Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, KiloKush napisał(a):

BMW jest bardziej popularne od Renault i Dacii. Elektryki też są szybsze niż powinny. Często widzę, że ludzie w nowych autach zwłaszcza BMW czy suvach i elektrykach jadą znacznie szybciej niż ich umiejętności czy możliwości pojazdu.

Jak oceniłeś ich umiejętności? Telepatycznie? Patrząc na twarz? Ubiór? :) 

A możliwości pojazdu jak? Znasz każde auto na rynku od podszewki?

Czy to był typowy "stary" na drodze? :E 

image.png.141c8eaef6537caa98831c9f681b671c.png

• Haha 1
Opublikowano

Przy BMW się zgodzę, przy elektrykach nie bo nikt kto lubi zapie... nie kupuje 2.5 tonowego elektryka bez dźwięku :E Poza tym prądu nie ma żeby szaleć :E 

Ale od BMW i tak są gorsi kierowcy Audi. To jest wręcz standard że jak jedzie Audi to złamie przepisy, no serio prawie zawsze. Nawet dziś na skrzyżowaniu mnie wyprzedzał bo jechałem lewym pasem 60km/h na 50 km/h... On musiał z 80 gnać. 

Opublikowano
31 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Jak oceniłeś ich umiejętności? Telepatycznie? Patrząc na twarz? Ubiór? :) 

A możliwości pojazdu jak? Znasz każde auto na rynku od podszewki?

Czy to był typowy "stary" na drodze? :E 

No jak ktoś notorycznie nie mieści się na swoim pasie na zakrętach wyjeżdżając poza linię bo i jedzie więcej niż limit, wyprzedza na ciągłej, jeździ na zderzaku, zaczyna wyprzedzać po czym musi hamować bo z naprzeciwka coś jedzie to jak kogoś takiego nazwać?

Opublikowano
18 minut temu, lesiu155 napisał(a):

Berg, czy gumy stabilizatora w W212 E200 CDI z 2013 (chyba) są wymienne? Przód. Bo moim zdaniem są, zdaniem mechanika podobno nie :E 

Tutaj 213 z 2019:

obraz.png.56e9546b2b9a8c1b3d22db49f001c4b6.png

Oficjalnie kmp drążek stabilzatora. Chyba, że pojawily się jakieś zestawy naprawcze.

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, galakty napisał(a):

Przy BMW się zgodzę, przy elektrykach nie bo nikt kto lubi zapie... nie kupuje 2.5 tonowego elektryka bez dźwięku :E Poza tym prądu nie ma żeby szaleć :E 

Ale od BMW i tak są gorsi kierowcy Audi. To jest wręcz standard że jak jedzie Audi to złamie przepisy, no serio prawie zawsze. Nawet dziś na skrzyżowaniu mnie wyprzedzał bo jechałem lewym pasem 60km/h na 50 km/h... On musiał z 80 gnać. 

U mnie na wsi jest parę elektryków i to nie tych bardzo szybkich ale takich 7s do setki. Widać ewidentnie, że baba się przesiadła z jakiegoś Suva/hatchbacka co miał > 11s do setki i jej od nadmiaru mocy odej*ało. Jeździ na zderzaku, wyprzedza nawet jak nie ma to sensu, raz mnie wyprzedała i musiała zjechać bo zza zakrętu jechał autobus. I non stop ją widzę jak jedzie 80-100 w zabudowanym. I odpieprza dzikie akcję.

Żeby nie było jest dużo szybszych elektryków ale nimi jakoś ludzie potrafią jeździć z głową. 

Edytowane przez KiloKush
  • Sad 1
Opublikowano
1 minutę temu, bergercs napisał(a):

Oficjalnie kmp drążek stabilzatora. Chyba, że pojawily się jakieś zestawy naprawcze.

https://allegro.pl/oferta/gumy-stabilizatora-przod-mercedes-w212-w218-do-a2123230965-26mm-2szt-17303952221?utm_source=google&utm_medium=product-carousel&utm_campaign=product-listing&utm_content=%2Flisting%3Fstring%3Dgumy%20stabilizatora%20mercedes%20w%20212&dd_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F Coś takiego znalazłem. Na aparts też są A.B.S. 274101 ale niedostępne.

Opublikowano (edytowane)

Eno stop, odczytalem W213 (a to rocznik) :-) Zaraz sprawdzę W212

Oficjalnie również kompletny, wychodzą gumy po nr stabilizatora (trzeba Vin bo okolo 6 rodzajów stosowano):

obraz.thumb.png.72eb4e96fb02a3ef9fe0cd6971dfb77b.png

Pytanie ile to wytrzyma, bo same marki bardziej kojarzące się z Alibabą.

