Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cóż, grze mogę podziękować za pchnięcia tego autora filmu do czegoś tak śmiesznego :E Nie wiedziałem, że takie bugi są możliwe.

Również czyta recenzje i to jest komedia,  bo poztywne mówią jaka ta gra jest słaba, a negatywne że jest dobra :E

Edit. Obejrzałem to znowu i nie śmiałem się tak od czasów parodii MGR:R :rodzinka:

Edytowane przez musichunter1x
  • Like 1
  • Haha 3
Opublikowano
18 godzin temu, Tankietka napisał(a):

Było na steamie 81% już jest 78%. Ciekawe na ile spadnie, bo, że będzie spadać dalej to oczywiste. 

Steamdb, jest bardziej dokładny :heu:

Ale wiecie co, jak gra stanieje do tych 50-60zł, to kupię i sam ją sprawdzę :cool:

OperaZrzutekranu_2025-02-23_182246_steamdb_info.png.437fae3f4cd72c62408b7e5a3bc3f510.png

• Like 1
Opublikowano

Ja postanowiłem zacząć raz jeszcze i chyba dałem się ponieść tym wszystkim negatywnym opinią w dniu premiery. Dlatego właśnie nie czytam recenzji... W sumie zarzut o tą ''makietę'' świata i przyklejone przedmioty jak się zastanowić to w takim KCD też jakoś mega interaktywne to nie jest. Tutaj pewnie normalnie nawet większej uwagi na to bym nie zwrócił. W każdym razie latam z wielkim młotem i wspomagam się czarami. Te drugie robią wizualnie robotę! Jestem dopiero w tym pierwszym mieście ale wkręciłem się i nawet mi się podoba. Walka fajna, dynamiczna i można pokombinować zmieniając bronie w locie. Jestem ciekaw jak bardzo będą zróżnicowane lokacje w późniejszych etapach.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Polecam kanał - jedyne rzetelne medium, bez cringu i toksycznego jadu.

W skrócie: gra powstawała przez 6 lat i w tym czasie przeszła przez dwa restarty. Pierwszy z nich miał miejsce po około 3 latach od rozpoczęcia prac w 2018 roku, kiedy to zmieniono kierunek rozwoju gry i usunięto multiplayer. Nie dziwie się więc, że są pewne braki.

Edytowane przez Jaycob
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

"Dno", a na Steam średnia ocen wpadających od graczy każdego dnia nadal utrzymuje się powyżej 70%. Nudnawy średniak im wyszedł i tyle. A czy osiągnie targety sprzedażowe zakładane przez MS, to inna sprawa.

Screenshot2025-02-25090651.thumb.png.654dff1065c0a9bd1d7a5d93c025ad8e.png

• Upvote 2
Opublikowano
5 minut temu, some1 napisał(a):

"Dno", a na Steam średnia ocen wpadających od graczy każdego dnia nadal utrzymuje się powyżej 70%. Nudnawy średniak im wyszedł i tyle. A czy osiągnie targety sprzedażowe zakładane przez MS, to inna sprawa.

Screenshot2025-02-25090651.thumb.png.654dff1065c0a9bd1d7a5d93c025ad8e.png

Ale na YT, żeby złowić kliki musisz zrobić krzykliwy tytuł i już ludzie, którzy nie ogarniaja rzeczywistości klikają i podniecają się click-baitem :) 

Ta gra wygląda jak absolutny przeciętniak, który do mnie zupełnie nie przemawia settingiem, ani niczym innym.

Opublikowano

Steamowe recki są dość zero-jedynkowe, podoba się albo nie. Ja lubię RPGi i w takim Avowed mogę się nawet nieźle bawić - nie oceniłbym wtedy gry negatywnie, ale grze jest bardzo daleko to dobrego RPG. I cały ambaras o to co zrobiły branżowe media - te nagłówki o tym, że czekał na taką grę 14 lat, że to gra roku czy najlepszy RPG. Gracze się wkurzyli i przełożyli wajchę w drugą stronę i teraz już tylko po niej jadą, dla kontrastu względem dziennikarzy growych. A kliki, sensacyjne materiały - że to się sprzedaje najlepiej, to jest druga sprawa.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
15 minut temu, bleidd napisał(a):

Gracze się wkurzyli i przełożyli wajchę w drugą stronę i teraz już tylko po niej jadą, dla kontrastu względem dziennikarzy growych.

