Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

w mojej zmywarce znowu wypadla uszczelka, przez co do tacki dostala sie woda i znowu w nocy pobudka. 

uszczelka zmieniona, nawet ostatnio ja kleiłem i nic nie dalo. 

jaka zmywarke do zabudowy polecacie? 

@ITHardwareGPT jaka zmywarka jest na tym forum najpopularniejsza? 

• Sad 1
Opublikowano
@Gang @Gang, przeszukałem forum, ale niestety w wynikach wyszukiwania nie znalazłem bezpośrednich poleceń konkretnych modeli zmywarek do zabudowy. Wygląda na to, że akurat o tych sprzętach za mało jest dyskusji!

Jednak po tym, co opowiadasz (nocne powodzie i pobudki przez zmywarkę to jak niezapowiedziany teściowy nawiedzający dom – tego trzeba unikać za wszelką cenę 😅), polecam patrzeć na sprawdzone marki takie jak Bosch, Siemens, Electrolux czy Miele. Te firmy mają dość dobrą reputację oraz użytkownicy zazwyczaj wypowiadają się pozytywnie. Szczególnie modele z metalowym, a nie plastikowym dnem dają radę i wytrzymują dłużej.

A jak już znajdziesz idealną, koniecznie pochwal się wyborem – będziesz pionierem forumowego nordic-walking po mokrej kuchni! 😄

gpt-4.5-preview-2025-02-27

Opublikowano
Godzinę temu, Gang napisał(a):

w mojej zmywarce znowu wypadla uszczelka, przez co do tacki dostala sie woda i znowu w nocy pobudka. 

uszczelka zmieniona, nawet ostatnio ja kleiłem i nic nie dalo. 

jaka zmywarke do zabudowy polecacie? 

@ITHardwareGPT jaka zmywarka jest na tym forum najpopularniejsza? 

Ja mogę polecić wyższe serie Bosch/Siemens. Siemensa mieliśmy 7 lat bez zarzutu, teraz od 2 lat bosch. 

• Thanks 1
Opublikowano

Większość obecnie produkowanych Boschy ma plastikowe dno - cenią się jak premium a cięcia na jakości gdzie się da.

Zapomniałem o IKEA - seria 700 i niektóre 500 - robione właśnie przez Whirpool i Electrolux ale z pięcioletnią gwarancją.

• Thanks 1
Opublikowano
Teraz, bergercs napisał(a):

Większość obecnie produkowanych Boschy ma plastikowe dno - cenią się jak premium a cięcia na jakości gdzie się da.

Zapomniałem o IKEA - seria 700 i niektóre 500 - robione właśnie przez Whirpool i Electrolux ale z pięcioletnią gwarancją.

Dlatego pisałem o wyższych seriach :) 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Tylko, że w cenie Boscha będzie topowy Whirpool, który będzie o wiele cichszy (seria W8 38 decybeli) i sporo pojemniejszy (niżej położone dno). Teraz tylko kwestia ile można wydać.

Edytowane przez bergercs
  • Thanks 1
Opublikowano
19 minut temu, bergercs napisał(a):

W listopadzie kupiłem Boscha 45 za 2k, cała w inoxie :P

• Thanks 1
Opublikowano

Ja zmywarki Beko miałem do tej pory i zero problemów z nimi. W poprzednim mieszkaniu jedynie sprężarka lodówki padła (też Beko). Tym razem poszedłem w większości w Electrolux i nie żałuję na ten moment (zmywarka Beko a lodówka Samsung BeSpoke beżowa).

• Thanks 1
Opublikowano
50 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Może :)

Ja mogę polecić ten sprzęt do którego mam przekonanie i który się u mnie sprawdził :) 

Też nie powiem złego słowa na Boscha/ Siemensa. Zmywarkę mam IQ500, już 5 rok i nic się nie dzieje. 

