Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
48 minut temu, KiloKush napisał(a):

Przykladowe dwa zakręty. Focus luzem 90 i 70. Saab luzem 100 i 80. Audi A4 gubi się przy 70 kontrola trakcji. Raz wjedziesz dobrze, raz auto chce wylecieć z zakrętu bo ESP nie ogarnia. Ale ten pierwszy zakręt trzeba oddać nierówna powierzchnia drogi. Drugi zakręt natomiast przy 70 już czuć że auto wyjeżdża przodem. Zakręt płaski, gładki, asfalt z tych lekko śliskich na mokrym. Układ prowadzenia z tych mało oddających co się dzieje na drodze, poziom Toyoty Corolli i Astry. Focus trochę więcej mówi, całkiem spoko jak na elektryczny układ kierowniczy. Saab jeszcze ma hydrauliczny więc to zupełnie inna bajka bo czuć wszystko. Dla mnie A4 to ten sam poziom co Jetta 2017 którą dwa razy miałem "test łosia" na drodze i zachowała się beznadziejnie. Tam komputer po prostu jest coś spieprzony, a auto ma słaby balans masy i za słabe zawieszenie by sobie bez tego poradzić.

Dziwne żeby auto ważące 1700kg pokonywało zakręty tak samo jak mały Focus 

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Tornado3 napisał(a):

Dziwne żeby auto ważące 1700kg pokonywało zakręty tak samo jak mały Focus 

Mówię to co zaobserwowałem i podobne spostrzeżenia ma wielu ludzi. Na KM77 też z resztą dokładnie widać gdzie jest problem. ESP w tym aucie bardzo źle działa. A silnik przed przednią osią i słaby "mechanical grip" tu nie pomaga. Saab waży 1665 KG i czuć tą masę ale na zakrętach trzyma się znacznie lepiej niż A4 czy Focus ( Focus ma jedynie przewagę podczas bardzo ostrych skrętów ale tu masy nie oszukasz).

https://youtu.be/tzmWMM4L5SM

Edytowane przez KiloKush
Opublikowano (edytowane)

Łoo kurde, czyli mamy w segmencie aut nowych Kugę i w segmencie aut używanych Syfika 1.6cdti, auta ostateczne i można umierać :E 

Co do tego przegigantycznego zasięgu, 10 lat temu w V40 1.9dci miałem podobne spalanie i 1100km na baku, Pug 508 z 1.6hdi i bakiem 70L robi 1500km bez problemu a miejsca ma jeszcze więcej niż ten Civic, Merce z OM648 1.6 też robią 1200 na baku.

Ale zafixowane z klapkami na oczach na punkcie swoich aut  sekciarze nam się trafiły xD 

Edytowane przez Katystopej
  • Upvote 1
Opublikowano
15 minut temu, marko napisał(a):

Ja się zastanawiam, co musi oferować Accord z tamtych lat. W końcu segment wyżej niż taki Civic.

Ostatni dostępny accord w Polsce był bardzo fajnym autem, ale w wersji benzynowej paliwożernym. 

Był jednak wygodny o dobrze wyposażony. Miałem takiego służbowo.

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, wallec napisał(a):

Masz zasięg na zdjęciu 234km przejechane i 900+km zostało.

Ktoś chyba miał pałę z geografii jeśli uważa że przejedzie na tym przez całą Europę 🤣

28 minut temu, marko napisał(a):

Ja się zastanawiam, co musi oferować Accord z tamtych lat. W końcu segment wyżej niż taki Civic.

Accordy dostępne w PL były przynajmniej ładne...nie to co cify 😁

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

@wallec

musialby mi ktoś płacić raty żebym jeździł czymś tak brzydkim :E 

Nie zeby cos ale xtrial też jakoś piękny nie jest :P 😜 

kwestia gustu 

A wallec zamiast na raty to moze wydać na cos lepszego, np na chipa :E

Edytowane przez Gret
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, dannykay napisał(a):

Hejterzy :/ 

Mowa nienawiści!!11!1!1oneone11!!1 21,37zł grzywny lub 15 lat bana!

4 minuty temu, Gret napisał(a):

i sprzęgło :E

Edytowane przez Katystopej
  • Haha 3
Opublikowano

Nie no. Accord jest bardzo fajny. Takim w kombiaku z końcówki produkcji jechałem nawet do ślubu :E Więc doskonale wiem, ile tam miejsca (normalnie, bez szału), więc nie wiem jak Civic może mieć w opór miejsca. Owszem, przestronne auto jak na swój segment, ale kurde bez przesady. To japońskie auto, tam nie ma ani polotu, ani ficzerów.

• Upvote 1
Opublikowano
16 minut temu, Gret napisał(a):

Nie zeby cos ale xtrial też jakoś piękny nie jest :P 😜 

kwestia gustu 

Nom, tylko ja nie wciskam nikomu X-traila jako ósmego cudu świata i jedynego słusznego wyboru :) 

Raczej jestem bardzo ostrożny z jego polecaniem. To ta różnica.

