Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Za studenta wynajmowałem pokój na 7 piętrze. Właścicielka 70-80 lat zawsze chodziła pieszo. 

Ogólnie trochę ruchu po schodach to jest zaleta a nie wada tak ogólnie dla zdrowia. 

Teraz  z żoną w klinice jesteśmy często i tam 8 piętro to ja zawsze wbiegam na górę. 

• Upvote 1
Opublikowano
W dniu 17.05.2025 o 07:11, GordonLameman napisał(a):

Księgowy zjebal po całości.

To niezaprzeczalny fakt. Inna kwestia - finansowo żona wyjdzie na 0 bo kwotę macierzyńskiego od ZUSu, którą miałaby dostać a nie dostanie, pokryje księgowy ze swojego ubezpieczenia.

Co by jednak nie mówić - pierwsza czerwona kartka dla niego przez ostatnie 5 lat współpracy.

17 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

No a ja muszę z powiatem uzgadniać instalacje progów zwalniających bo gówniarze w golfach mających 120KM nie mogą po wąskiej uliczce bez chodnika jeździć wolniej niż 100km/h.

Długa batalia aby zamontowali progi?

Opublikowano
Godzinę temu, Totek napisał(a):

200 koni może być i dużo i mało, a wszystko zależy od masy. Ja zawsze przeliczam masę przez moc i trzymam się max 6kg na jednego kunia. Wtedy to jakoś od biedy jedzie. Druga sprawa że preferuje lekkie auta do 1500kg, im cięższe tym większa bezwładność.

Nie no nie przesadzaj, moja E Klasa ma blisko 1,9t przy 224KM a to daje 8,5kg na KM. I wcale od biedy nie jedzie :E 

Opublikowano (edytowane)

@larry.bigl

To też zależy co kto oczekuje, co komu się podoba, dlatego mamy auta w różnych wersjach silnikowych. Świat byłby nudny gdyby skazywać wszystkich na to samo. Do mocy idzie się łatwo przyzwyczaić :hihot:

20 minut temu, trepek napisał(a):

A potem batalia by zdemontowali, bo zainstalują progi w najgorszej możliwej wersji, czyli trzeba zwolnić do 10 by nie urwać koła, a nawet jak nie trzeba to 90% ludzi i tak to zrobi (bo w tym kraju nigdy nie masz pewności jaką wersję progu zamontują). Potem ludzie odkrywają że auta przejeżdżają i ruszają generując hałas o każdej poże dnia i nocy. Zaczyna się batalia by zdemontować. Zatem pozostaje wybór, albo hałas albo bezpieczeństwo. Ot typowe wioskowe problemy.

A na sam koniec mieszkańcy biorą sprawy we własne ręce, próg jest i nie ma jednocześnie. Wszyscy zadowoleni. 

IMG_20250519_084128.thumb.jpg.58b431b9d370335049af750ae97cb26a.jpg

Edytowane przez Totek
Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, trepek napisał(a):

Długa. Ale warto :) 

16 minut temu, Totek napisał(a):

A potem batalia by zdemontowali, bo zainstalują progi w najgorszej możliwej wersji, czyli trzeba zwolnić do 10 by nie urwać koła, a nawet jak nie trzeba to 90% ludzi i tak to zrobi (bo w tym kraju nigdy nie masz pewności jaką wersję progu zamontują). Potem ludzie odkrywają że auta przejeżdżają i ruszają generując hałas o każdej poże dnia i nocy. Zaczyna się batalia by zdemontować. Zatem pozostaje wybór, albo hałas albo bezpieczeństwo. Ot typowe wioskowe problemy.

Będą te duże platformy, bo tu autobus jeździ w tygodniu :) 

A to, że trzeba zwolnić? O to chodzi. Lepszy hałas ruszania 0-40 niż golf pałowany 100 na łuku drogi bez chodnika, pobocza i wśród domków jednorodzinnych. 

