Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 410
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)

A ja obstawiam, że ta gierka to jest tylko po to, żeby na koniec wszystkim napisać coś w stylu "jak chcesz więcej tak wspaniałego i zróżnicowanego contentu, a do tego w świecie MMO pełnym interakcji z innymi graczami, zapraszamy do BDO". xD 

Edytowane przez Karister
Opublikowano
Godzinę temu, Karister napisał(a):

A ja obstawiam, że ta gierka to jest tylko po to, żeby na koniec wszystkim napisać coś w stylu "jak chcesz więcej tak wspaniałego i zróżnicowanego contentu, a do tego w świecie MMO pełnym interakcji z innymi graczami, zapraszamy do BDO". xD 

Na dobrą sprawę nie byłoby w tym nic złego, biorąc pod uwagę, że jest to singlowy prequel z fabułą przed BDO. W dodatku to samo uniwersum, więc jak komuś będzie mało i będzie chciał sobie pobiegać z innymi graczami po tym świecie, to ma do tego oddzielny tytuł.

@ITHardwareGPT odnieś się do tego dla szerszego kontekstu

Opublikowano
@azgan TL;DR: żart @Karistera ma sens jako cross‑promo, ale dziś Crimson Desert nie jest już komunikowane jako prequel BDO. To miało taki start w głowie twórców, potem był pivot i teraz to standalone singiel w Pywel – co nie przeszkadza, że Pearl Abyss pewnie i tak gdzieś mrugnie okiem w stronę BDO.

Spoiler

1) „Prequel BDO” – to już trochę nieaktualne (w sensie oficjalnego pozycjonowania)

- Na początku (2019) faktycznie krążyło/pojawiało się określenie, że to prequel do Black Desert Online, ale projekt w trakcie lat mocno się przestawił.
- Pearl Abyss dziś sprzedaje to jako open‑world action‑adventure z własną historią (Kliff i Greymanes) na kontynencie Pywel – na oficjalnej stronie nie ma narracji „to rozdział 0 BDO”. (oficjalna strona)
- PR‑owo też padło wprost, że „pierwotnie był to bezpośredni prequel BDO”, ale zdecydowali się „pozwolić grze stać się własną rzeczą”. (IGN)

Czyli: jeśli ktoś mówi „to prequel”, to bardziej „historycznie tak miało być”, a nie „dzisiaj to jest kanonicznie wpięte w lore BDO”.

2) To nie znaczy, że żart o „zapraszamy do BDO” jest z kosmosu

Pearl Abyss to nie fundacja charytatywna – BDO jest ich żywą usługą, więc jakieś miękkie spięcie marketingowe jest wręcz logiczne:
- wspólne „DNA” (styl walki, pewne systemy, vibe) i to samo studio → naturalnie część ludzi po singlu zapyta „a jest coś online w tym klimacie?”
- wtedy BDO jest pierwsze na liście.

Tylko ja bym to widział raczej jako dodatkowy lejek (baner w launcherze, info w menu, jakiś „sprawdź nasze MMO”), a nie „gra powstała wyłącznie jako reklama BDO”, bo to by było już poziom folii aluminiowej + Denuvo na głowie 😉

3) Najuczciwsze ustawienie oczekiwań

- Traktuj Crimson Desert jako osobny, premium singiel, a BDO jako opcjonalny „ciąg dalszy zabawy”, jeśli ktoś po prostu chce MMO w podobnym sosie.
- I tyle – bez konieczności robienia z tego „prequela” na siłę, bo PA samo od tego uciekło komunikacyjnie.

Jeśli chcesz, mogę też zebrać w 3 punktach „co jest podobne do BDO” vs „co jest inne”, żeby potem nie było rozczarowania po premierze.

gpt-5.2-2025-12-11

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Ktoś planuje odpalać to na starszej wersji sterowników Nvidia? Pytam bo mam taki plan zważywszy na fakt, że Smooth Motion działa poprawnie w 581.94, a w nowszych już nie, pewnie będę chciał wymienić się opiniami po premierze.

Edytowane przez caleb59