Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, T-Srcipt-36 napisał(a):

Czyli, to co teraz napisałes, potwierdza moja teze, dorosli wiedza, ale że "tak było zawsze" to nic z tym nie robia, pytanie, co jesli zamiast alkoholu, by np były gwałty, też by, było takie podejscie ? 

? Co to za brednie 🤣 Oczywiście, że się domyślają, że dzieci próbują alko bo tak było zawsze. Nie wiem skąd wziąłeś, że niczego z tym nie robią. Robią, ale dzieciaki się kryją. Porównanie do gwałtów jest totalnie odklejone. 

• Odpowiedzi 2,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Henryk Nowak napisał(a):

Zrzedzicie jak stare, zramolałe pryki. 

Za dzieciaka słuchaliśmy huty 99 jak rodzice nie słyszeli, mieliśmy od starszego rodzeństwa. W wieku 13 lat pierwszy raz się upiłem bo starsi koledzy załatwili nam browarki i johnyego Walkera.

Ale wiesz, no... nie każdy z forum wychowywał się w patologicznym środowisku, mimo wszystko. :E Aczkolwiek ja tam się nie upieram, że kiedyś było lepiej, bo też wiem, co robili niektórzy rówieśnicy. I co śpiewali. 

Edytowane przez Zas
Opublikowano
8 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

? Co to za brednie 🤣 Oczywiście, że się domyślają, że dzieci próbują alko bo tak było zawsze. Nie wiem skąd wziąłeś, że niczego z tym nie robią. Robią, ale dzieciaki się kryją. Porównanie do gwałtów jest totalnie odklejone. 

Chodziło mi o obnażenie logiki, a nie zrównywanie czynów. Skoro usprawiedliwieniem dla alkoholu ma być tylko to, że "tak było zawsze", to pytam, gdzie stawiasz granicę, bo to wygodne tłumaczenie bierności na każdą patologię.

Opublikowano
2 minuty temu, Zas napisał(a):

Ale wiesz no... nie każdy z forum wychowywał się w patologicznym środowisku, mimo wszystko. :E Niektórzy duża część takich doświadczeń kojarzą co najwyżej z obserwacji (nawet napić się a naj...ć to jest pewna różnica)

Zaraz patologicznym, szaleliśmy. Było warto. W czasie kiedy koledzy i koleżanki z grupy na studiach chlali na umór, ja się uczyłem. Teraz nie piję, nie palę, nie ćpam, dbam o sen i niczego mi nie żal bo wyszalałem się za gowniaka do tego stopnia, że aż mi to zbrzydło. 

Młodość musi się wyszumieć. 

Teraz, T-Srcipt-36 napisał(a):

Chodziło mi o obnażenie logiki, a nie zrównywanie czynów. Skoro usprawiedliwieniem dla alkoholu ma być tylko to, że "tak było zawsze", to pytam, gdzie stawiasz granicę, bo to wygodne tłumaczenie bierności na każdą patologię.

Alkohol pomaga się bawić, tańczyć, rozwiązuje język a gwałt to realne wyrządzenie krzywdy. 

Nie każde picie to patologia. 

W wieku 17 lat jeździłem do znajomych na działkę na weekend, w dzień pływaliśmy (trzeźwi) w jeziorze a wieczorem piliśmy, śpiewaliśmy i tańczyliśmy. Czyż to nie jest idealny sposób spędzania wolnego czasu dla 17 latka? Niczego nie żałuję, świetnie się bawiłem, poznałem przyjaciół i przyszłą żonę. 

Żałować to mogą ci co siedzieli w domu i zamulali sami. Życie jest po to żeby żyć i tańczyć :)

Opublikowano
5 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

Zaraz patologicznym, szaleliśmy. Było warto. W czasie kiedy koledzy i koleżanki z grupy na studiach chlali na umór, ja się uczyłem. Teraz nie piję, nie palę, nie ćpam, dbam o sen i niczego mi nie żal bo wyszalałem się za gowniaka do tego stopnia, że aż mi to zbrzydło. 

Alkohol pomaga się bawić, tańczyć, rozwiązuje język a gwałt to realne wyrządzenie krzywdy. 

Nie każde picie to patologia. 

W wieku 17 lat jeździłem do znajomych na działkę na weekend, w dzień pływaliśmy (trzeźwi) w jeziorze a wieczorem piliśmy, śpiewaliśmy i tańczyliśmy. Czyż to nie jest idealny sposób spędzania wolnego czasu dla 17 latka? Niczego nie żałuję, świetnie się bawiłem, poznałem przyjaciół i przyszłą żonę. 

