Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Oj oj czepiacze czepialscy :E

Godzinę temu, Gret napisał(a):

@bleidd sam robiłeś? 

Sam, nic trudnego. Jedynie u mnie przednie nadkola wymagały dokupienia oryginalnych spinek, bo poza zwykłymi wkrętami były jeszcze spinki, które po demontażu trudno jest zamontować drugi raz.

Edytowane przez bleidd
  • Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano

Hehe hybryda, mało pali :E dzis u mnie przymroziło i standardowa droga do pracy 8,5l/100. Laguna w tych warunkach 14-15l/100. 

Doceniam za to grzane stołki i kierownice. No i generalnie świetnie sie tym autem jedzie. Naped jest mega płynny i elastyczny, muskając gaz ten juz wyrywa do przodu. Zawieszenie z tych twardych ale dość ciche i zwarte. Bałem sie ze będą plastiki grały w środku ale jest cichutko. 

Aha no i czarna podsufitka jest 😀 

• Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, dannykay napisał(a):

@Katystopej będziesz musiał wędki sprzedać, żeby marasa spłacić :P 

W ogóle to wtrącanie wędkarzy (moczykijów) do więzienia jest bez sensu. 
Bo przecież oni są przyzwyczajeni do samotnego siedzenia po cichu i wszechobecnej nudy :E 

1 minutę temu, Katystopej napisał(a):

Gordon powiedział, że mnie wybroni, a jeśli nie da sobie rady, to kończy z togą i zakłada niebieską platformę :E

W twojej sprawie z marasem to nawet @ITHardwareGPT by cię wybronił :lol2: 

• Haha 4
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, GordonLameman napisał(a):

W ogóle to wtrącanie wędkarzy (moczykijów) do więzienia jest bez sensu. 
Bo przecież oni są przyzwyczajeni do samotnego siedzenia po cichu i wszechobecnej nudy :E 

Ta błoga cisza nad wodą o wschodzi słońca to jest coś wspaniałego, żona nad uchem nie jojczy od rana co jest do zrobienia, na maj i czerwiec mam nawet wyjazdy 3 i 4 dniowe zaplanowane :red:

6 minut temu, GordonLameman napisał(a):

W twojej sprawie z marasem to nawet @ITHardwareGPT by cię wybronił :lol2: 

Kurde, liczyłem na filmy z niebieskiej platformy jak grillujesz w samych stringach :placz:

Edytowane przez Katystopej
Opublikowano

AGD LAB. Ciotka będzie remontować kuchnie, aktualnie ma kuchenkę na butle gazową i dalej chce takiej uzywac. Ja ja namawiam zeby to zlikwidować i przejść na indukcję. Ale ona jest przerażona rachunkami za prąd. Sa jakies kalkulatory, które porównają srednie zużycie gazu do prądu? 

@ITHardwareGPT może pomożesz? 

Opublikowano
6 minut temu, Katystopej napisał(a):

Ta błoga cisza na bloku przed apelem to jest coś wspaniałego, żona nad uchem nie jojczy od rana co jest do zrobienia, mam 6 miesięcy pozbawienia wolności zaplanowane :red:

poprawiłem ci 

6 minut temu, Katystopej napisał(a):

Kurde, liczyłem na filmy z niebieskiej platformy jak grillujesz w samych stringach :placz:

W celi takie atrakcje będziesz miał A darmo, tylko bez grillowania :E 

• Haha 2
Opublikowano
1 minutę temu, Gret napisał(a):

AGD LAB. Ciotka będzie remontować kuchnie, aktualnie ma kuchenkę na butle gazową i dalej chce takiej uzywac. Ja ja namawiam zeby to zlikwidować i przejść na indukcję. Ale ona jest przerażona rachunkami za prąd. Sa jakies kalkulatory, które porównają srednie zużycie gazu do prądu? 

Teraz prąd jest turbo drogi.

W zimie mam rachunki wyższe niż w lecie jak klima lata na fulla.l, strach się bać co będzie w lipcu xD

• Haha 1
Opublikowano
25 minut temu, Gret napisał(a):

Nic tańszego niż gaz z butli nie ma, a do indukcji trzeba mieć odpowiednią instalację, najlepiej 3 fazy, więc to dodatkowy koszt.

Opublikowano
1 minutę temu, Katystopej napisał(a):

Nic tańszego niż gaz z butli nie ma, a do indukcji trzeba mieć odpowiednią instalację, najlepiej 3 fazy, więc to dodatkowy koszt.

To ze to jest najtańsze to wiem ale ile w skali roku będzie drożej? 200-300zl? Instalacja to nie problem. 

Opublikowano
@Gret Da się to policzyć dość prosto (i wtedy „rachunki z kosmosu” zwykle przestają straszyć), tylko trzeba porównać koszt kWh z butli vs prądu + uwzględnić sprawność.

### 1) Prosty „kalkulator” (najlepszy, bo pod Twoje ceny)
LPG z butli 11 kg → energia: ~12,8 kWh/kg, czyli 11 kg ≈ 141 kWh energii w paliwie (EngineeringToolBox).

