Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Kyle napisał(a):

@wallec

Ja bym proponował, byś skontrolował dokładność wskazań komputera tego auta, mierząc spalanie tradycyjnie, szczególnie, że masz fajną okazję.

Wiadomo, zalałem równe 25l za 199.75zl zobaczymy ile wyjdzie i wyliczę vs komputer 

1 minutę temu, GordonLameman napisał(a):

Zawsze się zastanawiałem kto jeszcze stoi na bramkach w kolejce, kiedy można przejechać bez stania za pomocą Autopay :lol2: 

P.S. W Autopay nie ma opłat dodatkowych. Nie oszczędzasz kasy, ale oszczędzasz czas. I paliwo :lol2: 

ostatnio jak korzystałem to było przypisane do tablic rejestracyjnych a jeżdżę tam regularnie (~1200km/tydzien) minimum trzema różnymi samochodami  (dwa prywatne + jedno służbowe, które się często zmienia) i w sumie to nie zagłębiałem się bardziej w temat bo to czy będę 5 czy 10min później akurat nie jest priorytetem 

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, galakty napisał(a):

No ale to nie jest eska, na esce masz 120 km/h (czyli licznikowo jakieś 123-124 km/h).

Ale średnia i tak nie wyjdzie nigdy 120 (czy zbliżona). Możesz jechać 95% trasy z 120 km/h ale parę razy przyhamujesz, zwolnisz i średnia leci na łeb. Mi z reguły z tras autostradami/eskami średnia wychodzi w okolicach 105-107 km/h a jadę zawsze z zapiętym tempomatem na 120 km/h od startu do końca.

Edytowane przez bleidd
  • Upvote 2
Opublikowano
16 godzin temu, wallec napisał(a):

Zaczynam rozumieć Skodę.

Było 3.9l jest 3.4l na tej samej trasie.

Zatankowalem 25l za 199,75zl.

Ciekawe ile przejadę (wg. kompa ~800km), ale czuje, że gdyby zrobić jej chiptuning to bym zszedł lekko do 3l bo teraz pod górkę muszę dodawać gazu żeby utrzymać prędkość powyżej 100km.

IMG_7183.thumb.jpeg.e67f91991fe0c458c6afc30b1f6fc071.jpeg

A tutaj nagranie obrazujące optymalny tryb podróży:

IMG_7181.mov 71.07 MB · 3 pobrania  

@piwakk

Dokładnie to chodziło mi o nagranie z tego posta.

Opublikowano (edytowane)

Stanęło siem. Volkswagen dodał pierwszego HEVa. T-Roc Hev droższy o 5 tys od odmiany 1.5 eTSI 150 KM.

image.thumb.png.efef7b770540037e7b1c5fa0ce8beeb0.png

Porównanie do 1.5 eTSI:

image.thumb.png.11eaafe5e2af35cfc6f6365e4d0a342e.png

W mieście zyski znaczne. Hybryda cięższa o 125kg.

Golf też dostał. Miło, że cena mocno nie wzrosła.

Edytowane przez trepek
Opublikowano

Właśnie nie podają. Gdzieś wyczytałem, że łączny maksymalny moment obrotowy to 309 Nm co jest już wartością na poziomie 6 cylindrowych diesli o podobnej mocy z początku wieku (2.5 TDI V6 miało 150km i 310Nm).

Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, galakty napisał(a):

Fajnie że zostawili normalnego 1.5TSI, a nie jakieś wolnossące badziewie. 

Przy tym turbo doładowanym modelu, będzie problem z nagarem, do tego dochodzą kwestie związane z pompą wysokiego ciśnienia do wtrysku bezpośredniego i turbosprężarką. Taki silnik więc, to z jednej strony lepsze osiągi, ale z drugiej większa awaryjność, czy kwestie obsługi serwisowej.

"wolnossące badziewie (z wtryskiem pośrednim)" jest lepsze, w kwestii niezawodności/bezobsługowości (nie trzeba usuwać nagaru w serwisie, nie zepsuje się turbo lub pompa wysokiego ciśnienia).

Dobrze (znowu z punktu widzenia niezawodności), że "skrzynię" dali "jednobiegową" a nie jakieś DSG. Choć tu znowu malkontenci mogą marudzić w kwestii doznań akustycznych, że nie będą takie jak z np. manuala.

