Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 minut temu, bergercs napisał(a):

Dzbanek Brita plus filtry pod twardą wodę - wychodzi to taniej niż większość filtrów "ekspresowych".

W Mysłowicach mamy jedną z najmiękkszych wód w kraju, filtr w ekspresie i tak "przeprogramowuje" na kolejny cykl, zmywarka chodzi bez soli, a w czajniku kamień praktycznie się nie odkłada :E

3 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Y

P

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, dannykay napisał(a):

Aha, czyli to ja jestem dziwny? :E

:puchar:

41 minut temu, bergercs napisał(a):

Dzbanek Brita plus filtry pod twardą wodę - wychodzi to taniej niż większość filtrów "ekspresowych".

Miałem Britę P1000, potem przy przeprowadzce przez chwilę używałem dzbanka z brity. Bardzo szybko wróciłem do P1000, z tym że zrobiłem upgrade na P3000 (po prostu większy).  Od 4 lat zero kamienia na czajniku czy ekspresie. ZERO. Z dzbankiem już po 2tygodniach widziałem biały nalot w czajniku. Do tego masz wodę bieżącą, a nie czekasz, aż Ci nakapie do dzbanka. 

Edytowane przez marko
Opublikowano

Eh w lutym wymieniałem żarniki, dziś przyjeżdżam z roboty a tu jeden nie świeci, wyłączyłem i włączyłem światła i załapał. Pewnie zaraz go szlag trafi. Znów się z tym pier... to mnie szlag trafia. 

Opublikowano
2 godziny temu, marko napisał(a):

:puchar:

Miałem Britę P1000, potem przy przeprowadzce przez chwilę używałem dzbanka z brity. Bardzo szybko wróciłem do P1000, z tym że zrobiłem upgrade na P3000 (po prostu większy).  Od 4 lat zero kamienia na czajniku czy ekspresie. ZERO. Z dzbankiem już po 2tygodniach widziałem biały nalot w czajniku. Do tego masz wodę bieżącą, a nie czekasz, aż Ci nakapie do dzbanka. 

Żadnego kamienia (białego osadu) z dzbanka nie miałem -  i to przy maga twardej wodzie z Jury (Jura Krakowsko-Częstochowska a nie z ekspresu Jura). Wody z dzbanka używam tylko do ekspresu oraz stacji parowej - przy montażu P3000 w oda z kranu szłaby na x innych rzeczy - więc przy twardej wodzie żywotność do pół roku: bilans finansowy się nie spina (zapas filtrów na ponad rok do dzbanka). Jeśli już montować to duży zestaw, żeby obsłużył również zmywarkę - tyle, że po pewnym okresie koszt filtrów przekroczy cenę nowej zmywarki.

Opublikowano (edytowane)

Przecież P1000 nie podłączasz do starej baterii, tylko do nowej trójdrożnej czy jak to się tam zwie. Masz wodę zimną/ciepłą/filtrowaną. No chyba, że masz baterię montowaną bezpośrednio do ściany, a nie do zlewu, to ok. Nie da się 

Edytowane przez marko
Opublikowano

Też jestem zbieraczem, kupowaczem na zapas. Od tego mam komórkę na półpiętrze. I to prawda, można na tym kupę hajsu oszczędzić. Kupuję na zapas wszystko to co jest w bardzo dobrej cenie i ma długi termin przydatności bądź nie ma go wcale. Jak się szał w covid zaczął to nawet po srajtaśmę nie musiałem specjalnie iść bo i tak miałem zapas na pół roku 8:E

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
5 godzin temu, marko napisał(a):

Nie wiem jak w Polsce, za corony był okres, że w DE nie szło kupić srajtaśmy.

W PL nie dość, że nie można było kupić srajtaśmy to nawet nie można było iść do lasu i posadzić dwójkę, bo lasy zamknęli :E 

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, marko napisał(a):

Przecież P1000 nie podłączasz do starej baterii, tylko do nowej trójdrożnej czy jak to się tam zwie.

Czyli moją niezawodną z dziesięcioletnią gwarancja mam wymienić na coś z bliżej nieokreśloną trwałością za +/-500 /są też"nieco droższe"/ żeby raz dziennie dolać wody do ekspresu plus w weekend 2 litry do żelazka :-) Tak jak pisałem - dzbanek służy tylko na zastępstwo filtra ekspresu oraz zamiast destylowanej do prasowania - na Jurze jest bardzo dobra ale też bardzo twarda woda.

Edytowane przez bergercs
Opublikowano
31 minut temu, Kowal_ napisał(a):

Też jestem zbieraczem, kupowaczem na zapas. Od tego mam komórkę na półpiętrze. I to prawda, można na tym kupę hajsu oszczędzić. Kupuję na zapas wszystko to co jest w bardzo dobrej cenie i ma długi termin przydatności bądź nie ma go wcale. Jak się szał w covid zaczął to nawet po srajtaśmę nie musiałem specjalnie iść bo i tak miałem zapas na pół roku 8:E

ja też lubię korzystać z okazji

ale jak to w życiu bywa moja nie cierpi. 

ale najbardziej szlag mnie trafia jak jest podpasek braknie, ile ja to razy w niedzielę do żabki/ na stację jechałem... 

jakbym ja mial okres co miesiąc to miałbym pół roczny zapas i to tylko na promocji kupiony. ;E