Żałować to mogą ci co siedzieli w domu i zamulali sami. Życie jest po to żeby żyć i tańczyć :)

zapomniałeś dodać, że wyłącza też myślenie, postrzeganie co jest złem, a co jest dobrem :)

Opublikowano
7 minut temu, T-Srcipt-36 napisał(a):

zapomniałeś dodać, że wyłącza też myślenie, postrzeganie co jest złem, a co jest dobrem :)

Brednie. Nigdy mi tego nie wyłączył. Może są jednostki u których się tak dzieje ale na pewno nie u każdego, bo każdy organizm jest inny. 

Gdyby było tak jak piszesz to alkohol byłby od dawna nielegalny bo by się przyczyniał do ogromnej liczby morderstw, kradzieży i innych przestępstw. 

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, Henryk Nowak napisał(a):

Brednie. Nigdy mi tego nie wyłączył. Może są jednostki u których się tak dzieje ale na pewno nie u każdego, bo każdy organizm jest inny. 

Gdyby było tak jak piszesz to alkohol byłby od dawna nielegalny bo by się przyczyniał do ogromnej liczby morderstw, kradzieży i innych przestępstw. 

wybacz, musze, to też bierzesz jako "wyszalenie sie" https://tvn24.pl/trojmiasto/siedmioro-nastolatkow-zginelo-w-wypadku-kierowca-dostanie-kuratora-i-nie-bedzie-juz-pil-ra492947-ls3420497

chcesz to mnie tera zwyzywaj, ale zgineło siedmioro dzieciakow, czyiś dzieci ... to było lata temu 

Edytowane przez T-Srcipt-36
Opublikowano
1 minutę temu, Henryk Nowak napisał(a):

Czy Ty musisz powoływać się na takie skrajności? Miliony ludzi bawią się po alkoholu, tańczą, rozmawiają i śpiewają i nikt nie ginie. 

Chcesz zakazać aut bo ktoś zginął w wypadku? 

Nie musze, ale tam tez była chęc wyszalenia sie, ale dobra, musze przyjac że 7 istnień ludzkich (dzieci mających przed sobą całe życie), to za mało by ten argument, przemówil do rozsądku. trochę to przykre.

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, T-Srcipt-36 napisał(a):

Nie musze, ale tam tez była chęc wyszalenia sie, ale dobra, musze przyjac że 7 istnień ludzkich (dzieci mających przed sobą całe życie), to za mało by ten argument, przemówil do rozsądku. trochę to przykre.

Jaki argument? Tu nie ma żadnego argumentu, po prostu bredzisz. Te 7 osób zginelo z powodu glupoty i niczego więcej, wszystko inne to dorabianie teorii. Trzeba się wyszaleć ale należy robić to ze względnym rozsądkiem. Oni przesadzili tak samo jak ty przesadzasz ze swoimi przykładami - od razu idziesz w skrajności. 

Idąc twoim rokiem rozumowania proszę zakazać jeżdżenia samochodami i latania samolotami bo tam też giną ludzie. Proszę również wycofać ze sprzedaży mąkę, sól i cukier bo te zabijają co roku ogromne ilości ludzi. Co z tego, że zabijają bo są spożywane w nadmiarze i starczy spożywać je z umiarem, to się nie liczy. 

Edytowane przez Henryk Nowak
Opublikowano
6 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

Jaki argument? Tu nie ma żadnego argumentu, po prostu bredzisz. Te 7 osób zginelo z powodu glupoty i niczego więcej, wszystko inne to dorabianie teorii. Trzeba się wyszaleć ale należy robić to ze względnym rozsądkiem. Oni przesadzili tak samo jak ty przesadzasz ze swoimi przykładami - od razu idziesz w skrajności. 

Idąc twoim rokiem rozumowania proszę zakazać jeżdżenia samochodami i latania samolotami bo tam też giną ludzie. Proszę również wycofać ze sprzedaży mąkę, sól i cukier bo te zabijają co roku ogromne ilości ludzi. Co z tego, że zabijają bo są spożywane w nadmiarze i starczy spożywać je z umiarem, to się nie liczy. 

mysl co chcesz, dla mnie sprawa jest jasna, rozsadek i logiczne myslenie, kończy sie tam gdzie jest alkohol i tyle, takie jest moje zdanie.

a że nie w kazdym przypadku, i wiele osob potrafi zachować umiar itp ... to co mam przyklasnąć ?