Edytowane przez Kyle
  • Haha 1
Opublikowano
Teraz, Kyle napisał(a):

Przy tym turbo doładowanym modelu, będzie problem z nagarem, do tego dochodzą kwestie związane z pompą wysokiego ciśnienia do wtrysku bezpośredniego i turbosprężarką. Taki silnik więc, to z jednej strony lepsze osiągi, ale z drugiej większa awaryjność, czy kwestie obsługi serwisowej. "wolnossące badziewie" jest lepsze, w kwestii niezawodności/bezobsługowości (nie trzeba usuwać nagaru w serwisie, nie zepsuje się turbo lub pompa wysokiego ciśnienia).

Dobrze (znowu z punktu widzenia niezawodności), że "skrzynię" dali "jednobiegową" a nie jakieś DSG. Choć tu znowu malkontenci mogą marudzić w kwestii doznań akustycznych, że nie będą takie jak z np. manuala.

Zdajesz sobie sprawę że Toyota też już ma bezpośredni wtrysk w hybrydach? 

Co do dźwięku, dzięki TSI nie trzeba tego kręcić na 5000-6000RPM żeby jechało w przeciwieństwie do Toyoty. Będzie dobrze. 

Opublikowano
1 minutę temu, galakty napisał(a):

Co do dźwięku, dzięki TSI nie trzeba tego kręcić na 5000-6000RPM żeby jechało w przeciwieństwie do Toyoty. Będzie dobrze. 

Trzeba nieźle pałować, by wchodzić na takie obroty.

Teraz, bbandi napisał(a):

Jechałem Tiguanem, siedziska chyba dla krasnoludków robili, okropnie krótkie jakby połowe ud podpierały, to co się musi dziać w T - Rocu?

... może powinieneś celować w siedzenia z rozsuwanym siedziskiem?

Opublikowano
50 minut temu, trepek napisał(a):

Dziwię się, że każdy przejmuje się nagarem w benzynach gdy tymczasem właściciele diesli (które nagarują się znacznie szybciej) mają na to wyjebongo od dziesiątek lat :E 

Nagar, jaki nagar? :E 

• Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, galakty napisał(a):

Co tam siedzi za elektryk?

Fajnie że zostawili normalnego 1.5TSI, a nie jakieś wolnossące badziewie. 

Tu wczoraj wpadła informacja o hybrydach VW. 

3 godziny temu, galakty napisał(a):

On sie podnieca chińskimi reliktami.:E

2 godziny temu, Kyle napisał(a):

Nie trzeba się przejmować. Wystarczy w razie nagromadzenia znacznej jego ilości dać auto do serwisu w celu usunięcia tych osadów. :) 

I z reguły zrobi to kolejny właściciel, więc o co darcie wora?:E

3 godziny temu, bbandi napisał(a):

Jechałem Tiguanem, siedziska chyba dla krasnoludków robili, okropnie krótkie jakby połowe ud podpierały

To jakie Ty masz te nogi?:E

Cytat

to co się musi dziać w T - Rocu?

Sa takie same, a jakie maja być?

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, trepek napisał(a):

Dziwię się, że każdy przejmuje się nagarem w benzynach gdy tymczasem właściciele diesli (które nagarują się znacznie szybciej) mają na to wyjebongo od dziesiątek lat :E 

To jest napędzane znafcami z YT i Facebooka. Orzeszkowanie jest w modzie. 

Z resztą, czy 1000zl raz na 100kkm to dużo? 

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, galakty napisał(a):

Toyota ma system D-4S, czyli wtrysk pośredni i bezpośredni oraz zalety obu rozwiązań 

VW też miał w niektórych (MPI + GDI) ale z tego zrezygnowali

Edytowane przez 8V32 PcLab
Opublikowano
17 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

Octavia w gnoju (150@190KM)- zrobiła 3.2 jadąc maks 90 km/h na odcinku 100 km.

Mondeo Mk5  Kombi 2.0 TDCI (180@210KM) w automacie ze skrzynią Powershift 2gen na dystansie 130km jadąc cały czas 90km/h spalał 3.8L/100km.