Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, marko napisał(a):

My tutaj nie dyskutujemy o tym, który ekspres jest lepszy, tylko że pojemnik na mleko ma swoje zalety.

Ale ja właśnie o pojemniku piszę, z tym nie ma problemów bo każdy ekspres go płucze, chyba że ktoś jest syfiarzem i będzie tylko dolewał mleka przez 2 tygodnie, wtedy równie dobrze można tak robić w szklance i efekt będzie ten sam. Ciekawe ilu z nas czyści regularnie zaparzacz i jego okolice oraz pojemnik na wodę, tam glony w niemytym pojemniku zaczną się robić po miesiącu.

Opublikowano (edytowane)

Od siebie polecam Electrolux Hygiene 800. Jedyny minus to taki, że rura jest dosyć delikatna i już raz ją reklamowałem (strasznie latała na boki przy łączeniu z odkurzaczem) ale bez problemu uznana i naprawiona w ME, kilka dni później znowu ją tym razem ja uszkodziłem :E jak masz zakamarki i jakiś paproch leży to lepiej nie dociskać, żeby może wciągnęło jak od razu nie chce złapać :E  Ja mam 62 mkw i bateria na min na luzie wystarcza (dobrze wciąga i tak), na auto (czyli większość czasu na średnim leci) to zależy jak bardzo jest usyfiona podłoga, czasem obleci się wszystko, czasem zbraknie, ładuje się szybko. Mop to rewelacja z wiadrem do czyszczenia - często do wyrwania za 1 ziko więc warto poczekać na promkę.

https://www.mediaexpert.pl/agd-male/sprzatanie/odkurzacze-pionowe/odkurzacz-electrolux-ep81hb25wu-myjacy

Edytowane przez lesiu155
Opublikowano
54 minuty temu, larry.bigl napisał(a):

Panowie jaki odkurzacz pionowy mopujący? Żonka sobie wymyśliła że chce :E 

Rzucił mi się w oczy https://allegro.pl/oferta/odkurzacz-pionowy-bezprzewodowy-tefal-flex-aqua-15-60-ty99g1-3w1-mopowanie-13770612246

Od roku mamy Tineco S6 kupiony na ali za 1100, teraz jest S7 ale czym się różnią nie mam pojęcia, ważne że myje na prawdę porządnie.

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, galakty napisał(a):

Jak ktoś pije codziennie i ma miejsce w lodówce na pojemnik to faktycznie dobre rozwiązanie. 

Co do Delonghi to któryś model ma ekran/sterowanie od góry, sprawdziłbym wzrost partnerki oraz wysokość blatu bo może być zdziwienie :E 

Melitta ma rurkę do spieniacza. Żadnego pojemnika, tylko wsadza się koniec do kartonu/butelki z mlekiem i tyle. System sam się czyści, dodatkowo prosty w czyszczeniu ręcznym bo kilka sekund na rozłożenie i złożenie do i po umyciu.  

Edytowane przez Petru23
Opublikowano

Takie to wszystko samoczyszczące, że w każdej instrukcji każą i tak przynajmniej raz w tygodniu umyć wszystko klasycznie, tj. w przypadku systemów z rurką, podstawić kubek z czystą wodą czy tam z jakimś ichszym płynem do płukania tej rurki i uruchomić manualnie procedurę czyszczenia...

Opublikowano
34 minuty temu, marko napisał(a):

Takie to wszystko samoczyszczące, że w każdej instrukcji każą i tak przynajmniej raz w tygodniu umyć wszystko klasycznie, tj. w przypadku systemów z rurką, podstawić kubek z czystą wodą czy tam z jakimś ichszym płynem do płukania tej rurki i uruchomić manualnie procedurę czyszczenia...

Hmmmm no nie.

Rurkę czyści gorącą wodą/parą po każdym wyłączeniu ekspresu. Podstawić i wrzucić tabletkę to mi Siemens wołał po miesiącu jakoś, może później. 

7 minut temu, larry.bigl napisał(a):

Jeszcze mi taki odkurzacz wpadł z Tefal

Sprawdza się takie coś? Mam robota + Laresar V7 na szybkie odkurzenie, ale mop by się przydał, a nie cierpię z wiadrem latać :E 

Opublikowano
14 minut temu, galakty napisał(a):

Hmmmm no nie.

