Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nie ma sensu rozkminiać takich detali póki nie zobaczymy gry na żywo na własnych monitorach. Tutaj w grę może wchodzić kompresja YT albo ustawienia renderowania wideo gościa, który sklejał ten gameplay.

Edytowane przez caleb59
  • Upvote 3
  • Odpowiedzi 3,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Godzinę temu, DITMD napisał(a):

Kogo obchodzą recenzje, sam sprawdzę, będzie git, to fajnie, nie, to uninstall, refund, negatyw, i biorę się za coś innego. To tylko kolejna gra w bibliotece.

Ja tam czasem rzucę okiem, ale bardziej kieruję się swoimi prefernecjami bądź opiniami graczy odnośnie danej gry z tego forum, na podstawie recenzji nie pamiętam kiedy ostatnio kupiłem gre 😅

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Wyleczyłem się z tych ''recenzji'' już wiele lat temu. XD

Kupuje wszystko jak leci na premierę i sam sprawdzam. W dobie tanich kluczy dziś wydanie 20-30 euro w dniu premiery to nie są jakieś wielkie pieniądze. Jak idę do kina na 2h filmu to łącznie wydaję pewnie więcej z żarciem na seans. 

Edytowane przez userKAMIL
Opublikowano (edytowane)

Tak jak i recenzje, opinie przypadkowych graczy mogą być mocno mylące, bo odbiór będzie się różnić w zależności od człowieka i samej gry. Chyba, że ktoś kogoś zna i wie mniej więcej, że mają podobny gusty, choć i tutaj można się przejechać. Kupowanie w cyfrze wszystkiego jak leci to już w ogóle absurd, ale co kto lubi. Dla mnie, w przypadku braku dema, najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest kupienie pudła na konsolę i ewentualna odsprzedaż - możliwie najmniejsze straty. W przypadku tytułów o "podwyższonym ryzyku", a takim jest Crimson Desert w moich oczach, tym bardziej nie warto sięgać po kota w worku. Grę, z tego co widać tutaj i nie tylko, na razie ciągnie głównie hype, który średnio znajduje podstawy w dostępnych materiałach. No, ale wszyscy wiedzą jak to działa - open world, smoki, pierdyliard rzeczy do zrobienia, 6h z buta po mapie z końca na koniec, ludzie nakręcają się z dnia na dzień. Dla mnie to na razie wielki znak zapytania. Produkcja, która reklamowana jako "wszystkomająca", może okazać pełna wątpliwej jakości contentu. 

Edytowane przez Vulc
Opublikowano

W Crimson Desert nie zaimplementowano żadnych opcji nawiązywania romansów z postaciami. Twórcy ze studia Pearl Abyss oficjalnie potwierdzili brak mechanik budowania relacji partnerskich czy ścieżek dialogowych prowadzących do miłości, tłumacząc krótko, że "to nie jest tego typu gra". Cała uwaga projektantów skupiła się na walce, zarządzaniu towarzyszami broni oraz zagadkach środowiskowych, w związku z czym osobiste wątki miłosne zostały całkowicie pominięte.

200.webp

• Haha 4
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, MaxaM napisał(a):

Już bez przesady. Ewidentny bug, który pewnie będzie załatany na premierę, a piszesz tak jakby z tego powodu cała gra była graficzną kupą ;)

W ogóle co to za porównanie do PS1? To może porównaj w drugą stronę poziom graficzny pierwszej lepszej gry z PS1 do CD i daj nam znać jak wypadło? 

Wiem, że pewnie to poprawią. Ale co wtedy z wydajnością? Nie można mieć ciastka i zjeść ciastka na raz. 

Choć żeby być sprawiedliwym, to dalszy plan nie wygląda biednie, czym się nawet John L. z DF zachwycał (i słusznie)

A może nie załatają? Jest rok 2026. To byłaby oczywistość kilkanaście lat temu. Teraz to kij wie, choć dev musiałby być bardzo głupi, żeby psuć sobie tak fajną falę pozytywnego PRu jaka się wytworzyła wokół gry. 

Mimo wszystko - masz trochę racji, że przesadziłem z krytyką. ;)

W ogóle co to za porównanie do PS1? To może porównaj w drugą stronę poziom graficzny pierwszej lepszej gry z PS1 do CD i daj nam znać jak wypadło? 

