Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na A1 przed Gliwicami jest ciężko, tak samo tuż przed Kraków Targówek (tutaj w przeciwieństwie do Gliwic nie wiem dlaczego jest tak pofalowana nawierzchnia, może TIR’y).

Dodatkowo sportowe koła 215/45r16 nie pomagają.

Co do hałasu to jak na b klasę to jest gitara ale 1000km w jedną stronę bym nie jechał.

Na takie lokalne wrzuty po 300km w jedną stronę może być.

Opublikowano

Nie wiem na co was stać a na co nie, nie będę wam zaglądać do portfela ale ten post jest o spalaniu, które jest rewelacyjne.

Spróbuje ogarnąć 3l na powrocie.

12 minut temu, dannykay napisał(a):

Bleidd Ty narzekasz na kupujących, a mój brat powinien narzekać na sprzedającego. Auto kupiliśmy 17.07 a chłop do tej pory trzyma ogłoszenie i już drugi raz zwiększył cenę :E 

O ile się nie mylę, to robią tak jak np chcą użyć jednego ogłoszenia do sprzedaży kilku aut

Opublikowano
17 minut temu, dannykay napisał(a):

Bleidd Ty narzekasz na kupujących, a mój brat powinien narzekać na sprzedającego. Auto kupiliśmy 17.07 a chłop do tej pory trzyma ogłoszenie i już drugi raz zwiększył cenę :E 

Niech brat lepiej pójdzie do garażu i sprawdzi, czy auto tam jeszcze stoi. Z taką inflacją w ogłoszeniu chłop mógł po nie wrócić w nocy z zapasowym kluczykiem :E

• Haha 3
Opublikowano
11 godzin temu, wallec napisał(a):

Nie wiem na co was stać a na co nie, nie będę wam zaglądać do portfela ale ten post jest o spalaniu, które jest rewelacyjne.

Pokazywanie chwilowego spalania przy zwalnianiu to jak mierzenie kutanga wraz z kręgosłupem. Zapnij tempomat, nagraj 15km i pokaż średnią.

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, trepek napisał(a):

Pokazywanie chwilowego spalania przy zwalnianiu to jak mierzenie kutanga wraz z kręgosłupem.

Coś w tym jest. Tym sposobem miewam czasem spalanie zerowe (auto przełącza się na EV ... i to nawet bez zwalniania), więc podawanie w takim wypadku spalania w tym aucie kolegi na poziomie 1,9L jest ... dyskusyjnie nierewelacyjne.

28 minut temu, trepek napisał(a):

Zapnij tempomat, nagraj 15km i pokaż średnią.

... albo z 50 kilometrów :P 

Edytowane przez Kyle
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, trepek napisał(a):

Pokazywanie chwilowego spalania przy zwalnianiu to jak mierzenie kutanga wraz z kręgosłupem. Zapnij tempomat, nagraj 15km i pokaż średnią.

Przecież te 3,4L które wrzucił jest z tych 235 km. To nie jest żadne chwilowe. 

Opublikowano
1 godzinę temu, trepek napisał(a):

Podziwiam że wam chce się z nim "dyskutować"... To co wyprawia ociera się o trolling. 

14 minut temu, piwakk napisał(a):

Przecież te 3,4L które wrzucił jest z tych 235 km. To nie jest żadne chwilowe. 

Mhm 3,4 litra, tak. 

Opublikowano
2 minuty temu, galakty napisał(a):

Podziwiam że wam chce się z nim "dyskutować"... To co wyprawia ociera się o trolling. 

Mhm 3,4 litra, tak. 

Ale takie wartości są możliwe. Chyba, że czepiasz się zapisu, to poprawię ;) 3.4L. 

Jeździłem Superbem 2.0 TDI 190 i jadąc jednostajnie 90-100 km/h na tempomacie średnia oscylowała poniżej 4L. 

Jeżdżę Passatem B8 2.0 TSI i ostatnio na A2 jak był spory ruch też się większość czasu toczyłem okolice 100 km/h i dorzucając krajówki i eskę pokazywało średnie 5.8L z 65km.  

Opublikowano (edytowane)

Nie da się przejechać jednostajnie ponad 200 kilometrów, żeby tak niskie spalanie uzyskać, nawet hybrydy Toyoty tak nisko nie zejdą (chyba że Yaris Cross i jazda emerycka, bez korków, bez ruchu drogowego po wioskach, ale nie przez 250 kilometrów). 

