Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

To nie jest mentalna oszczędność.

Kredyt i tak musze spłacać. Wpłacając dziś 100k w skali 3 lat odpada mi od tej kwoty 17,5k odsetek (nie wspominając, że tych odsetek od tej kwoty nie mam za każdy kolejny dzień, miesiąc, rok, więc to oszczędność do końca kredytu).

Wiec w skrócie tak, jeśli Leasing auta w 3 lata wychodzi 54k a na odsetkach "oszczędzam" w te 3 lata 17,5k to te odsetki zmniejszyły realny koszt leasingu (bo nie musze płacić od tej kwoty odsetek w banku). 

Innymi słowy sa dwie opcje:

1. Wydajesz 100k na auto i płacisz przez 3 lata dodatkowe 17,5k odsetek w banku od hipoteki (+każdy następny okres w którym te 100k nie jest spłacone, bo przecież odsetki są od niespłaconej kwoty ;) ) wychodzi w 3 lata 117,5k + nieznany koszt serwisu który zależeć będzie od sztuki jaka się trafi. A tu gwarancji nie ma żadnej.

2. Bierzesz Leasing z 0 wpłatą własną, wychodzi za modele które mnie interesuja ok 1500-1900PLN/miesiąc, w skali 3 lat wychodzi 54k,  max 69,4k PLN). Jednocześnie wpłaciłem owe 100k na kredyt hipoteczny i od tego dnia nie biegnie mi dla tych 100k koszt odsetkowy, czyli w 3 lata 17,5k. Czyli realnie wybierając ten wariant samochód mnie wyszedł 37-51k przy czym mam nowe auto. Czyli wychodzi na to, że żeby dobić do kwoty 117,5k mógłbym wziąć drugi leasing na kolejne 3 lata (bo te 100k PLN nadal mi oszczędza odsetki bo to kapitał SPŁACONY). 

Samochód i tak potrzebuję.

Jeśli to trzeba Ci tłumaczyć to nie wiem czy zrozumiesz :E  

Ale to działa TYLKO przy założeniu że leasing % wychodzi taniej niż % kredytu hipotecznego.

Edytowane przez larry.bigl
  • Upvote 2
Opublikowano
3 minuty temu, wallec napisał(a):

A spróbowałeś policzyć co się stanie jak za te 100000 zł kupisz nowe auto za 80000-100000zł?

Ja spróbowałem. Żonie się Xceed podoba. Nowy w salonie 120 tys. Używany 4 letni 50 tys. To jest 1458 zł miesięcznie samej utraty na wartości. Bez serwisów i ubezpieczenia...

Opublikowano
3 minuty temu, larry.bigl napisał(a):

Jakie nowe auto za 100k? Fabię? Scalę? Dustera? Captura? Dla rodziny 2+2+pies? Come on ;) 

Tu nie chodzi o model, podał tylko przykładową kwotę, równie dobrze mógł napisać pół bańki.

Opublikowano
1 minutę temu, Cappucino napisał(a):

Tu nie chodzi o model, podał tylko przykładową kwotę, równie dobrze mógł napisać pół bańki.

No dobra ale sugerując mi, że mam policzyć niech bierze pod uwagę co mogę za te 100k dostać. I niestety nic w co spakuję rodzinę. 

• Upvote 2
Opublikowano

Nie wiem jakie, takie za 80000-100000, trzeba by popatrzeć co jest.
Nie żebym "wyliczał" bo sam podałeś kwoty ale rozumiesz, że za 100000zł Twoich pieniędzy, kupisz sobie 37-51k nowego, dodatkowego długu i to zdanie "samochód mnie wyszedł 37-51k przy czym mam nowe auto" jest kompletnie bez sensu?

To jest dokładnie to, o czym był wklejony przeze mnie filmik, a który został spłycony do mojego bólu dupy.

2 minuty temu, KiloKush napisał(a):

Ja spróbowałem. Żonie się Xceed podoba. Nowy w salonie 120 tys. Używany 4 letni 50 tys. To jest 1458 zł miesięcznie samej utraty na wartości. Bez serwisów i ubezpieczenia...

W momencie, w którym sprzedasz.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, KiloKush napisał(a):

Ja tam widzę roczniki 2021 za 70-80tys a nie 50.

https://www.otomoto.pl/osobowe/kia/xceed/od-2021?search[filter_float_year%3Ato]=2022

Edytowane przez Cappucino
Opublikowano (edytowane)

Wallec nadal nie kumasz.

Idąc w leasing z nawet wysoką ratą (1900PLN/mies) muszę płacić 6 lat leasingu (czyli 2 różne auta licząc 3 lata na jedną umowę) żeby dobić do kwoty 100k za używkę + 17,5k odsetek od hipoteki (bo przecież wydałem na auto a hipoteka leci i od tych 100k które mogłem nadpłacić odsetki).

Czyli 6 lat jeżdżę relatywnie nowym autem, w nic się w zasadzie nie martwię.

Ale zgodze się z jednym - inaczej kalkulacja by wyglądała np gdybym hipoteki nie miał. Wtedy nie mówiłbym o oszczędnośni z odsetek. 

PS, a w 6 lat te 100k nadpłacone dziś "oszczędza mi 35k odsetek. 

Edytowane przez larry.bigl
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

No nie rozumiem.
Przecież tu nie ma oszczędności na leasingu, tylko jest oszczędność(tak naprawdę uniknięcie) na odsetkach od kredytu.

To jest jakaś wyższa gimnastyka matematyczna.