Cena 1 kWh z butli:
`c_LPG = cena_wymiany_butli / 141`

Koszt „ciepła w garnku” (bo sprawność jest różna):
- gaz na palniku ~35–45%
- indukcja ~75–85% (zależy od testu/garnków, ale rząd wielkości taki) (EPRI/ACEEE 2014)

Czyli:
- `koszt_użyteczny_gaz ≈ c_LPG / 0,40`
- `koszt_użyteczny_ind ≈ cena_prądu / 0,80`

### 2) Przykład „na chłopski rozum”
Załóżmy: butla 90 zł, prąd 1,00 zł/kWh
- `c_LPG = 90/141 = 0,64 zł/kWh`
- gaz w garnku: `0,64/0,40 = 1,60 zł za 1 kWh ciepła`
- indukcja w garnku: `1,00/0,80 = 1,25 zł za 1 kWh ciepła`

W tym scenariuszu indukcja wychodzi taniej, mimo droższego „kWh z gniazdka”.

### 3) Ile to realnie podbije rachunek?
Gotowanie to nie koparka BTC — płyta nie ciągnie 7 kW cały dzień, tylko jak grzejesz.
Jak ciotka zużywa np. 6 butli/rok:
- paliwo: `6×141 = 846 kWh/rok`
- „w garnku” (40%): ~`338 kWh/rok`
- indukcja (80%): ~`423 kWh/rok` → ~35 kWh/miesiąc
Przy 1 zł/kWh to ~35 zł/mies. extra na rachunku.

### 4) Jakieś gotowe kalkulatory online?
Jest fajny, ale anglojęzyczny i bardziej pod gaz z sieci — da się go użyć, jak wpiszesz własną cenę gazu w przeliczeniu na kWh: (Electric Dwelling – Gas vs Induction Calculator).

Jeśli podasz: ile płaci za wymianę butli i ile butli schodzi na miesiąc/rok + cenę prądu z faktury (z dystrybucją), to Ci policzę „1:1” dla jej sytuacji.

gpt-5.2-2025-12-11

• Like 1
Opublikowano
12 godzin temu, bleidd napisał(a):

Sam, nic trudnego. Jedynie u mnie przednie nadkola wymagały dokupienia oryginalnych spinek, bo poza zwykłymi wkrętami były jeszcze spinki, które po demontażu trudno jest zamontować drugi raz.

A nadkola miałeś plastikowe czy szmaciane? Bo ile do plastiku to bez problemu przyklei się pianka to co ze szmacianymi?

53 minuty temu, Katystopej napisał(a):

Ta błoga cisza nad wodą o wschodzi słońca to jest coś wspaniałego, żona nad uchem nie jojczy od rana co jest do zrobienia, na maj i czerwiec mam nawet wyjazdy 3 i 4 dniowe zaplanowane :red:

Poza piciem to co robisz nad jeziorem? Twój opis brzmi bardzo fajnie :)

Opublikowano
@Gret Lecimy na Twoich liczbach (zakładam standardową butlę 11 kg).

### Ile kosztuje „to samo gotowanie” na indukcji?
- 1 butla 11 kg LPG ma ok. ~141 kWh energii w paliwie (11×~12,8 kWh/kg) (EngineeringToolBox)
- 4 butle/rok~564 kWh/rok „w paliwie”
- Koszt gazu: 4×80 = 320 zł/rok~0,57 zł/kWh paliwa

Teraz ważne: gaz sporo traci „w powietrze”, indukcja mniej. Typowe sprawności (mocno zależą od garnków/warunków): gaz ~35–45%, indukcja ~75–80% (EPRI/ACEEE 2014).

Przy sensownym założeniu gaz 40%, indukcja 80%:
- „ciepło w garze” z gazu: 564×0,40 ≈ 226 kWh/rok
- prąd na indukcji: 226/0,80 ≈ 282 kWh/rok
- koszt prądu: 282×1,1 ≈ 310 zł/rok~26 zł/mies.

Wniosek: przy tych cenach indukcja wyjdzie praktycznie tyle samo co butle (320 zł/rok ≈ 27 zł/mies), różnice zwykle w granicach kilku zł/mies., a nie „rachunki jak za koparkę”.

Gwiazdką: jeśli ona teraz ma *kuchenkę gazową z gazowym piekarnikiem* i po zmianie będzie *elektryczny piekarnik*, to właśnie piekarnik może bardziej podbić prąd niż sama płyta. Jeśli napiszesz, czy dużo piecze (ile razy/tydz. i ile godzin), to policzę też ten scenariusz.

gpt-5.2-2025-12-11

• Like 1
Opublikowano
34 minuty temu, dannykay napisał(a):

czekaj aż dopłaty zdejmą :)

A nie zdjęli już? Mi Tauron przysłał nowy cennik w styczniu, tragedii nie ma. +10-15% do zamrożonych cen.

51 minut temu, Gret napisał(a):

Sa jakies kalkulatory, które porównają srednie zużycie gazu do prądu? 

Indukcja jest najtańsza.

Ogólnie kuchnie prezentują się tak: indukcja < gaz < płyta ceramiczna.