Skocz do zawartości

Intel Raptor Lake - 13/14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 godzin temu, Kadajo napisał(a):

Jesteś kompletnym IDIOTĄ i już wielokrotnie udowodniłeś to na forum, ale nie rozumiesz tego, bo jesteś idiotą.

A różnica między tym co masz na wykresach a tym co na filmie jest oczywista, bo nikt nie robi benchmarków wydajności nagrywając jednocześnie GP.

On nie jest idiotą tylko zwyczajnie celowo trolluje. Jeszcze od czasów PCLab. To wszystko.

• Upvote 1
Opublikowano

To nie ja doradzałem płytę, ja tylko proca...płyta to już inwencja właściciela :D 

Tak poważnie to coś mu jedna pamięć nie pasuje, bo nawet gdy tylko ją obsadzam nie wstaje, dziś ją wrzuciłem na ryśka, wstaje, xmp działa, jakieś tam na szybko testy przechodzi.

Ale już jest "wiedziałem, że kupię intela i będzie kupa, 20 lat na amd i nigdy problemu nie było a tu pierwszy intel i od razu problem" :rotfl2:

W każdym razie to, że działa na ryśku mi trochę utrudniło bo by szła na gwarancję i z głowy :hihot:

• Like 1
Opublikowano
56 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Idźta wpizdu z tym niebieskim...czerwone chodziło z 4x8GB bez problemu, tu nie jestem w stanie odpalić z więcej niż 3x8 8:E 

Nigdy ale to nigdy nie zmieniaj dobrego na "lepsze "  :heu:

Opublikowano
12 minut temu, leven napisał(a):

Side ma rację pisząc, że zwykła przekładka modułów miejscami potrafi uruchomić mobkę. Przerabiałem to na DFI P45 z Intelem 8400 :E 

Tutaj ta konkretna kość nie chodzi w żadnym banku na lga1700 i w każdym na am4, co mi skomplikowało trochę sytuację :E 

• Haha 1
Opublikowano
W dniu 16.12.2025 o 08:05, wallec napisał(a):

Nie widzę ani jednego dowodu na to, że otwiera się normalnie. Coś jest na rzeczy, czyżby normalnie nmto już z lagiem?

Masz niedowiarku. Wszystko otwiera sie błyskawicznie. Mówią Ci wszyscy, że jest ok, i że mógł miec on np. jakis konflikt sprzetowy itp roznie to jest, a Ty myslisz, że kazdy tak ma. Tak samo steam otwiera sie błyskawicznie, Epic otwiera sie dosłownie w 0.1s. Daj na luz, 14900k nie jest szybszy od 9800x3d no taka jest rzeczywistosc, ma natomiast pare atutów zwiazanych z wieksza przepustowoscia pamieci, np. komplikowanie shaderow itp :) 

• Haha 1
Opublikowano
8 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Masz niedowiarku.

jemu nie o to chodziło

8 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

14900k nie jest szybszy od 9800x3d no taka jest rzeczywistosc, ma natomiast pare atutów zwiazanych z wieksza przepustowoscia pamieci, np. komplikowanie shaderow itp :) 

z iloścą rdzeni

Opublikowano
43 minuty temu, Krzysiak napisał(a):

Ram był zły, a płyta też była zła :rotfl2:

Wieczorem jeszcze z tym pokombinuję, choć liczyłem na to że akurat zbieg okoliczności i padła, przez co będzie ułatwione zadanie :E 

Może CMOS wystarczy, żeby zatrybiło :hmm:

Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

Masz niedowiarku. Wszystko otwiera sie błyskawicznie. Mówią Ci wszyscy, że jest ok, i że mógł miec on np. jakis konflikt sprzetowy itp roznie to jest, a Ty myslisz, że kazdy tak ma. Tak samo steam otwiera sie błyskawicznie, Epic otwiera sie dosłownie w 0.1s. Daj na luz, 14900k nie jest szybszy od 9800x3d no taka jest rzeczywistosc, ma natomiast pare atutów zwiazanych z wieksza przepustowoscia pamieci, np. komplikowanie shaderow itp :) 

Jest już prawie ładnie, ale używasz wersji trial AIDA i program nie odczytuje czujników, dlatego o kant pupy rozbić ten test a i tak..... prawie widać to zwolnione tempo.
Jak odpalasz okienku GPU gdzie procesor musi zidentyfikować sprzęt, to przyciski wczytują się po chwili bo procesor identyfikuje sprzęt.
Popatrz u siebie a następnie na to nagranie uchwycone na i7 12700k stock.

