Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj skończyłem Yakuzę 0. Bardzo ciekawa gra z niezłą fabułą. Szczególnie reżyseria przypadła mi do gustu, postaci ciut mniej, za każdym razem jak słyszałem Makoto to miałem ochotę wyłączyć dźwięk. Jest parę niedoskonałości typu: w gameplayu protagonista wszystkich bije a w cutscenkach dostaje wprdl. IMO trochę za dużo tu brutalności, niektóre sceny można było zrobić subtelniej i widz nic by nie stracił. Grając, w niektórych aspektach postawiłem na minimalizm. Wziąłem niski poziom trudności i praktycznie pominąłem minigierki, niektóre z nich wcale nie są mini. Najdłużej chyba grałem w kręgle, z 10-15 min ;-) Dzięki temu całość zrobiłem w 44h, a jak czytałem niektórzy potrafią spędzić w grze 150h. Koniec gry był dla mnie straszną dłużyzną, po ostatniej walce 45 minut cutscenek i napisów. Zdaję sobie sprawę że w większości gier końcówka jest za krótka, ale to już trochę przesada...szczególnie, że kończyłem dość późno, a chciałem zakończyć wszystko przed snem. Generalnie grę polecam i na pewno sięgnę po następne. Podobno w Yakuza 0 fabuła jest najlepsza, to aż się boję co będzie później.

Po Yakuzie miałem wrócić do Final Fantasy VII Remaster, ale raczej tego nie zrobię tylko pójdę w coś nowego. Trzecią część FFVII obejrzę na youtubie dla fabuły. No a dzisiaj zaczynam Persona 3 Reload. Zastanawiałem się czy przed trójką zrobić tryptyk P1-P2. Oglądałem gameplay jedynki na youtube i mi się podobało ale ostatecznie stwierdziłem że skoro trójkę już mam to nie ma co kombinować.

• Like 1
Opublikowano
W dniu 10.05.2025 o 09:14, Jinx napisał(a):

W podobny sposób się odbiłem od tej gry i to dwukrotnie. Ciekawe czy jeszcze znajdę czas na trzecie podejście.

Natomiast 1 wciągnęła mnie po uszy od początku i skończyłem ją dwa razy.

Ukończyłem wiedźmina 3, w końcu, 10 lat po premierze a pierwsze podejście miałem w 2015 :E

Warto. Gra jest świetna tylko niestety bardzo długo się rozkręca.

Polecam spróbować po raz trzeci i dotrwać do novigradu, bo właśnie wtedy gra robi się świetna.

• Upvote 2
Opublikowano

Ja też grałem przez miesiąc w Indianę. Nie dokończyłem gry, zmęczył mnie ten etap w dżungli i z łódką. Raczej już nie wrócę, bo na tapecie obok TLOU2 mam AC: Shadows, kilka gierek z Gamepassa, w tym ostatni DOOM.

• Upvote 1
Opublikowano
4 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Ja powoli kończę Indianę Jonesa. Gram w niego już 5 tygodni, a to przecież krótka gra :lol2:

Robiąc wszystkie łamigłówki, wracając do poprzednich lokacji i wszystko powoli czyszcząc na spokojnie spacerując 40-50h samego grania. 

Mi ta gra na tyle się spodobała, że właśnie na spokojnie wszystko wyczyściłem :E

Opublikowano

Kiedyś na XSX kupiłem na promce SOTR, konsoli juz nie mam ale zobaczyłem że w aplikacji na PC mi pokazuje że posiadam i mogę zagrać pewnie dzięki  Xbox Play Anywhere , odpaliłem i..

Jak ta gierka wygląda :o Praktycznie początek etap jungli ale 4K z HDR na 55" wygląda cudnie a TV nie mam pierwszej świeżości bo jakiś budżetowy Samsung z 2k22. Wcześniej jedynie tego z 2013 przeszedłem a ROTR gdzieś do połowy i przestałem.

Opublikowano

Po skończeniu nowego Dooma wróciłem do Persona 3 Reload. Mam 20 godzin na liczniku i, szczerze mówiąc, na razie trochę się męczę. Tempo gry jest ślamazarne, a Tartarus jako główny loch niestety nie pomaga - proceduralnie generowane piętra i powtarzalne walki szybko zaczynają nużyć. Najgorszy dung w grach, jaki widziałem.
Brakuje mi jakiegoś poczucia postępu albo urozmaicenia. Może później się to jeszcze rozkręci, ale na tym etapie mam wrażenie, że to najmniej angażująca z Person, w które grałem. 

• Like 1
Opublikowano
W dniu 22.05.2025 o 20:44, Jaycob napisał(a):

Po skończeniu nowego Dooma wróciłem do Persona 3 Reload. Mam 20 godzin na liczniku i, szczerze mówiąc, na razie trochę się męczę. Tempo gry jest ślamazarne, a Tartarus jako główny loch niestety nie pomaga - proceduralnie generowane piętra i powtarzalne walki szybko zaczynają nużyć. Najgorszy dung w grach, jaki widziałem.
Brakuje mi jakiegoś poczucia postępu albo urozmaicenia. Może później się to jeszcze rozkręci, ale na tym etapie mam wrażenie, że to najmniej angażująca z Person, w które grałem. 

