Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
@marko @marko, aktualnie kilogram złomu samochodowego wyceniany jest na około 0,40–0,70 zł, średnio mniej więcej 0,55 zł/kg. Tak więc, jeśli Twój Xiaomi SU7 szykuje się na złomowanie, choćby za te nieotwieralne drzwi, to jest szansa odzyskać choć trochę grosza! 🤣🚗💰

gpt-4.5-preview-2025-02-27

Opublikowano
57 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Byłem na jeździe próbnej e-2008 i kurde, fajne to auto. Dla żony akurat :E 

no ladne. problemem jest kierownica , ktora zaslania wyswietlacz, ale to problem indywidualny. jak klimaty FR, to megana. tez imo ladny, ale tam znowu problem mialem z konsola, o ktora sie za kazdym razem obijalem.

a co z ex30 aka ikea na kolkach? miales okazje sprawdzic?

Opublikowano
7 godzin temu, SuLac0 napisał(a):

no ladne. problemem jest kierownica , ktora zaslania wyswietlacz, ale to problem indywidualny. jak klimaty FR, to megana. tez imo ladny, ale tam znowu problem mialem z konsola, o ktora sie za kazdym razem obijalem.

a co z ex30 aka ikea na kolkach? miales okazje sprawdzic?

Bardzo indywidualna kwestia z tą kierownicą w Peugeotach. Mi to akurat bardzo pasowało. Ustawiłem tak, że górna krawędź kierownicy była pod ekranem/zegarami i nic nie zasłaniało, jednocześnie miałem dość miejsca na nogi. 

• Upvote 1
Opublikowano

4 dni wędkarskiego zlotu z ekipą, spowrotem przechodzę na abstynenctwo na bardzo długi czas, 3 dni cytrynówki zamiast wody potrafią zmęczyć człowieka ale ryb wyciągnięte masa

ostatnia zdobycz z dzisiaj :E 

WhatsApp Image 2025-06-01 at 07.25.56.jpeg

• Like 2
  • Haha 4
  • Upvote 1
Opublikowano

Z OSTATNIEJ CHWILI: Wczoraj wieczorem we wrocławskim zoo doszło do niecodziennego incydentu. Pracownicy ogrodu zoologicznego wezwali policję po tym, jak zauważyli kilku pijanych mężczyzn próbujących łowić żółwie z jednego z wybiegów.
Straż miejska i policja szybko interweniowały. Mężczyźni, którzy według świadków byli pod silnym wpływem alkoholu, zostali zatrzymani na miejscu. Na szczęście, żaden z żółwi nie ucierpiał w wyniku tego zdarzenia.

• Haha 6
Opublikowano
2 godziny temu, Katystopej napisał(a):

4 dni wędkarskiego zlotu z ekipą, spowrotem przechodzę na abstynenctwo na bardzo długi czas, 3 dni cytrynówki zamiast wody potrafią zmęczyć człowieka ale ryb wyciągnięte masa

żółw czerwonolicy, całkiem konkretny.

Opublikowano (edytowane)

Dojechał mi ten Saros 10R i hm... w porównaniu do S5 Max, to jak porównywać pierwszą generację Sandero do nowej S-klasy, ale... no właśnie. Nie ma takiego łał, jak to mówią w recenzjach. Owszem, robi robotę, dobrze odkurza i myje podłogi, rozpoznawanie dywanów też działa spoko, ale to wszystko co ma być inteligentne, wcale aż tak inteligentne nie jest. I tak jak np. podłogę w korytarzu mam 2cm wyżej w porównaniu do reszty mieszkania (nie pytajcie, co autor miał na myśli), to robot w jednym pomieszczeniu rozpoznał różnicę poziomów, w innych atakował na chama z rozpędu. Musiałem mu manualnie na mapie zaznaczać progi, żeby dźwigał podwozie, a nie walił jak dzik w sosnę. Kolejny problem z oszacowaniem wysokości: Robot wjechał do WC, muszla podwieszana. Robot wchodzi tam na dosłownie milimetry i w jednym miejscu tego milimetra brakuje. Na szczęście nie zaklinował się, ale pierwsza rysa na górnej obudowie już jest - musiałem zablokować na mapie małą strefę, żeby się więcej tam nie pchał. Krzesła przy stole: nogi krzeseł też biegną pod kątem. Robot tego nie rozpoznaje i próbuje podjechać pod samą nogę, waląc w tę nogę górną częścią zderzaka. Przy szafce na buty mam taką małą podkładkę na mokre buty. No i ona ma takie 3 centymetrowe burty. Co robi robot? Próbuje tam wjechać, ale do tej pory mu się jeszcze nie udało. Czekam, kiedy wpadnie na pomysł podniesienia podwozia i wjechania tam na chama. 