Właśnie gracze to po niej jakoś szczególnie nie jadą, mimo tych wszystkich nagrzanych youtuberów. 70% pozytywnych ocen na Steam, nawet userscore na metacritic jest 7.0 (Xbox) i 5.1 (PC), więc ciężko mówić o review bombing. To nie jest porażka tej klasy co Redfall od Arkane.

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, some1 napisał(a):

Właśnie gracze to po niej jakoś szczególnie nie jadą, mimo tych wszystkich nagrzanych youtuberów. 70% pozytywnych ocen na Steam, nawet userscore na metacritic jest 7.0 (Xbox) i 5.1 (PC), więc ciężko mówić o review bombing. To nie jest porażka tej klasy co Redfall od Arkane.

Fallout New Vegas też to nie jest i nigdy się nawet nie zbliży do tego arcydzieła, albo do Fallout 1 i 2. Tamtych ludzi co tworzyli te arcydzieła już tam nie ma.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, some1 napisał(a):

A ile tych graczy? I nie. Nie GamePass.

Stalker i Starfield były w GP, a jakie liczby na Steam'ie zrobiły?

avoided.jpg

stalker.jpg

starfield.jpg

Ok. Bugthesda jest większym studiem i ma o wiele popularniejsze franczyzy.

Ale Stalker? To jest poziom popularności poniżej New Vegas chociażby.

Edytowane przez crush
  • Like 1
Opublikowano
19 minut temu, crush napisał(a):

Stalker i Starfield były w GP, a jakie liczby na Steam'ie zrobiły?

Czego oczekujesz, drugiego Obliviona? :) Poprzednie hiciory Obsidianu:

Screenshot2025-02-25161655.thumb.png.026e4f56bd14662cbe5ddec33ca2d858.png

Screenshot2025-02-25161631.thumb.png.fc1f7dc165ce92f4809e46b1e343c567.png

Pillars of Eternity to nie jest marka, która przyciąga tłumy. Mam wrażenie, że Stalker jest dużo bardziej rozpoznawalny.

Opublikowano
4 godziny temu, some1 napisał(a):

Pillars of Eternity to nie jest marka, która przyciąga tłumy. Mam wrażenie, że Stalker jest dużo bardziej rozpoznawalny

Baldur's Gate to marka która była martwa od 20 lat. A te 20 lat temu też była głównie dla nerdów. Ten typ gier to dalej jest stosunkowa nisza bo teraz wszystko musi być action, gdzie nawet Final Fantasy w tej kwestii się poddało.

Larian to również nie jest EA, R*, Ubi czy Bethesda. Przed sukcesem BG3 porównania rozmiarem i sukcesami do Obsidian są IMO jak najbardziej na miejscu.

A jednak dało się odnieść gigantyczny sukces rewitalizując martwą od 20 lat franczyzę, w niezbyt popularnej obecnie konwencji rozgrywki.

Pillarsy 1 miały peak na Steamie w wysokości 42 000 graczy. Deadfire 23 000. Obie zostały ciepło przyjęte.

To 19 000 Twoim zdaniem nie jest dramatem?

Opublikowano
48 minut temu, crush napisał(a):

Przed sukcesem BG3 porównania rozmiarem i sukcesami do Obsidian są IMO jak najbardziej na miejscu.

A jednak dało się odnieść gigantyczny sukces rewitalizując martwą od 20 lat franczyzę, w niezbyt popularnej obecnie konwencji rozgrywki.

Tutaj pozwolę się nie zgodzić, Divinity: Original Sin 2, które wyszło rok przed Deadfire pozgarniało sporo nagród/wyróżnień i zdobyło uznanie graczy. Peak na steamie 93k vs niecałe 23k Deadfire. 

image.png.040019bd727f839806daaaaa04a24da7.png

Do wyjścia BG3 to był cRPG, po który sięgali ludzie nie mający styczności z tym gatunkiem i jak komuś nie przeszkadzała turowa walka (w tym momencie już chyba sztandarowy punkt Lariana) to prawie wszyscy byli zadowoleni. I w przeciwieństwie do Deadfire bardzo mocno i długo trzymało cenę.

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, crush napisał(a):

Baldur's Gate to marka która była martwa od 20 lat. A te 20 lat temu też była głównie dla nerdów.

Przecież za Baldur's Gate stoi cała marka D&D. Największy RPG na świecie. Miałeś od premiery BG inne tytuły w tym uniwersum (jak Neverwinter Nights), miałeś też remastery od Beamdoga, które sprzedały się w kilku milionach kopii każdy. Więc nie, BG to nie jest seria którą nagle ktoś wyciągnął z piwnicy po 20 latach zapomnienia.

