Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

bergercs tak narzeka na Google, a ja ich pochwalę. :) Kupiłem 1,5 roku temu Pixela 7a za 1500 zł. Google ogłosiło kilka dni temu kampanię naprawczą dla użytkowników których może dotknąć problem puchnięcia baterii. No i zakwalifikowałem się do rekompensaty pieniężnej w wysokości ~1700 zł. :E

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, kapcer napisał(a):

bergercs tak narzeka na Google, a ja ich pochwalę. :) Kupiłem 1,5 roku temu Pixela 7a za 1500 zł. Google ogłosiło kilka dni temu kampanię naprawczą dla użytkowników których może dotknąć problem puchnięcia baterii. No i zakwalifikowałem się do rekompensaty pieniężnej w wysokości ~1700 zł. :E

Z Iphonem 15 też coś ostatnio słyszałem o problemach z bateriami. To serio robi się coraz mniej śmieszne - "uznany producent nie-chińczyk, 7 lat aktualizacji itd" a po dwóch latach i tak staje się elektrośmieciem. Jak tak dalej będą robić "ci wielcy" to żeby się nie obudzili z ręką w nocniku w świecie, gdzie "premium" będą "chińczyki" a dotychczasowi potentaci będą sprzedawani w Biedronce w cenie zabawek z odpustu.

W tym przypadku natomiast gratulacje - to jak piątka w totka. Chyba uzbierało się za dużo wpadek i żeby wyjść z twarzą stanęli na wysokości zadania (w odróżnieniu od Apple, które ostatnio po wypuszczeniu aktualizacji, która UCEGLAŁA telefony, żąda kasy za naprawę).

Edytowane przez bergercs
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Problemy iPhonów z baterią wynikają z ich małej pojemności na starcie. Skoro mają w okolicach 3200-3500mha a po 400-500 cyklach ładowania degradacja ogniwa osiąga 15-20% to zostaje 2500mha, reszty producentów też nie omija degradacja baterii ale nie jest tak odczuwalna, skoro mamy na starcie 4500-5000mha. 

Za to najnowszy iPhone 17 Air, ten cieniutki w okolicach 5.5mm ma mieć etui z powerbankiem, bo przez wielkość obudowy nie mieli jak wsadzić normalnego ogniwa :E

Edytowane przez Katystopej
Opublikowano
12 minut temu, Katystopej napisał(a):

Za to najnowszy iPhone 17 Air, ten cieniutki w okolicach 5.5mm ma mieć etui z powerbankiem

Apple dzielnie rozwiązuje problemy, które samo tworzy XD czuje, że będzie bend gate v2 z nimi 

Opublikowano
2 godziny temu, huudyy napisał(a):

Apple dzielnie rozwiązuje problemy, które samo tworzy XD czuje, że będzie bend gate v2 z nimi 

Dla mnie to beka była jak w 2021 roku Xiaomi miało w budżetowcu ładowanie 120W, a iPhone 20W.

• Upvote 1
Opublikowano
47 minut temu, KiloKush napisał(a):

Dla mnie to beka była jak w 2021 roku Xiaomi miało w budżetowcu ładowanie 120W, a iPhone 20W.

Ja mam ładowanie 60 czy tam 80w, korzystałem z niego.... 5 razy? Szkoda baterii, aczkolwiek fajnie widać jak procenty lecą same 

Opublikowano

Moje "sjajomi" ma 67W - korzystam od ponad roku i nie wyobrażam sobie iść w wolniejsze niż 50W. Czekam aż Apple uzasadni używanie ekranów 60Hz "dbaniem o trwałość ekranów".... (to tak jak w moto - jak kiedyś nie przepadałem za Valeo i dawałem tylko do KIA/Hyundai, tak od pewnego czasu również do francuzów kieruję się do tego producenta, bo LUK do sprzęgieł 210 ładuje tarcze 190mm i oszczędności /pewnie w milionach euro rocznie/ tłumaczy "zwiększeniem trwałości skrzyń biegów":E).

