Skocz do zawartości

Wybieramy opony (letnie, zimowe czy też wielosezon)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Krauziakto mnie pocieszyłeś :E

Auto w którym będą służyć to istny ponton. 

Co prawda wcześniej były baloniki 195/65, a powinny być właśnie 190/60 to może jakoś wyjdzie w sumie na jedno i to samo. 

Raczej wolałbym, żeby jego miękkość już nie była potęgowana, bo i tak prowadzenie jest specyficzne 😉

Opublikowano
21 godzin temu, Krauziak napisał(a):

Kumho ecowing maja strasznie miekkie scianki boczne. Scenic 3 plywa na nich .Duzo lepiej smigal na nexenach nblue HD .Super bylo na ventusach prime 3

18 minut temu, zdunzdun napisał(a):

@Krauziakto mnie pocieszyłeś :E

Auto w którym będą służyć to istny ponton. 

Co prawda wcześniej były baloniki 195/65, a powinny być właśnie 190/60 to może jakoś wyjdzie w sumie na jedno i to samo. 

Raczej wolałbym, żeby jego miękkość już nie była potęgowana, bo i tak prowadzenie jest specyficzne 😉

Dlatego ja tam polecam opony XL zdecydowanie czuć, że scianana boczna sztywniejsza. No i im mniejszy profil opony tym mniej pływania bo ściana nie ma takiego zakresu wychylania się.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, KiloKush napisał(a):

Dlatego ja tam polecam opony XL zdecydowanie czuć, że scianana boczna sztywniejsza.

Jeszcze są cuda mające dopisek "SUV". Przykładowo czym się różni (pod wzgl. budowy):

https://www.oponeo.pl/dane-opony/goodyear-vector-4seasons-gen-3-suv-215-60-r17-100-v-xl#628306787

od:

https://www.oponeo.pl/dane-opony/goodyear-vector-4seasons-gen-3-215-60-r17-100-v-xl#626762079

... oba mają "XL". W sumie wszystkie parametry (prawie) identyczne (indeks głośności o 1dB inny i inna klasa oszczędności paliwa) poza tym dopiskiem SUV.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano

@KiloKush zawsze biorę opony z dopiskiem xl, jednak tamtym razem wrzucili co było na stanie,byle nie z dołu rankingu oponeo :Eto auto robi max 10k rocznie I wozi dzieci do szkoły więc dużej różnicy nie robi. 

Na Lagunę zamówiłem hankooki 4S2 H750 225/40/18. Według rankingow powinna dobrze kleić latem. W Irlandii zimą śniegu nie ma jako tako, jednak ostatnie dwa tygodnie okolice zera cały czas i leje więc na letnich tak średnio. Nie ma tu obowiązku zima/lato więc dla własnego bezpieczeństwa wrzucam wielosezon

Opublikowano
13 godzin temu, KiloKush napisał(a):

Dlatego ja tam polecam opony XL zdecydowanie czuć, że scianana boczna sztywniejsza. No i im mniejszy profil opony tym mniej pływania bo ściana nie ma takiego zakresu wychylania się.

Miałem XL, wrzuciłem bez i myslałem na Esce że mi amortyzatory wylały tak pływało... Nigdy więcej.

Opublikowano
23 minuty temu, galakty napisał(a):

Miałem XL, wrzuciłem bez i myslałem na Esce że mi amortyzatory wylały tak pływało... Nigdy więcej.

Ostatnio trochę śmigam scenicem żeby go porządnie przedmuchać, żona robi dziennie 5km i dwa razy w tygodniu po 30, a to dla diesla zdecydowanie mało optymalne warunki. Jak podpompowalem przód do 2.5 bara to jest lepiej, opona 205/55/17

Opublikowano (edytowane)

Laguna 2.0dci ma podane 2.6bara przy 215/50/17, scenic 2.3 bara przy 1.5 I 205/55/17 Różnica pomiędzy nimi to 150kg na przeglądzie. Ewidentnie czuć że lepiej się prowadzi

Edytowane przez Krauziak
Opublikowano (edytowane)

Pirelli SF3 w 205/55/r17 w ciśnieniu domyślnym dla Fluence (2.2 przód / 2.0 tył) powyżej ~100km/h odczuwalnie pływa i słabo prowadzi się w zakręcie;
Dopiero przy 2.5 przód / 2.3 tył czuję się pewnie za kierownicą (dla prędkości autostradowych producent zaleca 2.4 przód i 2.2 tył).

Hankook 4s przy 2.4 / 2.2 były już ok;
SF3 przy 2.5 wciąż mają miękką ściankę boczną.

Edytowane przez serwal4
  • Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, Kyle napisał(a):

@serwal4 skoro odczuwasz zbyt małą sztywność na zalecanym ciśnieniu, to może bardziej optymalne byłyby większe felgi i niższy profil? Do tego auta producent standardowo takie dopuszcza?

#team_balon - nie chce nisko-profilowych opon ani większych felg. 
Przydaje się to na urlopach, bo autostrad unikam; Natomiast w szutry czy drogi 3/4/5 klasy wbijam się jak dzik w sosnę :E 
A na ciśnieniu 2.2/2.0 to i sztywniejsze 4S prowadziły się słabo. Ogółem zawsze jeździłem na ciśnieniu +0.1-0.2 względem max wskazanego przez producenta.

Zresztą fluence to i tak kanapa z gumowym układem wspomagania więc wymiana kół, zawieszenia itd. to byłaby rzeźba dla rzeźby.
Jakbym w 1. kolejności chciał stabilne i bardziej precyzyjne auto to prędzej bym kupił Focusa. 

PS:
Wciąż nie żałuję zakupu SF3, choćby za stabilność na mokrej nawierzchni.
W momencie zakupu różnica między nimi a 4S była dość niewielka.
Jeśli miałbym dołożyć do nich 300-500 zł na komplecie względem 4S -  brałbym drugi komplet Hankooka;