Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, trepek napisał(a):

A co się zmienia w składzie klocka i tarczy by miało to wpłynąć na współczynnik tarcia między nimi?

Nie pisałem o sprawności tylko o stopniu zużycia. Jak nowa tarcza, dajmy na to ma grubość 25mm a minimalna dopuszczalna grubość tarczy przez producenta wynosi 23mm, to przy grubości 24.6mm ile żywotności tarczy pozostało?

Ale UE chyba od jakiegoś czasu bierze pod uwagę pylenie auta spowodowane klockami i stąd auta mają twardsze klocki od jakiegoś czasu 

Opublikowano

@KiloKush

Ok a jak to się ma do tego o czym piszę czyli o liniowości zużywania się układu hamulcowego? Czy nowszego typu klocki nie mają tej liniowości i przez pierwsze, dajmy na to 20 tys km zużywają się wolniej a później nagle ich degradacja przyśpiesza dwukrotnie? Bo o tym jest dyskusja.

3 minuty temu, Kyle napisał(a):

Podobno Euro 7 ma brać pod uwagę pylenie z kloca :dupa::metal::E

Akurat jest to problem i na studiach, na przedmiocie zwanym Projektowanie Dróg Samochodowych jest poruszany pewien ciekawy wykres zależności śliskości nawierzchni od długości trwania opadów atmosferycznych. Jednym z czynników, dlaczego w pierwszych minutach deszczu nawierzchnia jest bardzo śliska jest m.in. pył z klocków hamulcowych, pył z tarcz, sadza oraz mikroskopijne fragmenty opon. Ciekawa rzecz :)

Opublikowano (edytowane)

... ależ nie twierdzę, że to nie problem. Sam się zdziwiłem, jak znalazłem info, że znaczna część zanieczyszczeń jest właśnie z klocków/tarcz i że te pyły są bardzo szkodliwe.

Edytowane przez Kyle