Skocz do zawartości

AMD ZEN 3 (SERIA RYZEN 5xxx / SOCKET AM4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Vallc, przecież nawet w Twoim linku 7500F często jest szybszy i jakby uśrednić, to by było mniej więcej na równo %-) I bardzo zabawne jest, że źródło maksymalnie wychylone w stronę AMD (Hardware Unboxed) jednak Ci nie odpowiada, a wychylenie w drugą stronę już nie budzi Twoich zastrzeżeń xD

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Generalnie to, czy dany test w stosunku do średniej z wielu testów jest odchylony w tę, czy inną stronę, nie ma tutaj większego znaczenia, bo same relacje między CPU jeszcze nie świadczą, czy jest zrobiony dobrze, czy też nie jest. Istotne jest kryterium oceny testów przez wallca, czyli AMD dobrze wypada = zły test, Intel dobrze wypada = prawidłowy test ;) Oraz opieranie swojej tezy nawet na jednym materiale, byle pasował do z góry przyjętego założenia, że Intel górą %-)

• Upvote 3
Opublikowano

Panowie, wracamy do szkoły na lekcje czytania ze zrozumieniem.

"Jak to się dzieje, że 7500fz który podczas swojej premiery był porównywany z 12400f i często z nim przegrywał po czasie osiąga zbliżona wydajność do 5800x3d, który skolei rywalizował z 12900k?"

Proszę o interpretację słów pogrubionych.

20 minut temu, tomcug napisał(a):

Generalnie to, czy dany test w stosunku do średniej z wielu testów jest odchylony w tę, czy inną stronę, nie ma tutaj większego znaczenia, bo same relacje między CPU jeszcze nie świadczą, czy jest zrobiony dobrze, czy też nie jest. Istotne jest kryterium oceny testów przez wallca, czyli AMD dobrze wypada = zły test, Intel dobrze wypada = prawidłowy test ;) Oraz opieranie swojej tezy nawet na jednym materiale, byle pasował do z góry przyjętego założenia, że Intel górą %-)

W obu testach hardware unboxed nie ma podanej platformy testowej w formie tabelki -> test do kosza, on tam mógł nawet gear 4 odpalić na Intelu 

Opublikowano

No dostałeś wyżej testy z 2023 i w miare aktualne. 7500f nie przegrywa z 12400f nie ważne jakie czary odprawisz a 5800x3d ma zbliżoną wydajność zależnie czy gra lubi x3d czy nie. My nie musimy wracać do szkoły :E

• Upvote 2
Opublikowano
13 minut temu, kubon napisał(a):

No dostałeś wyżej testy z 2023 i w miare aktualne. 7500f nie przegrywa z 12400f nie ważne jakie czary odprawisz a 5800x3d ma zbliżoną wydajność zależnie czy gra lubi x3d czy nie. My nie musimy wracać do szkoły :E

No dostałeś wyżej testy z 2024. 12400f nie zawsze przegrywa z 7500f nie ważne jakie czary odprawisz. Ja nie muszę wracać do szkoły xD

Opublikowano
18 minut temu, Send1N napisał(a):

Mimo starań seby i tak średnio 7500F wypadł lepiej w jego teście :E z tym że realnie przewaga jest większa niż tam bo "próbował" ale nie pykło do końca :hihot:

To ja więcej dołożę do "gównoburzy" i powtórzę to co kiedyś, że moim zdaniem w grach, które faktycznie korzystają z X3D 5800X3D potrafi być na poziomie 9700X, albo i lepiej. A co dopiero 7000, zabijcie mnie :P

Wiadomo wszystko zależy od miejsca testowego i wielu innych czynników. Sam niczego nie testowałem, jedyne porównanie jakie mam to dwie gry W3 i BG3 i znajomy z 9700X i RTX 5070. Chętnie bym posprawdzał więcej, ale tylko te dwie gry mieliśmy na dysku takie same, a jemu nie chciało się ściągać specjalnie innych gier do jakiś testów :E 

Na pewno w W3 w Novigradzie minimalny FPS miałem na poziomie kilkunastu klatek wyższy niż on :hmm: BG3 minimalny takisam, ale maksymalny do okolic 10 klatek lepszy :hmm:

Nie każdy lubi testy z PurePC, ale na przykład tam wygląda to podobnie. Ale u "Jezusa" z GN też i jak poszukać w necie to są też i takie testy, więc jak to kiedyś @tomcugpowiedział, niech sobie każdy wierzy w testy jakie chce, a wy się tu kłócicie. Tak, czy inaczej widzę, że wątek 5800X3D wiecznie żywy. Najbardziej się rzuca w oczy głównie W3 i Microsoft Fly Simulator.

pZaTH5X.png

xdPrkpj.png

nv4Nu63.png

Sww6cv5.png

cz17PbC.png

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

No nie zawsze wygrywa ale zazwyczaj jest szybszy. Sformowałeś poprzednią wypowiedź tak że z jej sensu wychodziło 7500f=12400f a tak nie jest.

Na podstawie tego moge napisać że 5600x3d > 14600k?Screenshot_17.thumb.png.12644c85f56da3c81796591467888cd8.png

Edytowane przez kubon
Opublikowano
1 minutę temu, skunRace napisał(a):

To ja więcej dołożę do "gównoburzy" i powtórzę to co kiedyś, że moim zdaniem w grach, które faktycznie korzystają z X3D 5800X3D potrafi być na poziomie 9700X, albo i lepiej. A co dopiero 7000, zabijcie mnie :P

W mocno wyselekcjonowanych grach i naprzeciwko nowszych Ryzenów z kartonowym RAM-em, to może się tak zdarzyć. Ale bez selekcji i z uwzględnieniem przypadków, gdzie kasza 3D daje niewiele, to nawet niskie modele serii 7000 z dobrze ustawioną pamięcią robią porządek z Zen 3 z plastrem kaszy 3D ;)

• Upvote 3