Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może to te ukraińskie sankcje kinetyczne? Tzn. te nieistniejące Flamingi.

No chyba, że tak naprawdę Trump wszystko oddał Ukrainie, a to, ze stracił masę amunicji w Iranie to blef.. :E 

Opublikowano
10 godzin temu, Suchy211 napisał(a):

Co sie wydarzyło, że Ukraina nagle tak podkręciła tempo?

Rozwinęli produkcję.

Miesiąc temu jechałem autostradą z Gdańska na południe to co rusz szedł ukraiński tir z kontenerem. Pewnie części do dronów albo coś.

Opublikowano
W dniu 10.06.2026 o 21:30, hubio napisał(a):

UKRAINA:

- Gwałcenie Polek po Powstaniu Warszawskim przez ukr. odziały

I ty też powtarzasz tę propagandę? nie było żadnych ukraińskich oddziałów przy Powstaniu Warszawskim. Były rosyjskie, były czechosłowackie, ale ukraińskich nie było. Mogli być jacyś pojedynczy Ukraincy po innych oddziałach, tak jak byli też Norwegowie itp.

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, 209458 napisał(a):

I ty też powtarzasz tę propagandę? nie było żadnych ukraińskich oddziałów przy Powstaniu Warszawskim. Były rosyjskie, były czechosłowackie, ale ukraińskich nie było. Mogli być jacyś pojedynczy Ukraincy po innych oddziałach, tak jak byli też Norwegowie itp.

Kolejny raz wybielanie ukraińców. Dałbym sobie nogi uciąć, że na ukraińskim forum nie ma ani jednej osoby, która by brobiła Polaków. Jednak w drugą stron,ę tutaj to jest ewenement. Są tutaj bany za sianie propagandy antypolskiej i jawne przekłamywanie historii po raz kolejny? Halo?

Wpisz sobie na przykład Ukraiński Legion Samoobrony, Legion Wołyński albo Schutzmannschaft Bataillon der Sicherheitspolizei 31. Podpowiem, że byli to ochotnicy ok 1.5 do 2 tys osób, którzy gdy skończyli "robotę" na Wołyniu to pojechali na tłumienie Powstania Warszawiskiego. 

Świeży ochotnik na front:

Edytowane przez Fatality
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, 209458 napisał(a):

A to serdecznie dziękuję za sprostowanie. Opierałem swoją wiedzę na podstawie tego: Legion Wołyński (31. Batalion Schutzmannschaft): Była to stricte ukraińska formacja kolaborancka pod dowództwem Petra Diaczenki. Liczyła około 400 żołnierzy. Została skierowana do Warszawy we wrześniu 1944 roku i brała udział w walkach na Czerniakowie oraz w Puszczy Kampinoskiej. Jej członkowie również dopuszczali się zbrodni wojennych na ludności cywilnej, w tym gwałtów.

Tym nie mniej masz rację, że: Największych masowych gwałtów, grabieży i mordów (m.in. na słynnym targowisku Zieleniak na Ochocie) dopuszczali się żołnierze brygady SS RONA pod dowództwem Bronisława Kamińskiego. Formacja ta była rosyjska, a nie ukraińska, choć w Warszawie potocznie nazywano ich „Ukraińcami” lub „własowcami” ze względu na wschodni akcent. Ukraińcy stanowili tam jedynie niewielki odsetek.

Skąd się wzięło przekonanie, które także ja bezwiednie powieliłem? - 

W relacjach ocalałych z Powstania Warszawskiego słowo „Ukrainiec” stało się synonimem każdego obcojęzycznego żołnierza ze Wschodu walczącego w mundurze niemieckim. Wynikało to ze świeżej pamięci o rzezi wołyńskiej z lat 1943–1944. W rzeczywistości obok Niemców Warszawę pacyfikowali głównie Rosjanie, Kozacy, Białorusini, a także Ukraińcy.

Edytowane przez hubio
Opublikowano
9 godzin temu, Fatality napisał(a):

Kolejny raz wybielanie ukraińców. Dałbym sobie nogi uciąć, że na ukraińskim forum nie ma ani jednej osoby, która by brobiła Polaków. Jednak w drugą stron,ę tutaj to jest ewenement. Są tutaj bany za sianie propagandy antypolskiej i jawne przekłamywanie historii po raz kolejny? Halo?