Równie dobrze, z tego równania można usunąć kwotę 100000zł iść po leasing i motywować to tym, że zamiast wydać 100000zł na nowe auto i ich nie mieć to liczyć, że w pierwszym miesiącu użytkowania masz nowe auto a wydałeś tylko opłaty wstępne 10k i zaoszczędziłeś 90000zł.

W drugim miesiącu zaoszczedziłeś 88500zł.

W trzecim miesiącu zaoszczędziłeś 87000zł.

System wjechał mocno, że można cieszyć się z tego, że za swoje pieniadzę (i to nie małe) kupuje się nowy dług w innym miejscu.

Daję minus w oryginalnym poście i nie ciągne dalej.

Edytowane przez wallec
  • Haha 1
Opublikowano
Teraz, KiloKush napisał(a):

Był za 46 tys. Od dealera 2022 rocznik ale szybko poszedł :/ ale poniżej 60 też masz 

Może był może nie, ceny jak widać są zupełnie inne.

Cytat

ale poniżej 60 też masz 

Tak, jeden z nieznaną historią, wyciągany spod pociągu może? Chcesz dobre auto to trzeba zapłacić.

Opublikowano
4 minuty temu, wallec napisał(a):

No nie rozumiem.
Przecież tu nie ma oszczędności na leasingu, tylko jest oszczędność(tak naprawdę uniknięcie) na odsetkach od kredytu.

To jest jakaś wyższa gimnastyka matematyczna.

Równie dobrze, z tego równania można usunąć kwotę 100000zł iść po leasing i motywować to tym, że zamiast wydać 100000zł na nowe auto i ich nie mieć to liczyć, że w pierwszym miesiącu użytkowania masz nowe auto a wydałeś tylko opłaty wstępne 10k i zaoszczędziłeś 90000zł.

W drugim miesiącu zaoszczedziłeś 88500zł.

W trzecim miesiącu zaoszczędziłeś 87000zł.

System wjechał mocno, że można cieszyć się z tego, że za swoje pieniadzę (i to nie małe) kupuje się nowy dług w innym miejscu.

Daję minus w oryginalnym poście i nie ciągne dalej.

A czy ja powiedziałem, że oszczędzam na leasingu? Powiedziałem, że oszczędzam na odsetkach kredytu hipotecznego co poniekąd amortyzuje koszt leasingu. W 2 punktach wypisałem Ci opcje i jeśli ta matematyka (swoją droga dość prosta) jest zbyt skomplikowana to...No tym zamknąłeś temat :E skoro nie rozumiesz założeń oszczędności podczas nadpłacania kredytu to nie ma sensu dalej rozmawiać :E 

• Upvote 1
Opublikowano
47 minut temu, KiloKush napisał(a):

Był za 46 tys. Od dealera 2022 rocznik ale szybko poszedł :/ ale poniżej 60 też masz 

Że co? 2022 rocznik za 46k? Jaki silnik i wersja? To jest jakaś anomalia, ja 2019 kupiłem za 54k z przebiegiem 83kkm. 

Opublikowano

W sumie najgłupsze co można zrobić, to sobie czegoś odmawiać, bo lepiej kalkuluje się z czymś poczekać, odłożyć czy tam szybciej spłacić.

NIE. Jeśli masz środki, to nie kalkuluj tylko korzystaj. Bo kij z tego, że za kilka lat będziesz miał na to wolny hajs, jak ucieknie Ci kilka lat życia? A dla jednego takie fanaberie, to będą podróże, dla innego kolekcja LEGO, a ktoś inny uwielbia tłuc się nowymi autami. Racjonalizm jest dobry, ale jak wchodzi za głęboko, to już nie jest fajnie...

• Upvote 4
Opublikowano
15 minut temu, galakty napisał(a):

Że co? 2022 rocznik za 46k? Jaki silnik i wersja? To jest jakaś anomalia, ja 2019 kupiłem za 54k z przebiegiem 83kkm. 

1.0 TGDI 120 KM manual przebieg 166 tys km. Niebieska, bez podgrzewanych foteli. CSP Kielce autoryzowany dealer. Nie Ceed tylko Xceed. 

13 minut temu, Gret napisał(a):

No cóż zeby lepiej pasowało do naryracji. 

Tak dziś wygląda rynek aut. Są Ci co chcą sprzedać w dwa dni, są tacy co sprzedają rok. Na grupie Forda Focusa Mk4 możesz kupić od 35 do 55 tys zł. Focusa którego kupiłem sprzedawała firma po handlowcu, miała już nowe auto w leasing dla niego kupione. Nawet zdjęć nie było porządnych zrobionych. Poszedł w weekend za 36 tys. Inna fajna sztuka tydzień wcześniej też poszła w dosłownie 4 dni. Nie które z ceną z dipy widzę stoją 4ty miesiąc.

Opublikowano

Tylko jak juz podajesz takie widełki to podawaj średnie rynkowe ceny aut. A nie jakies złote strzały raz na rok. Wtedy kalkulację wychodzą zupełnie inne. 

1.0t manual to chyba tez nie kosztuje nowy 120k. Tylko bliżej 100k.

Opublikowano
10 minut temu, Gret napisał(a):

Tylko jak juz podajesz takie widełki to podawaj średnie rynkowe ceny aut. A nie jakies złote strzały raz na rok. Wtedy kalkulację wychodzą zupełnie inne. 

1.0t manual to chyba tez nie kosztuje nowy 120k. Tylko bliżej 100k.

Nawet jak przyjmiesz 100k za nowe i 60k za używane to masz 40 tys utraty wartości w 4 lata, 833 zł miesięcznie utrata wartości. Najem czegoś podobnego z ubezpieczeniem i serwisem bez wkładu własnego około 1500 zł. 

• Like 1