Ja zszedłem do 5.1 ale jakbym chciał to pewnie 4,8 bym zrobił, ale to nie ma nic wspólnego z jazdą xD 

Edytowane przez galakty
Opublikowano
1 minutę temu, galakty napisał(a):

Nie da się przejechać jednostajnie ponad 200 kilometrów, żeby tak niskie spalanie uzyskać, nawet hybrydy Toyoty tak nisko nie zejdą (chyba że Yaris Cross i jazda emerycka, bez korków, bez ruchu drogowego po wioskach, ale nie przez 250 kilometrów). 

Ja zszedłem do 5.1 ale jakbym chciał to pewnie 4,8 bym zrobił, ale to nie ma nic wspólnego z jazdą xD 

Ale dlaczego się nie da? Przecież teraz masz eski i autostrady ciągnące się kilometrami. Jak nie musisz sikać, to wsiadasz w Warszawie i wysiadasz w Katowicach, Wrocławie czy Trójmieście za 2,5h-3h i masz fajne spalanie. Aż sprawdziłem teraz na swoim przykładzie. Mam 5,5km do S8, potem 307 km drogami szybkiego ruchu, 3 km i jestem w Katowicach na Ligockiej. 

Miałem kiedyś zdjęcie z Focusa 1.5 120 KM, bo takie mieliśmy we flocie. Wracałem z Bydgoszczy albo Torunia, nie pamiętam już. Średnią miałem 3.9/4L, a no mam ciężką nogę. Ale diesel + skrzynia 6 biegów robi robotę. Naprawdę tymi autami nie trzeba się męczyć, żeby mieć fajne spalanie. A gadanie, że nie ma to nic wspólnego z jazdą brzmi dla mnie jak gadanie kogoś kto ma auta o dużej mocy i gadają bzdury, że nie da się tym jechać spokojnie. No oczywiście, że da i to że ma się 300 czy 400 KM pod maską nie równa się z ciągłym zapier....... :) 

Opublikowano

To jest trasa Bielsko Biała -> Rzeszów z korkami na bramkach na A4 i w Krakowie o godz 17.

Dzisiaj jak będę wracać to spróbuję zejść na łącznych ~500km do 3.2 ze średnią ~90km/h w zależności od tego jak długo będę stał w korkach i na bramkach 

Opublikowano
2 minuty temu, wallec napisał(a):

To jest trasa Bielsko Biała -> Rzeszów z korkami na bramkach na A4 i w Krakowie o godz 17.

Dzisiaj jak będę wracać to spróbuję zejść na łącznych ~500km do 3.2 ze średnią ~90km/h w zależności od tego jak długo będę stał w korkach i na bramkach 

Zawsze się zastanawiałem kto jeszcze stoi na bramkach w kolejce, kiedy można przejechać bez stania za pomocą Autopay :lol2: 

P.S. W Autopay nie ma opłat dodatkowych. Nie oszczędzasz kasy, ale oszczędzasz czas. I paliwo :lol2: 

Opublikowano
42 minuty temu, galakty napisał(a):

Ja w moim A3 2.0Tdi zszedłem na 4l, w takiej Fabii jest to jak najbardziej realne tyle że no... Tempo dziadka z kościoła to będzie. 

• Upvote 3
Opublikowano

Czyli nic wspólnego z normalną jazdą :E 

Ale w X-Trailu jeździ jej się o dziwo lepiej.

Ecodriving to i ja w benzynie zejdę poniżej piątki :E 

No my tu raczej o takim typowym ecodrivingu piszemy. Oczywiście nie licząc opłąt na bramkach bo tam trzeba postać, inaczej się nie da :E 

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, trepek napisał(a):

A oglądałeś film?

Nie, ale widzę zdjęcie z ekranu i tam masz wszystko podane... 

21 minut temu, galakty napisał(a):

Eską 3.4 litra? 

Tak, naprawdę jest to możliwe jadąc dieslem. 

10 minut temu, galakty napisał(a):

No ale to nie jest eska, na esce masz 120 km/h (czyli licznikowo jakieś 123-124 km/h).

Ale ktoś przystawia pistolet do głowy i każe jechać z tempomatem na 125 km/h? %-)

Ja przeważnie jeżdżę więcej niż limit pozwala, ale jak zdarza się wyjść wcześniej albo nie spieszy mi się to i zdarzy się czasami jechać poniżej prędkości dopuszczalnej, chill i tyle. 

Edytowane przez piwakk