Edytowane przez GordonLameman
  • Haha 1
Opublikowano
7 minut temu, Totek napisał(a):

@larry.bigl

To też zależy co kto oczekuje, co komu się podoba, dlatego mamy auta w różnych wersjach silnikowych. Świat byłby nudny gdyby skazywać wszystkich na to samo. Do mocy idzie się łatwo przyzwyczaić :hihot:

No tak, wiadomo ale też nie przesadzajmy, że 200KM auto ledwo jedzie (osobówka). To wystarczająca moc na codzień i nikt nie wmówi mi, że do zwykłej jazdy potrzeba więcej ;) 

Wrażeń może nie będzie w takim aucie jak w 350KM ale to nadal wystarcza z zapasem ;) 

• Upvote 1
Opublikowano

Dużo zmieniły małe silniki z turbo w segmencie c i d. Mamy jeszcze focusa 1.0 125km, żona tym jeździ, ale ja też dość często i da się tym fajnie sprawnie jeździć po mieście, skrzynia na trasę też dość długa i przy 110-130km/h jest ok. Jeszcze 15 lat temu królowały samochody z reguły z jakimś wolnossącym 1.4-1.6 o mocach 70-110km i skrzynią gdzie przy 120 piłowało 3,5k obrotów - tu naprawdę nastąpiła przepaść.

• Upvote 1
Opublikowano

Mam kilka autek z różnymi motorami, od civica 1.6 co sie kręci 9k przez 1.8t kopiące niutonem, do wolnossaka 3.2 i prawdę mówiąc, wszystkimi jeździ mi się dobrze. Brakuje mi tylko elektryka, ale to muszę poczekać aż będą miały 15 lat i będą ulepami :hihot: 

Opublikowano (edytowane)

było przykleić na mamuta :E

Godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

Jeżeli nie mówimy o cięzkich SUV-ach, a o segmencie C i D w hatchbacku lub sedanie to i 150Km wystarczy do normalnej jazdy. 

#niepopularna opinia - 150hp to jest aż nadto do sprawnego poruszania się po mieście i trasach szybkiego ruchu dla aut poniżej 1500kg - jak się uprę, to z każdych świateł ruszę pierwszy w swoim dieslu, przekroczyć stówkę idzie bez większych trudności, dwie paki na autostradzie też poleci.

Sam pęd motoryzacji do coraz mocniejszych aut jest dla mnie śmieszny (a zwłaszcza to, co się wydarzyło po 2015 roku, gdzie auta powyżej 200hp są juz normą). Ostatnio znajomy przewiózł mnie Muskowym wytworem w wersji Plaid czy jak to się zwie - po 4-5 startach na miejscu pasażera mało brakowało, bym obiad zwrócił. To jest zabawka, zajebiścia szybka zabawka, a że waży ponad 2 tony, to niesamowicie niebezpieczna zabawka.

Edytowane przez huudyy
  • Upvote 2
Opublikowano

W weekend byłem na całkiem fajnym off-roadzie. 6h jazdy w terenie w kilku chłopa 3 samochodami (stare Vitary), zjazdy, podjazdy, mnóstwo błota (dobrze że padało ostatnio :E), zakopanie się w torfowiskach, wyciąganie, babranie się po pachy. Mega fajne doświadczenie. 

Surowo, grubo i brudno. 

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
Godzinę temu, larry.bigl napisał(a):

W weekend byłem na całkiem fajnym off-roadzie. 6h jazdy w terenie w kilku chłopa 3 samochodami (stare Vitary), zjazdy, podjazdy, mnóstwo błota (dobrze że padało ostatnio :E), zakopanie się w torfowiskach, wyciąganie, babranie się po pachy. Mega fajne doświadczenie. 

Surowo, grubo i brudno. 

Stare Vitary super sprawa. 