Auto ma podobać się mnie. ;) 

16 minut temu, Gret napisał(a):

No ale musi jeździć tym niewygodnym brzydactwem. I jeszcze czipować musi żeby się to jakoś odpychało :E 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, KiloKush napisał(a):

Swoją drogą dobry wpis i opis problemu z którym nasza Policja i sądy nie radzą sobie.

https://wykop.pl/link/7849541/szybko-ale-bezpiecznie-skonczylo-sie-na-slupie-kulisy-smiertelnego-wypadku

Sąsiedzi odetchną z ulgą. Ciekaw jestem jak doszło do zakupu takiego samochodu. Bo jeśli starzy kupili, to tylko pogratulować, mogą być z siebie dumni.

edit

nie wierzę też, że nie wiedzieli jak synalek jeździ, bo chłopa zgłaszano gdzie trzeba, a policja nic nie robiła, bo woleli stać w krzakach i wlepiać mandaty za przekroczenie o 5km/h.

Edytowane przez dannykay
  • Upvote 2
Opublikowano
4 minuty temu, dannykay napisał(a):

Sąsiedzi odetchną z ulgą. Ciekaw jestem jak doszło do zakupu takiego samochodu. Bo jeśli starzy kupili, to tylko pogratulować, mogą być z siebie dumni.

Mocno bity z USA. W tym wieku pewnie rodzice kupili. Patrząc na matkę Patryka Perettiego to ta patola nie bierze się z nikąd tylko wręcz od rodziców uczących swoje bananki, że prawo nie jest dla wszystkich.

• Upvote 2
Opublikowano
23 minuty temu, KiloKush napisał(a):

Mocno bity z USA. W tym wieku pewnie rodzice kupili. Patrząc na matkę Patryka Perettiego to ta patola nie bierze się z nikąd tylko wręcz od rodziców uczących swoje bananki, że prawo nie jest dla wszystkich.

Grzecznie płacili co miesiąc ;)

Opublikowano
33 minuty temu, dannykay napisał(a):

edit

nie wierzę też, że nie wiedzieli jak synalek jeździ, bo chłopa zgłaszano gdzie trzeba, a policja nic nie robiła, bo woleli stać w krzakach i wlepiać mandaty za przekroczenie o 5km/h.

No gruby temat. Aż rodzi się ochota strollowania jego profilu na insta. 

Play stupid games, win stupid prizes. 

7 minut temu, wallec napisał(a):

Grzecznie płacili co miesiąc ;)

Oho, kolejny. 

Opublikowano

Uderzy w stół... Oho, kolejny ;)

Trzeba nazywać rzeczy po imieniu leasing/ najem -> nie równa się kupili, ale walić to nie gadamy o pieniądzach bo to temat moto.

U mnie też tak jeżdżą, w centrum miasta od ronda do ronda dzida na jedynce wśród ludzi.

Patola w autach z miesięcznymi płatnościami, ale to i tak lepiej niż jakby mieli tak robić w starych, niezawodnych, ekonomicznych trupach jak mój Civic bo może przynajmniej te nowe auta myślą za nich i dzięki temu mniej wypadków.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, wallec napisał(a):

ale to i tak lepiej niż jakby mieli tak robić w starych, niezawodnych, ekonomicznych trupach jak mój

Wiesz, że wyglądasz w tym momencie tak z tym samouwielbieniem własnego samochodu i podkreślaniem tego w co drugim poście od dwóch dni?

image.png.d039c7cd992d66d8cd05a7cb04ec47d1.png

Edytowane przez trepek
  • Haha 4
  • Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, trepek napisał(a):

Wiesz, że wyglądasz w tym momencie tak z tym samouwielbieniem własnego samochodu i podkreślaniem tego w co drugim poście od dwóch dni?

image.png.d039c7cd992d66d8cd05a7cb04ec47d1.png

Chciałem zrobić kontrast.

Wkleiłem post po 200k km z podsumowaniem użytkowania, z głównymi zaletami, jakimiś tam dowodami, tak żeby było wiadomo i specjalnie dodałem, że fura jest bez rat i ma duży zasięg na baku. 

Najwięcej wad, niedowierzania argumentów przeciw zostało przytoczone przez kogo? Przez "użytkowników", którzy mylą własność z łatwym dostępem do długu i żyją w innym świecie gdzie słowo "kupić" jest równoznaczne z najmem / leasingiem, a słowo "musieć" jest równoznaczne z tym, że ja muszę jeździć Civicem (a nie dlatego że chcę) a oni chcą płacić raty a nie "muszą" :)

Auta wyprodukowane przed covidem mają tę zaletę, że posiadają już takie wyposażenie jak obecne (tylko inaczej wyglądają) a są wolne od hiperinflacji cen.

