Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 25.07.2025 o 15:09, Send1N napisał(a):

Skończyłem Untamed 2025 (dzikość) całkiem fajny, ładne widoczki, eric bana w głównej roli robi robotę, natomiast temat strasznie oklepany.. takie 6/10 :thumbup: 

Mam identyczne odczucia, dla mnie to nawet 5/10. Jak ktoś lubi tego typu seriale to będzie się łapał na tym, że to wszystko już zna i widział. Ale widoczki przepiękne :) 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

DZIKOŚĆ (UNTAMED) 2025

Obejrzałem DZIKOŚĆ na netflixie jak tylko wyszła

uTvM3XE.jpeg

początek bardzo fajny potem tempo i klimat mocno siada i jest sporo dłużyzn, serial zamyka na końcu wszystkie wątki ale nie ma tego pierd**nięcia pod koniec, tylko jest "ooo to już koniec, no tak".

na plus swietne widoczki. To nie jest zły serial, ale mógłby być lepszy, to spokojne refleksyjne kino w którym główny wątek nie jest najważniejszy (w zasadzie jest kilka wątków i każdy w tym serialu jest tak samo istotny).

POKER FACE 2025

obejrzałem dwa odcinki serialu POKER FACE (dostepny np na skyshowtime) i jest całkiem sympatyczny, nie jest to serial który dobrze sie ogląda naraz , ale jest całkiem fajny gdy ogląda się jeden odcinek co pare dni.

nie wiem czy obejrze cały ale miło sie to nawet ogląda,

nie bede spojlerował za mocno jak ktoś chce coś więcej przeczytaj to np tutaj:

https://www.ppe.pl/recenzje/330390/poker-face-2023-recenzja-serialu-skyshowtime-columbo-w-spodnicy.html

Edytowane przez Oldman
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Poker Face jest baaardzo dobre. Lekkie, zabawne, świetnie napisane, bawiące się formułą kryminału. Po kilkunastu minutach wiadomo już kto kogo, jak i dlaczego i główny fun stanowi zabawa w kotką i myszkę między Charlie i mordercą. No i ten klimacik zapadniętych dziur w USA. 

Edytowane przez Lypton
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 24.07.2025 o 20:54, j4z napisał(a):

Wczoraj sobie myślałem, że już bardzo dawno nie oglądałem czegoś tak śmiesznego, że zaśmiałem się sam w domu, na głos. Dzisiaj podczas oglądania Tulsa King zaśmiałem się tak dwa razy 😀, podczas e01 i e03. :P

Dobrze się to ogląda, a tak zwlekałem.

Jednak nie wszystko, czego dotknie Sheridan, zamienia się w złoto. Na początku się pośmiałem, obejrzałem s01 i e01s02 i więcej nie mam zamiaru. 👎

Edytowane przez j4z
Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, j4z napisał(a):

Jednak nie wszystko, czego dotknie Sheridan, zamienia się w złoto. Na początku się pośmiałem, obejrzałem s01 i e01s02 i więcej nie mam zamiaru.

tak jak pisaliśmy tu już naście razy, Tulsa s1 to złoto, sezon 2 to dno i kilometr mułu, a oni o trzecim już śpiewają

tak jakby mistrz Sheridan miał praktykantów którzy to klepią, a on się podpisuje tylko

co by nie mówić, kowboj z niego cała gębą

taylorsheridan_november_fwm_cw39(1).jpg.6725b574874e40ce876dbbe7578f3c81.jpg

a Tulsy nie tknę nawet kijem...

Edytowane przez miro
Opublikowano
1 godzinę temu, j4z napisał(a):

Niestety nie dla mnie

ok, po prostu cie nie zrozumialem, bo żle napisaleś  :

2 godziny temu, j4z napisał(a):

obejrzałem s01 i e01s02

co wskazuje że obejrzałeś cały s01 i pierwszy odcinek sezonu 2, który jest totalną kupą

ok,ok, nie musi się wszystko wszystkim podobać.  ja np nie rozumiem fenomenu stranger things, a mnóstwo ludzi się tym zachwyca ;)

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, miro napisał(a):

żle napisaleś

Faktycznie chaotyczne te wpisy były. Pierwsze kilka odcinków spoko się oglądało i było śmiesznie, ale później już było nieciekawie, momentami kiepsko.