Po skończeniu Ekspedycji szukałem czegoś na gierkowego "kaca". Kiedyś już próbowałem Persony 5 a teraz 3 i niestety za każdym razem odbijam się. Klimat tej szkoły sprawia, że czuje się jak PDF. Jestem już za stary na zabawę w szkołę. Natomiast kilka dni temu przez przypadek natknąłem się na demko Metaphor Refantazio. Core gry niby ten sam a klimat o niebo lepszy. Za kilka dni będzie w gamepass !

Opublikowano

Jestem już sporo dalej i fabuła zaczęła się całkiem nieźle rozkręcać. Są fajne twisty, nowe ciekawe postacie też się pojawiły. Doszły nowe skille, więc i gameplay zrobił się nieco ciekawszy.

A jeśli chodzi o Metaphor: ReFantazio - skończyłem i bawiłem się świetnie. Moim zdaniem to bardziej dojrzały tytuł, jeśli chodzi o tematykę i sposób prowadzenia historii. Klimat to już kwestia gustu - Metaphor idzie mocno w fantasy, z kolei P3R to jednak bardziej szkolne realia, mimo że porusza także ciężkie tematy (samo przywołanie Persony:

Spoiler

Strzelając sobie w głowę jest dość szokujące.  :D 

).

Dla mnie gameplay stoi wyżej - walki są dużo bardziej angażujące i system archetypów jest świetny. 

No i same dungeony - zwłaszcza te główne są dużo bardziej urozmaicone niż P3R. Każdy ma jakiś własny motyw, mechaniki, trochę zagadek… Nie ma nudy.
Dla porównania - w P3R jestem już na 60 piętrze Tartaru, a motyw dungu zmienił się tylko raz. W Metaphorze pod tym względem jest dużo lepiej.

• Like 2
Opublikowano
W dniu 8.05.2025 o 21:12, Henryk Nowak napisał(a):

Wiedźmin 3. Powiedziałem sobie, że w końcu to skończę, bo zaraz tej grze stuknie 10 lat. Wyruszam z Novigradu do Skellige, dużo jeszcze do końca? 

Rozwala mnie jak ktoś pyta "dużo jeszcze do końca" 

• Haha 1
Opublikowano
14 minut temu, Jaycob napisał(a):

Jestem już sporo dalej i fabuła zaczęła się całkiem nieźle rozkręcać. Są fajne twisty, nowe ciekawe postacie też się pojawiły. Doszły nowe skille, więc i gameplay zrobił się nieco ciekawszy.

A jeśli chodzi o Metaphor: ReFantazio - skończyłem i bawiłem się świetnie. Moim zdaniem to bardziej dojrzały tytuł, jeśli chodzi o tematykę i sposób prowadzenia historii. Klimat to już kwestia gustu - Metaphor idzie mocno w fantasy, z kolei P3R to jednak bardziej szkolne realia, mimo że porusza także ciężkie tematy (samo przywołanie Persony:

Pokaż ukrytą zawartość

Strzelając sobie w głowę jest dość szokujące.  :D 

).

Dla mnie gameplay stoi wyżej - walki są dużo bardziej angażujące i system archetypów jest świetny. 

No i same dungeony - zwłaszcza te główne są dużo bardziej urozmaicone niż P3R. Każdy ma jakiś własny motyw, mechaniki, trochę zagadek… Nie ma nudy.
Dla porównania - w P3R jestem już na 60 piętrze Tartaru, a motyw dungu zmienił się tylko raz. W Metaphorze pod tym względem jest dużo lepiej.

Chętnie bym dokończył demko ale podobno nie ma cross-save miedzy steam a microsoft store :- ( 

Opublikowano

Niestety, raczej się nie da tego zrobić w prosty sposób. Możesz spróbować ręcznie przekopiować save’y z folderu Steam do tego od wersji Game Pass. Tam zapis gry siedzi w folderze wgs:

C:\[Użytkownik]\AppData\Local\Packages\SEGAMetaphorReFantazio\SystemAppData\wgs\

Czy to zadziała? Trudno powiedzieć - nie mam gwarancji. Najprościej będzie po prostu przeklikać skończone już dialogi i przerywniki. A walki z tymi samymi przeciwnikami pójdą już znacznie szybciej. ;)

Opublikowano

Po Clair Obscur wzięło mnie na turówki, ale poszedłem w innym kierunku - XCOM2. Nadal świetnie się w to pyka, ale nieprawdopodobne jest, że tak dużo czasu minęło od premiery, a gra nadal zabugowana.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

@Vulc

A może Warhammer 40,000: Chaos Gate – Daemonhunters? Reskin XCOMa w zasadzie, plus trochę z Gears Tactics. Marketing tej gry nie istniał, w polskiej youtubosferze przeszła bez echa, bodajże tylko Rojson nagrał o niej materiał. Gdyby nie to, że trafiła do Humble Choice, to pewnie do dziś nie miałbym o jej istnieniu pojęcia. Na bazarku łowców ciągle do wyrwania za 20 kilka ziko. Albo prosto ze Steama za 40.

Edytowane przez Lypton