Skocz do zawartości

Sztuczna inteligencja AI - (OpenAI, ChatGPT, Midjourney, DALL-E) - Temat ogólny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Po kolejnych różnych tematach zdecydowanie chat Ai od Google jest lepszy od chat gpt w wersji darmowej. Pominąwszy nielimitowaną ilość wysyłanych zdjęć do analizy jest po prostu najczęściej mądrzejszy i jakiś... milszy.... :) Głównie analiza zdjęć co daje mnóstwo bo mówi co gdzie robić. Jestem właśnie po rozmowie dotyczącej instalacji bass shaker pod stojak na kierownicę.

Mówię oczywiście o modelach w pełni darmowych. Nie korzystałem też z innych więc porównuję wyłącznie te dwa.

Edytowane przez hubio
Opublikowano (edytowane)

Wiecie może dlaczego za każdym razem gdy mówię do ai aby wygenerował mi jakiś obraz lub go przerobił jest napisane "oto twój obraz" a pod spodem nic nie ma tylko ciemne pole czatu?

Próbowałem wydawać komendy aby przerzucił SS ze starszej gry na jakiś nowszy silnik graficzny.

Czyszczenie coockies, pamieci i adbloka nic nie daje.

Wieczorem spróbuję może po prostu jest przeciążenie :E zwykły tryb AI w google mówi mi że wyrenderował ten obraz ale z jakiegoś powodu ja go nie widzę.

Edytowane przez Mistrz zakonu Paladynów
Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, LeBomB napisał(a):

Szukam narzędzia które jak najdokładniej przerobi screen z diablo 3 na taki który będzie wyglądał jak z diablo 4, jednak obawiam się że coś takiego jest tylko możliwe na płatnych narzędziach bo jest to przeskok z gta 4 na gta 6 :E 

Po prostu przerzuci to na "nowy silnik", albo ss z jakiejś starej gierki na GBA na nowszy styl graficzny.

Rozumiem że zrobienie czegoś takiego to nie są rendery AI tylko coś zrobione ręcznie przy AI ?

Jak ktoś ma dostęp do takich narzędzi i będzie mu się nudziło (a potrafi to zrobić) to niech ten SS https://ibb.co/HLXt1q2M z D3 przerobi na grafikę jak najbardziej zbliżoną do Diablo 4

Paladyn już jest w diablo 4 ale nie ma regionu zachodniej marchii i próbuję sobie zobrazować tej miód na oczy takim renderem :E

Edytowane przez Mistrz zakonu Paladynów
Opublikowano
W dniu 7.05.2026 o 02:11, hubio napisał(a):

Po kolejnych różnych tematach zdecydowanie chat Ai od Google jest lepszy od chat gpt w wersji darmowej. Pominąwszy nielimitowaną ilość wysyłanych zdjęć do analizy jest po prostu najczęściej mądrzejszy i jakiś... milszy.... :) Głównie analiza zdjęć co daje mnóstwo bo mówi co gdzie robić. Jestem właśnie po rozmowie dotyczącej instalacji bass shaker pod stojak na kierownicę.

Mówię oczywiście o modelach w pełni darmowych. Nie korzystałem też z innych więc porównuję wyłącznie te dwa.

Rzeczywiście. Pisze też AI Google lepsze prompty do animacji. Przykładowo Grok czat dla Grok animation tego tak dobrze nie potrafi, co jest ciekawe. 

Opublikowano
2 godziny temu, Áltair napisał(a):

Ktoś zrobił film w AI w 19 dni, na 2,5H. 

Fantastyczny materiał pod dyskusję, jak wiele AI brakuje jeszcze do człowieka.
Jak bardzo (pozornie) ok jest ten film, i jak na każdym kroku, nic tu nie gra.
Cięcia z d00py. Dłużyzny lub kompletnie zbyteczne ujęcia, a obok tego, nagłe drastyczne cięcia, gdzie przydałoby się dłuże ujęcie.
Itd., itd.

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, JeRRyF3D napisał(a):

Fantastyczny materiał pod dyskusję, jak wiele AI brakuje jeszcze do człowieka.
Jak bardzo (pozornie) ok jest ten film, i jak na każdym kroku, nic tu nie gra.
Cięcia z d00py. Dłużyzny lub kompletnie zbyteczne ujęcia, a obok tego, nagłe drastyczne cięcia, gdzie przydałoby się dłuże ujęcie.
Itd., itd.

Gdzieś wcięło mój komentarz. Może błąd przeglądarki. 

Nie zobaczę całości, bo nie lubię tematyki nastoletnich latających Azjatów z supermocami, ale napiszę opinię na podstawie dużego fragmentu. 

Z komentarzy pod filmem i popularności wynika, że ludziom materiał się podoba. Nie ma mowy o AI slopie. 

Pod względem znajomości kinematografii to fakt, jest źle, ale film, zakładam, nie zrobił filmowiec, ale jakiś przeciętny użytkownik z internetu z abonamentem. Pierwsza scena to już fail, bo księżyc na każdym ujęciu jest inny i zmienia się pora wieczoru. Potem wiele niepotrzebnych ujęć pokazujących to samo z różnej perspektywy, więc też się zgadzam.

