Skocz do zawartości

The Elder Scrolls IV Oblivion Remastered

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Tomek_ITH napisał(a):

Czyli żeby się nie orobić i wciskać naiwniakom taki pseudo pijarowy kit, może ktoś uwierzy.

W sensie jaki kit, sprecyzuj o czym mówisz. Ta gra przecież nie była praktycznie reklamowana, a jako remaster i tak wygląda 3x lepiej niż większość gier, które szumnie nazywano remasterami, a nawet rimejkami. Więc nie bardzo rozumiem do czego pijesz. Zrobili remaster dotyczący głównie strony wizualnej, bez ruszania fundamentu rozgrywki, bo - tak jak mówili na prezentacji - chcieli zachować ducha oryginału. Ze wszelkimi jego wadami i zaletami. Potencjalny zainteresowany powinien więc doskonale wiedzieć czego się spodziewać. A wydanie gry w GP to zabezpieczenie dla ludzi nie chcących ryzykować z zakupem w pełnej cenie.

• Like 1
  • Upvote 2
  • Odpowiedzi 617
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Nikt nie twierdzi, że gra jest zła. Po prostu jej obecna "jakość" jak na remastera dalej nie rekompensuje wołania za to 250zł. Ta afera z zepsuciem ostatnią aktualizacją wersji gry z Game Passa to taka wisienka na torcie.

Opublikowano

Ja nawet nie twierdzę, że ona jest specjalnie dobra. :E Jest remasterem starej gry i nikt tutaj niczego nie ukrywa. Odniosła duży sukces na Steamie, ale robotę zrobił głównie sentyment. Jak ktoś zapłacił, kierowany nim lub potrzebą chwili, 250 zł za pełniaka, a teraz jest zdziwiony, że nie wszystko działa tak jak powinno - no to już pretensje wypada mieć głównie do siebie.

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano

Pograłem sobie jeszcze chwilę, by sprawdzić jak gierka chodzi nie tylko trzy kroki o wyjścia z kanału. Jest jak się spodziewałem - gorzej momentami. 

Po niecałych dziesięciu minutach fatal error wyleczył mnie z dalszej eksploracji i testowania, a gra wyleciała z dysku. :lol2:

• Upvote 1
Opublikowano

Zauwazużyłem że chyba gra cierpi na to samo co S.T.A.L.K.E.R.2 im dłużej grasz, tym gorszy performance.

Może w Oblivion Remastered nie zauważyłem aby wydajność spadła ale po 3h grania zdecydowanie stutter przybrał na częstotliwości, na początku ledwo wyczuwalny, z czasem to jakaś masakra.

Opublikowano (edytowane)

W opcjach gry jest Auto AIM. Mam sam początek i chce grać magiem. Nie działa auto celowanie. Dziwne ;/  Może ktoś sprawdzić u siebie jak gra magiem? 

Edytowane przez CavieZ
Opublikowano

U mnie też auto aim nie dziala (steam controller) 

Odpaliłem dziś gre na tv. Dlss quality, FG on i wszystko na Maxa. W pomieszczeniach do 120 fps a na zewnątrz 60 do 80. 

Ale coś na tym moim LG rtx hdr słabo wygląda, bardzo ciemne jest i jakieś takie cienie za mieczem się pojawiają, powidoki takie. W sdr lepiej gra wygląda hmmm.. 

To co zauważyłem, że w dzień nie widać mojego cienia tylko samego miecza... Miecz biega i skacze xD

Opublikowano
19 godzin temu, Frog67 napisał(a):

Zauwazużyłem że chyba gra cierpi na to samo co S.T.A.L.K.E.R.2 im dłużej grasz, tym gorszy performance.

Może w Oblivion Remastered nie zauważyłem aby wydajność spadła ale po 3h grania zdecydowanie stutter przybrał na częstotliwości, na początku ledwo wyczuwalny, z czasem to jakaś masakra.

trzy godziny grania bez przerwy? chcialbym miec takie problemy :( bo nie pamiętam kiedy ostatnio pograłem więcej niż godzine bez przerwy :(

Opublikowano
20 minut temu, samsung70 napisał(a):

trzy godziny grania bez przerwy? chcialbym miec takie problemy :( bo nie pamiętam kiedy ostatnio pograłem więcej niż godzine bez przerwy :(

Wczoraj 8 godzin non-stop w Lost Judgement! Gralbym dalej, ale juz byla polnoc a ja musialem wstac o 5:40! 

Opublikowano (edytowane)

wczoaj sesja 5h w oblivionie i zero crashy czy probemow z FPS.. Gra mnie wciagnela jak kiedys, juz jestem assasinem i pielgrzymki robie, watek glowny lizniety... Mam dobra zabawe, grafa robi wrazenie pomimo ze sa lepsze na pewno. Dzien troche za szybko leci ale mody co wydluzaja psuja potem skrypty wiec nie kombinuje. Czasami muzyka jest slabej jakosci. Animacje postaci sa tak samo slabe jak byly, nie da sie grac w 3 osobie. Tak czy owak spedze troche godzin tutaj :E

EDIT: 

To co najbardziej irytuje i boli w oczy to po kazdym ekranie ladowania (drzwi) to doladowuja sie textury... Szybko to idzie ale przez ta 1 czy 2 sekundy widac jak wszystko sie sklada w calosc... Jak holodeck w star treku jak sie generowalo xD

Edytowane przez aureumchaos
Opublikowano

Ustawiłem sobie wysokie + DLSS jakość, FG, Lumen na wysokie, zablokowałem klatki na 60 i da się grać, nie ma to jak stary dobry Oblivion, sesja ponad 2h dzisiaj, gram Nordem wojownikiem z wielkim toporem, czuję się jak w domu, nie jakieś pierdy, tylko normalne granie jak 20 lat temu, prawie bo wtedy komp nie uradzał, dopiero 2009-10 zaczął tą grę komp ogarniać :E klimat jest muzyczka ta sama co wtedy gra. :D 

To jest granie, nie jakieś niguraje i inne melepety.

