Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
W dniu 9.03.2026 o 15:29, galakty napisał(a):

Uwielbiam jak ktoś kupuje model znany z problemów, ale się broni rękami i nogami że wie lepiej i jego nic złego nie spotka :E 

To nie forum od klepania po plecach, kupiłeś to trudno, jeździj i tyle ale nie pisz że to super wybór był :D 

Tak niska cena się nie bierze znikąd, konkurencja dużo droższa w benzynie ale wiadomo, to nie ma nic wspólnego :hihot: 

@galakty chciałbym tylko przypomnieć, że to moja Astra miała się psuć xD 

No nic, kupiłeś to trudno, jeździj i tyle ale nie pisz że to super wybór był. Taka wysoka cena jednak nie oddała. 8:E 

Gwoli ścisłości, Asterixem wpadło do wczoraj czyli równo miesiąc 2200km :E 

Edytowane przez Katystopej
  • Like 1
  • Haha 2
Opublikowano
6 minut temu, Katystopej napisał(a):

chciałbym tylko przypomnieć, że to moja Astra miała się psuć xD 

Ej ale ja dojechałem do domu, daj znać jak skrzynia wyleci bokiem.

3 minuty temu, Gret napisał(a):

A to te 1.4 tgdi maja problemy? Czy tylko te nowszej 1.6 i 2.0?

Problemy to miały GDI, ale pewien Romek z YT zrównał z ziemią wszystkie T-GDI mimo że to zupełnie inne jednostki.

Znajomy mi teraz dał do myślenia, ze mu kiedyś dywanik nie pozwalał na dociśnięcie sprzęgła i nie kręcił, a ja ostatnio wyciągałem. Może to, chociaż nie wiem czy bez sprzęgła ona odpala czy nie. Jak nie to pewnie wtyczka/złączka/masa co jest normalne w każdej marce. 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, galakty napisał(a):

Ej ale ja dojechałem do domu, daj znać jak skrzynia wyleci bokiem. 

Uuu czyli w szczepionkę xD  

Nie odpaliła Ci na ciepłym silniku czy zimnym? 

btw dzisiaj siostra mi dzwoni, że odpaliła swoją C4 która ma ledwo półtora roku i obydwa tablety czarne xD  zgasiła, poczekała chwilę i uruchomiły się przy ponownym odpaleniu, czyli PSA ma coś z chinczyków.

Nie wciśnięte sprzęgło to na 99% nie to, coś musiało go zaboleć, kręcił normalnie ale nie odpalał czy nie kręcił?

Edytowane przez Katystopej
Opublikowano
2 minuty temu, galakty napisał(a):

Zimnym. W sumie jak ktoś używał dużo start&stop to mogły i szczotki się skończyć. 

Ale kręcił czy nie kręcił? Jeśli nie kręcił to rozrusznik lub masa, jeśli kręcił ale nie odpaliła to iskra lub paliwo.

Opublikowano
2 minuty temu, Katystopej napisał(a):

Ale kręcił czy nie kręcił? Jeśli nie kręcił to rozrusznik lub masa, jeśli kręcił ale nie odpaliła to iskra lub paliwo.

Nie kręcił wcale, szkoda że na wierzchu nie jest to bym wymienił i tyle. A tak umawiać się na regenerację albo wymianę trzeba nie wiedząc czy to na pewno to. 

Opublikowano (edytowane)

Ostatnio siostra nie mogła odpalić 3 letniej Elantry. Raz silnik kręcił i nie odpalał by za chwilę w ogóle nie chciał zakręcić. 
Diagnoza postawiona przez „podwórkowych” mechaników - alternator nie ładuje bo zmierzone napięcie.
W serwisie, tablet połączony z samochodem, 2 min diagnozy- bateria od pestki antykradzieżowej siadła. 
Na podwórku to już alternator chcieli zamawiać :hahaha:

Edytowane przez DjXbeat
  • Haha 3
  • Upvote 1
Opublikowano

Co ma alternator do odpalania jeeez :E Sprawdza się napięcie na aku i wiadomo czy ładuje. 