Walka wygląda jednak całkiem nieźle pod względem oświetlenia, ruchów i fizyki. Montaż i ciecia filmowe są proste, monotonne, ale zakładam, że osoba, która to robiła, to tak na szybkiego, by wrzucić prędko materiał na YT. Akurat to, co jest w filmie, łatwo wygenerować: plastikowe twarze, dialogi, walki fantasy, sceny w mieście. Pewnie do tego była użyta jakaś prosta aplikacja z sieci. Praca kamery w AI daje wielkie możliwości, ale trzeba wiedzieć, jak pisać prompty. 

Ogólnie taki poziom Power Rangers z lat 90, tyle że gorzej zmontowane sceny. Ale nie jest źle. Ogólnie widzę tendencję do porównania takich materiałów do poziomu Hollywoodu, a to robią raczej hobbiści dla monetyzacji. Może zobaczyłbym całość, gdyby to była jakaś ciekawa dla mnie tematyka.

Ostatnio jakiś filmowcy zrobili całkiem niezły film AI SF w Midjourney. Miał kilka milionów wyświetleń. Pamiętam, że postacie wyglądały jak Harkonnenowie z "Diuny" i była tam biała kosmiczna małpka. Kojarzy ktoś? Więc obecnie to bardziej kwestia czasu, pracy i cierpliwości moim zdaniem. Wiem z doświadczenia, że trzeba zmarnować masę zasobów i narobić dziesiątki, jeśli nie setki generacji jednego klipu, by wyszedł on przyzwoicie i bez ani jednego błędu, co oznacza siedzenie przy tym wiele dni, bo dzienne limity subskrypcji blokują prace. 

Edytowane przez Áltair
Opublikowano (edytowane)

Wiadomo, w nieskończoność nie będą mogli jechać na gigantycznych stratach. Przyjdzie czas na zarabianie :)

Cytat

OpenAI is not profitable and is projected to lose significant money in 2026, with some estimates placing the loss at $14 billion or more.

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano (edytowane)

Ja dzisiaj odpaliłem Qwen3-Coder 30B na moim MacBooku 4 Pro Max. Pierwsze wrażenia w porównaniu do Claude Code Pro są takie, że... kiepsko. Gorzej analizuje projekt, gorzej programuje, nie trzyma się ustalonych zasad, a zrobienie prostej rzeczy trwa wieczność. Na stażystę by się nie nadał. Jedną zmianę we wzorze plus aktualizację testów mielił pół godziny. Na koniec zostawił dwa nowe, niedziałające testy i zapomniał przywrócić zmiany w logice, które omyłkowo mu wywaliłem Gitem. I się upiera, że one są w projekcie pomimo strzelenia git reset --hard. xD Staroci też nie posprzątał. Na deser bugi z porównywaniem złych typów danych. I to jest z włączonym thinking. Raczej nieużywalne. Claude Code w tym czasie postawiłby już cały projekt od zera. 

Screenshot2026-05-13at17_01_44.thumb.png.56ba4393439ad5760f83b383e35d5ee0.png

Screenshot2026-05-13at17_01_28.thumb.png.e57d5ed20c2f2a598ecff73141af3c93.png

Edytowane przez Karister
Opublikowano

Dzisiaj za mną pierwsza rozmowa z Ai o kościele, filozofii i polityce... Nie muszę oczywiście dodawać, że poziom 1000% wyższy niż przeciętna rozmowa w necie z ludźmi :) I Ai mi poleciło stary film Hitchocka o którym nie miałem pojęcia i dzisiaj sobie obejrzę. Wreszcie ktoś złakniony wiedzy nie musi świetnie znać języków obcych i mieć przeczytanych tysiące książek żeby dowiedzieć się różnych rzeczy. Dokładnie rozmowa zaczęła się od tajemnicy spowiedzi i różnych jej aspektów - także w wymiarze prawnym, społecznym i etycznym, a skończyła na scenariuszu dla Polski jak wygra Czarnek i braun :) 

Jak pisałem miesiąc temu - to jest zmiana na miarę wejścia komputerów a potem wejścia internetu. To jest tego typu zmiana. Tylko jesteśmy na początku i jeszcze tego nie widzimy. Jak ktoś ma wolne środki niech inwestuje pod korek w spółki zajmujące si Ai. Za 5 lat będzie miał niezwykły profit :) 

Opublikowano

Fajnie by było żeby świat tak działał...

przytnę na nowinkach zrobię hajs i będę leżał na plaży z drinkami w łapie w Bora Bora i miał wywalone

Hmmm...z crypto to samo było i efekty znamy, wieloryby zgarnęły wszystko... plankton odpadł.

Opublikowano

Jeden rabin powie tak, drugi rabin powie nie. Poza ślepą fascynacją nowicjusza, warto czasem szerzej spojrzeć na temat na chłodno i rzucić okiem w sprawozdania finansowe firm od AI oraz nastroje na rynku.