Aha i zauważyłem że mapa jest bardziej czytelna niż w starej wersji, ale to chyba deja vu. :E 

Mówiłem że mam dwie fizyczne wersje Oblivion. :E  

vDvJbiS.jpeg

• Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano

Gra jest genialna po tych wszystkich AAA ostatnich.... Nie moge przestac grac xD Na bank TES6 bedzie zrypane na modle dzisiejszych czasow... Jesli w 6 zamontuja ekrany ladowania przez drzwi to pojade strzelic plaskacza Todowi... :E

• Like 1
Opublikowano

Sentyment i nostalgia przez was przemawia. Ta gra nie jest genialna, nie jest niczym specjalnym. Gdyby to teraz wyszło i ocenilibyśmy to stricte tak, jak robicie to w innych tematach, to byłoby to takie sześć, może naciągane siedem. Ta gra tak odstaje od współczesnych tytułów, że nawet nie ma co tutaj porównywać.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Mnie jeszcze interesuje skyoblivion :)

.. nie wiem czy nie poczekać.

Co do gry - ma 20 lat, nikt nie zaprzecza, przestarzałe mechaniki - owszem,  komuś to odpowiada - jak widać TAK.

Kroniki MYRTANY również można krytykować za grafikę z tetrisa, a jednak mozna wpaść po uszy ;)

Edytowane przez zozolek
Opublikowano
4 minuty temu, DITMD napisał(a):

Sentyment i nostalgia przez was przemawia. Ta gra nie jest genialna, nie jest niczym specjalnym. Gdyby to teraz wyszło i ocenilibyśmy to stricte tak, jak robicie to w innych tematach, to byłoby to takie sześć, może naciągane siedem. Ta gra tak odstaje od współczesnych tytułów, że nawet nie ma co tutaj porównywać.

Może właśnie to jest odświeżające, że odstaje od współczesnych gier i robi wiele rzeczy inaczej, "po staremu".

• Like 3
  • Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, DITMD napisał(a):

Pewnie masz racje... Ale tak czy owak mam zabawe a to w tym chodzi. Dalej probuje przyzwyczaic sie do gry bez ultra wide... Jakos ciezko sie przestawic na TV ale gra na duzym ekarnie w HDR robi wrazenie :E

20250429_213926.jpg

• Like 2
Opublikowano
3 godziny temu, DITMD napisał(a):

A niech odstaje, jak widzę te nowoczesne tytuły dla "modern audience" to się rzygać chcę, niedorobione gówniane bez klimatu niby gry za gruby hajs od fialetowo-włosych niewiadomo kogo, Julek czy Maćków.

Opublikowano

W opcjach dzwieku jest surround 5.1... No to mam obraz i dzwiek po hdmi do TV i z TV przez earc idzie do kina domowego... Na TV widze tylko PCM leciz kompa... To jak zrobic zeby dolby bylo? Bo teraz dzwiek tylko stereo jest, tylne glosniki milcza... :(

Opublikowano (edytowane)

Żeby nie było tylko ochów i achów, to jednak nieco spartolili Remaster artystycznie.
W pierwszych chwilach również cieszyłem się z Demon’s Souls na PS5, a potem coraz więcej rzeczy nie kleiło się, poza "cool grafiką" i dźwiękiem, aby przejść to jako demo graficzne oraz doświadczenie żywego trybu online, wraz z jednakową rozgrywką. 

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano
4 godziny temu, DITMD napisał(a):

Ja się rozczarowałem Oblivionem na premięrę, patrząc przez pryzmat Morrowinda za dużo uproszczeń i dziwnych rzeczy było. Imo to najgorsza cześć z tej ostatniej trójki, więc nostalgię mam prawię zerową. Ale porównójąc do współczesnych tytułów to arcydzieło, a jedyna bolączka to UE5. Jeżeli niektórzy tutaj dawali takiemu Avowed 6-7/10 to Obliviona właśnie wywaliło ponad skalę. 

• Like 2
Opublikowano
Godzinę temu, musichunter1x napisał(a):

Żeby nie było tylko ochów i achów, to jednak nieco spartolili Remaster artystycznie.
W pierwszych chwilach również cieszyłem się z Demon’s Souls na PS5, a potem coraz więcej rzeczy nie kleiło się, poza "cool grafiką" i dźwiękiem, aby przejść to jako demo graficzne oraz doświadczenie żywego trybu online, wraz z jednakową rozgrywką. 

Sprawdź ten preset

https://www.nexusmods.com/oblivionremastered/mods/72