Katystopej 1 585 Opublikowano 14 Marca 2025 Opublikowano 14 Marca 2025 O cholera, pies je8ał drzwi, kupi się drugie, dobrze że tata cały. 1
Seeba03 138 Opublikowano 14 Marca 2025 Opublikowano 14 Marca 2025 Coś te wspaniałe Tesle przestały się sprzedawać - dane z Niemiec z lutego. Chociaż nie wiem czy można ufać statystykom, gdzie Born i Tavascan są Seatem Swoją drogą trochę siara, że taki cud techniki ma wynik gorszy od przeciętnego Borna
Gang 408 Opublikowano 14 Marca 2025 Opublikowano 14 Marca 2025 ale sie tu postów narobiło. wow! mi sie z zewnątrz tesle podobają ;d 3 jest najładniejsza! ale ja lubię Accorda vii kombi, multiple pt crusier itp. ta skrzynia biegów w podsufitce masakra. jednak dla dyskutujących (ja juz chyba przynudzam co? ;E) ale to znowu idealnie pasuje do Prawa Dyfuzji (patrz: zaczynaj od Dlaczego - Sinek)
MaxaM 1 852 Opublikowano 14 Marca 2025 Opublikowano 14 Marca 2025 35 minut temu, Seeba03 napisał(a): Coś te wspaniałe Tesle przestały się sprzedawać - dane z Niemiec z lutego. Chociaż nie wiem czy można ufać statystykom, gdzie Born i Tavascan są Seatem Przespałeś co się dzieje w USA? Top 10 samochodów elektrycznych w Niemczech w 2024 r. Tesla Model Y - 29 896 sztuk Skoda Enyaq - 25 262 szt. VW ID.4 I ID.5 - 21 611 sztuk VW ID.3 - 20 101 sztuk Seat Born - 16 640 jednostek VW ID.7 - 14 554 szt. Audi Q4 e-tron - 12 871 sztuk BMW iX1 - 12 640 sztuk MG4 - 12,004 jednostek Mercedes EQA - 11 476 sztuk https://www.shop4tesla.com/pl/blogs/news/die-beliebtesten-elektroautos-2024-in-deutschland-und-nachbarlandern
marko 999 Opublikowano 14 Marca 2025 Opublikowano 14 Marca 2025 1 godzinę temu, larry.bigl napisał(a): Mojemu ojcu samochód spadł z lewarka i szlag trafił drzwi. Ma solidna wgniotke. Całe szczęście jemu się nic nie stało.. kup mu kobyłki na prezent.
larry.bigl 586 Opublikowano 14 Marca 2025 Opublikowano 14 Marca 2025 Godzinę temu, marko napisał(a): kup mu kobyłki na prezent. Ma. Sam nie wie jak do tego doszło. A człowiek tak dba o ten samochód..
Krzysiak 2 349 Opublikowano 14 Marca 2025 Opublikowano 14 Marca 2025 Znów o tej pseudomotoryzacji gadacie?
KiloKush 804 Opublikowano 14 Marca 2025 Opublikowano 14 Marca 2025 https://www.facebook.com/HillelFuld/posts/pfbid02z69uknpNvBPH5xaHVjQkvtjSCrQFMepmojBrAEbJ5xKWZJvaA1yhmHuq4BWguVDl Ciekawe co o Palestynie przeczytamy na wikipedii za 10 lat. Widzę, że na FB już jest masa postów o Izrealu przed 1948 rokiem.
GordonLameman 9 556 Opublikowano 15 Marca 2025 Opublikowano 15 Marca 2025 9 godzin temu, dannykay napisał(a): Gordą coś Ty mje tu nawpuszczał Ej, ale co ja?!