Poza tym spoko, jestem zadowolony, ale ewidetnie robot ma problem z oszacowywaniem wysokości przeszkód i poprawną interpretacją, co to jest.

Edytowane przez marko
Opublikowano

Wydawało mi się, ze tu pisałem... 

Widzieliście akcje Ukrainy z tirami i dronami? 

Nie wiem oczywiście ile w tym sukcesu, propagandy itp. ale akcja sama w sobie mega pomysłowa 

• Like 2
Opublikowano

Ale sama akcja i pomysł na to... ;d

Ciekawe skąd te ciężarówki jechały. 

Ale to by pewnie nie było możliwe gdyby nie łapówkarstwo na wschodzie, bo aż się wierzyć nie chce.  

Opublikowano (edytowane)

Jak ktoś z Was jeździ przez Chorzów to omijajcie centrum, wczoraj o 14:30 zamknęli całkowicie estakadę na DK79 czyli glówną przelotówkę na Bytom/Tarnowskie. Nic nie może jechać po nie ani pod nią, wyłączony ruch tramwajowy, kolejowy i pieszy. Miasto dostało ekspertyzę o stanie estakady a tam "brak jakiejkolwiek nośności" i grozi katastrofą budowlaną. Wczoraj Chorzów był sparaliżowany, bo zwyczajnie o 14:30 policja zablokowała wjazdy i elo, dzisiaj dopiero będą myśleć o wytyczeniu objazdów, a ta estakada znajduje się w samym centrum, nad rynkiem 8:E

Screenshot_20250603-052846.png

Edytowane przez Katystopej
  • Like 1
  • Thanks 1
  • Confused 1
Opublikowano

@larry.bigl

W Bydgoszczy nie było podobnego przypadku? 

Estakada po 5 latach, kilka dni dosłownie po tym jak skończyła się gwarancja, wykryto w niej usterki i została zamknięta. 

Firma, która ja budowała zabezpieczyła wiadukt na koszt miasta...

A potem wygrała przetarg na remont na koszt miasta... ;E

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Chyba najbardziej rozwaliło mnie to, że tam dopiero co remont był :E 

Był, ale zaraz za estakadą, nowa jezdnia, cała infrastruktura tramwajowa, teraz nie będzie w ogóle używana, sama estakada ostatni raz była pudrowana 2012-14 i już wtedy było wiadomo, że max 10/15 lat i do wyburzenia. Oczywiście Chorzowem rządzą debile, bo ważniejszy był dla nich nowy stadion Ruchu :E

Ekspertyza podobno wykazała, że stal z NRD z lat 70 bardzo mocno koroduje i się utylizuje 8:E

Edytowane przez Katystopej
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, Gang napisał(a):

@larry.bigl

W Bydgoszczy nie było podobnego przypadku? 

Estakada po 5 latach, kilka dni dosłownie po tym jak skończyła się gwarancja, wykryto w niej usterki i została zamknięta. 

Firma, która ja budowała zabezpieczyła wiadukt na koszt miasta...

A potem wygrała przetarg na remont na koszt miasta... ;E

Nawet 3 przypadki.

Wiadukt fordoński, potem Trasa Uniwersytecka (most który ma ile, 10 lat?) a ostatnio Most Bernardyński. Nie wspominając o tym, żę jak robili rewitalizację nad Brdą to osunęła się skarpa przy rondzie fordońskim i moście w kierunku Toruńskiego :E 

No cóż, poza trasą uniwersytecka pozostałe przeprawy to raczej wiekowe budowle więc nie dziwne że po 30, 40, 50 latach zaczyna coś się dziać.

Opublikowano
Godzinę temu, Katystopej napisał(a):

Był, ale zaraz za estakadą, nowa jezdnia, cała infrastruktura tramwajowa, teraz nie będzie w ogóle używana, sama estakada ostatni raz była pudrowana 2012-14 i już wtedy było wiadomo, że max 10/15 lat i do wyburzenia. Oczywiście Chorzowem rządzą debile, bo ważniejszy był dla nich nowy stadion Ruchu :E

Ekspertyza podobno wykazała, że stal z NRD z lat 70 bardzo mocno koroduje i się utylizuje 8:E

Podobno ta sama stal co w Genoi:

https://www.theguardian.com/cities/2019/feb/26/what-caused-the-genoa-morandi-bridge-collapse-and-the-end-of-an-italian-national-myth

:E 

Opublikowano
W dniu 1.06.2025 o 11:06, Katystopej napisał(a):

Wiesz co z tym należy zrobić? 

To gatunek inwazyjny. Ma go nie być w ekosystemie.