Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@Gret Kup sobie PTM od gelida, latwiej sie go naklada. :) Ja jak pierwszy raz montowalem PTM, to mialem ten sam problem. Dopiero za drugim podejsciem udalo mi sie zdjac folijke bez rozerwania pada. %-) Mozna tez nalozyc bezposrednio na chlodzenie i pod wplywem docisku samo sie do rdzenia przyklei, @Lameismyname kiedys tak robil. xD 

Edytowane przez RTXnietylko4060tiUSER
  • Like 1
Opublikowano
24 minuty temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

@Gret Kup sobie PTM od gelida, latwiej sie go naklada. :) Ja jak pierwszy raz montowalem PTM, to mialem ten sam problem. Dopiero za drugim podejsciem udalo mi sie zdjac folijke bez rozerwania pada. %-) Mozna tez nalozyc bezposrednio na chlodzenie i pod wplywem docisku samo sie do rdzenia przyklei, @Lameismyname kiedys tak robil. xD 

Ja nakładałem wyłącznie Gelida.

• Like 1
Opublikowano

Odpaliłem sobie ostatnio NV-UV żeby sprawdzić czy uda mi się jeszcze podbić UV w moim RTX 4080 Super ale mam problem z Afterburnerem mieszającym mi w mojej krzywej. Co bym nie zrobił to po naciśnięciu "Apply" Afterburner uparcie podbija mi całą krzywą o kilkadziesiąt dobrych MHz. Próbowałem to zrobić od razu po odpaleniu PC, póki karta zimna, podczas stress testu jak temperatury były powyżej 60°C, po dłuższym czasie w Idle ale gnojek uparcie spierda*a mi cała krzywą po swojemu. Czytałem że ma to związek z trybem boost zależnym od temperatury karty ale jak wspomniałem próbowałem przy wyższej, niższej temperaturze i nic. Kiedyś jak bawiłem się ręcznie w cały proces UV to jakoś mi się to udało ale teraz ni ch*ja. Jest jakiś patent na to? Szukałem po sieci i redditach ale patenty w stylu tworzenia plików .BAT wymuszających stałe taktowanie itp. nie pomagają. W NV-UV wyszło mi że mogę jeszcze zbić napięcie o kilkanaście mV ale Afterburner mi nie pozwala nawet tego przetestować xD 

Opublikowano (edytowane)

U mnie ustawił 0.9mv przy 2520mhz ale tak jak wyżej w profilu AB zapisuje jako 2595mhz, więc samemu zjechałem na 2520mhz i wszystko działa. Nv-uv nie mam odpalonego w tle. Nie myślałem że musi nadal siedzieć w tle, miał tylko sprawdzić UV . 

Mój profil to był 0.935mv 2580mhz z reddit, znalazłem jakieś nastawy.

Chciałem sprawdzić jak działa ten nv-uv, i wybrałem ten jeden profil ale musiałem ręcznie ustawić, bo jak napisałem ustawił za wysoko. Spadło o kolejne Waty względem mojego wcześniejszego 0.935mv. 

W czasie testów FPS spadł z 184 na na ok 174fps mając taki preset/profil, ok 4fps mniej względem 2580mhz na 0.935mv.

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano (edytowane)

Mi ustawił 2650MHz przy 900mV to  potem podczas testowania napięcie się nie zmieniło, ale uparcie podbijał się zegar do 2685MHz co przy takim napięciu wywalało już mi sterownik. Ciekawe bo nawet gdy robiłem UV tylko przez nv-uv i potem nie ruszałem nic w afterburnerze tak jak zasugerował @Kadajo to efekt dalej ten sam. Dopiero kompletny reset wszystkich ustawień afterburnera i instalacja na czysto najnowszych sterowników do karty pomogła. Ostatecznie i tak musiałem sam się jeszcze pobawić bo to co mi ustawił nv-uv nie było do końca stabilne. Narazie doszedłem do 2640MHz i 910mV i po paru h w Gothic Remake jest dobrze. Także programik fajny - potem jeszcze spróbuję potestować te gotowe presety.

Edytowane przez HenioElektryk