Tutaj ziomek mówi o tym zjawisku -> ustawiłem dokładny moment, wystarczy nacisnąć play.
Siedział na AMD od r5 1600 aż 7800x3d.

Edytowane przez wallec
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, wallec napisał(a):

Jest już prawie ładnie, ale używasz wersji trial AIDA i program nie odczytuje czujników, dlatego o kant pupy rozbić ten test a i tak..... prawie widać to zwolnione tempo.
Jak odpalasz okienku GPU gdzie procesor musi zidentyfikować sprzęt, to przyciski wczytują się po chwili bo procesor identyfikuje sprzęt.
Popatrz u siebie a następnie na to nagranie uchwycone na i7 12700k stock.

Co Ty wymysliasz, teraz no jak nie odczytuje czujników, odczytuje tylko ich nie pokazuje wszedzie (randomowo). W zasadzie to odczytuje i nakłada trial(randomowo). Daj juz spokój, 

Na takiej samej zasadzie działa test z odczytaniem przepustowosci pamieci, robi sie kazdy, ale na niektore nakładany jest TRIAL.

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano
4 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

Co Ty wymysliasz, teraz no jak nie odczytuje czujników, odczytuje tylko ich nie pokazuje wszedzie (randomowo). W zasadzie to odczytuje i nakłada trail(randomowo). Daj juz spokój, 

Na takiej samej zasadzie działa test z odczytaniem przepustowosci pamieci, robi sie kazdy, ale na niektore nakładany jest TRIAL.

Sorry my man, ja to po prostu czuje jak używam eksploatora plików/internetu/programów, że one się doczytują.

AMD:
Klatka 1:
1.thumb.PNG.77e2316f3965986540e5a32bb0e2898f.PNG

Klatka 2:
2.thumb.PNG.d83c236e0637d6d652c83e87bfa5ac8d.PNG

Klatka 3:
3.thumb.PNG.2e952a6efe96e716e6b1ed311c3acae0.PNG
I brakuje jeszcze klatki 4 z "results".
Dodatkowo widzę, że masz fajnie skofigurowany windows tj. wyłączone animacje, nawet nieźle to działa.

Intel

Klatka1:
11.PNG.be119f41f58e8a137bca3f97ec7f6990.PNG

Klatka 2:
22.PNG.9b74baf132f515667e253d11faf6fc85.PNG

Opublikowano
1 minutę temu, Phoenix. napisał(a):

Debil bedzie dalej wymyslal nawet jakby nie bylo napisane "trial" ;) 

On nie jest debilem. Po prostu za bardzo uwierzył w ten kanał Jufesa, tam jest taka nagonka na AMD dosłownie jakby 9800x3d to był 1000x słabszy od 14900k(wyszukany egzemplarz testowy 1 z 20 który robi 6.2Ghz z pamiecia na 8000mhz z cl 34) i takie to porwnania, ze czasami przy tescie zapomina wlaczyc cieni na intelu i jest wiecej fps. .. 

Po prostu @wallecjak Ci mowie, ze jest ok, to uwierz a nie doszukuj sie czegos tam

Bądź jak image.png.8276bb70d023f3e4aea0072ed2d9cb8c.png

A nie jakZrzutekranu2025-12-17145752.png.ae2d42acc77871ed40c3c0abcaea337f.pngZrzutekranu2025-12-17145720.png.9afcd557813b3892161f1abdd9ba71cc.png

Na prawde, no nie wiem jak Ci to wytłumaczyc, moze on tą Aide odpalał z pendriv'a albo cos