W porównaniu z tym całe uniwersum Pillars of Eternity to raptem dwie gry, do tego reprezentujące inny gatunek niż Avowed. Skoro Avowed zrobiło 19 tyś na Steamie i jest dramatem, to jak nazwiesz wynik Deadfire? Dramat + 20%? :E

Tak czy inaczej, w temacie sprzedaży mamy póki co bardzo szczątkowe informacje i raczej nigdy się nie dowiemy czy gra osiągnęła zakładane zyski, chyba, że jakiś insider coś chlapnie. Microsoft mocno promuje grę na swoim podwórku, w Xbox app banner Avowed wisi na głównej stronie, do tego wszystkie kluczykownie w dobrych cenach, pudełka i lokalni dystrybutorzy to klucze do Microsoft Store albo Battle.net, a nie na Steam. Tych kopii w statystykach Steama nie zobaczysz.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, some1 napisał(a):

Przecież za Baldur's Gate stoi cała marka D&D. Największy RPG na świecie.

Nie te czasy. Na rynku cRPG to już nie taka potęga jak za czasów BG.

5 minut temu, some1 napisał(a):

Miałeś od premiery BG inne tytuły w tym uniwersum (jak Neverwinter Nights), miałeś też remastery od Beamdoga, które sprzedały się w kilku milionach kopii każdy. Więc nie, BG to nie jest seria którą nagle ktoś wyciągnął z piwnicy po 20 latach zapomnienia.

No proszę Cię. Neverwinter Nights 2 wyszło 19 lat temu. Jakie gry na tym systemie odniosły duży sukces od tego czasu? Ile ich wyszło? A jak nie patrzeć na sam system D&D tylko na najpopularniejsze uniwersum, czyli Forgotten Realms to w ogóle martwy temat.

Sprzedały się raczej głównie wśród starych fanów. Tu raczej nie ma co mówić o rezurekcji marki przez Beamdog.

I tu ponownie rodzi się pytanie - dlaczego Avowed nie przyciąga ani wyjadaczy, ani nowych?

12 minut temu, some1 napisał(a):

W porównaniu z tym całe uniwersum Pillars of Eternity to raptem dwie gry, do tego reprezentujące inny gatunek niż Avowed. Skoro Avowed zrobiło 19 tyś na Steamie i jest dramatem, to jak nazwiesz wynik Deadfire? Dramat + 20%? :E

Uniwersum BG to też 2 gry i to dwudziesto letnie. Bo nie oszukujmy się, że trzon graczy BG3 to fani D&D.

Tyle, że gatunek Avowed to powinien być w dzisiejszych czasach plus. Bo tak, PoE to już w ogóle nisza niszy.

17 minut temu, some1 napisał(a):

Tak czy inaczej, w temacie sprzedaży mamy póki co bardzo szczątkowe informacje i raczej nigdy się nie dowiemy czy gra osiągnęła zakładane zyski, chyba, że jakiś insider coś chlapnie. Microsoft mocno promuje grę na swoim podwórku, w Xbox app banner Avowed wisi na głównej stronie, do tego wszystkie kluczykownie w dobrych cenach, pudełka i lokalni dystrybutorzy to klucze do Microsoft Store albo Battle.net, a nie na Steam. Tych kopii w statystykach Steama nie zobaczysz.

Będzie wiadomo. W tej branży jak się ktoś nie chwali to oznacza, że nie ma czym.

Opublikowano
9 minut temu, crush napisał(a):

I tu ponownie rodzi się pytanie - dlaczego Avowed nie przyciąga ani wyjadaczy, ani nowych?

A czemu Deadfire nie przyciągnął? Albo Outer Wilds? To "klapy" tego samego kalibru, według liczby graczy na steam.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, some1 napisał(a):

A czemu Deadfire nie przyciągnął? Albo Outer Wilds? To "klapy" tego samego kalibru, według liczby graczy na steam.

Outer Wilds to był słabiak z problemami bardzo podobnymi do Avowed.

Deadfire wydaje mi się, że właśnie przyciągnął starych. Ba. Oni chyba nawet nie celowali w nowsze generacje.

Avowed i Outer Wilds w teorii teorii były u podstaw bardziej "zoomer friendly", więc powinny gnieść takie Deadfire.

Tylko co z tego skoro całe "mięso" tych gier jest nijakie?

Edytowane przez crush
  • Upvote 1