Wpisz sobie na przykład Ukraiński Legion Samoobrony, Legion Wołyński albo Schutzmannschaft Bataillon der Sicherheitspolizei 31. Podpowiem, że byli to ochotnicy ok 1.5 do 2 tys osób, którzy gdy skończyli "robotę" na Wołyniu to pojechali na tłumienie Powstania Warszawiskiego. 

O panie tropicielu antypolskości, może łaskawie napiszesz skąd ci się te 2 tysiące Ukraińców pacyfikujących Warszawę wzięło? Schutzmannschaft Bataillon to raczej kilkadziesiąt osób, niektórzy historycy łaskawiej szacują na stokilkadziesiąt. Legion Samoobrony się zbuntował i nie chcieli jechać do Warszawy, nie, żeby z miłości do Polaków, ale ostatecznie dotarło może z 200. W ogóle dokumenty i nieliczne zeznania są sprzeczne, nie bardzo wiadomo kiedy dotarli, w jakiej ilości i gdzie walczyli, nie ma tez za bardzo potwierdzonych informacji o masowych gwałtach. Są relacje świadków o jakichś Ukraińcach gwałcących kobiety, ale co do zasady mało wiarygodne. Ciężko sięspodziewać żeby losowy cywil w zamieszaniu odróżnił Ukraińca od Białorusina czy Rosjanina, nikt nikogo nie legitymował, a raczej każdy się troszczył o własną głowę. A akurat Rosjanie z SS Rona byli i ich wyczyny wobec cywilów na Ochocie są dobrze udokumentowane.Sam mieszkam przy Grójeckiej i prawie codziennie mijam miejsca upamiętnienia.

Byly Ukrainskie formacje ochotnicze kolaborujące i mają zbrodnie na koncie, ale raczej nie w Warszawie, a jak już to w niedużych ilościach, dokładnie nie wiadomo jakich bo to słabo udokumentowane.

Opublikowano (edytowane)

Są historyczne źródła. Nawet w 2022r podchwycil demgag do factcheckingu i wyszło, że prawda.

Te nazwy co podałem to zamianne nazwy tego samego oddziału, który walczył po stronie niemieckiej z sowietami, później mordowali Polaków a nastepnie dostali polecenie przyjazdu do Warszawy aby pomóc przy powstaniu. A ty sobie wymyśliłeś, że te nazwy co podałem to różne oddziały, niezła historyjka :boink:\\

Osobiście nie wiedziałem że takie oddziały istniały, zobaczyłem tutaj temat i zajęło mi 5 min, żeby to sprawdzić. Może mniej. To nie jest wiedza tajemna, nawet na wiki jest o tym

Edytowane przez Fatality
Opublikowano

Skoro dopiero co sprawdziłeś, to na pewno masz linka do tego 1,5-2 tysiące. z "factcheckingiem"

A co do nazw to przyznaje, że po tygodniu wlepiania się w na monitor w pracy wywaliłem się na niemieckich łamancach. Schutzmannschaft der Sicherheitspolizei to ogólna nazwa na kolaboranckie formacje na wschodzie. I w ich ramach w Warszawie w momencie wybuchu powstania było kilkadziesiąt Ukrainców. A ten 31 batalion do 200 dosłanych później.

Opublikowano (edytowane)

https://demagog.org.pl/na-biezaco/ukraincy-tlumiacy-powstanie-warszawskie-jaki-byl-ich-udzial-w-wydarzeniu/ - źródło od demagoga o którym mówiłem. Dodatkowo można łatwo znaleźć wypowiedzi innych historyków na innych stronach, neutralnych politycznie

Czyli w skrócie: nie wiadomo dokładnie ile ich było, szacuje się że ok 1.5-2k. Wiadomo, że uczestniczyli w powstaniu, ale nie wiadom dokłądnie w których rejonach miasta, nie wiadomo jakie były ich szlaki bojowe i jakich doznali strat.

Niżej mowa o oddziale SS Galizien też oczywiście złożonym z banderowców, których wg źródeł historycznych tam nie było - mordowali w innych częściach Polski.