Rurkę czyści gorącą wodą/parą po każdym wyłączeniu ekspresu. Podstawić i wrzucić tabletkę to mi Siemens wołał po miesiącu jakoś, może później. 

Na zewnątrz para Ci rurki nie umyje, trzeba samemu o to zadbać. Nie ma systemu w pełni automatycznego bez ingerencji człowieka.

Opublikowano

Moją żona uwielbia sprzątać. I mops na osobno, parowego z viledy i jest sztos. Zero chemia, gorąca para wiec od razu schnie. 

Co do kawy, to jak @jaruxpisał, na szkoleniach, eventach itd. Czasami są 2-3 ekspresy i 50 osób.... Przerwy im brakuje żeby sobie kawę zrobić ;)

Opublikowano

Kanał w garażu czy podnośnik nożycowy (coś w stylu Redats L-550)? Ma ktoś jakieś doświadczenie w tym temacie?

Prawdopodobnie na wiosnę ruszam z budową garażu 5x7. Kanał musiałbym wykonać (zamówić gotowca) od razu przy wykonywaniu płyty fundamentowej, podnośnik to temat "kiedyś fajnie by było kupić". Albo w ogóle zrezygnować z jednego i drugiego i zainwestować w zwykłe najazdy i dobrą żabę? 

Ogólnie jeśli ktoś ma jakieś przemyślenia i doświadczenia dotyczące budowy garażu to chętnie poczytam. Co warto, czego nie warto, o czym pamiętać.

Opublikowano (edytowane)

W zasadzie tylko bieżący serwis. Oleje, hamulce, wymienić amortyzator czy tłumik, podmienić koła sezonowo. Kusi kupić kiedyś "gruza" i nauczyć się ambitniejszych rzeczy (rozrząd, sprzęgło). Żadnej działalności nie będę tam prowadził, ale lubię hobbystycznie pogrzebać przy aucie.

Stąd też rozmiar 5x7 zamiast 6x6. Chcę żeby weszło 1 auto i na około było sporo miejsca, żeby swobodnie móc się przemieszczać. Pewnie będzie też przechowalnią na sprzęt ogrodowy i rowery.

Edytowane przez kapcer
Opublikowano

Ale czemu nożycowy? 

Zrób dobry fundament pod dwukolumnowy i zapomnij o kanale. 

15 lat grzebalem przy autach z kanału, a od kilku mam do dyspozycji Redats L200 i to jest zupełnie inny komfort pracy. 

Opublikowano

Na okazjonaly serwis to kompresor i bałwanki. 
Za zaoszczędzoną kasę kup sobie szafkę narzędziową ;) 

Kanał to problemy z wodą i bałaganem
Podnośnik to potrzebujesz zapasu wysokośći ;)

• Thanks 1
Opublikowano

Kolumnowy wydaje się najsensowniejszy, ale jednocześnie boję się, że będzie zabierał za dużo miejsca na co dzień. 3,4 metra szerokości. Zostaje dobre pół metra z każdej strony na przejście. I za każdym razem wsiadając do auta uważać, żeby nie potknąć się o ramiona podnośnika. Otwieranie drzwi też może być w jakimś stopniu ograniczone. 

@Gang, kompresor i bałwanek to w sumie spoko opcja. Zawsze mogę wspomóc się najazdami, gdyby zaszła taka potrzeba. I rzeczywiście najtańsza. ;) 

Opublikowano

Przy dobrych bałwankach to nawet te najazdy nie potrzebne. 

ZAleży co się robi w aucie, wiadomo. No ale podstawowe rzeczy raz na ruski rok dla siebie? Kanał to jak strzelanie z armaty do wróbla. 

• Upvote 2
Opublikowano

Wujas ma kanał w garażu bo niestety niski i nie idzie podnośnika wstawić.

Szczerze? Krew mnie zalewa jak mam go otwierać i coś grzebać, niewygodne w cholerę, a młody jestem i zdrowy. Czegoś zapomnisz to znowu wyłazić... Dostęp wcale jakiś super nie jest. 

Podnośnik to złoto.

• Thanks 1