Gang 408 Opublikowano 15 Marca 2025 Opublikowano 15 Marca 2025 ja nawet jak koło zmieniam kobyłkę podstawiam
marko 999 Opublikowano 15 Marca 2025 Opublikowano 15 Marca 2025 1 godzinę temu, GordonLameman napisał(a): Ej, ale co ja?! Bo to jak z psem. Pójdzie gdzieś na wycieczkę i zawsze przywlecze kleszcze do domu. 3
dannykay 814 Opublikowano 15 Marca 2025 Opublikowano 15 Marca 2025 17 godzin temu, Wu70 napisał(a): wziął e-C3 w wersji Max za 112brutto/mc Co gdzie jak??? 1
marko 999 Opublikowano 15 Marca 2025 Opublikowano 15 Marca 2025 28 minut temu, Gang napisał(a): ja nawet jak koło zmieniam kobyłkę podstawiam Zaczyna się sezon. Polecam nie zapominać o dlugich spodniach i masce do podkaszarki / kosy spalinowej. Bo jak tak patrzę, to prawie nikt nie używa. A wystarczy jeden zabłądzony kamyk 1
marko 999 Opublikowano 15 Marca 2025 Opublikowano 15 Marca 2025 (edytowane) Hmm... Jechałem właśnie na fitness i słuchałem radia. No i wobec fabryki Tesli w Berlinie wyszły oskarżenia o łamanie praw pracowniczych. Do tego redaktorzy zaczęli się śmiać, że coraz więcej ludzi nakleja te naklejki na tył Tesli. Sprawdziłem z ciekawości tabelki za pierwsze 2 miesiące sprzedaży w porównaniu z analogicznym miesiącem w 2024. Chiny spadek o 49%, Europa w przedziale 40-50%, w Australii ponad 70%. Wystarczyło, że Musk wmieszał się do polityki. To może być ciężki rok dla Tesli Edytowane 15 Marca 2025 przez marko
Gang 408 Opublikowano 15 Marca 2025 Opublikowano 15 Marca 2025 Marko fitness? ja obcisłe stroje tylko na rower zakładam;p 1
GordonLameman 9 556 Opublikowano 15 Marca 2025 Opublikowano 15 Marca 2025 34 minuty temu, marko napisał(a): Hmm... Jechałem właśnie na fitness i Ktoś mi kiedyś powiedział, że jazda autem na siłownię, żeby pochodzić na bieżni to najgłupsza rzecz jaką marketingowcom udało się ludziom wcisnąć 1
marko 999 Opublikowano 15 Marca 2025 Opublikowano 15 Marca 2025 (edytowane) To tak. Mój problem polega na tym, że od ponad 3 miesięcy mam problemy z gardłem. A dzisiaj po prostu wieje zimny wiatr Ja fitnessu nie cierpię, mój kręgosłup jest jednak wdzięczny. I nie, nie mam obcisłych spodenek Edytowane 15 Marca 2025 przez marko
SuLac0 571 Opublikowano 15 Marca 2025 Opublikowano 15 Marca 2025 dzieki temu, ze Tesla dostaje zadyszki, jest szansa, ze automotive w EU sie jakos ogarnie. tak wiec im wiecej glupot robi/mowi Musk, tym lepiej dla EU. 1
DjXbeat 709 Opublikowano 15 Marca 2025 Opublikowano 15 Marca 2025 (edytowane) 19 godzin temu, bergercs napisał(a): Mam jeszcze jedno pytanie - w 0C trzy minuty i coś tam. Po jakim czasie jest ciepło w -15 (z tego co kojarzę to zdarzają się takie). Przy 0C na zewnątrz nagrzanie kabiny do 20C zajmuje 3minuty 40 sekund. Przy -17C jakie były w tym roku, nagrzanie kabiny do 20C, rozmrożenie wszystkich szyb, podgrzanie foteli i kierownicy zajmuje ~8minut. Wracając jeszcze do korzystania z rękawiczek. Kierownica jest gorąca po ~30 sekundach od uruchomienia grzania i uwaga - nie trzeba nic klikać na wyświetlaczu bo przy temperaturach 10C i niżej załącza się grzanie auto, foteli i kierownicy. W zależności od tego jak niska jest temperatura na zewnątrz grzanie foteli i kierownicy uruchamia się w różnych poziomach grzania. Jest bardzo zimno to kierownica i fotele automatycznie są podgrzewane na najwyższym poziomie 2 i 3. Jest 10C to grzanie jest na 1 poziomie. To jest standardowe ustawienie, które można dowolnie edytować. 19 godzin temu, bergercs napisał(a): Ekran w żaden sposób nie ułatwia życia względem najprostszego w wiecie pokrętła do temperatury. A czy utrudnia życie? Nie, więc o co ta cała dyskusja się toczy? I jedno i drugie rozwiązanie ma swoje wady i zalety więc po co się tu przepychać? 19 godzin temu, bergercs napisał(a): "Ekrany są super - są lepsze od fizycznych przycisków, więc je wycofaliśmy, ale jednak zamontowaliśmy to" /mogli to na tylnym zagłówku umieścić - chętnie posłuchałbym tłumaczenia dlaczego jest to idealne miejsce/: To są przyciski "awaryjne" w razie awarii ekranu. 