Skocz do zawartości

Clair Obscur: Expedition 33

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Clair z RPGa ma tylko przypisywanie punktów do statystyk (i na upartego 3 wybory, z czego tylko jeden ma wpływ na zakończenie, bo to wybór zakończenia :P). O ile GOTY to dla mnie 50/50 pomiędzy CO:E33 i KCD2, to tutaj jawny rabunek

• Like 2
  • Upvote 4
Opublikowano

Ale RPG nie polega na przypisywaniu punktów do statystyk, tylko na ogrywaniu roli. Więc każda gra, która daje wybór co do sposobu grania może być uznana za RPGa, albo żadna, bo w każdej są jakieś ograniczenia.

Opublikowano
2 godziny temu, ODIN85 napisał(a):

To jakie masz lepsze?

Zgadzam się że w kategorii RPG powinno wygrać KCD. Clair jest świetne ale to nie ta kategoria. 

Godzinę temu, Gordek napisał(a):

Ale RPG nie polega na przypisywaniu punktów do statystyk, tylko na ogrywaniu roli. Więc każda gra, która daje wybór co do sposobu grania może być uznana za RPGa, albo żadna, bo w każdej są jakieś ograniczenia.

Idąc takim tokiem rozumowania Need for Speed też jest RPG bo odgrywam rolę kierowcy. 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, tuhmunud napisał(a):

Clair z RPGa ma tylko przypisywanie punktów do statystyk (i na upartego 3 wybory, z czego tylko jeden ma wpływ na zakończenie, bo to wybór zakończenia :P). O ile GOTY to dla mnie 50/50 pomiędzy CO:E33 i KCD2, to tutaj jawny rabunek

Tegoroczne wybory jak dla mnie to mogą sobie zwinąć w rulonik, zamoczyć w masełku i wsadzić w dupę. Grą roku klikanka-korytarzówka. Beka na całego. RPG roku??? Porównując z BG3 z 2023 roku to nawet nie wiadomo jak to nazwać :kupa: Zjazd jakościowy z poziomu S na okręgówkę.

Edytowane przez Grolshek
  • Like 2
Opublikowano
Teraz, Kadajo napisał(a):

Może ktoś widzi więcej w tej grze niż ty swoim płakaniem, pomyśl o tym, zanim napiszesz trzeci raz to samo.

Zabronisz mi mieć własne zdanie? Zabronisz mi o tym pisać co mnie boli? Po co jest forum DYSKUSYJNE w takim razie? Po to żeby się tylko zgadzać z ogólną wersją partii i lizać gówno jak miliony much?

Opublikowano
8 minut temu, Grolshek napisał(a):

Tegoroczne wybory jak dla mnie to mogą sobie zwinąć w rulonik, zamoczyć w masełku i wsadzić w dupę. Grą roku klikanka-korytarzówka. Beka na całego. RPG roku??? Porównując z BG3 z 2023 roku to nawet nie wiadomo jak to nazwać :kupa: Zjazd jakościowy z poziomu S na okręgówkę.

Gdzie masz lepszą fabułę w tym roku? Tylko nie pisz o KCD2.

• Upvote 1
Opublikowano
52 minuty temu, Grolshek napisał(a):

Porównując z BG3 z 2023 roku to nawet nie wiadomo jak to nazwać

Sam kończę BG3 i… no sorry, obie gry dostały GOTY, ale Baldur to kompletnie inna liga, praktycznie pod każdym względem (chociaż w 33 muzyka mi siedzi bardziej). Jeśli 33 to RPG, to BG3 jest… nie wiem, Ultimate Super Saiyan RPG? :D :E 

Tu możesz robić prawie wszystko - pełen kreator, wybór klasy, podklasy, tło, masa cech, a do tego multiclassing. Ogrom opcji, realne wybory moralne, które faktycznie coś zmieniają, romanse (z każdym, lol), eksploracja na poziomie: wchodzisz do studni i nagle jesteś w innym świecie... Walka turowa też turowa na max: każdy ruch ma znaczenie, dobór ekipy też, a pole bitwy to prawie sandbox - możesz podpalać, rzucać rzeczami, rzucać ludźmi, kopać,  kombinować ze statusami… trzeba używać głowy.

A w 33? No cóż, tam całość można rozwalić unikami i parowaniem, idzie się jak po sznurku... To takie RPG, jak z koziej… no, wiadomo skąd - fajny akcyjniak, ale z RPG to maj tyle, co nic.

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano

A powszechne zachwyty, masa filmów z analizą postaci i historii, wszelkie GOTY i wymienianie gry we wszelkich listach top-gier 2025, 9.6 na metacritic to masowy spisek :hihot:

Najwyraźniej gra aż tak siadła większości. A nie ma rzeczy, które będą się podobać absolutnie każdemu.

• Upvote 2
Opublikowano

Gra generalnie została mega ciepło przyjęta i przez graczy, i przez branżę. A że nie ma systemu walki na poziomie wielu innych produkcji z ostatnich lat? Nie ma. Czy ten zaproponowany dobrze się sprawdził? Jak najbardziej. Porównywać do BG3 zawsze będzie ciężko, już z pewnością w przypadku tytułu ze znacznie mniejszym bo budżetem i teamem developerskim.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Dziś wszystko, co ma drzewko skilli, cyferki w statystykach, ekwipunek albo jakiś level-up, od razu dostaje łatkę "RPG”. I przez to prawdziwe, "mięsiste erpegi" typu: BG3, Wasteland, Divinity czy Kingdom Come wrzuca się do jednego worka z tymi akcyjniakami.  Niedługo to i Need for Speed będzie RPG. :E 

Edytowane przez Jaycob
  • Like 1
Opublikowano

Pomimo tego, że Clair Obscure mi się mocno podobało (dla mnie na pewno gra roku) to nie nazwałbym tego RPG, ale jest też trochę tak jak pisze @Jaycob, jeżeli gra dostaje opcję rozwoju statystyk, skilli to już jest nazywana RPG. Według mnie mocno na wyrost. Co prawda są tutaj dwa zakończenia, ale tak naprawdę to jak gramy wcześniej nie ma na nie mocno wpływu, żadnych decyzji wcześniej się nie podejmuje, a to też należy do gatunku RPG. Tylko do jakiej kategorii tak naprawdę należy Clair Obscure? Gra fabularna? Gra akcji? W sumie ciężko powiedzieć. Indyk to też moim zdaniem raczej nie jest.