12 godzin temu, marko napisał(a):

Jakby było coś z czujnikiem w pedale sprzęgła, to powinien wyrzucić Ci komunikat, że trzeba to sprzęgło wcisnąć. 

No też tak myślę, ale znajomy który ma w firmie pełno Ceedów mówił że tak miał, dywanik zagięty pod sprzęgłem i nie odpalał. Choć ja stawiam na szczotki w rozruszniku/masę (ale dziwne przy takim przebiegu by już się zużyło, no jedynie jak ktoś dużo S&S korzystał w mieście to ok)

Opublikowano

Stare 1.8t, wymieniłem cewki na czerwone TFSI z S4B7, teraz powyżej 5k nie cofa zapłonu i pali gumę z rolki na 3 biegu :o. Stare wytrzymały ponad 300 tys. przebiegu.

Ostatnio pisałem jak musiałem wracać 100km z otwartym zbiorniczkiem płynu chłodzącego. Silnikowi nic się nie stało, płynu może pół litra odparowało przez ten czas. Delikatnie, awaryjnie można jechać w takiej sytuacji :faja: 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, galakty napisał(a):

Co ma alternator do odpalania jeeez :E Sprawdza się napięcie na aku i wiadomo czy ładuje. 

Napisałem, że sprawdzali napięcie - nie ładował dlatego postawili diagnozę, że alternator a to się okazało, że pestka antykradzieżowa miała słabą baterię. 

Opublikowano

Pojechałem na wymianę tarcz + klocki przód.

Ale wszystkie 4 hamulce był w opłakanym stanie, do tego jedna piasta i 4 zaciski.

Tarcze przód 31cm, tył 28cm, duże zaciski pod to. Do tego nowe linki z tyłu. Był ból przy płaceniu. Ale tak to jest jak się kupi używane auto i od 3 lat nie zagląda w układ hamulcowy bo "działa".

Opublikowano
40 minut temu, Kyle napisał(a):

Sporo to kosztowało. Jakie to auto?

Octavia 2 rs

34 minuty temu, Tornado3 napisał(a):

Kolega nie napisał ile kosztowała sama usługa, ale obstawiam połowę tej kwoty.

Same części czyli zaciski tarcze klocki linki i piasta to spokojnie można wydać kilka tyś PLN

W intercarsie po numerze vin zacisk przód to 650zł. Za sztukę.

• Thanks 1
Opublikowano

Cholera, do starej kury przeszło piątka w układ hamulcowy, ała. Te zaciski już musiały być niezłym zajazdem skoro kupiłeś ją 3 lata temu, przez ten okres nie możliwe żeby tak się zajechały.

Masz tą kurę chociaż pomodzoną, żeby to jakoś jechało i warto było pchać taki hajs?

Opublikowano
12 godzin temu, Gret napisał(a):

chyba nie ma nic droższego od intercarsu :P 

no i aż tak były te zaciski zdewastowane że nie można było ich naprawić? 

Wolałbym regenerować chyba. Wgl kiedyś w iparts chciałem kupić świece do Ceeda, 79 zł sztuka + dostawa płatna, na Allegro 57 zł i darmowa dostawa XDDDDD

Wracając do odpalania, okazało się że na parkingu kręciłem bez sprzęgła i wtedy rozrusznik nie działa :E :E 

• Haha 2
Opublikowano

Też się zdziwiłem, myślałem że tylko w automatach takie coś jest, a tu manual, luz i bez wciśniętego sprzęgła nie kręci :E A ja czasem w starej tak na postoju odpalałem stąd zdziwienie i myśl że rozrusznik do wymiany... Kolega co ma w firmie flotę Ceedów mi powiedział że pewnie sprzęgło/dywanik haczy i mam sprawdzić, nie wierzyłem :E 

Opublikowano

To ja miałem zdziwko w hondzie. Z 30km przebiegu chce wyjechać z garażu daje wsteczny gaz a ten mi na luz wbija z 3 razy tak i mówię no nieee laweta... okazało sie ze mialem niedomkniete drzwi... :E

• Haha 4