Edytowane przez Fatality
Opublikowano
24 minuty temu, bourne2008 napisał(a):

No grubo tym bardziej, że fejki wrzucasz :hihot:

Jak widzisz post został już usunięty. Wrzuciłem 10 minut po wklejeniu go przez jedno z lepszych kont, jak widać każdy może się złapać. Zdjęcie fejkowe ale sam tekst sam w sobie prawdziwy był. Do 50 ciężarówek zostało trafionych. 

Opublikowano
W dniu 12.06.2026 o 12:50, TheMr. napisał(a):

Światowa stacja benzyny przyznaje się ze nie ma benzyny. 4 rok wojny. 

Niestety to też jest ponoć fake wykonany przy pomocy AI. Ciekawe uczucie, gdy AI zaczyna oszukiwać również nas, "speców" z for dyskusyjnych dla nerdów, co nie? :)

Opublikowano

@sabaru128 nie przyjmuje się państw w stanie wojny, bo takie państwa nie spełniają kryteriów akcesyjnych.

To że rozpoczyna się jakiś tam etap negocjacji nic nie oznacza. Ponadto nawet po zakończeniu wojny i tak jest to długotrwały proces. 

Polska złożyła wniosek w 1994 roku, negocjacje zaczęła 1998, zakończyła je w 2002 a dopiero w 2004 przystąpiła do UE. 

Turcja wniosek złożyła w 1987 roku. Negocjacje zaczęła w 2005 i do dziś nie zostały zakończone. 

Opublikowano

Gdzies czytalem ze liczba dronow bombardujacych moze sie zwiekszyc 4 krotnie (moge sie mylic) w niedlugim czasie. Liczac tylko podwojenie dawalo by to codzienne ataki na infrastrukture. Co oznaczalo by ze co dziennie ogladalibysmy obrazki plonacych rafinerii, portow itd. Biorac pod uwage tylko same rafinerie to w ciagu roku Ukraina mogla by na stale wylaczyc wszystkie ruskie rafinerie w czesci europejskiej. 

Taka perspektywa musi spedzac sen z oczu putnia. Jesli chce wykonac jakis ruch to albo teraz albo bedzie za pozno,a prawdopodobnie juz jest za pozno. 

Opublikowano
13 godzin temu, Zas napisał(a):

Niestety to też jest ponoć fake wykonany przy pomocy AI. Ciekawe uczucie, gdy AI zaczyna oszukiwać również nas, "speców" z for dyskusyjnych dla nerdów, co nie? :)

Nie wiem, ja tylko przeklejam info z całkiem dobrych kont, a że dużo kont to powielało no to widać jak łatwo AI może zmienić postrzeganie informacji. 

Opublikowano
W dniu 13.06.2026 o 00:04, Fatality napisał(a):

https://demagog.org.pl/na-biezaco/ukraincy-tlumiacy-powstanie-warszawskie-jaki-byl-ich-udzial-w-wydarzeniu/ - źródło od demagoga o którym mówiłem. Dodatkowo można łatwo znaleźć wypowiedzi innych historyków na innych stronach, neutralnych politycznie

Czyli w skrócie: nie wiadomo dokładnie ile ich było, szacuje się że ok 1.5-2k. Wiadomo, że uczestniczyli w powstaniu, ale nie wiadom dokłądnie w których rejonach miasta, nie wiadomo jakie były ich szlaki bojowe i jakich doznali strat.

Z wypowiedziami historyków (i wielu innych naukowców niestety też) jest tak, że wcale nie trudno wynaleźć jakiegoś pojedynczego czy kilku co będą wałkować jakiś kontrowersyjny temat lub teorię na podstawie słabych przesłanek albo i bez takich, czy to dla atencji czy cholera wie czego. Choć ten Majewski wydaje się na oko OK, to dalej nie wiem jak on aż tylu naliczył.

Opublikowano

Tymczasem coś zniknęła Nabiulina - nie pokazuje się publicznie, Sołowiow po niej publicznie jeździ jak po łysej kobyle. Chyba już nie dawała rady opanować budżetu w Rosji i inflacji, może jest szykowana do wypadnięcia z okna.