Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, TheMr. napisał(a):

Sprytny mechanizm

z bezsilnosci wzieli po prostu dlug na koszt europejskiego podatnika, jak to sie mowi - sprytne w ch XDDDDDDDD

inna sprawa ze od dluzszego czasu konsensus geopolityczny i komentatorow byl wlasnie taki ze tak to sie skonczy

"dziwi" jedynie ze EU nie chce na tyle pomoc zeby militarnie ukraina zakonczyla ta wojne ale gigantyczny dlug na funkcjonowanie panstwa w czasie wojny jest ok, "dziwi" bo od poczatku taki Europa miala cel ;)

Godzinę temu, prystek napisał(a):

nie wszytkie - wegry , slowacja i czechy odmowily

Polska "na szczescie", na liscie czempionow

19 godzin temu, Paarthurnax napisał(a):

ponieważ w przeciwieństwie do ciebie nie bazuję tylko na nagłówkach z portali informacyjnych generowanych głównie przez AI ani krzykliwych hasłach

musisz się dokształcić chociażby z cyt. przez ciebie Wikipedii, ponieważ nie masz pojęcia jakie państwo może dołączyć do NATO. Mój syn z podstawówki ma o tym większe pojęcie od Ciebie.

Wiele czasu ignorowałem twoje zaczepki w stosunku do innych i wypowiedzi poniżej jakiegokolwiek poziomu ale albo nie potrafisz prowadzić konstruktywnej konwersacji na przyzwoitym poziomie albo piszesz jakieś bzdury nie poparte żadnymi faktami i nie mam już ochoty nawet na to patrzeć.

to moze dodaj do ignorowanych zamiast zawracac mi dupe takimi spazmami? ;)

realnie naprawde niewiele wiesz w tym watku i marnujesz klawiature na takie pierdy jak panstwo nie moze dolaczyc do NATO w czasie wojny XDDDDDDDDDD  

w dodatku kazda zlota mysl puentujesz jakimis pierdami o synach czy (o zgrozo) zaczepkach i poziomie, i na co ty liczysz? nie jestesmy w przedszkolu i to budzi jedynie politowanie ;)

Istnieją regulacje prawne, na których funkcjonuje cały system finansowy, więc bez zmiany przepisów nie można powodować precedensów, które podważałyby zaufanie do instytucji finansowych.

to tez taki przyklad braku wiedzy, innymi slowy nie potrafisz oddzielic realnej polityki na najwyzszym szczeblu swiatowym od frazesow

jakbys czytal o tym "czym sie interesujesz" to bys wiedzial ze jednym z podnoszonych zarzutow i obaw EU jest to ze spadnie zaufanie do bezpiecznej europejskiej przystani i deponowania tu srodkow,

no ale jak twoja wiedza konczy sie na tym co wie syn o NATO i "prawo trzeba zmienic" to wcale mnie to nie dziwi

Edytowane przez kubikolos
Opublikowano

Zobaczymy jak to będzie ale ważne żeby były spisane jakieś ustalenia a nie tylko jakieś tam wywody pod publikę.

Pomoc pomocą ale należy też myśleć o przyszłości.

Lepiej mieć wierzytelność i ją ewentualnie umorzyć (w zależności od okoliczności) niż ponosić tylko wydatki.  

Opublikowano

Jedyna opcja spłaty tych "pożyczek", to reparacje od Rosji dla Ukrainy. Na dziś mało prawdopodobne, więc to tak realnie darowizny. Używa się instrumentu finansowego pożyczki ze względów budżetowych, prawnych i na użytek poparcia społecznego.

To nic nowego, takie same finansowanie Ukriany było od 2022. Te wszystkie "pożyczki" będą umażane. Myślę że będzie to połączone z procesem przystępowania Ukrainy do UE i spełniania standardów europejskichw różnych dzidzinach ich gospdoarki, prawa i polityki.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ale pamiętajcie! Pomysły, że Trump ma w dupie swój kraj i robi co mu fiutin każe są ABSURDALNE! ;)

Części do samolotów przez Ziemiaczano-baćkowe proxy - to był przypadek.

Naciski na Unię, aby nie zabierała kasy ruskim to przypadek.

Te zniesione sankcje to też tylko element wielkiej strategii Trumpa.

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, 8V32 PcLab napisał(a):

Ty byś wolał płacić wyższy haracz dla rosii!

Co ma do tego Rosja? Pożyczka jest rozłożona na przyszłe lata więc już pewnie będzie udzielana na odbudowę kraju, więc nie jest to już kwestia bezpieczeństwa. Te pieniadze sobie rozkradną pewnie w 50% politycy na ukr i na  tym się skończy.

Mówienie o przejęcu rosyjskich aktywow na cele spłaty to kłamstwo. Choćby wczoraj Belgia zablokowała przejęcie rosyjskich aktywow (posiada ich najwięcej z pośród wszystkich krajów UE). Dlaczego od prawie 4 lat jest mowa o przejęciu rosyjskich aktywów i ich upłynnienie, ale do tej pory nic się nie ruszyło? Dosłownie nic. Robienie z ludzi debili a Niemcy pewnie już dawno dogadani z putinem. W międzyczasie Polaczki się żrą między sobą i licytują kto da więcej banderowcom.

A politycy / dziennikarze pro-rządowi plują na Nawrockiego, że tyle miesięcy jest już Prezydentem i jeszcze przez tyle czasu nie pojechał ukłonić się ukraińcom. 

21 minut temu, VRman napisał(a):

Ale pamiętajcie! Pomysły, że Trump ma w dupie swój kraj i robi co mu fiutin każe są ABSURDALNE! ;)

Z 2 tygodnie temu przejęli paczki z setkami mln USD w domu jakiegoś ukraińca i jeszcze były zapakowane z orginalne opakowania z jakiego stanu zostały wysłane. To na pewno pomaga ukraińcom robić PR, gdy Trump co chwile dowiaduje się że kasa ląduje u złodziei 

Edytowane przez Fatality
Opublikowano

Nikt nie pytał. 

Nie wiem czemu proruscy tutaj zawsze muszą wrzucać swoje błoto na Ukrainę nawet jak jest rozmowa zupełnie na inny temat. :E

Albo inaczej "nie wiem.. ale się domyślam" ;). Choć może nie akurat w tym przypadku teraz.