb udających Ukraińców... I jeszcze to wycinanie swastyk... :) Tylko chory ruski łeb walczący z rzekomym "faszyzmem" w Polsce i UE mógłby na to wpaść... Albo w ogóle inscenizacja albo ruskie bydło to robi, albo ruskie zapłaciły jakimś wykolejonym Ukraińcom albo Gruzinom, ale idę o zakład, że ruskie w tym maczali palce.

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Jak to policzyłeś? :)

Jak wygląda ten rachunek, że jest niekorzystny? 

Taki syf nie jest wart żadnych korzyści. Poza tym w Polsce jest 2,5 bańki migrantów, z czego połowa jest zarejestrowana w zusie. Z czego żyje reszta? Poza tym tu mowa o wszystkich migrantach. A jak wygląda sprawa z nielegalnymi? Bo to przecież  to oni stanowią problem.

Edytowane przez Suchy211
  • Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano

Za chwilę się dowiesz, że to kwestia złej organizacji. Logistyki, integracji, etc.

A jak powszechnie wiadomo, skoro nikt sobie z tym nie poradził, to Polska sobie poradzi i nie ma się czym przejmować. 🤗

DENMARK.png

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, Suchy211 napisał(a):

Taki syf nie jest wart żadnych korzyści. Poza tym w Polsce jest 2,5 bańki migrantów, z czego połowa jest zarejestrowana w zusie. Z czego żyje reszta? Poza tym tu mowa o wszystkich migrantach. A jak wygląda sprawa z nielegalnymi? Bo to przecież  to oni stanowią problem.

Źródło danych? 
Co oznacza “zarejestrowany w ZUS”? W sensie, że pracuje? 

A ilu mamy “nielegalnych”? :) 

Opublikowano (edytowane)

@GordonLameman

Tak. Z grubsza jeśli ktoś ma do czynienia z zusem to najprawdopodobniej pracuje, ewentualnie pobiera jakieś świadczenie

Liczba pracujących: https://stat.gov.pl/statystyki-eksperymentalne/kapital-ludzki/cudzoziemcy-wykonujacy-prace-w-polsce-w-listopadzie-2024-r-,15,24.html

A między innymi tu jest wymieniona liczba 2,5 mln: https://pie.net.pl/co-trzeci-polak-zawyza-liczbe-cudzoziemcow-w-polsce/

A ilu mamy nielegalnych? Któż to wie. Taki problem z nielegalnymi, że są niezarejestrowani nigdzie. Minimum tyle, ile wdziera się przez wschodnią granicę. A jeśli nie są nasi, to między innymi dzięki paktowi zaraz mogą być. Pseudoazylanci, którzy wdarli sie tutaj nielegalnie to też nielegalna imigracja a nie już legalna bo poprosili o azyl. Syria, Afganistan są dosyć daleko. Jak to się stało, że przemierzając tyle krajów o azyl proszą dopiero w Europie? Konkretnie tej zachodniej. U nas na szczęście jeszcze mniej.

https://oko.press/ile-osob-pokonuje-granice-polsko-bialoruska-dane-niemieckie

Edytowane przez Suchy211
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

@SuLac0 to akurat dobra wiadomość dla PiS bo takie projekty nie powstają w jeden dzień ,  jeżeli zamiast jednostki wojskowej powstał by ośrodek dla imigrantów to była by to wina tylko i wyłącznie PiS bo wtedy oni byli u "władzy" 

Edytowane przez voltq
Opublikowano

Wiem, że temat migracji jest przedmiotem gry politycznej. Nie chciałbym w niej uczestniczyć. To, że jestem przeciwnikiem imigracji jest dla tutejszych bywalców tak czy inaczej jasne.

Nie do końca rozumiem mocnych zwolenników imigracji. W przypadku kobiet oraz gejów mogę się ewentualnie domyślać. Popędy kształtowały się przez setki milionów lat. Rozum znacznie krócej. Faceci hetero to pewna zagadka.

Te argumenty zwolenników o emeryturach są słabe. Aby to działało taki uśredniony imigrant musiałby być bardziej produktywny niż uśredniony Polak, w sensie wkładu w PKB. Czy jest to możliwe w przypadku murzynów czy też imigracji okołoindyjskiej? Wątpliwe. Argumenty o obsadzaniu niechcianych stanowisk są mniej słabe. Ale nadal nie są mocne. Czy nie lepiej nastawić się na postęp technologiczny, a ostatecznie białą imigrację. Setkami tysięcy kolorowych zbudujemy przyszłość kraju?

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, adashi napisał(a):

Te argumenty zwolenników o emeryturach są słabe. Aby to działało taki uśredniony imigrant musiałby być bardziej produktywny niż uśredniony Polak, w sensie wkładu w PKB. Czy jest to możliwe w przypadku murzynów czy też imigracji okołoindyjskiej? Wątpliwe. Argumenty o obsadzaniu niechcianych stanowisk są mniej słabe. Ale nadal nie są mocne. Czy nie lepiej nastawić się na postęp technologiczny, a ostatecznie białą imigrację. Setkami tysięcy kolorowych zbudujemy przyszłość kraju?

Czy postęp technologiczny pozmywa naczynia w knajpie, dowiezie żarcie na skuterze albo spędzi 8 godzin przy taśmie produkcyjnej?

Dla kolegi pytam :E 

• Like 1
Opublikowano
21 minut temu, Winter napisał(a):

W Rotterdamie już drony dolatują z żarciem na wynos.

I jak im idzie? :) 

ile procent dostaw załatwiają? 1%? 

20 minut temu, adashi napisał(a):

Owszem. Ten postęp nazywa się zmywarka albo dron. Oraz maszyna.

Kolega coś bardzo słabo zorientowany.

A kto włoży naczynia do zmywarki? 

Kto obsłuży drona i zapakuje żarcie? 

Opublikowano

hmm. to chyba czas zmienic moja zmywarke, na jakas nowsza, bo do tej nadal musze wkladac i z niej wyjmowac. zlom straszny widze :hmm: jakis sugerowany model? oprocz "zony" "dzieci", bo te juz testowalem :)

• Upvote 3
Opublikowano
13 minut temu, GordonLameman napisał(a):

I jak im idzie? :) 

ile procent dostaw załatwiają? 1%? 

A kto włoży naczynia do zmywarki? 

Kto obsłuży drona i zapakuje żarcie? 

W Chinach od lat funkcjonują tego typu drony. Standardowo są to dostawy do czegoś w rodzaju Paczkomatów skąd można to odebrać. Dolatuje wszystko, łącznie z gorącą kawą w wybranym wariancie. Zamawia się z aplikacji w telefonie lub z maszyny. Testowo działają też dostawy pod adres (nie korzystałem).

Jeśli komuś do obsługi drona lub włożenia talerzy do zmywarki niezbędny jest murzyn, proszę bardzo, niech go sobie sprowadza i trzyma jakoś u siebie. A nie na koszt wspólny. Nawet gdyby co jakiś czas trzeba było samemu pojechać po żarcie, dla osoby bez grubszych upośledzeń nie wydaje się to zadaniem ponad siły.

• Like 1
  • Haha 3