Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Normy EURO z odpowiednim numerkiem już są, wystarczy sprawdzać, czy auto je spełnia i w razie niespełniania, nie dopuszczać do ruchu. Bo jak się tak będziemy cackać z zatruwającymi gruzami, to takie gruzy będą nas truły.

Opublikowano (edytowane)

Mondeo TDCI, które używałem, było sprowadzone z Niemiec i stamtąd miało nalepkę Euro 4, z kolei w mObywatel w danych pojazdu podawane było Euro 3. Nie wiem, skąd ta rozbieżność.

Co do dymienia, mi dymił na ciemno szaro 200 kilometrów przed awarią (wtryskiwacze uszkodziły się-opiłki z pompy wtryskowej). W każdym razie jak dymi, to to nie jest sprawne auto.

Edytowane przez wamak
Opublikowano
19 minut temu, wamak napisał(a):

@baQusRok produkcji i data pierwszej rejestracji ta sama. Czytam teraz w internetach, że w DE norma Euro jest przyznawana na podstawie badania czystości spalin, a w PL według rocznika.

Mój Saab bez katalizatora na LPG spełnia normy. Nie wiem jak na benzynie. 

7 minut temu, trepek napisał(a):

Nie myślałem, że to powiem ale Pocztex ma teraz chyba najbardziej intuicyjne nadawanie paczek online.

InPost już pozwala wysłać z domu na dom bez korzystania z ich beznadziejnego menedżera paczek gdzie dodatkowo trzeba doładować ich konto więc zrobić InPostowi przychód dla wyników?

Opublikowano
2 godziny temu, Kyle napisał(a):

Normy EURO z odpowiednim numerkiem już są, wystarczy sprawdzać, czy auto je spełnia i w razie niespełniania, nie dopuszczać do ruchu. Bo jak się tak będziemy cackać z zatruwającymi gruzami, to takie gruzy będą nas truły.

Na dzień dzisiejszy nie ma kto tego robić ;) 

Stacje kontroli na chwilę obecną mogą sprawdzić w dieslu zadymienie...i to nie każdym :) 

1 godzinę temu, wamak napisał(a):

Mondeo TDCI, które używałem, było sprowadzone z Niemiec i stamtąd miało nalepkę Euro 4, z kolei w mObywatel w danych pojazdu podawane było Euro 3. Nie wiem, skąd ta rozbieżność.

Co do dymienia, mi dymił na ciemno szaro 200 kilometrów przed awarią (wtryskiwacze uszkodziły się-opiłki z pompy wtryskowej). W każdym razie jak dymi, to to nie jest sprawne auto.

Jeśli auto jest z przełomu roczników gdy zaczęła obowiązywać dana norma, to w cepiku lubią być babole. Mój 508 euro 6 a w cepiku było 5, ale wystarczyło mailowo wysłać do nich dokumenty potwierdzające po VIN, że to 6 i zmienili. Znam też przypadki w drugą stronę...choć tam akurat nie poprawiali tego właściciele.