ST tylko 3 sezon mi nie siadł, ale co do finałowego mam obawy. :P

Edytowane przez j4z
Opublikowano

Skończyłem dzisiaj 8 sezon Rick and Morty. Niektóre odcinki imo spoko, inne słabsze ale generalnie całość na plus.  Jestem też po 8 odcinkach pierwszego sezonu Andor. Oglądałem to  z polecenia. Jak dla mnie ten serial jest po prostu nudny (przynajmniej na ten moment).  Podobnie miałem z Mandalorian, który porzuciłem po pierwszym sezonie. Chyba nie jestem wielkim fanem SW.

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Harddrinkingman napisał(a):

Skończyłem dzisiaj 8 sezon Rick and Morty. Niektóre odcinki imo spoko, inne słabsze ale generalnie całość na plus.  Jestem też po 8 odcinkach pierwszego sezonu Andor. Oglądałem to  z polecenia. Jak dla mnie ten serial jest po prostu nudny (przynajmniej na ten moment).  Podobnie miałem z Mandalorian, który porzuciłem po pierwszym sezonie. Chyba nie jestem wielkim fanem SW.

MANDALORIAN to familijny western (tak zrobiony by dzieci mogły oglądać) taka konwencja, wszystkie sezony dobre z wyjątkiem ostatniego który jest słabszy.
ANDOR to juz nieco powazniejszy temat (jeszcze nie tak powazny jak bym chciał ale jest swiatełko w tunelu ze moze cos kiedys nakręcą jeszcze lepszego), są lepsze i gorsze odcinki. Ogólnie zawsze mozna sie czepiać ale to i tak jedna z lepszych produkcji ze swiata STAR WARS

wiec jesli ci nie podpasowało to lepiej nie bedzie , bedzie tylko gorzej bo pozostałe seriale ze swiata SW są dużo słabsze. (no chyba ze wyjdzie kiedys coś nowego)

Ewentualnie jeszcze możesz zaryzykować i obejrzeć STAR WARS VISIONS (moze któryś odcinek ci podpasuje)

11 godzin temu, ODIN85 napisał(a):

Pierwszy najlepszy a potem dzieciaki nie wyglądały na dzieci:E

ja to widzę tak :E

6Ju3Irc.jpeg

Edytowane przez Oldman
  • Haha 3
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Skończyłem pierwszy sezon Andoru i jest odrobinę lepiej (niewiele ale jednak) niż na początku. Obejrzałem też 2 sezony norweskiego (powiedzmy) dramatu Pernille, a konkretnie sezon 4 i 5. Dla mnie nawet ujdzie ale ja jestem starym dziadem (w kiepskim w tym tygodniu nastroju) i chyba dlatego w miarę mi to siadło. W następnej kolejności (co niekoniecznie oznacza najbliższy czas) Bear sezon 4 lub spróbuję zmierzyć się z drugim sezonem Andoru.

Opublikowano (edytowane)

Mobland - no rewelacja. IMHO najlepsza rola Toma Hardy'ego, stworzony jest do kreowania takich zakapiorów, do tego perfekcyjna gra Helen Mirren i świetny Pierce Brosnan. Oglądało sie to jednym tchem.

Edytowane przez Katystopej
Opublikowano

Obejrzałem Szoguna. Daję takie 6+/10. Wolałem wersję z Chamberlainem. Ten ubogi krewny Toma Hardy'ego mi nie przypadł do gustu.

Dzikość 7/10 - lubię tego typu klimaty. Dałbym 8, gdyby nie skrajnie przewidywalne momenty fabuły.

Dojrzewanie - 8/10 bardzo ciekawy :) 

Departament Q - 8/10 fajnie zagrany, fajny szkocki klimat, aż mocno mi przypomniał wakacje w Szkocji, więc dla mnie to co najmniej 1,5 punktu dodatkowe :) 

Opublikowano (edytowane)

Obejrzałem własnie tego nowego Aliena i tak w skrócie. Wczoraj, conajmniej piaty raz obejrzałem sobie pierwszą częśc Aliena. Troche tak dla przypomnienia, a trochę by ugruntować punkt odniesienia dla nowego serialu w tym uniwersum. Dodam, że jest to film, który u mnie jest w boskim panteonie filmów wszechczasów.  Zresztą podobnie Aliens.