Np ten Civic nowy kosztował chyba koło 65-70k a kolejny model i obecne sa od 150k i to sprawiło że zakup gotówkowy jest passę a na czasie jest najem/leasing/kredyt :)

Koniec tematu hajsu, nie piszę o Civic dopóki nie zrobię chipa albo coś się nie zepsuje.

• Upvote 1
Opublikowano
22 minuty temu, wallec napisał(a):

Uderzy w stół... Oho, kolejny ;)

Trzeba nazywać rzeczy po imieniu leasing/ najem -> nie równa się kupili, ale walić to nie gadamy o pieniądzach bo to temat moto.

Nie ma to jakiegokolwiek znaczenia. Są posiadaczami tego auta. 

"wali" to cię na co i jak ktoś wydaje kasę. To nie Twoja sprawa po prostu. Ty chcesz jeździć civicem na własność? Jeździj sobie. Ktoś (jak np. ja) chce nowe i bierze najem, żeby nie lokować środków w auto? Nie twój problem, nie twoja sprawa. 

22 minuty temu, wallec napisał(a):

U mnie też tak jeżdżą, w centrum miasta od ronda do ronda dzida na jedynce wśród ludzi.

Patola w autach z miesięcznymi płatnościami, ale to i tak lepiej niż jakby mieli tak robić w starych, niezawodnych, ekonomicznych trupach jak mój Civic bo może przynajmniej te nowe auta myślą za nich i dzięki temu mniej wypadków.

dosłownie kopia 1 do 1 poprzedniego kolesia, który te same brednie pisał.

1 minutę temu, wallec napisał(a):

Wkleiłem post po 200k km z podsumowaniem użytkowania, z głównymi zaletami, jakimiś tam dowodami, tak żeby było wiadomo i specjalnie dodałem, że fura jest bez rat i ma duży zasięg na baku. 

To był post z samozachwytem i samogwałtem do tego jakiego super wyboru dokonałeś. 

Ja serio mam gdzieś czym jeździsz i jak to sobie kupiłeś. To, że nie rozumiesz dlaczego ludzie wybierają najem to jest twój problem, ale oszczędź nam tego wycia i głupot. 

• Upvote 1
Opublikowano
5 minut temu, wallec napisał(a):

Najwięcej wad, niedowierzania argumentów przeciw zostało przytoczone przez kogo? Przez "użytkowników", którzy mylą własność z łatwym dostępem do długu i żyją w innym świecie gdzie słowo "kupić" jest równoznaczne z najmem / leasingiem, a słowo "musieć" jest równoznaczne z tym, że ja muszę jeździć Civicem (a nie dlatego że chcę) a oni chcą płacić raty a nie "muszą" :)

Auta wyprodukowane przed covidem mają tę zaletę, że posiadają już takie wyposażenie jak obecne (tylko inaczej wyglądają) a są wolne od hiperinflacji cen.

Np ten Civic nowy kosztował chyba koło 65-70k a kolejny model i obecne sa od 150k i to sprawiło że zakup gotówkowy jest passę a na czasie jest najem/leasing/kredyt :)

Koniec tematu hajsu, nie piszę o Civic dopóki nie zrobię chipa albo coś się nie zepsuje.

Cieszę się, że mogłeś wylać swoje frustracje i to, co leży Ci na sercu. Doktor Trepek poleca się :lovin:

• Thanks 1
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
12 godzin temu, wallec napisał(a):

No i mamy ponad 200k.

IMG20251209193647.thumb.jpg.30146787534bd53c1afa35c4284a9a52.jpg

Odpalam szampana.

Podsumowanie:

- zero awarii 

- kosmicznie niskie spalanie 

- przepotezny zasięg na baku, lejesz i jedziesz na drugi koniec Europy 

- przeduzo miejsca w środku i bagażniku, dealnie dla rodziny 2+2

- przedobrze wyposażone, ma czytnik płyt cd

- nowoczesny, nietuzinkowy wygląd 

20240810_114239.thumb.jpg.0b9633e4106b7d356097adcf0bc4dcfe.jpg

- zero miesięcznych płatności rat
- normalne, miejscowe tablice rejestracyjne, będąc na drodze ludzie widzą skąd jesteś a nie który bank jest właścicielem samochodu i daleko od domu mrugają Ci awaryjnymi 

W nagrodę wlatuje chip tuning na 150-160KM!

Jakby ktoś szukal pewnego typu samochodu, to tutaj całkiem adekwatne spostrzeżenia 

Nie przejmuj się hejterami.

Pracowałem przy tych autach kilkanaście lat.

Genialne auta, całkowicie bezawaryjne, dobre wyposażone, kupujesz i śpisz spokojnie.

Te marudy forumowe w życiu tego nie zrozumieją, bo nie mieli styczności na codzień.

• Upvote 1