Edytowane przez bergercs
Opublikowano
21 minut temu, KiloKush napisał(a):

No jak ktoś notorycznie nie mieści się na swoim pasie na zakrętach wyjeżdżając poza linię bo i jedzie więcej niż limit, wyprzedza na ciągłej, jeździ na zderzaku, zaczyna wyprzedzać po czym musi hamować bo z naprzeciwka coś jedzie to jak kogoś takiego nazwać?

Przedstawicielem handlowym :E 

• Like 2
Opublikowano
58 minut temu, galakty napisał(a):

To Cię zaskoczę bo zdecydowana większość osób, która wybrała EV jako powód zakupu podaje dynamikę i przyspieszenie, których nie ma w autach spalinowych w podobnym pułapie cenowym.

Ja wolę ciszę 500km i 3.9s do setki niż "pierdzący" wydech w starym E46 :E 

Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, bergercs napisał(a):

Pytanie ile to wytrzyma, bo same marki bardziej kojarzące się z Alibabą.

Wiesz, lepiej wymieniać raz w roku czy nawet częściej niż jeździć na wytłuczonych ;) Ten samochód to i tak gruz jest... Zdobędę Vin i podeślę bo teścia auto.

Edytowane przez lesiu155
Opublikowano
53 minuty temu, KiloKush napisał(a):

U mnie na wsi jest parę elektryków i to nie tych bardzo szybkich ale takich 7s do setki. Widać ewidentnie, że baba się przesiadła z jakiegoś Suva/hatchbacka co miał > 11s do setki i jej od nadmiaru mocy odej*ało. Jeździ na zderzaku, wyprzedza nawet jak nie ma to sensu, raz mnie wyprzedała i musiała zjechać bo zza zakrętu jechał autobus. I non stop ją widzę jak jedzie 80-100 w zabudowanym. I odpieprza dzikie akcję.

Żeby nie było jest dużo szybszych elektryków ale nimi jakoś ludzie potrafią jeździć z głową. 

Jakbym miał stare auto to bym specjalnie depnął po hamulcach żeby się wpakowała w tył i powiedział że jeżyk przebiegał przez jezdnię ;) 

29 minut temu, DjXbeat napisał(a):

Ja wolę ciszę 500km i 3.9s do setki niż "pierdzący" wydech w starym E46 :E 

No tak bo masz albo E46 albo elektryka 500KM, nic po środku. Tobie się sufit oderwał już dawno :E 

Ja wolę C63 AMG albo IS-F zamiast ciężkiego elektryka którym nie dojadę nad morze chyba że będę jechał 100 km/h ale wtedy po co mi 500 km?

• Upvote 2
Opublikowano
Godzinę temu, KiloKush napisał(a):

Kurna nie mieszkasz w mojej okolicy? :E U mnie też jest taka co z mito przesiadła się na białego mustanga mach-e (opisywałem kiedyś przeboje z tym autem) i jeździ jak po%$#na. Wyprzedza 300m przed swoim domem, żeby zaraz stanąć na środku drogi, bo czeka aż się brama  wjazdowa otworzy :E No cyrk. Jest to partnerka mojego kumpla i muszę mu przy okazji powiedzieć parę słów. 

• Upvote 1
Opublikowano
24 minuty temu, DjXbeat napisał(a):

Pokaż mi nowe auto, które ma ponad 500KM i kosztuje 190 tyś zł.. 

Albo 3 letnie za 120 tyś zł ;) 

W sumie po głębszym zastanowieniu to TSIki po wirusie. :E te 350KM robią i 4.5 do paki. Reszta to juz drożyzna. 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
15 minut temu, galakty napisał(a):

No tak bo masz albo E46 albo elektryka 500KM, nic po środku. 

Miałem takie coś po środku - w kwestii dynamiki nie daje takiej frajdy z jazdy jak EV.

A coś ze spalinówek o podobnej mocy i dynamice z tego samego rocznika kosztuje x1.5-2 co dałem za EV. ;)

Nie bez powodu mówi się że EV dają osiągi jakie mają auta 2x droższe. 

Opublikowano

Podziękuj ekologom i UE że auta są tak drogie u nas. Kiedyś fajne auto dające frajdę z jazdy nie kosztowało tyle. 

I poczekaj 10-15 lat to zobaczysz jak te BEV będą tanie.... One są tanie TERAZ żeby zachęcać, zabiorą wam dopłaty, dowalą do ceny prądu akcyzy i inne składniki jak do benzyny i się skończy. 