A tu to chodziło tylko i wyłącznie o ten parametr. Gry z PS1 słynęły z tragicznie krótkich parametrów view distance i LoD. A mimo wszystko były takie, gdzie obiekty nie rysowały się aż tak blisko kamery jak tutaj. Jasne, milion rzeczy te gry różni, ale żaden parametr nigdy nie powinien wracać o 30 lat.

Nie wiem gdzie Ty widzisz problem. RT jest tutaj tylko marketingim.

Tu nawiązywałem do sztucznego hype'u kręconego przez np. Digital Foundry, ale nie tylko. Że gra w 60fps na konsolach z bogatą grafiką i sałym GI na ray-tracingu - wow, oh, ah, cud i w ogóle niemal przełom. ;)

Takie podejście będzie standardem. Coraz więcej gier ma RT bez możliwości wyłączenia.

Czy to coś zmienia? Nie zmienia.

No to zmienia, że wyższego FPSu nie osiągniesz bez FG, co oznacza regres, a w trybach wydajności lub na PC niższych ustawień, taka gra będzie wyglądać gorzej niż jakby robiło ją kompetentne studio w 100% w rasterze. O to mi chodzi. 

Poza tym będą inne wady, ale te już są mocno zależne od indywidualnych ocen i nie ma co się spierać o gusta. 

Ogólnie gierka mi się podoba.

Zwinę w spojler swoje spojrzenie po obejrzeniu dwóch filmików DF (nie grałem jeszcze) 

Spoiler

choć niestety pechowo dla mnie, zachwyca wszystkich tym, co mi się nie podoba, a John z DF chwali za coś, czego ja w tej grze nie znajdę - różnorodność lokacji itp. Ja tu widzę monotonię stylistyczną, ale jak pisałem - to kwestie gustu.

Mimo wszystko

- gra daje możliwość pogrania w HFR. Co prawda wygląda wtedy bardzo płasko i często brzydko, ale przynajmniej jest taka opcja, czego nie da się powiedzieć o wielu "wersjach PC" innych gier.

- nie jest na Unreal Engine

- nie trzyma się za mocno realizmu. Udziwnienia typu fantasy+hi-tech to coś dla mnie znacznie fajniejszego niż realizm ala Kingdom Come 2. 

- widać, że gry nie robiło żadne Ubisoft. Jest masa pracy, świat jest zdaje się bogaty w ciekawe rzeczy. Dalsze zasięgi widzenia choć dla mojego oka nieatrakcyjne, i tak bywają fajne. 

- nie ma elementów anime. Postać nie biega jak niedorozwój bo tak akurat biegały postacie w ulubionym serialu anime autorów. Nie ma samurajów. Nie gramy stękającą na każdym kroku "silną niezależną feminą" ani czarnoskórym Samurajem. Gra ma rzeczy, których jeszcze w innych grach nie było. 

Sumując: nie wiem czy zagram, ale jest szansa. Grę ogólnie szanuję i nie zamierzam jej nigdzie wyśmiewać. Tylko sztuczny hype i te zachwyty nad "RT only" mi się nie podobają.

Edytowane przez VRman
Opublikowano
5 godzin temu, ODIN85 napisał(a):

Jak Ci za coś płacą to się tym raczej sam nie chwalisz.

Jak zwykle głupoty opowiadasz, w branży materiały sponsorowane są jasno zaznaczone ;) 

Ty chyba na innym świecie dziś żyjesz 🤣 Nie trudno się domyślić że ktoś pobiera za coś kasę jeśli jest to jego praca. 

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, VRman napisał(a):

Tu nawiązywałem do sztucznego hype'u kręconego przez np. Digital Foundry, ale nie tylko. Że gra w 60fps na konsolach z bogatą grafiką i sałym GI na ray-tracingu - wow, oh, ah, cud i w ogóle niemal przełom. ;)

Imho grafika jest bardzo dobra na konsolach jak na open world i jest co chwalić :) 

Porównaj to np. do The Outer Worlds.

To, że na kompie wygląda dużo lepiej, to nie znaczy automatycznie, że na konsoli jest kupa :)

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano

Chyba powtórki z Cyberpunk nie będzie. Bardzo podejrzane jest niepokazywanie gry na podstawowych konsolach jak PS5 czy XSX (bo XSS to chyba żart). Stawiam, że będzie problem z klatkami, do tego znaczne pogorszenie grafiki.