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, T-Srcipt-36 napisał(a):

mysl co chcesz, dla mnie sprawa jest jasna, rozsadek i logiczne myslenie, kończy sie tam gdzie jest alkohol i tyle, takie jest moje zdanie.

a że nie w kazdym przypadku, i wiele osob potrafi zachować umiar itp ... to co mam przyklasnąć ?

Brawo, właśnie sam sobie zaprzeczasz. Jeśli wiele osób po alkoholu potrafi zachować umiar i rozsądek, to alkohol nie jest granicą między rozsądkiem a jego brakiem. O tym jak człowiek się zachowa, decyduje człowiek, a alkohol może co najwyżej obniżać kontrolę i ocenę sytuacji. Jeśli ktoś wie, że po alko zachowuje się nierozsądnie i wciąż pije za dużo to jest debilem i tyle. Zakaż ludziom wszystkiego, to będą bardziej bezpieczni 👍

Edytowane przez Henryk Nowak
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Henryk Nowak napisał(a):

Upraszczasz. Tak wiem, było fajnie. Ale ty najwyraźniej nie masz skłonności do nałogów. Natomiast ci co mają zostali z alkoholizmem i/lub palactwem i/lub wciąganiem. Nie  każdy też "wyrósł" z adrenalinki i chodzenia na skróty.  Chociaż ja też nie uważam używek stosowanych z umiarem lub dużym umiarem za zło wcielone. Alkohol jednak wielu ludziom pomaga się rozluźnić, otworzyć i po prostu bawić. 

Edytowane przez Suchy211
Opublikowano

Tak alkohol jak narkotyki to używki. Służą głónie do tego, by się lepiej w życiu bawić.

Kiedyś było więcej alko, dziś przynajmniej w młodym pokoleniu widać więcej narko, choć alko też nie brkauje. Jednak lepsze niż za "moich" czasów. Piwa zamiast nalewek, whisky zamiast czystej, jak wódki to raczej smakowe.

I jeszcze raz, tu nigdzie nie było nic o żadnej patologii tylko normalnych ludziach. Tak "zwyczjanych" jak z szeroko rozumianych elit.

Ludzie lubią się bawić, tak młodzież jak dorośli. A jak już wiemy, używki w tym pomagają. 

A na koncertach fajnie sobie pośpiewać czy pokrzyczeć i potańczyć czy ogólnie poszaleć. Po to są takie eventy.

Opublikowano
27 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

O tym jak człowiek się zachowa, decyduje człowiek, a alkohol może co najwyżej obniżać kontrolę i ocenę sytuacji.

Tu się połowicznie tylko zgodzę. Znam ludzi, którzy zmieniają się w kogoś zupełnie innego po alkoholu. Nie wiem czy to wynika z tego, że po prostu na co dzień chowają swoje prawdziwe ja za podwójna gardą, czy może coś innego, ale to nie ma większego znaczenia.  Znam gościa który potrafi wypić bardzo dużo zachowując przy tym rozum, albo potrafił bo rzucił całkowicie. Nie pił często, ale nawet pośród tych nieczęstych razów z rzadka zdarzyło mu się przekroczyć granicę i wypić jeszcze trochę więcej. I to nieco więcej sprawiało, że gość kompletnie szedł w TURBO. Dostawał drugi oddech i mógł pić jeszcze więcej, a pomysły które mu przychodziły do głowy bezpośrednio zagrażały jego życiu.  Wyspać się na mrozie, iść w takim stanie w nocy do lasu, tego typu tematy. 

Opublikowano
40 minut temu, Badalamann napisał(a):

Tak alkohol jak narkotyki to używki. Służą głónie do tego, by się lepiej w życiu bawić.

Kiedyś było więcej alko, dziś przynajmniej w młodym pokoleniu widać więcej narko, choć alko też nie brkauje. Jednak lepsze niż za "moich" czasów. Piwa zamiast nalewek, whisky zamiast czystej, jak wódki to raczej smakowe.

I jeszcze raz, tu nigdzie nie było nic o żadnej patologii tylko normalnych ludziach. Tak "zwyczjanych" jak z szeroko rozumianych elit.

Ludzie lubią się bawić, tak młodzież jak dorośli. A jak już wiemy, używki w tym pomagają. 

A na koncertach fajnie sobie pośpiewać czy pokrzyczeć i potańczyć czy ogólnie poszaleć. Po to są takie eventy.

wsiadanie za kolko, po alko, to tez zabawa ?