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, huudyy napisał(a):

Ja mam ładowanie 60 czy tam 80w, korzystałem z niego.... 5 razy? Szkoda baterii, aczkolwiek fajnie widać jak procenty lecą same 

Szkoda baterii? To ile Ty chcesz telefon trzymać? 
W domu mam 4.5 letniego Realme 7 Pro, który przez cały czas ładowany był dołączoną 65W ładowarką i dzisiaj telefon ma degradację na poziomie 12%. 
Przez ostatnie 2 lata korzystałem z Motoroli Edge 30 Ultra z ładowaniem 120W i tam mam 6% degradacji. 
Obecnie siedzę na 16 Pro Max i myślałem że będzie ciężko przestawić się ze 120W na 45W ale o dziwo nie odczuwam tego.

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano

Moja ładowarka daje bezprzewodowo 15 W, ale telefon przyjmuje tylko 7,5 W. Czy to problem? Idąc spać, odkładam telefon na stolik nocny z 20-30% baterii, rano podnoszę naładowany w 100%. :)

Nie neguję tych szybkich ładowarek 60-120 W, ale mam z nimi jeden problem. W większości przypadków działają w obrębie jednego producenta, ze specjalną "kostką" danego producenta, często również ze specjalnym kablem. O wiele bardziej przemawia do mnie Power Delivery. 20-30 W, ale jako standard. Podłączam do dowolnej kostki z PD albo dowolnego laptopa z portem USB-C wspierającego PD i telefon się "szybko" ładuje. Smartfon wspierający zamknięty standard będzie się ładował mocą 10 W (5V 2A).

• Upvote 2
Opublikowano
Godzinę temu, DjXbeat napisał(a):

Szkoda baterii? To ile Ty chcesz telefon trzymać? 
W domu mam 4.5 letniego Realme 7 Pro, który przez cały czas ładowany był dołączoną 65W ładowarką i dzisiaj telefon ma degradację na poziomie 12%. 
Przez ostatnie 2 lata korzystałem z Motoroli Edge 30 Ultra z ładowaniem 120W i tam mam 6% degradacji. 
Obecnie siedzę na 16 Pro Max i myślałem że będzie ciężko przestawić się ze 120W na 45W ale o dziwo nie odczuwam tego.

Hmm ta motka ma 33 minuty pomimo ładowania 125W. Moje Siajomi ma 19 minut na 120W. I nie powiem jak musiałem wrócić do Realme z 67W na czas wymiany ekranu to trochę bolało. Swoją drogą bateria to koszt około 40-70 zł, a wymiana baterii to jedna z prostszych rzeczy. Chociaż moja jeszcze trzyma dobrze pomimo tego, że telefon leżał nie używany i rozładowany jak żona przesiadła się na inny.

Opublikowano

Ja się przesiadłem po 2 miesiącach z Redmi Nota 13 Pro+ 5g 120W na Pixela 8 Pro 30W, różnica praktycznie żadna w czasie ładowania bo obydwa leżały podpięte pod ładowarkę Toocki 140W, Redmi wyciągał na niej prawie 40W za to Pixel leci 28-29W, do Redmi trzeba fabrycznej ładowarki więc jest tak jak pisze @kapcer a telefony i tak zostają na noc podpięte dopiero, cały dzień obecnie wytrzyma każdy jeden tel.

Opublikowano
8 godzin temu, DjXbeat napisał(a):

To ile Ty chcesz telefon trzymać? 

Mam realme 8 pro które ma z 4-5 lat, a telefon zwykle trzymam tak długo, aż się zepsuje. Nie jestem jednym z tych, co wymieniają telefon jak im się umowa kończy, co 2 lata. 

7 godzin temu, KiloKush napisał(a):

Hmm ta motka ma 33 minuty pomimo ładowania 125W. Moje Siajomi ma 19 minut na 120W. I nie powiem jak musiałem wrócić do Realme z 67W na czas wymiany ekranu to trochę bolało

To 30 minut ładowania więcej aż taka różnicę wam robi? :E inna sprawa, że ja zwykle jak widzę, że telefon ma mniej jak 30-40 procent to podłączam go na 2 minut co by dobił do tych 70'80% i starcza :E

Opublikowano
8 godzin temu, KiloKush napisał(a):

Hmm ta motka ma 33 minuty pomimo ładowania 125W. Moje Siajomi ma 19 minut na 120W. I nie powiem jak musiałem wrócić do Realme z 67W na czas wymiany ekranu to trochę bolało. Swoją drogą bateria to koszt około 40-70 zł, a wymiana baterii to jedna z prostszych rzeczy. Chociaż moja jeszcze trzyma dobrze pomimo tego, że telefon leżał nie używany i rozładowany jak żona przesiadła się na inny.

