Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, bleidd napisał(a):

Mnie już telepie ma myśl o sprzedawaniu A3ki, jak będę Janusze szukać każdej ryski i wyliczać ile trzeba zejść z ceny. Po sprzedaży Bravo mam jeszcze traumę do tej pory :E

Na widok wyciszonego bagażnika (matami) stwierdził, że auto na pewno miało dzwona i w ten sposób to ukryłem. Upierałem się, że nie miało (raczej bym coś o tym wiedział - chyba że żona zaliczyła dzwona i przez noc w garażu wyklepała żę nie było śladu), pokazałem nawet zdjęcia z montażu wyciszenia - miałem przed/po - nic nie pomogło, zaczął od spodu szukać śladów migomatu i rzekomo nawet się doszukał (ciekawe...). Odjechał oburzony, że to jest "auto po dzwonie" i robie go w ciula i że robi mi przysługę, że nie dzwoni na policje bo oszukuje ludzi.

Czekaj czy ty jesteś beatlover z Laba? :E 

Opublikowano
Teraz, KiloKush napisał(a):

No jak ktoś się dziwi, że BMW z silnikami które wiecznie się psują i są drogie w naprawach są tanie, a ludzie wolą dopłacić za te mniej problematyczne to ma chyba jakieś problemy z myśleniem? Pomijam fakt dzwonienia do kogoś od kogo kupił Opla i ma BMW cholera wie jakie hehe 

Jak sprzedawałem opla, to bmw już stało pod domem, więc ją widział wtedy

Opublikowano
3 minuty temu, bleidd napisał(a):

Sprawiał wrażenie święcie przekonanego w to co mówi :P Albo to jakiś handlarz i już tak dobrze aktorzy

Handlarz dzwonił jako pierwszy i mówił "przyjeżdżam i biorę bez dyskusji". Ciekaw jestem czy rzeczywiście przyjeżdżają i biorą czy jeszcze negocjują na miejscu. W sumie to chciał rozsądne 1500 zł mniej dać. Mała cena za niesłychanie Januszow. Do tej pory umawiałem się z 3ma. Żaden nie przyjechał i nie poinformował, że mu się od widziało.

Opublikowano
19 minut temu, bleidd napisał(a):

Mnie już telepie ma myśl o sprzedawaniu A3ki, jak będę Janusze szukać każdej ryski i wyliczać ile trzeba zejść z ceny. Po sprzedaży Bravo mam jeszcze traumę do tej pory :E

Na widok wyciszonego bagażnika (matami) stwierdził, że auto na pewno miało dzwona i w ten sposób to ukryłem. Upierałem się, że nie miało (raczej bym coś o tym wiedział - chyba że żona zaliczyła dzwona i przez noc w garażu wyklepała żę nie było śladu), pokazałem nawet zdjęcia z montażu wyciszenia - miałem przed/po - nic nie pomogło, zaczął od spodu szukać śladów migomatu i rzekomo nawet się doszukał (ciekawe...). Odjechał oburzony, że to jest "auto po dzwonie" i robie go w ciula i że robi mi przysługę, że nie dzwoni na policje bo oszukuje ludzi.

Ja jak kiedyś zajmowałem się sprzedaż firmowego Mercedesa ML to handlarz odkręcił korek do wlewu oleju przy pracującym silnik u i twierdził, że jak pluje to silnik do wymiany i muszę zejść z ceny o 40% :E 

• Haha 2
Opublikowano
28 minut temu, bleidd napisał(a):

Mnie już telepie ma myśl o sprzedawaniu A3ki,

Masz samochód na firmę? Myślałeś o sprzedaży do salonu? Mi Lexus odkupił ESa rok temu po rynkowej cenie tylko, że chcieli abym wystawił F-Vat.

Opublikowano
29 minut temu, bleidd napisał(a):

Sprzedaż używanego dzisiaj to jakiś dramat, nie dziwię się że ludzie w leasing/najem idą. 

Opublikowano
7 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Ja jak kiedyś zajmowałem się sprzedaż firmowego Mercedesa ML to handlarz odkręcił korek do wlewu oleju przy pracującym silnik u i twierdził, że jak pluje to silnik do wymiany i muszę zejść z ceny o 40% :E 

Też miałem take asy. W 3 osoby przyjechali. Odkręcił korek od oleju i próbował ruszyć autem na ręcznym. Podobno to sprawdzało czy silnik jest ok. Sprzedawałem auto za 4000 zł :E kupił ktoś inny 

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, trepek napisał(a):

Masz samochód na firmę? Myślałeś o sprzedaży do salonu? Mi Lexus odkupił ESa rok temu po rynkowej cenie tylko, że chcieli abym wystawił F-Vat.

Wykup prywatny -> darowizna -> sprzedaż bez podatku po 6 msc.

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, bleidd napisał(a):

Wykup prywatny -> darowizna -> sprzedaż bez podatku po 6 msc.