SPOILERY - raczej niewiele zdradzające, ale zawsze...  Starałem się pisać bardzo ogólnie.

E01S01 - Początek, to hołd czy też chamska zrzynka z Aliena (1979) - jak kto woli. Jeżeli ktoś dawno go nie oglądał, to po pierwszych 10 minutach serialu możę go nawet pomylić. Cieszy tu, że zdecydowali się w tym serialu na ten retro-futurystyczny styl ze starych filmów. Róznica, to aktorzy w tym prologu. W sumie tochyba trudno nie uznać tego za jakiś żart reżysera ponieważ rasy są niczym w zwierciadle odwrócone w stosunku do oryginału.  Kapitan czarny, naukowiec czarna kobieta, androi azjata, dwóch cwano-głupich mechaników to biali mężczyźni (tu połowicznie:). Itd. Później aktorzy  się zmieniaja, ale podobna reguła nadal obowiązuje. :) Główna aktorka chyba nieprzypadkowo bardzo podobna do Ality z filmu Alita-Battle Angel (polecam btw.). Jednak historia całkiem interesująca chodź głupia, scenografia i udziękowienime świetne. Reżyseria też trzyma poziom. Pod koniec miałem ogromny apetyt na kolejny odcinek.

E02S01 - średni. Dalsze rozwinięcie wprowadzającego w serial tła fabularnego. Tylko film jakby bardziej skierowany do nastolatków. Zaraz to sprawdzę, ale miałem wrażenie jakby to reżyserował ktoś inny niż pierwszy odcinek. Taki trochę "mniej uzdolniony". Jednak nadal przyjemnie to się oglądało, ale głównie ze względu na tą specyficzna i świetną technicznie oprtawę audio-wizualną. I ten pomysł na masakrę w klimatach wytwornego 18-towiecznego przyjęcia fenomenalny. Piękne to było.
Natomiast ostatnie dziesięt minut nie skomentuje, pomimo ochoty. Nie czytałem jeszcze żadnych recenzji ani komentarzy widzów na temat serialu, ale mam wrażenie, że to będzie główny temat dyskusji. :) Jest takie powiedzenia - chyba afrykańskie, że mądrość cię dogania, ale ty jesteś od niej szybszy. To w pełni jednak nie obrazuje zakończenia tego odcinka i źle prorokujena kolejne.

Serial ma spory potencjał by być dobrym. Jest sporo momentó na dodanie ciekawych retrospekcji w kolejnych odcinkach. Ogólnie, podobało mi się, ale ja jestem fanem uniwersum i bardzo dużo potrafię wybaczyć. Jest też sporo głupot, które rażą widza, który oglądając film potrafi jednocześnie myśleć. Dlaczego te korporacyjne wojsko nie posiada komunikacji bezprzewodowej, gdy technologia pozwala kominikować się pomiędzy systami słonecznymi? Jej brak leży w zasadzie u podstawy drugiego odcinka. Dlaczego cywilizacja galaktyczna (czy między-galaktyczna to nie wiem) w której wojują między sobią megakorporacje nie posiada obrony i komunikacji planetarnej i to na rodzimej planecie? Tego nie skwitujesz - bo taki kanon. I takich rzeczy jest niestety dużo na wielu płaszczyznach, a w szczególnosci w drugim odcinku.  Jestem ciekawy, jaki będzie odbiór serialu po tych dwóch pierwszych.

Hmm zacząłem od "tak wskrócie", ale jak pisałem, lubię to uniwersum. :)

Edytowane przez Sidr
  • Upvote 3
Opublikowano
4 minuty temu, Katystopej napisał(a):

No zajebisty, w pierwszym sezonie dzieje się tyle, że głowa mała. Świetny póki co dystopijny obraz ludzi. 

Jak dla mnie jeden z lepszych seriali S-F, i to zakończony :)

Co do Aliena: Ziemia, jak dla mnie chwilowo git, ale z ostateczną oceną wstrzymam się do końca.