Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jeszcze żeby majstry robiły dobrze, a naprawdę duża część z nich to partacze, pijący i nieodpowiedzialni idioci. 

Do tego kantują na podatkach bardziej nic korporacje :) 

Chciałbym aby rynek budowlany zmienił się tak, aby nic nie było na gębę i wszystko na umowę i fakturę :) 

Edytowane przez GordonLameman
  • Upvote 4
Opublikowano

Niestety wszelkie takie pracę, nie tylko budowlanka. Ja robiłem w kwietniu/maju njwelacje terenu - wyrównanie ziemi, nawiezienie, częściowo przesianie z gruzu i "farfocli" i na końcu zasilanie trawy. Jak sobie przeliczyłem całość na dniówki to gość mnie skasował na 3100 zł / dzień. Oczywiście bez fakturki całość 

• Sad 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, bleidd napisał(a):

Niestety wszelkie takie pracę, nie tylko budowlanka. Ja robiłem w kwietniu/maju njwelacje terenu - wyrównanie ziemi, nawiezienie, częściowo przesianie z gruzu i "farfocli" i na końcu zasilanie trawy. Jak sobie przeliczyłem całość na dniówki to gość mnie skasował na 3100 zł / dzień. Oczywiście bez fakturki całość 

Jak to ktoś kiedyś powiedział "jeśli 3000 na dzień to według Pani za dużo to mogę to robić 3 razy dłużej." 

Edytowane przez michasm
Opublikowano
51 minut temu, marko napisał(a):

Zawsze możecie iść w budowlankę, jak to taki łatwy chleb. 

Dość łatwy. Mózgu nie trzeba mieć :) 

Ale za dużo zainwestowałem w “karierę” żeby teraz to zmieniać :) 

A takie roboty ogrodnicze to faktycznie bardzo prosta i dość przyjemna roach. Trzeba tylko narzędzia mieć :) 

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, bleidd napisał(a):

Nikt Ci nie bronił kupić minikoparki, niwelatora, wozidła i zrobienia sobie tego samemu :E

Opublikowano
41 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Aha

7 minut temu, Katystopej napisał(a):

Nikt Ci nie bronił kupić minikoparki, niwelatora, wozidła i zrobienia sobie tego samemu :E

I spierd*lenia tego przy okazji ;)

Opublikowano (edytowane)

Ja się do budowlanki nie nadaje, bo nie jest precyzyjny i manualnie słabo u mnie. 

Ale dużo rzeczy robiłem i robię sam, bo też uważam że przeginają. 

-----

Wpadłem na pomysł, zmienić AP na nowszy model unifi u7. Zamontowałem w nowym miejscu, sprawdziłem prędkość. Lecę do żony się pochwalić. A ona, co Ty za gówno na suficie zamontowałeś?! Ja....yyy nocne oświetlenie korytarza, mówiłaś że kiedyś chciałaś....Ż: aaa no fajnie, bo myślałem że znowu jakieś gówno do internetu.  :E

Screenshot_20250725-163035.png

Edytowane przez Gang
  • Haha 4
Opublikowano
2 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Ale za dużo zainwestowałem w “karierę” żeby teraz to zmieniać :) 

A takie roboty ogrodnicze to faktycznie bardzo prosta i dość przyjemna roach. Trzeba tylko narzędzia mieć :) 

Jesteś mocnym kandydatem do bzdury roku :E 

• Haha 1
  • Upvote 3
Opublikowano
Godzinę temu, Gang napisał(a):

Ja się do budowlanki nie nadaje, bo nie jest precyzyjny i manualnie słabo u mnie. 

Ale dużo rzeczy robiłem i robię sam, bo też uważam że przeginają. 

Równie śmiało mogę napisać, że krótki mail za 600zł, to też przegięcie ;)

Opublikowano
9 minut temu, Katystopej napisał(a):

Jesteś mocnym kandydatem do bzdury roku :E 

Do czego trzeba mieć mózg w tej robocie? :) 

Co można spieprzyć przy niwelacji terenu? Pierwszy lepszy poradnik z netu wystarcza. Nie miałem małego traktor ka więc zapłaciłem za usługę, ale trawnik zakładałem już sam - sianie, nawożenie, walcowanie, etc. 

To są proste rzeczy. 

1 minutę temu, marko napisał(a):

Równie śmiało mogę napisać, że krótki mail za 600zł, to też przegięcie ;)

Nom. 
Tylko prawnikom płacą za całkiem unikalną wiedzę.

W budowlance najbardziej unikalna jest punktualność i słowność.

Opublikowano (edytowane)

To z Twojego niwelowania terenu. Zburz mi stary dom, usuń stare fundamenty i przygotuj teren, żebym mógł postawić nowy budynek w tym miejscu i żeby po dwóch latach nie zaczęło nic siadać. 

9 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Tylko prawnikom płacą za całkiem unikalną wiedzę.

W budowlance najbardziej unikalna jest punktualność i słowność.

Tak? To dlaczego spora część prawników, to debile? Dlaczego nie mogę wziąć pierwszego z brzegu, który niby specjalizuje się w tematyce mojego problemu, z przekonaniem, że pomoże mi załatwić sprawę, tylko często muszę szukać potem kolejnego, który naprawi błędy poprzednika?