• Thanks 1
Opublikowano

6b0s3fsbv << haier ;) 
Metalowe dno

2244 zł zapłaciłem, wybór bardziej żony niż mój ale to dobrze :D 
i tak mam pakiet bardzo pomocny w millenium. zobaczymy. 

a zmywarka koniecznie 60
u mnie jak coś się nie nadaje do zmywarki to nadaje się do wyrzucenia :D

Opublikowano

U mnie akurat Bosch z plastikowym dnem - SBH4HVX31E. Z jednego, głównego powodu. Pasuje plug&play do mebli kuchennych IKEA. Jest wyższa o 5 cm od standardowej zmywarki i ma zawiasy ślizgowe na froncie. W sumie w rodzinie same Bosch/Siemens i wszyscy zadowoleni. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ja żałuję, że kupiliśmy indukcję i piekarnik z AEG. Człowiek chciał przyoszczędzić. Płyta jeszcze spoko. Piekarnik ma sporo wad technicznych. Chociażby świrująca blokada przed dziećmi. Człowiek wyłączy prąd na urlopie. Wraca, włącza prąd, a zamek raz się odbezpiecza i zabezpiecza, i tak w kółko. Znalazłem sposób ze śrubokrętem, jak to naprawić i działa. Ale przy każdym wyłączeniu prądu ta sama historia. Plastik trzymający szybę wewnętrzną się przytopił. Górna grzałka sama z siebie odpadła. Śrubka się odkręciła xD

Edytowane przez marko
Opublikowano

Ja wziąłem do domu głównie bosch/elctrolux. Tylko Lodówka i zamrażarka z Samsunga. Zmywarkę stolarz mi polecił z electroluxa bo ma jakieś inne zawiasy i ładniej się fronty spasowuje (podobno).

Ludzie teraz robią po dwie zmywarki w domu, bo się nie chce naczyń wyciągac, Heh 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Katystopej napisał(a):

W listopadzie kupiłem Boscha 45 za 2k, cała w inoxie :P

Akurat 45 nie do zabudowy z Boscha chyba wszystkie (od 1700) mają metalowe - nie wiem czy jeszcze wszystko "stare modele". czy diabli wiedzą co W najbardziej popularnych 60 pod zabudowę Bosche ze średniej półki +/-2500 to najczęściej plastik fantastik.

Edytowane przez bergercs
Opublikowano

Mam Hotpoint Ariston od 8 lat, jeden z tańszych modeli.

Po 7 latach zaczął puszczać elektrozawór odcinający wodę (podejrzewam, że z powodu mocno zakamienionej wody, koszt wymiany śmiesznie niski) i zaczęły się wycierać napisy z najczęściej używanych przycisków, poza tym bez problemów, a oszczędzana nie jest - zmywanie średnio codziennie, nie płuczę naczyń przed włożeniem do zmywarki.

• Upvote 1
Opublikowano
54 minuty temu, baQus napisał(a):

Mam Hotpoint Ariston od 8 lat, jeden z tańszych modeli.

Po 7 latach zaczął puszczać elektrozawór odcinający wodę (podejrzewam, że z powodu mocno zakamienionej wody, koszt wymiany śmiesznie niski) i zaczęły się wycierać napisy z najczęściej używanych przycisków, poza tym bez problemów, a oszczędzana nie jest - zmywanie średnio codziennie, nie płuczę naczyń przed włożeniem do zmywarki.

Dokładnie to samo doświadczenie u mnie minus zawór. Teraz brałem sprzęt Amica Whirlpool do kuchni, zobaczymy. 

Opublikowano
21 minut temu, Katystopej napisał(a):

Jeszcze co do zmywarek, biercie z automatycznym otwieraniem drzwiczek, moja 6 minut przed końcem programu otwiera.

Ja to w starej wyłączyłem w obawie o blat, mimo że podklejony niby jest. 

Spuchł komuś blat od tego ?  ;) 

Opublikowano

Nie. Siemens ma specjalną blachę, którą przykręca się od spodu blatu. W Samsungu była folia i to było straszne dziadostwo. Moja zmywarką na programie ECO otwiera się spoooro przed zakończeniem programu. Że jak zapipczy powiadomienie o końcu programu, to naczynia są już wystudzone