Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ja z żoną mam wspólne jedno konto od czasów jak jeszcze narzeczeństwem nie byliśmy. Mam drugie którego w ogóle nie używam. Jak któreś z nas chce coś kupić drogiego to po prostu informuje drugą osobę i tyle. Mi to nie przeszkadza mimo dużej dysproporcji zarobków. 

Ja jestem typem żyda, dobrze oszczędzamy więc i jak jakiś fanaberyjny wydatek wpadnie raz na jakiś czas to nie rujnuje to budżetu. Zona natomiast zapalona łowczyni okazji. Musi naprawdę być ciężko z promocjami żeby kupiła coś po regularnej cenie :E wszystkie zapasy jakie mamy są w różnych promocjach kupionych :E

Wracając na chwilę do dzieci...starsza w końcu przesypia całą noc ale budzi się...o 4.30. Kolejna pobudka z kurami. Oczywiście kto musi wstać z nią? Tata! A jakże. 

Młodszą jak zasypiała około 19 tak teraz zaczęła się przestawiać i zaczynają się problemy ze snem (zęby itd...). A już się łudziłem że chociaż część nocy będzie przespaną...

Edytowane przez larry.bigl
  • Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, larry.bigl napisał(a):

Jak któreś z nas chce coś kupić drogiego to po prostu informuje drugą osobę i tyle. 

👍

Znajomi byli na jeździe próbnej 308 SW. Szybko zrezygnowali. Wnioski takie jak moje, ładne opakowanie i... tyle. Gdzie się nie dotknie / popatrzy, czuć tandetę. Leon Sportstourer bije to auto w każdym aspekcie. 

Opublikowano

My mamy w firmie służbówkę 308, to auto dyskwalifikuje jedna rzecz, to samo co poprzednika, totalnie spier... pozycja kierownicy. Nie da się ustawić tego tak, żeby nie zasłaniała zegarów. Tragedia. 

• Upvote 1
Opublikowano

Ktoś z obecnych renowkowiczow na forum jest w stanie odgadnąć po dźwięku co tu się mogło stać? Klepie tak od wczoraj. Któraś rolka w pasku osprzętu poszła? Łańcuch? Według mechanika to brzmi jak łożysko przy kompresorze od klimy. Dzwoni tylko na wolnych obrotach. 

Opublikowano (edytowane)

@larry.bigl

U mnie w małżeństwie jest podobnie jak u Ciebie. Wspólne konto, ja mentalny żydek, żona łowca promocji. Dysproporcje w zarobkach również są. Nigdy nie było między nami zgrzytów, że ktoś coś kupił ;-) 

19 godzin temu, huudyy napisał(a):

Czasem lepiej nie wiedzieć ile kosztowała torebka albo buty. Lepiej się śpi. 

To Ty nie chodzisz z żoną na zakupy? :E 

Edytowane przez trepek
Opublikowano
57 minut temu, trepek napisał(a):

To Ty nie chodzisz z żoną na zakupy? :E 

co najwyżej do Lidla :E

przyjechała mi dziś garderoba z Ikei... jak przyjechały wszystkie paczki (54 sztuki) to z 15 minut stałem i zastanawiałem się od czego zacząć:E połowa dziś zrobiona, jutro runda druga.

• Like 3
Opublikowano

Ja dziś ogarnąłem z pomocą ojca i teścia resztę kostki pod szopę. Wszystko zrobione i wyszło całkiem ładnie. Dobrze że ojciec ma dostęp do narzędzi i miał zagęszczarkę 😃 zostało mi zrobić płytki na balkonie. Jak pogoda będzie dobra w tygodniu to po trochu zrobię dzień po dniu.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, huudyy napisał(a):

Peugeoty tak mają :E w 508 miałem podobnie 

Może to przez to że mam prawie 2 metry, ale nie mam tego problemu :E Choć w 508 po C5 nie mogę się przyzwyczaić do jednego...tam jak opuściłem fotel to siedziałem prawie na podłodze...tu siedzę prawie jak tam na max podniesionym :E

W dniu 28.03.2025 o 20:42, marko napisał(a):

Serio ukrywacie przed sobą własne wydatki?

A po co ma wiedzieć ile wydałem przykładowo na GPU? :E

U nas to akurat ja, a nie żona to ten "rozrzutny" i wydający lekką ręką  na zbytki :rotfl:

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano
2 minuty temu, Krzysiak napisał(a):

Może to przez to że mam prawie 2 metry, ale nie mam tego problemu :E

ja tam mam równo dwójkę i mi kółko przeszkadzało :E ale to też zależy jak kto fotel ustawi w pionie, długość nóg też sporo zmienia.

W mojej A3 jak się "wygodnie" usadowię na fotelu, to nie ma szans, żeby ktoś za mną usiadł, chyba że kadłubek.

Opublikowano

My tez mamy wspólne konto.

oboje raczej oszczędni, nawet konta za bardzo nie śledzimy, wczoraj przez przypadek odkryłem, ze placimy 24 zl za Spotify, którego nie używamy od pół roku..  :e 

co do wysokości fotela, ja całe życie w hondach z fotelem na maks w dół, a teraz citan... ;p

Opublikowano

My mamy osobne, ale to z inicjatywy żony bo ma problem z oszczędzaniem, to co chce oszczędzić przelewa na moje oszczędnościowe, a ja tylko zakładam lokaty z tego co wspólnie oszczędzimy. Też zarabiam wyraźnie więcej, ale najważniejsze, że na nic nie brakuje i co miesiąc sporo zostaje. 

Bardziej w tym wszystkim boli mnie to ile jak zsumujemy paski zostaje zabrane przez państwo, nie zarabiamy kokosów, ale nic się nie należy, żadna ulga, nic. Jedynie jest to 800+, ale ja to traktuje jako zwrot zabranych podatków. Wolałbym jednak żeby były one niższe dla pracujących i mających dzieci. 

W sumie mogłoby być podobnie jak z tym programem aktywny rodzic, żłobek opłaca państwo (no czyli my), ale to idzie z podatków. Tylko znowu - na to się składają też ci co nie mają dzieci albo mają starsze. Z drugiej strony nieroby nie skorzystają bo jak się nie pracuje to do żłobka się nie dostanie ;)

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Krzysiak napisał(a):

U nas to akurat ja, a nie żona to ten "rozrzutny" i wydający lekką ręką  na zbytki :rotfl:

U mnie to samo. Co prawda na GPU nie wydam 5tys. zł, bo nie widzę uzasadnienia. No ale jak powiem "jedziemy zamówić nowe auto", to nie ma jakiejś dyskusji. "Skoro twierdzisz, że trzeba, to ok" :cool: pierwsze auto, jak byliśmy jeszcze "na dorobku", dostałem na urodziny :D

Edytowane przez marko
Opublikowano (edytowane)

U nas jest w sumie śmiesznie trochę, bo to z jednej strony żona oszczędna, nie wydaje praktycznie w ogóle na "zbytki" a ja co chwila na coś, a to auto, a to  do auta, a to do kompa :E Ale z drugiej to ja jestem tym bardziej zorganizowanym w kwestii oszczędzania i monitorowania stanu konta, stąd właśnie na moim są oszczędności.

@Kowal_Z 800+ u nas to samo, tylko to i koniec bo "przekraczają Państwo próg" i nic więcej się nie nalezy...

5 minut temu, marko napisał(a):

U mnie to samo. Co prawda na GPU nie wydam 5tys. zł

5 też nie wydam...3 to taki mój obecny limit i właśnie za tyle kupiłem w piątek 9070XT :E

Edytowane przez Krzysiak