Edytowane przez marko
  • Haha 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Najbardziej unikalny w bydowlance jest fach w ręku. Jak jesteś debilem to co najwyżej możesz pustaki albo deski nosić, za to ten sam debil przy pomocy chata gpt napisze sobie jakieś proste pismo i nie będzie musiał lecieć z tym do radcy płacąc 200zł za 5 minut :P

Jak w końcu ta nasza cywilizacja jebnie i trzeba będzie się po 3 WŚ odbudowywać to ludzie będą potrzebowali fachowców z budowlanki, bo prawnik im paragrafami wody nie podłączy :E

9 minut temu, marko napisał(a):

To z Twojego niwelowania terenu. Zburz mi stary dom, usuń stare fundamenty i przygotuj teren, żebym mógł postawić nowy budynek w tym miejscu i żeby po dwóch latach nie zaczęło nic siadać. 

Gordon zapewne wie, że jedna warstwa powinna mieć 30-50cm, jak grunt niepewny to piasek wymieszany z cementem w stosunku 1:10, zagęszczarką powinno się robić równe pasy naprzemian wzdłuż i w poprzek i tak 3 razy, później proces powtarzamy. Na koniec warto użyć sondy płytowej do sprawdzenia zagęszczenia gruntu. To iest tak proste że nie trzeba myśleć przy tym, można jedną ręką walić browara a drugą walić... 8:E

Edytowane przez Katystopej
Opublikowano (edytowane)

A na koniec i tak nastąpi jakieś tąpnięcie, bo to Śląsk :E

Budowlańcy, elektrycy, hydraulicy, itd. są skrajnie niedoceniani. 

Winne jednak prawo, bo w zasadzie nie ma jakichś wymagań co do tych zawodów. Więc za robotę może zabrać się człowiek ze szkołą branżową i pojęciem, jak i człowiek po podstawówce i bez pojęcia.

Jednak sprowadzać wszystkich do jednego worka jest skrajnie głupie.

Edytowane przez marko
Opublikowano (edytowane)

Człowiek po podstawówce ale z fachem którego się nauczył, umiejący logicznie myśleć będzie lepszym fachowcem niż ten po szkole branżowej z dyplomem. Znam wielu operatorów różnych sprzętów budowlanych, od żurawi wieżowych po koparki i tylko garstak z nich nadawała się do tej roboty, inni zwyczajnie nie czuli sprzętu i strach było w pobliżu takich pracować, jak również znam wiele osób, które jako zwykli pracownicy fizyczni nie raz zaskakiwali wiedzą i doświadczeniem majstra czy kierownika :) Mądrość nie idzie w parze z inteligencją, a studia które kształcą Cię na specjalistę w wąskiej dziedzinie nie oznaczają, że będziesz lepszy niż Ci, co ich nie mają.

Edytowane przez Katystopej
Opublikowano

O, przepraszam. Do unikalnych umiejętności budowlańców zapomniałem dodać trzeźwości! :) 

Takiego stężenia pijaków, głupców, matolow, kłamców (pogrzeb babci, dziecko chore, żona w szpitalu, auto się zepsuło, materiału w sklepie nie było)  jak wśród budowlańców to nigdzie nie spotkałem.

Prawnika nie muszę pilnować żeby był trzeźwy na robocie. Budowlańców musiałem zaskakiwać i wywalać im alko z budowy. 

I tak, wśród prawników też nie brakuje idiotow. Ale jakoś ich mniej.

A no i jeśli przyjdzie do apokalipsy to ja będę kucharzem. :) 

• Upvote 1
Opublikowano

W większych firmach jak zawodnik wylosuje powyżej 0,00‰ to albo idzie na urlop bezpłatny jak kieorwnik ma dobry dzień albo od razu wylatuje, to nie lata 90 czy początek 2000, że operator walca na A1 w 2010r jak się budowaliśmy przed Euro wypadł z walca jak mu bhpowiec otworzył drzwi, wylosował 4,7‰ wtedy  :E

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, Katystopej napisał(a):

Nie dałem rady bo kończyłem ocieplenia, tynkowanie, szpachlowanie i zabudowę g/k. Wszystkiego na raz nie dałbym rady bo jeszcze normalny etat w pracy. A pewnie bym zrobił sam, gdyby nie to ale wyrobiłbym się na jesień a sianie trawy wolałem zrobić na wiosnę.

I wcale się nie obrażam na cenę ale gość jak tylko się dało to robił po linii najmniejszego oporu. Nie wspominając o tym, że liczył mi w ciągu 8 godzin pracy: 8h koparka 140 zł / godzinę i 4h wozidło 70 zł / tona czyli łącznie zmieścił 12h w 8h argumentując to, że nie wyłącza koparki w trakcie pracy wozidłem i wozidła w trakcie pracy koparki więc liczy obie rzeczy jakby pracował nimi cały czas.

Opublikowano
13 minut temu, Katystopej napisał(a):

W większych firmach jak zawodnik wylosuje powyżej 0,00‰ to albo idzie na urlop bezpłatny jak kieorwnik ma dobry dzień albo od razu wylatuje, to nie lata 90 czy początek 2000, że operator walca na A1 w 2010r jak się budowaliśmy przed Euro wypadł z walca jak mu bhpowiec otworzył drzwi, wylosował 4,7‰ wtedy  :E

Budowa A1 była świetna. 

Kruszec kradło kierownictwo, kierownicy i operatorzy :E 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Mi tu chodzi bardziej o to, że jak ktoś pyta ile kosztuje usługa prawnicza na internecie to nie ma wysrywu prawników mówiących mu żeby sobie sam poszedł do sądu jak za drogo. Natomiast budowlańcy chyba tylko w tym są dobrzy.

• Like 1
  • Upvote 1