Moja Edge 30 Ultra ładowała się w zakresie 0-100%  26minut. Przesiadki na iPhone 16 Pro Max z 45W ładowanie w ogóle nie odczułem bo w aucie mam indukcję i praktycznie zawsze mam telefon naładowany. W pracy podłączam godzinę przed wyjściem i mam na 24h a jak zapomnę to w drodze do domu indukcja ładuje. 

59 minut temu, huudyy napisał(a):

Mam realme 8 pro które ma z 4-5 lat, a telefon zwykle trzymam tak długo, aż się zepsuje. Nie jestem jednym z tych, co wymieniają telefon jak im się umowa kończy, co 2 lata. 

8 Pro to telefon prawie rok młodszy od 7 Pro, który ja mam. Jeśli ja mam degradację na poziomie 12% po prawie 5 latach korzystania i nie oszczędzania baterii to ile mogłeś zyskać omijając szybkie ładowanie? 

2 godziny temu, Katystopej napisał(a):

Ja się przesiadłem po 2 miesiącach z Redmi Nota 13 Pro+ 5g 120W na Pixela 8 Pro 30W, różnica praktycznie żadna w czasie ładowania bo obydwa leżały podpięte pod ładowarkę Toocki 140W, Redmi wyciągał na niej prawie 40W za to Pixel leci 28-29W, do Redmi trzeba fabrycznej ładowarki więc jest tak jak pisze @kapcer a telefony i tak zostają na noc podpięte dopiero, cały dzień obecnie wytrzyma każdy jeden tel.

Mam w domu Realme 7 Pro 65W, Motorolę Edge 30 Ultra 125W i iPhona 16 Pro Max 45W. Nie ważne z której ładowarki od tych telefonów korzystam iPhone ładuje się zawsze z mocą 45W ale najczęściej ładowany jest w pracy USB-C laptopa :E .

Opublikowano

Pozostając w temacie telefonów. Kupiłem ojcu Xiaomi 14T z myślą, że jemu nie trzeba nie wiadomo co a parametry i tak ma całkiem ok.

No i chciał żebym mu "na pulpit" wyciągnął parę kontaktów bo tak zawsze miał, pod ręką. No to wchodzę w kontakty i daję "Dodaj do ekranu głównego", dodało kontakt. Chcę dodać następny "Wybrany kontakt znajduje się już na ekranie głównym" a przecież nie ma, jest tylko 1 ten co dodałem poprzednio. Próbuje z innym - to samo. Wyrzucam więc ten pierwotny kontakt z pulpitu i dodaje inny, dodał się ale zupełnie inny :E Próba dodania następnego - ten sam błąd. Super, fajny soft. No to dodam mu chociaż do ulubionych będą na górze - dupa, przycisk "Gwizdki" z dodawaniem nie działa :E

Soft Xiaomi w najlepszym wydaniu. Ilekroć używam Xiaomi tam zawsze coś nie działa.

• Like 1
Opublikowano
59 minut temu, marko napisał(a):

Są ludzie, co intensywnie orają na telefonach, choćby gierki. Albo zapomną podłączyć do ładowarki na noc, a rano 14% baterii. Wtedy jest to ratunek.

Szybkie ładowanie na takie sytuacje idealnie się nadaje. Wstajesz rano przed pracą, kawa głupoty w telefonie i na czas szykowania się w łazience podłączałem telefon i po 15min naładowany na cały dzień. To duża zaleta ale da się bez tego żyć ;) 

• Upvote 1
Opublikowano
9 minut temu, DjXbeat napisał(a):

Jeśli ja mam degradację na poziomie 12% po prawie 5 latach korzystania i nie oszczędzania baterii to ile mogłeś zyskać omijając szybkie ładowanie?

moja kobieta w tym samym czasie co ja kupiła Realme GT Master 2 - zgadnij komu bateria spuchła po półtora roku użytkowania super szybkiej ładowarki :E może to był zbieg okoliczności, nie wiem, wolałem uniknąć tego losu.

Inna sprawa, że telefon podłączam do wolnej ładowarki co noc, telefon sam odpala ładowanie nocne, budzę się rano i pełna bateria, która dzięku niskiej degradacji wytrzyma do końca dnia. :)