Tak też można ale implikuje to problem z Januszami podczas sprzedaży plus ewentualne stresy za wady ukryte. Oddajesz do salonu i masz wywalone ;-) A jak sprzedaż + zakup samochodu jest w tym samym miesiącu to podatkowo dobrze wychodzi. Ale to zależy od tego jaką cenę daje salon. Jak pisałem - Lexus dał mi za ESa rynkową cenę (może to dlatego, że był to samochód, który 2 lata wcześniej od nich wziąłem i przez 2 lata u nich serwisowałem) a jak próbowałem sprzedać samochód z wolnej ręki to dawali 10 tys mniej niż salon i jeszcze kupujący chcieli drugi komplet kół do tego. A drugi komplet kół sprzedałem za niecałe 4 tys zł.

W każdym bądź razie - drogi są dwie :)

BTW.

Salon sprzedał kupionego odemnie ESa w niecały tydzień po wystawieniu... Totalnie nie rozumiem fenomenu tego egzemplarza samochodu. Ja go kupiłem 2h po dodaniu ogłoszenia na otomoto, sprzedaż też momentalna była :E

Edytowane przez trepek
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, trepek napisał(a):

Tu chodzi o 15letnie gruzy a nie świeżego lsa. Salony nawet nie patrzą na takie ulepy  :E

Edytowane przez Gret
Opublikowano

Nie myślałem o tej opcji za bardzo. Wady ukryte 2 letnim aucie raczej nie wystąpią, a jeśli tak - gwarancja. Zostają niestety Janusze.

A sprzedając do salonu wystawiam F-VAT. To się finansowo spina? Masz VAT i potencjalnie jakiś dochód (?) do opodatkowania.

Opublikowano
1 minutę temu, bleidd napisał(a):

A sprzedając do salonu wystawiam F-VAT. To się finansowo spina? Masz VAT i potencjalnie jakiś dochód (?) do opodatkowania.

Dużo zależy od formy opodatkowania, którą masz. Od kwot sprzedaży-zakupu. Bo z jednej strony masz sprzedaż czyli zysk, a z drugiej strony masz zakup czyli koszt. Od zysków płacisz, koszty odpisujesz. Najoptymalniej wychodzi:

- wykup (koszt, VAT do odpisania),

- sprzedaż (zysk, tutaj wiadomo, w zależności jaką formę opodatkowania masz tyle płacisz),

- zakup (koszt, znowu do odpisania).

Do tego zawsze dochodzi wykup ubezpieczenia w tym samym miesiącu (a więc kolejny koszt i odpis).

Najlepiej księgowego zapytać jak w Twoim konkretnym wypadku by to wyglądało. Czy się spina, czy nie. Czy lepiej iść w wykup prywatny.

• Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, trepek napisał(a):

Dużo zależy od formy opodatkowania, którą masz. Od kwot sprzedaży-zakupu. Bo z jednej strony masz sprzedaż czyli zysk, a z drugiej strony masz zakup czyli koszt. Od zysków płacisz, koszty odpisujesz. Najoptymalniej wychodzi:

- wykup (koszt, VAT do odpisania),

- sprzedaż (zysk, tutaj wiadomo, w zależności jaką formę opodatkowania masz tyle płacisz),

- zakup (koszt, znowu do odpisania).

Do tego zawsze dochodzi wykup ubezpieczenia w tym samym miesiącu (a więc kolejny koszt i odpis).

Najlepiej księgowego zapytać jak w Twoim konkretnym wypadku by to wyglądało. Czy się spina, czy nie. Czy lepiej iść w wykup prywatny.

Jakbyś nie liczył to nic nie wyjdzie lepiej niż sprzedaż bez podatku :E Bo niezależnie jaką masz formę opodatkowania to nie płacisz ani 1 zł podatku, a przy zakupie masz koszt. Nie ma co więcej liczyć.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Cappucino napisał(a):

Pewnie była "prosta droga" i "nie stanowił zagrożenia" jak to mi tutaj ktoś napisał, kiedy akurat linkowałem do:

https://www.zawszepomorze.pl/artykul/25249,nowe-przepisy-juz-dzialaja-pedzil-ponad-140-km-h-stracil-prawo-jazdy

krytykując tak znaczne przekroczenia prędkości.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, dannykay napisał(a):

@Krzysiak

orientujesz się jak tam 2.0 eco blue 190kuni (to jest hdi?) w mondeo ~~~2020-2022? 

To już jest silnik Forda, nie PSA. Mamy w firmie Rangera z 2020r z tym 190KM, już go raz tu opisywałem. W skrócie - obecnie ma 180kkm i jest bez adblue które na gwarancji w CAŁOŚCI było wymieniane 2 razy, dpf raz, chyba 2 razy wtryski. Od 50kkm jest spokój po ostatnich wymianach i usunięciu adblue.

Edytowane przez Katystopej