16 godzin temu, Seeba03 napisał(a): Coś te wspaniałe Tesle przestały się sprzedawać - dane z Niemiec z lutego. Tu przyczyn może być kilka a największą na pewno jest premiera odświeżonego modely Y. Klienci wstrzymywali się z zakupem starszej wersji Y na rzecz nowej. Tak jak w przypadku np premiery nowej generacji kart graficznych. Premiera luty więc w grudniu i styczniu sprzedaż spada bo klienci czekają na nowość 15 godzin temu, bergercs napisał(a): Za słabe zawieszenie względem masy samochodu : tutaj po "wadach wizerunkowych" chyba główny powód /plus oczywiście to, Jak każdy samochód tak samo i Teslę mają swoje wady. Mondeo MK5 2.0TDCI ma wadę fabryczną związana z cieknącymi pompami CR. Po uszczelnieniu i tak za jakiś czas cieknie. W przypadku Tesli 3 wrażliwe są przednie sworznie wahaczy z których wycieka smar i trzeba je co jakiś czas "przesmarować" a z racji tego, że w Tesli nie masz obowiązkowych serwisów gwarancyjnych co rok to usterka wychodzi dopiero na 3 letnim przeglądzie. To samo jest z hamulcami czytaj tarczami, które w teslach są praktycznie nie używane z racji bardzo agresywnego odzysku energii z silników elektrycznych. Puszczasz pedał gazu i auto hamuje silnikami tak jak byś hamował normalnie hamulcami. Nie używane tarcze rdzewieją a klocki zapiekają się. To już jest kwestia sposobu jeżdżenia. Ja staram się hamować normalnie hamulcami dlatego tego problemu nie mam natomiast sworznie powoli zaczynają mi "skrzypieć" więc lada moment zgłaszam się na serwis gwarancyjny na którym zapewne uzupełnią smar lub wymienią sworznie. 1 godzinę temu, marko napisał(a): Hmm... Jechałem właśnie na fitness i słuchałem radia. No i wobec fabryki Tesli w Berlinie wyszły oskarżenia o łamanie praw pracowniczych. Do tego redaktorzy zaczęli się śmiać, że coraz więcej ludzi nakleja te naklejki na tył Tesli. Sprawdziłem z ciekawości tabelki za pierwsze 2 miesiące sprzedaży w porównaniu z analogicznym miesiącem w 2024. Chiny spadek o 49%, Europa w przedziale 40-50%, w Australii ponad 70%. Wystarczyło, że Musk wmieszał się do polityki. To może być ciężki rok dla Tesli Dzisiaj jeszcze doszły masowe podpalenia w Niemczech 58 minut temu, SuLac0 napisał(a): dzieki temu, ze Tesla dostaje zadyszki, jest szansa, ze automotive w EU sie jakos ogarnie. tak wiec im wiecej glupot robi/mowi Musk, tym lepiej dla EU. Zadyszka Tesli to szansa nie tylko dla EU ale i Chińskich marek a tu nacisk jest już duży a będzie olbrzymi na przestrzeni najbliższych kilku lat. Edytowane 15 Marca 2025 przez DjXbeat
SuLac0 571 Opublikowano 15 Marca 2025 Opublikowano 15 Marca 2025 25 minut temu, DjXbeat napisał(a): A czy utrudnia życie? Nie, więc o co ta cała dyskusja się toczy? I jedno i drugie rozwiązanie ma swoje wady i zalety więc po co się tu przepychać? "tradycjonalisci" juz chyba sami nie wiedza co jest dobre, a co zle za autblog 1
Wu70 856 Opublikowano 15 Marca 2025 Opublikowano 15 Marca 2025 2 godziny temu, dannykay napisał(a): Co gdzie jak??? No za tyle ludzie biorą przecenione jeep avenger, citroen e-c3 itd, nawet c4 widzę w miarę tanio. To są małe miejskie auta więc dotacja pokrywa prawie wszystko, oficjalnie w cennikach są modele od 150netto a jeszcze jak się znajdzie przeceniony + większa dotacja to ludzie zahaczają o 100 brutto https://www.media.stellantis.com/pl-pl/citroen/press/elektryczny-citroen-e-c3-juz-od-65-800-zl-z-doplata-w-programie-naszeauto
Gret 864 Opublikowano 15 Marca 2025 Opublikowano 15 Marca 2025 @bergercs po ile masz zestaw sprzęgła + dwumas do Nissana QQ II 1.6T 163KM
Katystopej 1 585 Opublikowano 15 Marca 2025 Opublikowano 15 Marca 2025 2 godziny temu, DjXbeat napisał(a): Wracając jeszcze do korzystania z rękawiczek. Kierownica jest gorąca po ~30 sekundach od uruchomienia grzania i uwaga - nie trzeba nic klikać na wyświetlaczu bo przy temperaturach 10C i niżej załącza się grzanie auto, foteli i kierownicy. Innowacyjna Tesla, nie ma co. W Volvie V40 z 2004r poniżej iluś tam stopni po uruchomieniu auta z automatu włączało mi się grzanie fotela kierowcy i lusterek
bleidd 809 Opublikowano 15 Marca 2025 Opublikowano 15 Marca 2025 Jednak to prawda, że jak tylko staniesz się posiadaczem Tesli to z automatu robisz się fanatycznym wyznawcą tej marki i wszystkich jej rozwiązań jak dziwne by nie były Ja tam hejtuje swoje auta równo, nieważne jaki segment czy marka. 1
Rekomendowane odpowiedzi