Ojcu 4 lata temu znalazłem perełkę w DE i to naprawdę fajne auto :) 

Opublikowano

Tu akurat dobrze idiocie. Mocne auto nie musi być głośne. To samo tyczy się motocykli. U mnie na wsi jest taki klient, co lata motorkiem 125 do szkoły. Aż mnie czasem korci, żeby za nim pojechać i ze starymi porozmawiać, bo po pierwsze - jeździ jak idiota* i mówię to z punktu widzenia motocyklisty, po drugie - pierdzi tak, że z kilometra go słychać.

*

nie że szybko, bo co on na tym 125 może. Bardziej chodzi mi o to, że np. potrafi mi się przykleić 3 metry za dupą i jedzie trzymając kierę jedną ręką. Przez wieś. Tylko czekać na awaryjne hamowanie i będę go wyciągał z bagażnika.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

To masz na pocieszenie, bezimienny bohater zrobił dobrą robotę: 

Kurde. To zdjęcie na pewno jest z 2025 roku? Bo wygląda na 2005 :E

Może ziomek tępi krety tym wydechem? :E

Edytowane przez marko
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 18.05.2025 o 09:38, KiloKush napisał(a):

https://www.fakt.pl/wydarzenia/polska/warszawa/warszawa-tragiczny-wypadek-na-modlinskiej-zgineli-rodzice-3-latki/1zdqhl3?utm_term=autor_6&utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=fakt-page-post

Zostawili 3 letnie śpiące dziecko żeby przycisnąć 539 konnego GLSa po Warszawie. Według świadków zapier*. Zginęli oboje. Niezły mental tam mają w tej Warszawie.

Tuż koło mojej chaty wypadek, często tutaj latają...

W dniu 18.05.2025 o 12:51, TheMr. napisał(a):

Kierowca pomylił sedana z wysokim SUVem który nie ma możliwości jezdnych osobówki i tyle. 

O to to, ostatnio przejechałem się Q5, no nie da się tym jechać jak moją Vectrą, u siebie mógłbym jeszcze cisnąć i dokręcać do zakrętu, tak tutaj momentalnie noga z gazu i "oooo co to, to nie", a szybko wcale nie było.

2 tygodnie urlopu, trochę tutaj naklepaliście w tym czasie :E

Edytowane przez lesiu155
Opublikowano

Ja z CIvica przesiadłem sie na Citany... ;) Ja nigdy nie hamowałem przed zakrętami... ;) 

Ale plus Citana jest taki, że moja Żona, która śmiga Accordem miała kiedyś pomysł na suva i już nie chcę, bo to za bardzo buja za zakrętach i od wiatru. 

Opublikowano
2 godziny temu, Gang napisał(a):

śmiga Accordem miała kiedyś pomysł na suva i już nie chcę, bo to za bardzo buja za zakrętach i od wiatru. 

O ile w trasy kombi uwielbiam: nisko, szybko, tak wokół komina Scenic mega wygodny: łatwo się wsiada, łatwo zapian pasy dziecku itd.

• Upvote 2
Opublikowano
19 godzin temu, marko napisał(a):

Twoja żona wykluczyła SUV, bo Citan buja się na zakrętach? 

To dłuższa historia ;) 
Citan się bujał i zasiał ziarno wątpliwości. 
Potem wziąłem GLB i EQB na weekend i to tylko potwierdziło, że niskie auto się inaczej prowadzi. 

Opublikowano
20 minut temu, Gang napisał(a):

To dłuższa historia ;) 
Citan się bujał i zasiał ziarno wątpliwości. 
Potem wziąłem GLB i EQB na weekend i to tylko potwierdziło, że niskie auto się inaczej prowadzi. 

U mnie na wiosce jest taki zakręt gdzie widoczność zerowa. Obok kościół, szkoła, przedszkole. Oczywiście wszyscy podludzie w Tucsonach jadą tam 30 ponad limit i nie umieją się zmieścić na swoim pasie. I ogólnie każdy Tucson na wiosce tak jeździ. Nie rozumiem fenomenu tego auta. Jechałem kiedyś nim i prowadził się słabo.