Ale wiem że i tak Ci nie przetłumaczę bo się schowałeś w BEV i nie wychodzisz. Nie rozumiesz punktu widzenia innej osoby, tylko EV najlepsze i koniec. 

3.9 do setki jest super - powiedz mi kiedy to wykorzystujesz? A może ścigniemy się niemiecką autostradą 200 km/h i zobaczymy kto odpadnie? Eeeee nie bo powiesz że tyle to się nie jeździ bo niebezpiecznie (po prostu nie dasz rady utrzymać tej prędkości, ale spoko). 

Masz wątek BEV i tam możesz zachwalać swoje auto, zostaw nam choć jeden wątek dla prawdziwej motoryzacji i ryku silnika :E 

Co tam mówisz? Aaaa nie sły...

Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, bergercs napisał(a):

Nie, lepiej wymienić kompletny stabilizator - nowy w ASO 890zl netto, niż placić kilkaset zeta za robociznę co kilka miesięcy /przez pierdzielonego Teamsa nie ma l z kreską/

Nie ma szans, że wywali tyle na staba całego :E A gumy wymienić to godzinka roboty samemu

WDD2122051A541617

Jeszcze polecisz jakieś klocki na przód?

Edytowane przez lesiu155
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, galakty napisał(a):

Podziękuj ekologom i UE że auta są tak drogie u nas. Kiedyś fajne auto dające frajdę z jazdy nie kosztowało tyle. 

I poczekaj 10-15 lat to zobaczysz jak te BEV będą tanie.... One są tanie TERAZ żeby zachęcać, zabiorą wam dopłaty, dowalą do ceny prądu akcyzy i inne składniki jak do benzyny i się skończy.

To za parę lat dam za nie więcej tak jak przez ostatnie parę lat więćej płacili użytkownicy spalinówek - proste :E 

Ale wiem że i tak Ci nie przetłumaczę bo się schowałeś w BEV i nie wychodzisz. Nie rozumiesz punktu widzenia innej osoby, tylko EV najlepsze i koniec.

Przecież to Ty masz fobie na punkcie EV i w każdym możliwym aspekcie wypowiadasz się nie mając pojęcia o tych autach. Nawet teraz pierwszy zwróciłeś uwagę cytuje:

2 godziny temu, galakty napisał(a):

Po prostu wyprostowałem Cię - ludzie w większości za powód kupna EV podają osiągi jakie te auta generują. 

3.9 do setki jest super - powiedz mi kiedy to wykorzystujesz?

Co dziennie. Może kiedyś to zrozumiesz jak będzie miał możliwość jazdy tak dynamicznym autem spalinowym czy EV.

A może ścigniemy się niemiecką autostradą 200 km/h i zobaczymy kto odpadnie?

I co w ten sposób chcesz udowodnić? Jako użytkowni mam pełną świadomość wad i zalet aut EV. A Ty? 

Masz wątek BEV i tam możesz zachwalać swoje auto, zostaw nam choć jeden wątek dla prawdziwej motoryzacji i ryku silnika :E 

Za krótki jesteś by mi mówić co mogę robić ;) 

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano

I po raz kolejny spina o PREFERENCJE, jeden woli ciszę, a inny jak mu diesel dymi. 

Sam jestem w grupie spaliniarzy, bo mnie na to stać :E elektryka bardzo bym chciał ale na daily, a nie dream car'a. @DjXbeat Tesla to fajna fura, ale to nie jest samochód, za którym się obejrzę jak z niego wysiądę. Nie te emocje. 

• Upvote 1
Opublikowano
45 minut temu, DjXbeat napisał(a):

Miałem takie coś po środku - w kwestii dynamiki nie daje takiej frajdy z jazdy jak EV.

A coś ze spalinówek o podobnej mocy i dynamice z tego samego rocznika kosztuje x1.5-2 co dałem za EV. ;)

Nie bez powodu mówi się że EV dają osiągi jakie mają auta 2x droższe. 

Cena ceną ale auta 500KM+ przynajmniej te europejskie to już grube koszty serwisów, napraw, wysokie ryzyko awarii i problemy z trwałością. Jak ktoś jeździ dużo to tutaj dochodzi kolejne kilkadziesiąt tysięcy kosztów nawet za sam serwis. W elektryku masz większy spokój i nie martwisz się czy Ci zaraz nie wyskoczy komplet turbo do wymiany, wtryski, rozrząd czy inny bzdet. Duże koszty zaczynają się już praktycznie od V6 turbo w przypadku niemieckich aut, a z V8 koszty i problemy są jeszcze większe. W Audi S4 B9 nawet przy srogich 350KM człowiek się prosi o kłopoty. I jak to się ma do LS7 NA który już w 2006 roku miał 505 KM?